Vijesti

Vijesti

Održan susret Caritasovih djelatnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Dubrovniku

Godišnji susret predsjednika te ravnatelja i ravnateljica Caritasā iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine održan je od 8. do 11. listopada u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji. Na susretu su sudjelovali predstavnici Caritasa iz Zagrebačke, Đakovačko-osječke, Splitsko-makarske, Riječke i Zadarske nadbiskupije te Vrhbosanske nadbiskupije, kao i predstavnici biskupijskih Caritasa iz Varaždinske, Sisačke, Gospićko-senjske, Šibenske te Mostarsko-duvanjske i Banjolučke biskupije. Prisutni su bili i djelatnici nacionalnih Caritasa Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na radnom dijelu susreta u ponedjeljak 9. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku sudionike su pozdravili predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, a dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje svima su poželjeli dobrodošlicu sa željom da im ovi dani u Dubrovniku ostanu u lijepoj uspomeni te da nam nikada „ne dosadi činiti dobro“.

 

Svjesni kako su Caritasi ovih dviju zemalja prirodno upućeni jedni na druge jer djeluju na pomoći najpotrebnijim osobama istog naroda, a dio tog naroda na području Bosne i Hercegovine je općenito u većoj potrebi, na susretu su odgovorne osobe u nad/biskupijskim Caritasima razgovarale o „Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, programu koji već petnaestak godina provode Hrvatski Caritas i Caritas Bosne i Hercegovine. Nakon što su ravnatelji biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine upoznali svoje kolegice i kolege iz Hrvatske s brojnim programima i projektima koje na svojem području provode, a među kojima se nalaze i neki kojih provedbu omogućuju novčana sredstva prikupljena u „Tjednu solidarnosti“ – za tekuću godinu znatno veća nego proteklih godina – zaključeno je kako je važno i moguće ovaj program Hrvatskog Caritasa i Caritasa i dodatno unaprjeđivati i obogaćivati podupirući karitativno djelovanje Caritasove mreže u službi najsiromašnijih.

Tijekom susreta razgovaralo se i o mogućnosti suradnje u prekograničnim (europskim) projektima, pri čemu je naglašena spremnost i Hrvatskog i nad/biskupijskih Caritasa iz Hrvatske da otvaraju put i posreduju u uključivanju Caritasa iz Bosne i Hercegovine u zajedničke međunarodne programe. Važna tema razgovora bila je i djelovanje Caritasa iz Europe i svijeta na ovim prostorima, kao i mogući zajednički nastup u tijelima Caritasa Europa i Caritasa Internationalis.

U popodnevnom dijelu programa održana je i sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa na kojoj je, uz izvješća o programskim aktivnostima i distribuciji imovinskih i materijalnih dobara, sudionicima predočeno i financijsko izvješće. Sudionici su također upoznati s radom na donošenju novoga Statuta Hrvatskog Caritasa, s usvojenim Etičkim kodeksom i drugim dokumentima usklađenima s onima Caritasa Internationalis te je najavljeno obilježavanje 30. obljetnice postojanja Hrvatskog Caritasa 15. studenoga u Zagrebu. U sklopu sjednice sudionicima se svjedočenjem i relevantnim informacijama o problemu udomiteljstva u Hrvatskoj uključila Claudia Juranić Klarić, voditeljica udomiteljske udruge Primorsko-goranske županije – u pripremi projekta promocije udomiteljstva kojem bi nad/biskupijski i Hrvatski Caritas, u budućnosti mogli dati vrijedan doprinos.

Večernje euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku sudionici susreta slavili su s članovima obitelji, njegovateljima i zdravstvenim djelatnicima koji brinu za palijativne bolesnike i koji su tom misom započeli Tjedan palijative u Dubrovniku. Euharistiju je predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Biskup Radoš je, tumačeći Evanđelje koje je govorilo o Milosrdnom Samarijancu, uz ostalo kazao kako je prvi znak ljubavi približiti se čovjeku, pregledati ga, doći ga vidjeti. „Početak blagoslova, početak liječenja, početak vraćanja dostojanstva je otići bolesniku. Iz pogleda slijedi stanje sažaljenja koje je slično onome koje majka ima za svoje dijete – majčina utroba koja reagira suosjećanjem i zaštitom.“ Ne može se više govoriti o definiciji bližnjega da su to oni u krugu obitelji, zajednice, krvnog srodstva ili vjerskih osjećaja, nego je potrebno pomagati svima koji su u potrebi. Bližnji je onaj koji iskazuje milosrđe, protumačio je propovjednik.

Poslije mise predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije i generalni vikar mons. Ivica Pervan okupljenima je predstavio Moćnik dubrovačke katedrale i Biskupsku palaču gdje je nastavljeno druženje.

Predsjednici, ravnatelji i ravnateljice Caritasa iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine tijekom drugog dijela godišnjeg susreta posjetili su u utorak 10. listopada otok Mljet gdje su slavili euharistiju u samostanskoj crkvi Sv. Marije na otoku Svete Marije. Misu je predvodio predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Radoš, a nakon mise s poviješću i sadašnjošću tog prekrasnog zdanja na otočiću u otoku upoznao ih je Igor Trogrlić. Karitativni djelatnici također su posjetili Ston i njegove znamenitosti, poput tvrđave Kaštio, lapidarija, crkve sv. Vlaha i stonskih zidina, a sestre franjevke od Bezgrešnog Začeća u blagovaonici svog samostana počastile su ih tradicionalnim slasticama poput stonske i dubrovačke torte.

Posljednjeg dana susreta, mise u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa i susreta s kapucinima, sudionici su posjetili prostorije Caritasa Dubrovačke biskupije i upoznali se s ostalim djelatnicima i volonterima. S načinom rada na licu mjesta upoznala ih je ravnateljica Sanja Šanje.

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr