Caritas Dubrovačke biskupije

Pruža karitativne i socijalne usluge, stipendira studente, prijavljuje i provodi EU projekte, organizira akcije, tribine i radionice te surađuje s institucijama županije, grada, općina te udrugama. 

 

KONTAKT

Adresa sjedišta:

Vatroslava Lisinskog 13a

20000 Dubrovnik

Tel: 020 612 240

E-mail: caritas@db.hr

Web adresa: https://caritas.db.hr

 

Predsjednik Caritasa: mons. Ivica Pervan 

Ravnateljica: Sanja Šanje
e-mail: ravnateljica.caritas@db.hr

Zamjenica ravnateljice: Marija Đurović
e-mail: caritas@db.hr

Karitativni rad i projekti:
e-mail: karitativni.rad.caritas@db.hr

Socijalna služba:
e-mail: socijalna.sluzba.caritas@db.hr

Dan Caritasa Dubrovačke biskupije: 24. rujna (dan utemeljenja)

 

Zaštitnica Caritasa Dubrovačke biskupije: Bl. Marija Propetog Isusa Petković 

 

PROGRAMI I PROJEKTI:

Caritas Dubrovačke biskupije osnovan je 24. rujna 1990. godine i od tada djeluje organizirajući i pružajući pomoć potrebitima s područja Dubrovačke biskupije, ali i ostalih dijelova Hrvatske i svijeta. 

Karitativna je ustanova Katoličke crkve s pravnom osobnošću koja na civilnom području ima status neprofitne i humanitarne organizacije. Posrednik je u doniranju hrane i organizator volontiranja. Član je Hrvatske mreže protiv siromaštva i Hrvatske mreže socijalnih samoposluga.

Korisnici usluga Caritasa Dubrovačke biskupije su pojedinci i obitelji u raznim potrebama proizašlim iz ugroženosti osobnim, obiteljskim i društveno-gospodarskim nepovoljnim situacijama. Korisnicima se uzimaju podaci iz kojih se može dobiti bolji uvid koja vrsta pomoći je najpotrebnija. Osobe u potrebi, osim osobnim obraćanjem, upućuju se Caritasu od strane Centra za socijalnu skrb ili župnika te župnih Caritasa. 

U evidenciji Caritasa je oko 1000 osoba s područja Dubrovačke biskupije. Naša misija je biti ruka pomoći osobama koje nam se obrate, kojima ne možemo riješiti sve probleme niti to činiti umjesto njih, ali možemo biti oslonac na tom putu, trudeći se pružati djelotvornu ljubav.

Našu djelatnost možemo podijeliti na:

  • karitativni rad – socijalna služba, podjela materijalne i financijske pomoći, organizacija projekata i akcija 
  • pružanje socijalnih usluga obiteljskog savjetovališta i smještaja za žrtve nasilja u obitelji

 

KARITATIVNI RAD 

Svi kojima je potrebna financijska, materijalna ili savjetodavno-informativna pomoć, ostvaruju je preko Caritasove socijalne službe. Za svakog korisnika/nositelja, socijalna služba napravi „osobni list korisnika“ i obavi minimalno jedan razgovor godišnje. Opravdanost potreba utvrđujemo i terenskim posjetima, a surađujemo i s Centrom za socijalnu skrb, župama, župnim Caritasima i drugim institucijama koje nam stoje na raspolaganju. 

 

PRUŽANJE MATERIJALNE POMOĆI

Podjela materijalne pomoći odnosi se na podjelu prehrambenih namirnica, higijenskih proizvoda, odjeće, obuće i namještaja. Prema predanom izvješću o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći, u 2020. godini je pružena pomoć u vrijednosti 3 milijuna kuna. 

 

PRUŽANJE FINANCIJSKE POMOĆI

Financijska pomoć koju pruža Caritas DB odnosi se na jednokratne novčane pomoći, plaćanje raznih životnih troškova poput režija, stanarina, vrtića i produženog boravka u školi, plaćanje stipendija, školarina te pomoći u liječenju. Financijska pomoć se pruža sukladno trenutnim financijskim mogućnostima te donacijama Caritasu. 

 

PRUŽANJE SOCIJALNIH USLUGA

 

OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE

Od dana 29.03.2019. Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije djeluje u okviru našeg Caritasa te postajemo pružatelj socijalnih usluga Rješenjem nadležnog ministarstva od 04.06.2019. Savjetovalište ima zaposlene dvije osobe te oko 10 stručnih volontera koji svakodnevno stoje na raspolaganju. Pruža savjetodavnu pomoć pojedincima i obiteljima, a organizira po potrebi i fokus grupe. Također je na raspolaganju široj zajednici za različite radionice. 

 

SKLONIŠTE ZA ŽRTVE NASILJA U OBITELJI

U suradnji s Dubrovačko-neretvanskom  županijom, 2019. je počela realizacija projekta Skloništa, prijavljujući ga na raspisane natječaje za sredstva iz EU fondova. 2021. projekt pod nazivom ‘’Josipov dom’’ se počeo provoditi. Trenutno je osiguran i odobren privremeni smještaj žrtava nasilja u obitelji, a dio projektne aktivnosti je osiguranje trajnog smještaja rekonstrukcijom objekta na tajnoj lokaciji.

Od naših projekata i aktivnosti, izdvajamo sljedeće:

  • Posudionica medicinskih pomagala
  • Socijalna košarica
  • FEAD projekt Ruke dobrote
  • Stipendiranje studenata 
  • Dječji Caritas
  • Podijelimo radost Božića
  • Pomoć misijama 

 

POSUDIONICA MEDICINSKIH POMAGALA

Posudionica medicinskih pomagala Caritasa Dubrovačke biskupije je započela s radom u kolovozu 2013. godine. Pokrenuta je kao odgovor na jedan od najvećih novih socijalnih rizika: bolesnog i nemoćnog člana kućanstva. Jedan je od naših najznačajnijih projekata. 

Istovremeno pomaže bolesniku u olakšavanju patnji i očuvanju dostojanstva te ponajviše obitelji koja skrbi o njemu uz sve svakodnevne brige. 

Od pokretanja projekta, pa do danas, putem Posudionice smo pomogli oko 1500 obitelji s područja cijele Biskupije. Naša Posudionica trenutno broji oko 150 komada kreveta, oko 70 antidekubitalnih madraca, invalidskih kolica, princeza, nastavaka za wc, stolića za hranjenje, štaka te ostalih medicinskih pomagala. Osim navedenih pomagala mnoge obitelji koriste i donacijski program pelena za odrasle i podmetača za madrace, koje nam naši sugrađani često i doniraju po smrti članova njihovih obitelji. 

Potrebiti nakon prijave Caritasu i kratke procedure mogu dobiti na uporabu ono što im treba ukoliko je dostupno, a u suprotnom se zapisuju na listu čekanja. 

U okviru ovog trajnog projekta surađujemo i s Općom bolnicom Dubrovnik, kojima doniramo pomagala i lijekove, koji se po primitku odnose u bolničku ljekarnu Opće bolnice Dubrovnik.

 

SOCIJALNA KOŠARICA

Jedan od naših osnovnih i trajnih projekata je ”Socijalna košarica”. Pakete hrane i higijenskih potrepština u drugoj polovici svakog mjeseca preuzimaju obitelji i pojedinci u Caritasovom skladištu. Također, paketi se šalju na udaljena područja Biskupije, u Konavle i na otoke. Paketi svaki mjesec sadrže nekvarljive prehrambene namirnice, a određene se mjesece u godini obogaćuju higijenskim potrepštinama, ovisno o mogućnostima. Posebni dodaci paketima se dodaju kod obitelji s bebama kao i starijom djecom, u sklopu ”Dječjeg Caritasa”. Također, ovisno o donacijama naših stalnih partnera, paketima se dodaju voće, povrće i riba.. 

Održivosti ovog projekta puno pomaže naša akcija ”Dodaj u košaricu”, koju provodimo u suradnji s trgovačkim lancima na dubrovačkom području. Akcija se provodi u adventsko i korizmeno vrijeme, pri čemu naše sugrađane pozivamo da dodaju nešto po izboru u posebne Caritasove košarice i tako pomognu nama u osiguravanju redovitih paketa korisnicima. Ovom projektu pomažu i prigodne akcije prikupljanja pomoći u našim školama i vrtićima, pri čemu bismo izdvojili provedene akcije u okviru Tjedna solidarnosti i Dana kruha. 

Dio projekta ‘’Socijalne košarice’’ je i prikupljanje donacija odjeće i obuće, koju naši sugrađani svakodnevno mogu donijeti u prostorije Caritasa. Dio odjeće koji primimo šaljemo u druge potrebitije krajeve, a odjeću koja nije u dobrom stanju, šaljemo na reciklažu. Također posredujemo u doniranju namještaja i kućanskih potrepština, pri čemu povezujemo donatore i naše korisnike. Za tu namjenu, na tjednoj bazi surađujemo s Radio Dubrovnikom te u emisiji ‘’Radio posrednik’’ iznosimo potrebe naših korisnika. 

 

FEAD PROJEKT ‘’RUKE DOBROTE’’

Kao potporu našoj trajnoj aktivnosti ‘’Socijalne košarice’’ već dva puta smo se prijavili i proveli EU projekt iz fonda FEAD – Pomoći za najpotrebitije, pod nazivom ‘’Ruke dobrote’’. Prvi projekt se provodio u razdoblju od 2016. do 2017., a drugi od 2018. do 2019. godine. Trenutno provodimo ”Ruke dobrote 3”, do svibnja 2022. godine. Odobrena sredstva u projektu kreću se od 1.7 do 4 milijuna kuna koje se troše namjenski za kupovinu namirnica i higijenskih potrepština koje se dijele u  obliku paketa pomoći.

 

STIPENDIRANJE STUDENATA

Od početka organiziranog djelovanja našeg Caritasa, pa i prije toga, redovito stipendiramo studente slabijeg imovnog stanja. Naša vizija je da oni, koji na ovakav način prime pomoć i podršku tijekom svojeg studentskog razdoblja, u budućnosti, kada se zaposle, mogu pomagati druge na sličan način te ih bolje razumjeti. Svake godine objavljujemo javni natječaj na koji se mogu javiti studenti s prebivalištem na  području Dubrovačke biskupije, a redoviti su studenti sveučilišnog ili stručnog studija u Republici Hrvatskoj ili izvan nje.

U akademskoj godini 2020./2021. dodijelili smo 20 stipendija koje se isplaćuju za vrijeme trajanja tekuće   godine, kroz 10 mjeseci, u mjesečnom iznosu od 1000 kn. 

Studenti nemaju niti kakvu obvezu po završetku primanja stipendije, ali ih potičemo na volonterski rad u našem biskupijskom ili svojem župnom Caritasu, kako bismo se imali priliku međusobno upoznati, povezati te kako bi oni iz prve ruke vidjeli što Caritas jest. 

Razgovarajući s našim stipendistima, posebno ističu kako im je ovakva financijska podrška veliko olakšanje i sigurnost.

Kad god imamo priliku pričati i pisati o ovom projektu, volimo istaknuti dragu nam priču jednog našeg sugrađanina koji je, za vrijeme studentskih dana, bio naš stipendist. Sada je zaposlen u svojoj struci i nije zaboravio na pomoć koju je dobio u svojim mladim danima. 

Odlučio je svaku godinu osigurati godišnju stipendiju jednoj studentici ili studentu te mjesečni iznos uplaćuje na naš račun. Rekao je ‘’vi ste meni pomogli kad mi je bilo najpotrebnije, sad ću ja pomoći drugima’’.

 

DJEČJI CARITAS

U okviru projekta ‘’Dječjeg Caritasa’’ našim najmlađim korisnicima želimo omogućiti niz programa i aktivnosti. Ističemo kako se program pomoći u liječenju odnosi prvenstveno na njih, s obzirom da je njime obuhvaćeno oko 15 djece kojima su sufinancirani edukacijsko-rehabilitacijski tretmani te drugi oblici pomoći djeci s poteškoćama u razvoju. Korisnikom ove vrste pomoći mogu postati obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju sa šireg područja Dubrovačke biskupije. Također, za djecu, ovisno o dobi, omogućujemo posebne namirnice i higijenske potrepštine u sklopu ‘’Socijalne košarice’’, poput dječje hrane i pelena. 

Nastojimo dječicu uveseliti povodom svetog Nikole, pa tako za djecu korisnika pomoći Caritasa s područja Grada i okolice na blagdan sv. Nikole organiziramo prigodni program na kraju kojeg se podijele poklon paketići. 

Suradnja koja nam je iznimno draga, a dio je Dječjeg Caritasa je i osiguravanje vozačke dozvole za štićenike dječjeg doma Maslina. Putem donacija omogućujemo polaganje vozačkog ispita svakom štićeniku Doma koji navrši 18 godina. 

 

PODIJELIMO RADOST BOŽIĆA 

Od 2007. godine, već tradicionalno, sredinom prosinca organiziramo adventsku akciju ‘’Podijelimo radost Božića’’ – u kojoj nam je cilj podijeliti našu radost s obiteljima u nekom drugom kraju Hrvatske koji je pogođen siromaštvom ili elementarnom nepogodom. Akcija se provodi na Pilama, dva dana u Adventu. Svake godine se odabere neko mjesto za koje će pomoć u paketima hrane i higijene biti poslana. U akciju je uključen velik broj volontera i župnih Caritasa. 

2020. godine je održana 14. po redu akcija ”Podijelimo radost Božića” u kojoj je prikupljeno oko velikih paketa. Kroz niz godina održavanje akcije, prikupljena je pomoć u vrijednosti oko 1.500.000 kn. Najviše nas u ovoj akciji veseli veliki broj djece koja sa svojim roditeljima donese pažljivo zamotane poklone za svoje vršnjake i na taj način već odmalena postaju dio našeg Caritasa. 

 

POMOĆ MISIJAMA 

Svake druge godine Caritas nastoji organizirati jednu akciju za pomoć potrebitima u nekom drugom kraju svijeta. Do sada su organizirane akcije za Tanzaniju, Kongo, Zambiju i Albaniju. Sve akcije provode se u koordinaciji s delegatom Papinskih misijskih djela za Dubrovačku biskupiju.

Ističemo akciju ‘’Niti svetog Vlaha’’, održanu krajem 2016. godine, kao zaključak ”Godine izvanrednog jubileja Milosrđa” i ”Godine sv. Vlaha”. Prikupila su se novčana sredstva za kupnju šivaćih strojeva za djevojke Domaćinske škole u misiji u Kongu. Na svakoj šivaćoj mašini koja se donirala bilo je istaknuto ime župe koja je donirala sredstva. Ukupno je kupljeno 87 šivaćih mašina.

 

Ističemo još sljedeće:

SURADNJA SA ZATVOROM I UREDOM ZA PROBACIJU

Surađujemo sa Zatvorom u Dubrovniku te Uredom za probaciju. Ured nam redovito šalje prijestupnike za lakša djela na odrađivanje dodijeljenih sati rada za opće dobro, a oni često i nakon što odrade svoje sate ostaju naši volonteri te se odazivaju našim pozivima.

U ZAGRLJAJU LIBERTASA

Maleni Ukrajinci ratne okolnosti u svojoj domovini na nekoliko su dana zamijeniti ljetovanjem u Dubrovniku, koje je organizirano od strane Caritasa Dubrovačke biskupije, u suradnji s Hrvatskim Caritasom te ukrajinskim Caritasom-Spes. U srpnju i kolovozu 2022. godine u Dubrovniku je boravilo 100 ukrajinske djece u pratnji svećenika, časne sestre i animatora.

ŽUPNI CARITASI 

9 župa Dubrovačke biskupije ima odobrene Dekrete za djelovanje te imamo još 24 aktivne župe u karitativnom djelovanju. Logistička smo i organizacijska podrška svim aktivnostima župnih Caritasa koji nam se obrate za pomoć te rado sudjelujemo i koordiniramo njihovim aktivnostima. 

 

KAKO POMOĆI CARITASU DUBROVAČKE BISKUPIJE? 

Većina navedenih aktivnosti se financira iz biskupijskih sredstava, a želja nam je povećati donacije, kako bismo mogli proširiti naše aktivnosti. Stoga, ugraditi se u priču Caritasa je moguće i malim financijskim sredstvima, sukladno mogućnostima. Niti jedan iznos nije premalen i na svakom smo vam od srca zahvalni. Račun za uplatu donacija je: HR8024070001100367971 OTP banka. 

Pomoći nam možete i volontiranjem – stavljanjem svojih talenata na raspolaganje, u biskupijskom Caritasu, u svojim župnim Caritasima, prigodno na akcijama ili kreiranjem medijskog i kreativnog sadržaja. Zahvalni smo na preko 50 trenutnih aktivnih Caritasovih volontera i pozivamo vas da im se aktivno pridružite!

Ono posljednje, ali ne najmanje važno –  pomoć možete pružiti svojim molitvama za naš Caritas, kako bismo svi uključeni u ovu priču, imali srce i razum koji mogu iz dana u dan nuditi ljubav na djelu.

Više o našim aktivnostima možete pratiti na društvenim mrežama: www.facebook.com/CaritasDubrovackeBiskupije

 

Galerija slika

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr