Za 1000 radosti

Sredstvima iz programa „Za 1000 radosti – Na strani dobra“ pomognute obitelji u potrebi na području Sisačke biskupije

Zahvaljujući dosad prikupljenim novčanim sredstvima iz nacionalnoga programa Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“,koji se ove godine vodi pod sloganom „Na strani dobra“, Caritas Sisačke biskupije pružio je pomoć osam obitelji u potrebi.

Sedmeročlanoj obitelji sa zdravstvenim tegobama i minimalnim primanjima koja za stanovanje koristi kuću u vlasništvu RH, radi sanacije curenja krova i vlage u prostorijama kuće, financiran je građevinski materijal za izolaciju prostorija te je obitelji pružena novčana pomoć za izvedbu radova.

Osmeročlana obitelj sa šestero maloljetne djece uzdržava se minimalnim mjesečnim naknadama i povremenim radom oca. Za stanovanje koriste baraku u vlasništvu grada Siska, a postojeću terasu obitelj želi pretvoriti u još jednu prostoriju kako bi djeci osigurali spavaću sobu. Sredstvima iz programa „Za 1000 radosti“ osigurana je materijalna pomoć u vidu nabave potrebnog građevinskog materijala.

Tročlana obitelji s dvoje maloljetne djece živi u prometno izoliranom mjestu u kući koja je u vlasništvu RH. Obitelj živi skromno, s minimalnim primanjima i starim i trošnim namještajem a jedna od spavaćih prostorija potpuna je neuređena. Sredstvima iz programa obitelji je financiran građevinski materijal za postavljanje poda u nedovršenoj sobi, kupljen je zamrzivač i nova kuhinja te isplaćena novčana pomoć za nabavku trosjeda.

Roditelji šestero djece, oboje hrvatski branitelji, uslijed oštećenja kuće u potresu koriste modularni stambeni kontejner Hrvatskog Caritasa. S obzirom da dvoje maloljetne djece imaju izražene zdravstvene tegobe te koriste posebne dodatke za prehranu koji stvaraju dodatno opterećenje za skroman kućni budžet, obitelji je za troškove liječenja i prehrane pružena  financijska pomoć.

Osmeročlanoj obitelji uslijed gubitka kuće u potresu dodijeljena su tri stambena kontejnera. Uz podršku Zaklade, obitelji se na njihovom zemljištu gradi nova kuća koja će uskoro biti dovršena. Kako bi se obitelji pomoglo da što prije useli u novi prostor, Caritas Sisačke biskupije sredstvima programa „Za 1000 radosti“ osigurao je nabavku kupaonskog bloka i namještaja, nape, kombiniranog štednjaka i perilice rublja.

Dvočlanoj obitelji s minimalnim primanjima potrebna je cjelovita drenaža kuće s obzirom da se ista nalazi u podnožju brežuljka, te je podložna poplavama. Pod u jednoj prostoriji  potpuno je uništen od vode i potrebno ga je obnoviti, a kuhinjski su zidovi vlažni. Sredstvima iz programa obitelji je kupljen materijal za sanaciju kuće i dodijeljena novčana pomoć za građevinske radove.

U kući tročlane obitelji zbog neispravnih je instalacija izbio požar. Jedini prihod kojim kućanstvo raspolaže je minimalna mirovina oca obitelji. Zbog nužne sanacije krova koji prokišnjava obitelj je zatražila i ostvarila pomoć za kupnju građevinskog materijala.

Deveteročlana obitelj i njihovih sedmero maloljetne djece žive u skromnim uvjetima. Otac, koji je jedini zaposlen, trudi se uložiti u proširenje kuće kako bi djeci omogućio primjereniji životni prostor. Trenutno nemaju kuhinju, ali otac ju od poklonjenog materijala sam izrađuje. Kako imaju mogućnost proširenja gornjeg kata kuće, dodijeljen im je građevinski materijal, a novčanom pomoći osigurana nabavka osnovnih namirnica.

Dvadeset i jednu godinu u središtu programa „Za 1000 radosti“ su obitelji koje teško preživljavaju boreći se svakodnevno s bolesti, nezaposlenosti, dugovima i siromaštvom. Darovana novčana i materijalna sredstva dobročinitelja Hrvatski Caritas putem mreže nad/biskupijskih Caritasa usmjerava obiteljima u potrebi diljem Hrvatske, donoseći u njihove domove radost, konkretnu pomoć i nadu.

Zajedničkim snagama uvijek možemo učiniti više stoga Hrvatski Caritas poziva sve koji mogu i žele da se u program „Za 1000 radosti“ uključe na jedan od sljedećih načina:

• novčanom uplatom na račun programa „Za 1000 radosti“
    IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 7-23,
  • uplatom putem web stranice Hrvatskog Caritasa https://www.caritas.hr/product/donacija/ ili skeniranjem koda putem bankovne aplikacije
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (0,83 eura po pozivu; PDV uključen),
  • donacijom materijalnih darova, proizvoda i usluga dogovorom na 1000radosti@caritas.hr ili 015635046/015635048.

Ili upiši svoj iznos (€):

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić