Vijesti

Vijesti

VIDEO: U župi Aladinići slavljeno euharistijsko slavlje početka Akcije „Tjedna solidarnosti 2023.“

U župnoj crkvi Svih Svetih molilo se i slavilo euharistiju zahvale za brojne dobročinitelje iz Republike Hrvatske koji misle na najpotrebnije u BiH!

Treća korizmena nedjelja u Hrvatskoj i u BiH

U župnoj crkvi Svih Svetih u Aladinićima u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji na ustaljeni termin na Treću korizmenu nedjelju, 12. ožujka 2023. godine, slavljeno je ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje početka Akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Ovo euharistijsko slavlje zahvale početak je Akcije Tjedna solidarnosti, od 12. do 19. ožujka 2023., koju je Crkva u Republici Hrvatskoj povjerila Hrvatskom Caritasu, a koju od 2007. godine organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj ove akcije je duhovno povezivanje i ostvarenje zajedništva, te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima u Bosni i Hercegovini kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u BiH: Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas biskupije Banja Luka.

Euharistijskom slavlju predsjedao je domaćin mostarski biskup mons. Petar Palić, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju dosadašnjeg kotorskog i novoimenovanog porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Štironje. Predsjednik Caritasa hercegovačkih biskupija biskup mostarski mons. Petar Palić, generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo te ravnatelj don Željko Majić obradovali su se dolaskom drugih suslavitelja: ravnatelja Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tome Knežević, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimić, ravnatelja Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenka Aničića, uz domaćeg župnika don Marina Krešića i drugih pristiglih svećenika i gostiju.

Na euharistijsko slavlje u župu Svih Svetih u Aladinićima došla je delegacija Hrvatskog Caritasa: predsjednik varaždinski biskup mons. Bože Radoš, ravnatelj Tomislav Glavnik i po prvi puta djelatnici Središnjice Hrvatskog Caritasa sa sjedištem u Zagrebu. Svojim dolaskom potporu Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini dali su i predstavnici Caritasa Dubrovačke biskupije predvođeni ravnateljicom gđom Sanjom Šanje, ravnateljica gđa Kristina Radić zajedno sa s. Smiljom Čirko predstavljajući Caritas Sisačke biskupije te vlč. Josip Kešinović, ravnatelj Caritasa Vojnog ordinarijata.

Poruka predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoša

Moto ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti i zajedništva glasi: „Piti sa zdenca života (Iv 4)!“ U svojoj ovogodišnjoj poruci varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš između ostalog kazao je: „… Već više godina u prvom dijelu korizmenog vremena Crkva i narod u Republici Hrvatskoj, preko Caritasa, promiču solidarnost s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. U Tjednu solidarnosti i zajedništva osluškujemo potrebe naše braće i sestara „’preko granice’, posebice pri tome misleći na one ranjive članove Crkve i društva – stare, bolesne, pogođene elementarnim nepogodama, siromašne, osamljene, one koji nemaju vlastite obitelji koja o njima brine, one koji ‘nemaju nikoga’ – sve za koje Crkva u Bosni i Hercegovini skrbi preko Caritasa.
Središte tjedna solidarnosti je euharistijsko slavlje koje dotiče otajstvo ‘Božje solidarnosti’ s nama ljudima. Svjetiljka nam je Riječ Božja Treće korizmene nedjelje, koja daje da, iako na različitim mjestima, ipak svi budemo okupljeni na istome zdencu ‘na zdencu vode žive’. Susret Isusa i Samarijanke jedna je od najljepših stranica Svetoga Pisma, doživljavamo je kao dar i stoga predlažemo za vodilju Tjedna solidarnosti. Prikladna je jer su protagonisti susreta upravo oni potrebiti: gladni (učenici), žedni i umorni od ljetne žege (Isus) te slomljeni (Samarijanka). Svi su u konačnici žedni ljubavi. Evanđelist Ivan vješto bilježi kako Isus gradi susret na dvije razine, kuću na dva kata, diskretno podiže sugovornike na ‘gornji kat’, na ‘kat ljudske duše’.
Isus, sama Ljubav, utjelovljeni Caritas redovito prolazi kroz rubna, nepoželjna područja. Ide preko granice; granice ljudske ograničenosti i predrasuda – morao je proći kroz Samariju. Sa zemljopisne točke gledišta to nije obvezan prolaz, mogao je proći i lakšim putem, dolinom Jordana, kao što su to obično radili oni Židovi koji nisu željeli biti onečišćeni prelaskom preko poganskog teritorija Samarije. Za Isusa je to obvezan prolaz, jer ga usmjerava ljubav Očeva koja čezne doprijeti do isključenih, neželjenih, omraženih, osporavanih do onih najudaljenijih; došao je na svijet radi njih i radi njihova spasenja: Samarijanke i Samarije! Obzirno uči da je ‘Samarija’ obavezan prolaz za Kristove učenike. Ljubav Kristova (caritas Christi) jedina je navigacija koju slijede, a ona vodi s onu stranu granice i ima referentnu točku na Jakovljevu zdencu.“
„… Samarijanka je slika nas i naše braće i sestara koje stavljamo u fokus Tjedna solidarnosti, posebno je slika onih koji otkrivaju dušu i ispovijedaju: ‘Gospodine, nikoga nemam!’ Ne mislimo prvenstveno na one koji su ostali bez ljudske blizine, više su nam u srcu oni koji su se udaljili od Živog izvora vjere. Solidarnost je kršćanska krepost koja ostvaruje uzajamnost u duhovnim dobrima više nego u materijalnima, najprije Božje kraljevstvo i pravednost Njegova, a sve ostalo će se nadodati. Mi ljudi, ne možemo ih napojiti, ne možemo zahvatiti njihovu najdublju žeđ, ali smo pozvani na solidarnu kršćansku ljubav i molitvom prokrčiti staze koje ih vode do Zdenca. Njegova je voda – ljubav besplatna; ne može se platiti, niti zaslužiti; ona uvijek obilato teče iz njegova srca za nas otvorenog, rastrganog i ranjenog, poput izdašnog izvora koji ne prestaje davati vodu i krv, odnosno puninu života (Iv 19, 34 – 37) … Mnoge su osobe Samarijanke našega vremena koje Gospodin po nama poziva na izvore žive vode. Mi smo ona vedra (posude) kojima nebeski Otac zahvaća na zdencu života da bi im dao piti s izvora spasenja i okrijepio ih da ne žeđaju više. Ne traži li nas da i ovom prigodom te žedne prepoznamo u braći i sestrama naše Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini? Žedne pravednosti u ljubavi, mira i spokoja, pomirenja i oproštenja, izliječenih rana na duši i tijelu, žedne ljepše sadašnjosti i budućnosti na njihovim još nedavno razrušenim i spaljenim vjekovnim domovinskim ognjištima. Ne traži li nas da i ovoga puta našom korizmom molitve, pokore i djela ljubavi ponovno provriju izvori na toj opustošenoj i na mnogim mjestima iseljenoj zemlji naših predaka, da se u nju vrati život, da se ponovo, i sve više, čuje dječji plač u njihovim kolijevkama, iskren smijeh i vedra pjesma na njihovim njivama i radnim mjestima, zamiriše majčin svježi kruh na stolu u njihovim kućama, Bogu se još više vine žarka molitva u njihovim obnovljenim crkvama. Neka naše srce ne bude tvrdo, usta nijema, uši gluhe, a ruke prazne, na potrebe naše braće i sestara koji, nažalost, ne mogu sami. Na Gospodnjem zdencu, na kojem se neprestano zahvaća, voda je uvijek čista i svježa, životvorna, nikada ne presušuje i uvijek svima dostaje. Mi ćemo pripremiti i darovati svoj skromni dar, a Božje neizmjerno uzdarje već nam je darovano i pripravljeno za nas. Svima vam s ljubavlju najiskrenije zahvaljujem!“
Tijekom ovogodišnje akcije, u svima župnim zajednicama diljem Republike Hrvatske zajedno će se moliti i na razne načine preko Hrvatskog Caritasa darivati za najpotrebnije u Bosni i Hercegovini kroz projekte svih Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Središnje euharistijsko slavlje

U uvodu u euharistijsko slavlje, uz dobrodošlicu župnika don Marina Krešića okupljenima je riječi dobrodošlice u župnu zajednicu Aladinići uputio je ovogodišnji domaćin mostarski biskup mons. Petar Palić. Okupljena župna zajednica svojom molitvom i svojom pjesmom Bogu je zahvaljivala za ovaj dana, za dobre i plemenite ljude spremne da pomognu potrebnima u Bosni i Hercegovini.
Propovijed varaždinskog biskupa i predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoša bila je prožeta mislima korizmenog vremena, ali isto tako mislima iz poruke za ovogodišnju Akciju Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.
Euharistijsko slavlje u Aladinićima okupilo je i djelatnike svih Caritasa u BiH, a koji su po prvi puta s predstavnicima Hrvatskog Caritasa, župne zajednice i župnog zbora sudjelovali u oblikovanju euharistijskog slavlja. Svoj doprinos animiranja svih dobročinitelja u Republici Hrvatskoj dao je izravni radio i televizijski prijenos i drugi pripremljeni i snimljeni animacijski prilozi o djelovanju Caritasa hercegovačkih biskupija Hrvatske radiotelevizija, a koje su izravno ili sadržano preuzimale televizijske i radio kuće iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno RTV Herceg Bosna.

Molitvena i materijalna potpora Crkvi i ljudima u BiH

Prikupljeni darovi tijekom ovogodišnje akcije u svim župnim zajednicama u Republici Hrvatskoj ili na drugi način, preko Hrvatskog Caritasa namijenjeni su kao potpora Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini kao strukturalne i projektna potpora, posebno preko projekata koje kandidiraju i pravdaju uložena sredstva Caritasi u BiH, a odobrava Hrvatski Caritas, kao što su: hospicij i domovi za stare, nemoćne i umiruće, rehabilitacija djece s posebnim potrebama, kućna njega starih i nemoćnih, pučke kuhinje, katolički vrtići, rehabilitacija osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode. Od ove godine, odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, po prvi puta će se preko Biskupske konferencije BiH kroz 5% od prikupljenih sredstava, daviti potpora svećenicima u potrebi u BiH.

Treća korizmena nedjelja: Nedjelja solidarnosti u BiH

I nad/biskupi Biskupske konferencije BiH, na svome 65. redovitom zasjedanju u Sarajevu, od 4. do 5. studenog 2015., odlučili su da ova nedjelja bude Nedjelja solidarnosti u Bosni i Hercegovini uz prikupljanje kolekte solidarnosti za siromašne župne zajednice u Bosni i Hercegovini. I na ovaj način se pokazuje i ostvaruje konkretno karitativno zajedništvo djelovanja Crkve u Hrvata, kroz dvije odvojene karitativne akcije, kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu, a na dobro Crkve i ljudi u Bosni i Hercegovini.

Izvor: caritas.ba

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr