Vijesti

Vijesti Za 1000 radosti

Hrvatski Caritas predstavio tradicionalni nacionalni program „Za 1000 radosti“ koji će provoditi uz slogan „Na strani dobra“

U petak 1. prosinca 2023. u Osnovnoj školi Pavleka Miškine u Zagrebu Hrvatski je Caritas predstavio svoj tradicionalni nacionalni humanitarni program „Za 1000 radosti“, koji će u narednih dvanaest mjeseci provoditi uz slogan „Na strani dobra“.  Program je namijenjen senzibilizaciji hrvatske javnosti za probleme i potrebe siromašnih obitelji, prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava kako bi im se putem Caritasove mreže moglo učinkovito pomoći i reafirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti zajedništva, solidarnosti i uzajamna pomaganja, kojih u ozračju Božićnih blagdana i osobno i u društvu uvijek iznova postajemo svjesni.

O nacionalnom humanitarnom programu koji će Hrvatski Caritas u zajedništvu s mrežom Caritasa provoditi tijekom narednom razdoblju kao i o njegovim ciljevima, načinu provedbe te mogućnostima uključenja i potpore obiteljima u potrebi, govorio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Foto: IKA // Fra Tomislav Glavnik

„Tijekom protekle godine za korisnike Caritasove pomoći prikupljeno je 188.000 eura financijske i materijalne pomoći, koja je bila distribuirana putem u sve dijelove RH. Nalazimo se na početku mjeseca prosinca, pred došašće, u vremenu obilježenom kratkim danima, a duljim noćima, kad se svi nekako trudimo više svjetlosti unijeti u svoje živote. Hrvatski Caritas želi biti glasnik toga svjetla u cijeloj  Hrvatskoj i uz pomoć široke društvene zajednice biti na strani siromašnih, socijalno ugroženih. Zato koristim priliku danas pozvati sve segmente našega društva da se uključe u kanal pomaganja pojedincima i skupinama, posebno obiteljima u Republici Hrvatskoj. Hrvatski Caritas odlučio je svojim programom, i narukvicama koje će doći u ruke 450.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, biti glas koji podsjeća da je potrebno biti na strani dobra. Želimo kroz cijelu godinu koje je pred nama truditi se unijeti svjetlo u svaku obitelj, u svaki grad, u svako mjesto i u svaku ulicu. Svjetlo nas treba podsjećati da je biti na strani svjetla uvijek znači biti na strani dobra. Simbolično, ove narukvice koje akumuliraju svjetlo po danu da bi onda svijetlile u tami, podsjećaju da svaki čovjek dobre volje u Hrvatskoj može biti onaj koji će akumulirati svjetlo, i kada se nađe u situaciji gdje je nekome teško, isijavati to svjetlo da obasja tamu“, naglasio je Glavnik.

„Suradnja s osnovnim i srednjim školama, po preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, samo je jedan dio našeg programa.  Pozivam tvrtke i društva da se uključe u naš program jer Hrvatski Caritas želi biti pouzdan i siguran kanal kojim će upućena financijska i materijalna pomoć doći do krajnjih korisnika“, zaključio je.

Foto: IKA // Ana Juratovac

Ana Juratovac, voditeljica socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, govoreći uime i na temelju iskustva jednoga od sedamnaest nad/biskupijskih Caritasa preko kojih Hrvatski Caritas obiteljima u potrebi diljem Hrvatske kanalizira u akciji prikupljenu pomoć, podijelila je nekoliko primjera obitelji kojima Caritas Zagrebačke nadbiskupije sredstvima programa „Za 1000 radosti“ uspio pomoći poput pomoći obitelji samohrane majke s djetetom s invaliditetom u sanaciji kuće oštećene uslijed požara, nabavi nužnog slušnog aparata osobi odrasloj u dječjem domu znatno oštećena sluha koja živi u podstanarstvu kao i obitelji koja živi u trošnoj drvenoj kući za kupnju preći na drva i pomoć u opremanju stana.

Foto: IKA // Mira Križanović

Uime Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje već više od dvadeset godina prati i podupire program „Za 1000 radosti“ preporučujući ga za provedbu u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ukratko je govorila Mira Križanović, viša stručna savjetnica  u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja. Pozdravivši sudionike uime Radovana Fuchsa ministra znanosti i obrazovanja izrazila je svesrdnu potporu Ministarstva programu „Za 1000 radosti“ Hrvatskog Caritasa.

„Zašto to činim? Nikad ne treba smetnuti s uma što je to škola – škola je u prvom redu odgojna, a nakon toga obrazovna ustanova. Sami znamo i vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova šturo obrazovna.

Uz pomoć Caritasa dajemo priliku da i onaj tko ima malo pokaže velikodušnost, da pokaže razumijevanje; jedan dan će možda imati više, jednog dana će možda situacija biti obrnuta, da oni kojima on trenutno pomaže da pomažu njemu. Zajednica tako funkcionira.

Zahvalila bih volonterima, učiteljima i nastavnicima, stručnim suradnicima u školama, koji se srcem i dušom primaju ovog projekta i potiču djecu da čine dobro, da pokažu suosjećanje i empatiju s onim najslabijima u društvu, s najsiromašnijim obiteljima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potiče provođenje preventivnih programa u školama. To su programi koje obvezno provodi svaka škola i oni se odnose na prevenciju neprihvatljivih ponašanja. Djeca su nam na društvenim mrežama, ostaje malo vremena za kvalitetno provođenje s njima, a oni imaju puno pitanja, puno izazova, vremena su teška, sami znate kakva su. Ovaj program Hrvatskog Caritasa se odlično uklapa u naše preventivne programe, daje priliku osobi da pokaže svoju velikodušnost da se vježba od najmanjih dana i da se osjeti važnom, da može doprinijeti.

Caritas daje mogućnost da i škola od prikupljenih sredstava sama može usmjeriti dio sredstava ako ima obitelj u potrebi, da može odmah konkretno pomoći. Drago nam je da i ove godine možemo sudjelovati kao potpora, potaknuti naše škole na sudjelovanje“, istaknula je Mira Križanović.

Foto: IKA // Vesna Vrbanović Jančić

Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine izrazila je zadovoljstvo što se predstavljanje ovog programa održava baš u školi te se osvrnula se na iskustvo provedbe programa „Za 1000 radosti“ u proteklih petnaestak godina u Osnovnoj školi Pavleka Miškine, njegovu recepciju među učenicima i školskim osobljem naglasivši  ulogu u promicanju vrijednosti unutar odgojno-obrazovnog procesa.

Na kraju su i učenice 8. razreda OŠ Pavleka Miškine Hana i Marija rekle kako vole sudjelovati u ovoj akciji jer znaju da njihovi mali novčani darovi doprinose da se nekom vrati osmijeh na lice te da usto u školi pripremaju kolače i surađuju s obližnjom franjevačkom pučkom kuhinjom.

Program konferencije moderirala je Marijana  Bosnar, voditeljica projekata u Hrvatskom Caritasu.  

Kontakt: Marijana Bosnar; Boris Peterlin, 01 5635 045/46; 091 2635 011; 0981388396; caritas.croatia@caritas.hr

Preuzmite plakat akcije: PLAKAT Caritas A3 – NA STRANI DOBRA.pdf

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr