Vijesti

Vijesti

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik posjetio Caritas Jeruzalem

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik bio je u trodnevnom posjetu Caritasu Jeruzalem (6. do 9. veljače), a na tragu poticaja s Generalne skupštine Caritasa Internationalis, održane u Rimu u svibnju 2023. godine. 

Posjet djelatnostima započeo je susretom kardinala Pierbatiste Pizzaballe, jeruzalemskog latinskog patrijarha i predsjednika Caritasa Jeruzalem s ravnateljima Hrvatskoga Caritasa fra Tomislavom Glavnikom i Caritasa Jeruzalem Antonom Asfarom. U susretu se govorilo o izazovima koje dolaze pred karitativno-humanitarne organizacije u ratnim situacijama, te nužna okrenutost prema najslabijima, kojima treba pomagati, ali otvoriti se zagovaranju mira među stranama u sukobu kao preduvjetu normalizacije odnosa. 

Posjet fra Tomislava Glavnika nastavljen je radnim sastankom u sjedištu Caritasa Jeruzalem s posebnim osvrtom na stanje u Gazi, a potom i obilaskom projektnih djelatnosti na području Zapadne obale. Caritas Jeruzalem vodi niz socijalnih ustanova i nositelj je više dobro osmišljenih projekata koji se ostvaruju uz pomoć dobročinitelja iz lokalne zajednice, ali i sestrinskih organizacija Caritasa i više europskih Ministarstava za vanjske poslove, koji upućivanjem financijskih sredstava razvojne pomoći preko Caritasa poboljšavaju životne okolnosti i perspektive ciljanih skupina potrebitih osoba.

Za vrijeme obilaska predstavljeni su Caritasova ambulanta/klinika i ljekarna u selu Al Taybeh, koja pruža osnovnu medicinsku skrb i laboratorijske pretrage za otprilike 13.500 Palestinaca i Beduina. Uskoro se otvara i fizioterapija za odrasle i senzorna soba za djecu s poteškoćama u odrastanju i sazrijevanju. Medicinski centar naslonjen je na rimokatoličku župu u kojoj djeluje škola i jedina duhovna radio postaja u Svetoj zemlji vrlo slušana u zemlji i među iseljenim Palestincima diljem svijeta.  

U Ramalli djeluje Caritasov centar za strukovno osposobljavanje žena, kojima se omogućava stjecanje krojačkog znanja i izrade primjenljivih suvenira, a sve sa svrhom pokretanja vlastitih obrta i dodatne zarade. Caritas osigurava kupnju šivaćih strojeva na kojima žene mogu raditi u svojim vlastitim domovima i paralelno ostajati sa svojim obiteljima, koje su brojne.

U Ramalli djeluje i poludnevni boravak za stare osobe „Baytouna“ u kojem su osim djelatnika Caritasa angažirani mladi volonteri. Obiteljske veze u Palestini osobito su jake i obitelj se redovito čvrsto drži i međusobno pomaže. Angažiranjem mladih u radu sa starijima želi se ublažiti stigma starosti sa starijih osoba, te im se želi vratiti dostojanstvo, kako ne bi zbog svojih zrelih godina bili smatrani nekorisnim članovim društva. U poludnevnom boravku svakodnevno se održavaju tematske radionice, tjelovježba, igre primjerene osobama starije dobi te zajednički ručak na kojemu su ovaj puta uz korisnike blagovali i gosti ih Hrvatske. Poludnevni boravak za starije prvi je takav na prostoru Zapadne obale i osobito vrednovan i od civilnih vlasti.

U gradiću Beit Sahour djeluje Caritasov razvojni centar, koji je ujedno i sjedište Caritasa za Betlehemsku upravu u kojem je održana prezentacija više projekata koji obuhvaćaju pojedince i obitelji u i oko Betlehema. Nakon prezentacije fra Tomislav Glavnik posjetio je obiteljski obrt za izradu autentičnih suvenira. Obiteljski obrti uvelike ovise o hodočasnicima, koji dolaze u Svetu Zemlju, te se njihova trenutna odsutnost odražava na ekonomski status brojnih obitelji. Osim proizvođača o prodaji suvenira ovise i osobe u socijalno i zdravstveno teškim uvjetima, koji pokušavaju od prodaje suvenira zaraditi novac kako bi se prehranjivali budući da im država ne daje nikakva socijalna davanja. Caritas od dobročinitelja pokušava dati „mjesečni džeparac“ kao doprinos oskudnom kućnom proračunu, koji nekada predstavlja jedinu financijsku pomoć. 

Najzahtjevniji projekt se provodi na području Beit Jalle, gdje se lokalnom stanovništvu pomaže u revitalizaciji poljoprivrednih površina, ograđivanjem terena, osiguravanjem cisterni za navodnjavanje, kupnjom sadnica i opreme, te zagovaranjem pred civilnim vlastima i branjenjem njihova prava na području Betlehemske okolice na posjed vlastite zemlje. 

Značajna djelatnost je ona Unije arapskih žena, koja uz podršku Caritasa te dobročinitelja iz Švedske, Poljske i Češke vodi dječji vrtić, Centar za osposobljavanje i skrb odraslih osoba s mentalnim oštećenjima, te kuhinju i praonicu posteljine za obližnje hotele i stanovnike. U centru rade žene, koje svojim radom doprinose materijalnoj i financijskoj stabilnosti svojih vlastitih obitelji. 

Trodnevni susret je završio prijedlozima o budućoj suradnji između Caritasa Hrvatske i Caritasa Jeruzalema uz jačanje obostranih napora kako bi se pomoću iz Europe donijela nada i trag svjetla još većem broju ljudi diljem okupiranih palestinskih teritorija. Moto Caritasa je graditi zajednički mostove nade i solidarnosti – zaključak je zajedničkog susreta Hrvatskog Caritasa i Caritasa Jeruzalem.

Nakon 7. listopada 2023. i sukoba Hamasa i Izraelske vojske humanitarno i sigurnosno stanje na području Svete Zemlje i Gaze izrazito je nepovoljno, posebno za one skupine o kojima brine Caritas Jeruzalem. Hrvatski Caritas pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja financijskih sredstava i pred Božić uputio prvu pomoć u iznosu 50.000 € za kupnju hrane, vode, pokrivača, te djelovanje socijalnih ustanova pod vodstvom Caritasa Jeruzalema. Direktnu pomoć uputila je i Požeška biskupija u iznosu 33.000 €. Hrvatski Caritasa nastavlja s aktivnijim angažmanom oko daljnjeg upućivanja pomoći stradalima i socijalno ugroženima u Svetoj Zemlji i svoga međunarodnog djelovanja.

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr