Vijesti

Nedjelja Caritasa

Caritas Šibenske biskupije

Caritas biskupije Šibenik osnovan je 1990. godine na inicijativu pok. Biskupa Srećka Badurine, a njegovim prvim ravnateljem imenovan je, danas pokojni, don Slavko Mikelin. U prethodnom razdoblju, kao što je poznato, Katolička crkva, po tadašnjim zakonskim propisima, nije smjela humanitarno djelovati, pa tako niti osnivati svoje ustanove za taj tip djelatnosti. Nakon demokratskih izbora dobila je to pravo.

Tijekom Domovinskog rata Caritas biskupije Šibenik podijelio je na stotine tona humanitarne pomoći u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći, obući, lijekovima i drugim pomagalima te je bio jedna od glavnih poluga pomoći prognanicima i izbjeglicama. Tako je bilo sve do kraja Domovinskog rata.

 U poratnom razdoblju, Caritas se angažirao na obnovi ratom poharanog područja te je pomogao u obnovi više od stotinu porušenih domova ratnih stradalnika. Ujedno je angažiran i na pomoći u namještaju, alatima, ali i drugim oblicima pomoći, sve u cilju povratka prognanika i normalizacije života. 

Nastavak mirnodopskog razdoblja obilježen je aktivnostima koji su primjereni humanitarnoj ustanovi. Danas, primjerice, Caritas Biskupije Šibenik ima više programa i projekata kojima pridonosi pomoći najugroženijim obiteljima i pojedincima naše zajednice.     

Konkretno, od programa ima Caritasovu Pučku kuhinju koja je otvorena  1994. godine. Njezinim korisnicima pomaže se toplim obrocima, bilo da se hrane neposredno u samoj trpezariji Pučke kuhinje, bilo da sami odnose spremljene obroke u vlastite domove, a također postoji program dostave hrane obiteljima koje su teško pokretne, stare i nemoćne. Trenutno Caritas Biskupije Šibenik skrbi o 160 osoba koje se hrane u Pučkoj kuhinji i 20 osoba kojima se dostavlja hrana u njihove domove. Također pri Župnom caritasu Knin djeluje Pučka kuhinja koja pomaže dnevno 100 0soba i 20 osoba dostavom hrane u domove.

Drugi program je Prihvatilište za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja (Sigurna kuća). Prihvatilište je kapaciteta 10 ležajeva te je otvoreno 2002. godine u Šibeniku. U spomenutom razdoblju od 20 godina, kroz Prihvatilište je prošlo 160 žena sa djecom, a svi su oni kvalitetno zbrinuti nakon izlaska iz ustanove. 

 U Šibeniku također djeluje Prenoćište za beskućnike koje je otvoreno 2014. godine, a prošireno je 2017. godine. Kapacitet Prenoćišta je 16 ležajeva, a u razdoblju od otvorenja do danas koristilo ga je više od stotinu osoba u potrebi. 

 Od samog osnutka Caritasa Biskupije Šibenik, pa do danas, u njegovom sastavu djeluje Socijalni ured posredstvom kojega se pomaže pojedincima i obiteljima u prevladavanju svakodnevnih životnih teškoća. Mjesečno se, tako, podijeli oko 250 paketa hrane spomenutim korisnicima, pomaže se u plaćanju režijskih troškova (najčešće struja i voda) za otprilike 20-ak obitelji mjesečno, a Socijalni ured često je angažiran na pomoći u nabavci lijekova, podmirenju putnih troškova osobama koje odlaze na liječenje i raznih drugih potrepština. Nadalje, Socijalni ured je od pomoći korisnicima kojima su nužne pelene za inkontinenciju, medicinska pomagala (štake, hodalice), kao i bolnički kreveti koji se ustupaju na revers (bez plaćanja). 

Valja, također, istaknuti da jedanput tjedno (svake srijede) mnogobrojni korisnici dolaze po odjeću i obuću za svoje potrebe, a istu Caritasu ustupaju brojni građani i donatori. U tom smislu može se zaključiti da ta vrsta donacija u potpunosti zadovoljava potrebe naših korisnika.

Osim toga, građani Caritasu Biskupije Šibenik rado doniraju i namještaj, kao i bijelu tehniku koje potom dijelimo osobama (obiteljima) koje su u potrebi. Godišnje se, tako, prikupi 30-ak kućanskih uređaja (bijele tehnike) koja se prosljeđuje najpotrebitijima. 

Caritasov program “Kumstvo Pet za jedan” djeluje dugi niz godina i nastavak je takozvanog njemačkog i talijanskog kumstva. Naime, pet obitelji uplaćuje mjesečno po sto kuna za jednu obitelj, pa u tom programu imaju stotinu donatora koji pomažu 20 obitelji. Program je rado prihvaćen i od drugih Biskupija. 

 Jedan od najstarijih programa, pak, nazvan je “Pro vita”, a djeluje od 1995. godine. U tom programu, naime, pomaže se ženama (trudnicama) koje su odustale od nasilnog prekida trudnoće, kao i ženama u potrebi koje su tek rodile, sve do navršene prve godine života djeteta. Mjesečno im se pomaže u novcu i u potrepštinama za djecu (kupnja kolica, kolijevki, krevetića, odjeće, obuće…). Posredstvom spomenutog programa pomoglo se više od 250 djece. 

Na kraju, ali ne i manje važan, je program Župnih Caritasa u Biskupiji Šibenik. Do sada je osnovano (potvrđeno Dekretom o. Biskupa) 17 župnih Caritasa u kojima djeluje u prosjeku 10 članova. Posao Župnog Caritasa je pomoći najpotrebitije u župnim zajednicama kroz aktivnosti kao što su posjete usamljenima, bolesnima  i potrebitima, čišćenju i uređenju njihovih kućanstava, pomoć u nabavci ogrijeva, donošenju lijekova i namirnica iz trgovine, pomoć u administrativnim radnjama ( uvjerenja, dokumenti, liječničke potvrde…) te drugim poslovima. Spomenute poslove obavljaju volonteri Župnih Caritasa te u Biskupijskom Caritasu Šibenik zaključuju da je to budućnost rada Caritasa.  Kroz njega se očituje sama humanitarna Caritasova misija, sve po Učiteljevim riječima: “Siromaha ćete uvijek imati.”

 Od projekata Caritas Biskupije Šibenik ističe “Za tisuću radosti”, “Nedjelja Caritasa” te brojne druge projekte lokalnog karaktera i po potrebi (slučajevi obiteljskih nesreća, tragedija, elementarnih nepogoda i drugih nepredviđenih situacija). 

U svom radu Caritas Biskupije Šibenik surađuje sa mnogim institucijama, prvenstveno sa Biskupijom Šibenik, Centrima za socijalnu skrb u Šibeniku, Kninu i Drnišu, kao i sa Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom. Također, suradnja je prisutna i sa općinama na području Biskupije Šibenik  koje su dragocjene u pomoći potrebitima na njihovom području, osobito tamo gdje nisu organizirani Župni Caritasi. Zaposlenici spomenutih  jedinica lokalne samouprave, naime, dolaze neposredno u Biskupijski Caritas kako bi preuzele i podijelile pomoć u hrani za ljude u potrebi svoga kraja.

Valja, također, podsjetiti i na suradnju sa mnogim ustanovama, poput Zatvora Šibenik kojemu se pomaže donacijama odjele i obuće te malim novčanim pomoćima za korisnike. Suradnja je prisutna i sa Probacijskim uredom u Zadru čiji korisnici odrađuju humanitarni rad u Caritasu, a suradnja se njeguje i sa brojnim udrugama iz nevladina sektora.       Mišljenja su da je čovjek u potrebi u fokusu njihovog rada, a tko je u konačnici pomogao, manje je važno. 

U svom radu Caritas biskupije Šibenik osluškuje potrebe naše zajednice, osobito onih najranjivijih, te djeluju u cilju njihovog zbrinjavanja i rješavanja životnih potreba cijelog društva i okruženja, sve kroz neposredan ljudski pristup bilo djelatnika Caritasa, bilo brojnih volontera u Župnim Caritasima. 

Službena stranica Caritasa Šibenske biskupije: http://www.sibenska-biskupija.hr/caritas/

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr