Vijesti

Vijesti

Hrvatski Caritas svečanom akademijom obilježio 30. obljetnicu osnutka

Caritas je ljubav. Vjerujemo u solidarnost s najranjivijima, vjerujemo u dostojanstvo najranjivijih, vjerujemo u služenje najranjivijima.

U srijedu 15. studenoga u nazočnosti suradnika, volontera, donatora, podupiratelja, stipendista te predstavnika crkvenih i državnih vlasti Hrvatski je Caritas svečanom akademijom u Dvorani Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu obilježio 30. obljetnicu svojega osnutka. Uz hrvatske biskupe okupljene na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, mons. Giorgia Lingu, apostolskog nuncija u RH, Marina Piletića, izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, generala Ivana Pokaza, savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te Romanu Galić, izaslanicu gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, obilježavanju su se pridružili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, predstavnici diplomatskog zbora iz Turske, Austrije, Bosne i Hercegovine, predstavnici vjerskih zajednica, Crkvenih ustanova, redovničkih zajednica, predstavnici Caritasa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Makedonije i Slovenije, predstavnici državnih i lokalnih vlasti, hrvatski gospodarstvenici, bivši djelatnici Hrvatskog Caritasa, volonteri, korporativni podupiratelji,  darovatelji i Caritasovi korisnici.

O djelovanju Hrvatskog Caritasa govorili su njegov predsjednik varaždinski biskup mons. Bože Radoš i ravnatelj fra Tomislav Glavnik i izaslanik predsjednika Vlade Marin Piletić.

Mons. Radoš u prigodnom je obraćanju naglasio kako Caritas svoje poslanje prepoznaje u nasljedovanju „Onoga koji je prošao zemljom čineći dobro“, Isusa Krista, milosrdnog Samarijanca, koji je uvijek aktualan i konkretan. “Posebno je Caritas vidljiv u vremenima velikih nesreća i katastrofa. Hrvatski Caritas  je rođen u najtežem razdoblju za naš narod, u vrijeme Domovinskoga rata. Osnovan je da bi bio suputnik prognanima, izbjeglicama, raseljenima … i svima koji su ostali bez osnovnih sredstava za život“.

U prigodi 30. obljetnice zahvalio je svima „koji su se kroz sve ove godine, u svojoj skromnosti, priključili i bili snaga ‘krvotoku Caritasa’: malim donatorima, volonterima, djelatnicima župnih i biskupijskih Caritasa, koje kamere nisu uhvatile, kao uostalom ni dobrog Samarijanca, ali su njihova djela, kad je vaga-mjera ljubav, velika. Caritas polazi i trajno se vraća na jedinu oznaku, a ona je ‘čovjek u potrebi’, s jasnim programom i zahtjevom da se brat u potrebi ‘ljubi kao što se ljubi Bog’, rekao je s ponosom zahvaljujući i onima koji, premda nisu dio Crkve, suradnjom s Caritasom pokazuju kako u njegovu djelovanju primjećuju tu bitnu crtu.

„U svom programu Caritas žurno djeluje, pozvan je prvi priskočiti u pomoć, ali vlastito poslanje ostvaruje tek kada pomaže do krajnjega rješenja. Smijem zahvaliti državnim institucijama, organizacijama, dobročiniteljima koji su nam draga ruka podrške i bez čije suradnje ne bismo mogli puno učiniti,“ zaključio je svoj govor mons. Radoš.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić,  izaslanik predsjednika Vlade RH u svojem je obraćanju okupljenima zahvalio Hrvatskom Caritasu, ali i cijeloj Caritasovoj mreži u Republici Hrvatskoj za svakodnevno konkretno služenje i djelotvornu pomoć najsiromašnijima i najpotrebnijima. „Od djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi do starog i samog čovjeka koji je u potrebi. U tom smislu želim vam zahvaliti i na realizaciji svih naših programa kroz Europski socijalni fond i FEAD program gdje ste, koristeći sredstva EU, ne samo pokucali na nečija vrata, nego donijeli toplinu i potrebna materijalna sredstva ili barem, ako ništa drugo, obrok za taj dan.” Zahvalio je osobito za pomoć koju su Hrvatski Caritas i biskupijski caritasi, ujedinjeni, pružili pomoć stanovnicima Siska, Petrinje i Gline kojima su domovi bili razrušeni u potresu. Osvrnuvši se na nastojanja Vlade Republike Hrvatske u skrbi za osobe u potrebi, istaknuo je nedavno dogovorenu suradnju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s Hrvatskim Caritasom i svim nad/biskupijskim caritasima u promicanju udomiteljstva u Hrvatskoj, kako bi što više  djece lišene primjerene roditeljske skrbi mjesto u ustanovama čim prije moglo zamijeniti onim u krugu ljubavi obiteljskog doma udomiteljske obitelji.

Zahvaljujući nazočnima, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik je rekao: „Svaka i svaki pojedini od vas u ovoj dvorani iznimno nam je bitan. S razlogom ste pozvani. Želio bih da znate i čujete da vas cijenimo, poštujemo i uvažavamo, ne samo jer i sami pomažete i dokazujete da je pomagati lako, ako je volje, već zbog toga što postojite, a vaše postojanje omogućuje drugima da i sami budu uvažavani, doživljeni i vrednovani. Caritas je ljubav. Vjerujemo u solidarnost s najranjivijima, vjerujemo u dostojanstvo najranjivijih, vjerujemo u služenje najranjivijima.“

„Konkretna stvarnost u kojoj živimo jest Hrvatska, i Hrvatski Caritas  danas djeluje u brojnim i raznovrsnim projektima podrške nadbiskupijskim i biskupijskim Caritasima, ali je uključen i u međunarodne projekte i pomoć u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Jemenu, Ukrajini, Siriji, Turskoj, Maroku, Grčkoj, Libanonu, Svetoj Zemlji, Palestini i Gazi. Svaki od nas (su)odgovoran je ne samo za svoju zemlju, već i cijeli svijet. To je naime i poslanje koje su nam povjerili hrvatski biskupi da ga ostvarujemo pod geslom Sve je moguće, dakako onome tko vjeruje.“

Gledajući prema budućnosti, fra Tomislav Glavnik se na kraju govora upitao:  „Hoćemo li uspjeti? Ako kažemo da je uspjeh u tome da se trudimo, da smo na putu, da okupljamo oko sebe one koji žele surađivati i dijeliti iste vrijednosti dobra onda je uspjeh već tu. Graditi društvo jednakosti i solidarnosti na principima Evanđelja, brige za čovjeka i sve stvoreno, ono je što činimo.“

Tijekom programa, koji je moderirao Branimir Gubić, prikazan i kratak mozaični film o programskim područjima u koje je Hrvatski Caritas, djelujući u suradnji s mrežom Caritasa u zemlji i inozemstvu, uključen a u glazbenom dijelu programa sudjelovao je glazbeni sastav Zajednice „Božja pobjeda“ iz Zagreba.

Uz obilježavanje 30. obljetnice na prostoru ispred zagrebačke Katedrale Hrvatski je Caritas tijekom  dana postavio jedan od svojih stambenih modula s Banovine, koji su zainteresirani građani mogli razgledati i upoznati se s aktivnostima u programu žurne pomoći te stambenog zbrinjavanja i obnove obiteljskih kuća na Banovini a u koje je Hrvatski Caritas usmjerio 4,25 milijuna eura vrijednu materijalnu i financijsku pomoć.

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr