Vijesti

Nedjelja Caritasa

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

NACIONALNI, NADBISKUPIJSKI I ŽUPNI CARITASI ZAJEDNIČKIM SNAGAMA POMAŽU OBITELJI U POTREBI 

Tri načela socijalnog nauka Crkve (načelo supsidijarnosti, načelo solidarnosti i načelo općeg ili zajedničkog dobra) umnogome označavaju poslanje i djelovanje Caritasa na različitim razinama (nacionalnoj, biskupijskoj, župnoj). Poštujući načelo supsidijarnosti župni caritasi, kao oni koji su najbliži osobama u potrebi, trebaju poduzeti sve što je u njihovim mogućnostima kako bi pružili pomoć. Ako potreba pojedinca ili zajednice nadilazi njihove mogućnosti tada se solidarno uključuju biskupijski i nacionalni caritasi kako bi sinergijom pružili učinkovitu pomoć zajednički služeći općem dobru.

Donosimo tri primjera u kojima su posljednjih mjeseci Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i župni caritasi pružili konkretnu pomoć obiteljima u potrebi.

Kliknite ovdje i saznajte više o “Nedjelji Caritasa”

U peteročlanoj obitelj iz Župe sv. Antuna Padovanskog, u Sesvetskim Selima, troje je malodobne djece. Supružnici su gluhonijemi, a kuća nije primjerena za stanovanje. Prizemlje kuće je vrlo skromno uređeno i sastoji se od dviju prostorija, dok je prostor na katu neizrađen. Svi spavaju u jednoj sobi na dva ležaja dok jedno dijete spava na podu na improviziranom ležaju. Kuća nema fasadu. U suradnji s vlč. Antunom Sente, župnikom, volonterima župnog caritasa i Hrvatskim Caritasom poduzeti su građevinski radovi na uređenju prvog kata, zamjeni krovišta i stolarije te opremanju kuće namještajem. Ova dječica će božićne blagdane dočekati u vlastitim krevetićima i sobama veselih boja.

Na poziv vlč. Luke Slijepčevića, župnika Župe BDM od sedam žalosti u Velikom Trgovišću, upoznali smo se sa teškom životnom situacijom samohrane majke s troje malodobne djece. Suočena s problemima vršnjačkog nasilja nad svojom djecom kao i izostankom zaštite i podrške nadležnih institucija, odlučila se za preseljenje iz Zagreba u manju sredinu. Uz pomoć kredita kupila je nedovršenu kuću koja ima samo jednu uređenu sobu i kuhinju, ali imaju svoj mir što im je od neprocjenjive vrijednosti. U župi je pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstva te donacija građevinskog materijala. Zahvaljujući velikom angažmanu župnika krenulo se u izvođenje potrebnih radova. Trenutno se uređuje unutarnji prostor, dok će troškove sanacije krovišta podmiriti Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Prečasni Kristijan Gatarić, župnik Župe sv. Roka u Skakavcu, upozorio nas je na teške životne uvjete dvoje umirovljenika. Zatečeni viđenim predstavnici Caritasa potaknuli su upravu na projekt adaptacije prizemlja kuće. Zahvaljujući volonterima caritasa Župe sv. Tri Kralja s Banije, iz Karlovca, te dobrim ljudima koji su darovali materijal i pružili besplatne usluge (obitelji Brakić, Jelinić, Banjavčić, Pranjić, Kušan, tvrtke Mislav elektro d.o.o., Lipa d.o.o., trgovački lanac Pevex i drugi) taj stariji bračni par će ovogodišnji blagdan Božića dočekati u svom novouređenom toplom domu te staračke dane proživjeti kao blagoslov a ne osudu.

NEDJELJA CARITASA – PRIGODA POVEZIVANJA U DOBRU

Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca, prigodom Nedjelje Caritasa korisnici i zaposlenici Caritasa svjedočit će djelotvornu ljubav i predstavili dio svog djelovanja i poslanja u pet župa, po jednoj u svakom arhiđakonatu Zagrebačke nadbiskupije.

Korisnici i zaposlenici Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem “Bl. Alojzije Stepinac”, iz Brezovice, pohodit će Župu sv. Ivana apostola i evanđelista, u Utrinama (Katedralni arhiđakonat).

Župa sv. Antuna Padovanskog, u Sesvetskim Selima, (Remetsko–sesvetski arhiđakonat) otvorenih ruku i srca primit će djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihove odgajatelje iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu.

Zaposlenice Caritasova obiteljskog savjetovališta predstavit će izazove i teškoće s kojima se danas suočavaju obitelji te oblike pomoći Obiteljskog savjetovališta vjernicima Župe Presvetog Srca Isusova, u Karlovcu (Karlovačko-gorički arhiđakonat).

Vjernicima Župe sv. Jurja mučenika, u Gornjoj Stubici (Zagorski arhiđakonat) – biti će pružena mogućnost da čuju svjedočanstva i iskustva zaposlenica Caritasove sigurne kuće.

Važnost i mogućnosti karitativnog rada i volonterstva približit će vjernicima zaposlenici Službe volonterskih aktivnosti i koordinator župnih caritasa u Župi sv. Ivana Krstitelja, u Lugu Samoborskom (Turopoljski arhiđakonat).

Nedjelja Caritasa, odlukom Hrvatske biskupske konferencije, tradicionalno se u svim župama obilježava na treću nedjelju Došašća. To je prigoda da se osvijesti važnost djelotvorne ljubavi u župnim zajednicama te poticaj vjernicima da daju doprinos karitativnom djelovanju.

Službena stranica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: https://www.czn.hr/

Kliknite ovdje i saznajte više o “Nedjelji Caritasa”

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr