Vijesti

Nedjelja Caritasa

Donatori Caritasa Dubrovačke biskupije

Pružati ruku pomoći potrebitima koji su se zbog različitih okolnosti našli u teškim životnim situacijama, promicati humanost i djelotvornu ljubav– misija je našeg biskupijskog Caritasa već trideset drugu godinu. Tu našu misiju ne bismo mogli izvršiti da nije naših DOBROČINITELJA koje, uz naše volontere, s pravom možemo nazivati Caritasovim blagom. Pojedinci, ljudi velikog srca, koji na različite načine odvajaju dio svojih dobara i darivaju s namjerom da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, svjetlo su i znak nade. Izazov koji se pred Caritas i danas stavlja je pružiti ljudima priliku da svojim djelima čine konkretno dobro i njihove donacije usmjeriti onima koje prepoznajemo kao najpotrebitije. Stoga, kao nikad prije, potrebno je osluškivati „bȉlo naroda” te kreativno osmišljavati razne programe, projekte i akcije te na taj način dati priliku mnogima  da se uključe u Krug Dobrote i postanu dobročinitelji. Vodeći se takvim razmišljanjem u proteklim godinama, osmišljavali smo razne akcije i aktivnosti, a neke od njih bismo željeli i predstaviti. U trenutku pisanja ovog teksta, pod dojmom smo netom provedene akcije „Budi moj sv. Nikola” koju smo proveli uz pomoć naših sugrađana – donatora koji koriste ovu akciju I odgajaju vlastitu djecu za dobročinstvo. Na našim društvenim mrežama povodom blagdana svetog Nikole objavljujemo želje djece korisnika pomoći pod inicijalima. Naši sugrađani se zapišu, kupe poklon, zamotaju ga te često sa svojom djecom donesu u naše prostore. Potom na sam blagdan 6.12. organizira se podjela poklona, uz prigodni program i uz nazočnost sv. Nikole. 

Uvidjeli smo da je odgoj novih generacija za dobrotvornost I dobrovoljnost vrlo važan segment rada Caritasa, stoga smo uz pomoć naših vjeroučitelja i Katehetskog ureda u korizmi 2022.  proveli akciju „kuTI&JA za Caritas”.U njoj suučenici odricanjem „od onog našeg malog svakodnevnog”, možda jedne čokoladice ili jedne kave i ubacivanjem novca u kutijicu, prikupili novac za potrebite. Novac je utrošen za kupnju hrane za Socijalnu samoposlugu, nabavku medicinskih pomagala, a od dijela donacije kupljena je posebna oprema za škole koja olakšava praćenje nastave učenicima s teškoćama u razvoju. Tako su učenici posredstvom Caritasa pomogli učenicima na kreativan i poseban način! 

Bȃr kȏd za brzu uplatu – važan je segment u komunikaciji prema donatorima, posebno prema mladima i radnom stanovništvu, jer današnji tempo diktira potrebu za brzim i jednostavnim načinom doniranja novca. Kreiranjem bar koda za skeniranje i uplatu donacije omogućili smo našim sugrađanima lakšu i bržu donaciju putem m-bankarstva. Posebna naša naklonost ide onim donatorima koji su odlučili biti uz nas svaki mjesec otvorivši trajni nalog za Caritas. Takav vid njihove podrške omogućava nam planiranje i realizaciju onih aktivnosti kojima je potreban stalni priljev novca. U tom smjeru ide i kampanja koju pokrećemo pod nazivom „1 euro za Caritas”. Kako se uskoro prebacujemo na novu valutu, krenuli smo ususret euru s jednom inicijativom koja može stvoriti lijepu i dobru naviku. Ovom akcijom potičemo stanovništvo da se postane donator odvajanjem samo 1 eura mjesečno i uplaćivanjem na račun Caritasa.

Donacije u spomen na pokojne – potičemo sugrađane da u spomen na pokojne umjesto kupovine cvijeća i vijenaca odluče uplatiti donaciju za Caritas. Javno zahvalimo donatorima putem naših društvenih mreža  i lokalnih tjednika. Takve donacije najčešće pomažu Posudionici medicinskih pomagala, odnosno našim bolesnima i nemoćnima. 

Postavljanjem donacijskih kutija na različita prodajna mjesta od 2021. nastojimo na najfrekventnijim mjestima u našem gradu (ljekarne, stanice za tehnički pregled, knjižare, muzeji…) dati mogućnost doniranja našim sugrađanima. Postavljanjem velikih donacijskih kutija u zračnu luku Dubrovnik omogućili smo i turistima mogućnost da postanu donatori i s nama kreiraju Dubrovačku priču o djelotvornoj ljubavi.  

Osim novčanih donacija, našem Caritasu iznimno su značajne prilike kojima našim sugrađanima dajemo  materijalne donacije. Donacije voća i povrća, mliječnih proizvoda od strane naših donatora pomažu nam obogatiti naše pakete pomoći na dnevnoj bazi. Ističemo i naše  sugrađane koji plodove svojih vrtova donose u naš Caritas te ih mi svakodnevno dijelimo našim korisnicima. Posebna akcija s donatorima ove godine bila je u mjesecu rujnu kad je jedan Donator – točnije njegovi su djelatnici iz 20 država pripremili poklone i cvijeće za Caritasove korisnike.U mjesecu rujnu 2022. godine djelatnici jedne velike međunarodne kompanije odlučili su učiniti nešto dobro za lokalnu zajednicu te su s nama pripremili 100 poklona i teglica s cvijećem za naše korisnike. Napisali su im tople poruke podrške i nade, a sve je podijeljeno o šestom Svjetskomdanu siromaha. 

Uz Dušni dan imamo akciju„Sjetimo se”  preko kojenaši donatori poklone krizanteme i cvjetne aranžmane, kako bismo mogli uz pomoć naših volontera obići, okititi i pomoliti se na vječnim počivalištima onih koje nitko ne obilazi.Pregledom godine i djelovanja uz naše donatore stižemo do prosinca koji posebno krase dvije akcije:„Podijelimo radost Božića” kojom već šesnaest godina dajemo priliku našim sugrađanima da paketom hrane i higijenskih proizvoda učine ljepšim Božić i blagdane koji slijede potrebitima izvan naše biskupije te adventskom akcijom „Dodaj u košaricu” (koju još znamo provoditi i u korizmi)omogućujemo našim sugrađanima da tijekom kupnje odvoje poneki artikal i za naše korisnike. Ova akcija provodi se u gotovo svim većim trgovinama na širem dubrovačkom području. 

  Za kraj imamo dvije prekrasne priče: jednog donatora koji je bivši Caritasov stipendist i koji svaki mjesec uplaćuje iznos stipendije jednom studentu te tvrtku koja se javi svake godine u 12. mjesecu s namjerom kupnje poklon bonova koji će našim korisnicima omogućiti dostojanstveniji Božić. Epilog ove zadnje dvije priče o dobroti je anonimnost naših donatora. 

Zaključujemo, a čime drugo nego redcima Svetog pisma koje nas vodi u našem svakodnevnom radu s dobročiniteljima: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.”  2 Kor 9,7. 

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr