Vijesti

Vijesti

Dan Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i blagoslov prostorija „Dječjeg osmijeha“

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan u utorak 13. rujna misnim slavljem, stručnim skupom i blagoslovom Caritasove podružnice „Dječji osmijeh“.

Obilježavanje dana započelo je euharistijskim slavljem u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa kojega je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s generalnim vikarom Franjom Frankopanom Velićem, nadbiskupovim tajnikom don Renatom Pudarom, duhovnikom bogoslova don Jurom Vrdoljakom te don Tomislavom Bašićem.

Nadovezujući se na liturgijska čitanja nadbiskup je u homiliji istaknuo da su siromasi blaženi i da je njihovo Kraljevstvo nebesko. Ako Isus tvrdi da su siromasi blaženi možemo pretpostaviti kako će tek biti nagrađeni oni koji pomažu siromasima. U Djelima apostolskim evanđelist Luka ističe kako je prva kršćanska zajednica u svemu bila „jedno srce i jedna duša“. U tom kratkom opisu izrečene su bitne odlike zajedništva prvotne Crkve, a to je zajedništvo nauka, molitve, lomljenja kruha i dobara, istaknuo je nadbiskup. Zajedništvo prvotne Crkve zadivilo je ondašnji poganski svijet, pa su ljudi upirali prstom, divili se i govorili „gledajte samo kako se ljube“. Zajedništvo dobara prve kršćanske zajednice nije bio neki njezin hobi, nego jedna od bitnih njezinih obilježja i izraza po kojima se očitovala svijetu. Valja se češće pitati pomažem li svojim bližnjima jer Isus jasno ističe u evanđelju da ćemo biti suđeni na temelju našega odnosa prema siromasima – bio sam gladan i žedan, a niste me nahranili niti napojili.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup je zahvalio svima nazočnima, posebice ravnatelju Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denisu Maslovu, svim zaposlenicima, članovima i volonterima ističući da je Caritas najljepše lice Crkve i društva.

U nastavku programa obilježavanja dana Caritasa održan je stručni skup „Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti“. U uvodnom govoru ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik istaknuo je da je Caritas savjest današnjem društvu. Konzumerističko i hedonističko društvo gura na margine potrebite dok ih Caritas želi staviti u fokus. Caritas je zastupnički glas koji brani temeljno dostojanstvo svakog potrebitog čovjeka. Pohvalio je rad Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije ističući da zna detektirati najrelevantnije probleme u društvu te na njih primjereno reagirati.

Nazočnima su se obratili i zamjenik župana Stipe Čogelja te, u ime splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, Tihana Maglica iz Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju.

Socijalna skrb tek je jedan dio karitativne djelatnosti te se Caritas s njom niti poistovjećuje niti se u njoj iscrpljuje, istaknuo je u pozdravnom govoru ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov. Glavna misao vodilja u radu Caritasa su Kristove riječi: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“. Jedno od gorućih problema današnjice je pitanje siromaštva kod djece te način kako na njega odgovoriti. Ravnatelj je zahvalio svim sadašnjim i bivšim članovima, zaposlenicima i volonterima Caritasa. Caritas postoji otkad postoji Crkva. No, u institucionalnom obliku Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije postoji već 53 godine. Godine 1971. tadašnji nadbiskup Frane Franić osnovao je Caritas, a mandat dao Vinki Luković. Ravnatelj se na poseban se način prisjetio svojih prethodnika – Vinke Luković, don Marka Ćubelića, Slavka Jerončića te s. Vlatke Topalović. Na kraju je zahvalio Crkvi, Vladi, Ministarstvu socijalne skrbi, županiji i gradu.

Gorući problem današnjeg društva je sve veća razlika između bogatih i siromašnih. Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi malo manje od sedamsto tisuća djece, a gotovo šesnaest posto djece su u riziku od siromaštva. Prema statistici s HZMO-a više od trideset posto djece prima dječji doplatak zbog lošijeg imovinskog stanja. Djeca su puno više osjetljiva na siromaštvo, a time i više ugroženija jer ne mogu ukazati na problem ili ga riješiti. Obrasci ponašanja koji guraju pojedince i obitelji u siromaštvo prenose se s generacije na generaciju, moglo se čuti na stručnom skupu. Djeca iz siromašnih obitelji zato što nemaju iste mogućnosti u većini slučajeva imaju slabije rezultate u školama, a jedan o ključeva izlaska iz začaranog kruga siromaštva je edukacija od rane predškolske dobi. Na stručnom skupu predavanja su održali: Branka Reić Kukoč, savjetnica pravobraniteljice za djecu; prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina, profesorica sa Studijskog centra za socijalni rad; Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb te Martina Leopold, osnivačica i voditeljica udruge Mali zmaj.

Na kraju programa obilježavanja dana Caritasa fra Tomislav Glavnik blagoslovio je obnovljene prostorije Caritasove podružnice „Dječji osmijeh“. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 5. svibnja 2009. godine svoju podružnicu pod nazivom „Dječji osmijeh“ sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, pomogne obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje ne mogu kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih.

U proteklih 14 godina više od 1000 obitelji prošlo je kroz „Dječji osmijeh“, a trenutačno podružnica pomaže 133 obitelji s ukupno 558 djece. Dosadašnji rad temeljio se većinom na pružanju materijalne pomoći kroz podjelu: dječje hrane, higijenskih potrepština, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, školskog pribora. No, materijalna i novčana pomoć siromašnim obiteljima tek je dio rješenja. Trajno rješenje izlaska iz začaranog kruga transgeneracijskog siromaštva je pružanje pomoći pri jačanju i usavršavanju kompetencija koje će omogućiti djeci iz takvih obitelji trajni izlazak iz siromaštva, a to je upravo ono što želi pružiti „Dječji osmijeh“.

Izvor: ika.hkm.hr

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr