Vijesti

Vijesti

Ljetovanja za osobe iz Ukrajine u Caritasovoj kući Dom Emaus

U sklopu dugogodišnjeg projekta ljetovanja u kući za odmor „Dom Emaus“ u Martinšćici na otoku Cresu, ovoga ljeta Caritas Biskupije Krk ugostio je 93 osobe iz Ukrajine, od čega 54 djece, koji su ostvarili 983 noćenja.

Besplatna ljetovanja od lipnja do rujna s osiguranom prehranom i ostalim sadržajima organizirani su za osobe iz Ukrajine, uglavnom žene i djecu koji su morali napustiti svoju domovinu zbog ratnih zbivanja. Te obitelji nakon početka rata u Ukrajini smještene su u kontinentalnu Hrvatsku u crkvene smještaje. Također uz njih i dvije grupe djece došle su na ljetovanje direktno iz Ukrajine. Dom Emaus već 17 godina organizira svakoga ljeta taj projekt za obitelji iz Slavonije i šire, a ove godine otvorio je svoja vrata i preko granice, dragim ljudima iz Ukrajine.

Drago nam je da smo i na ovaj način mogli ostvarivati našu misiju, a slušajući ove drage ljude i gledajući dječje osmjehe dovoljno su nam govorili koliko im je značilo u ovim trenucima barem malo odvratiti misli od njihove nevolje. Sudionici projekta došli su iz raznih mjesta Ukrajine, kao što su Mariupolj, Bakhmut, Severodonetsk, Karkiv, Sumy, Shostka, Hlukhiv, Donetska oblast, Vasylkiv, Hostomel, Bucha, Borodyanka, Kijev, Žitomir, Čornobylj, Chernihiv, Poltava i dr, ističu iz Caritasa.

Projekt je organiziran u suradnji s Caritasima Varaždinske, Zagrebačke, Požeške i Đakovačko-osječke nad/biskupije te Hrvatskim Caritasom i nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine. Ta su ljetovanja također dio programa za podršku osobama iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, nastalog u suradnji s Catholic Relief Services (CRS), a kojim koordinira Hrvatski Caritas. Caritas Biskupije Krk zahvaljuje svima na dobroj suradnji, a posebno Hrvatskom Caritasu koji je uvelike pomogao u financijskim troškovima sredstvima CRS-a.

Dvadeset obitelji, uglavnom majke i djeca, imale su priliku provesti više dana u kući za odmor u neposrednoj blizini mora. Martinšćicu krase duge šljunčane plaže, mjesto je uređeno s mnogo mediteranskog raslinja, a netaknuta priroda i čisto, bistro more pruža mogućnost za kvalitetan, opušten i nezaboravan odmor što su nam dojmovi ovih obitelji i potvrdili. Kako su i sami znali reći: „osjećamo se kao da smo došli u raj“. Zahvalni su bili u svoje ime i ime muževa koji su ostali braniti svoju domovinu, što brinemo za njihove obitelji i djecu. Hrvatsku su prozvali prijateljskom zemljom koje im je vrlo lijepa, a svi su izrazili želju da nas ugoste jednoga dana i u mirnoj lijepoj Ukrajini. Kažu kako im ovo ljetovanje pomaže vratiti harmoniju u duh i tijelo, da je njihova vjera u pobjedu postala jača. Unatoč njihovoj nevolji ipak se na njihovim licima pojavio osmjeh i zadovoljstvo, a vrijeme provedeno na ljetovanju bilo je ispunjeno raznim sadržajima od kupanja, pecanja , društvenih igara pa do proslave rođendana dvoje dječaka, a imali smo i priliku isprobati Ukrajinsko tradicionalno jelo boršč.

Ipak, onima koji su došli direktno iz Ukrajine, trebalo je par dana dok se naviknu da su na sigurnom, da zvuk aviona u zraku nije prijetnja ili zvonjava crkvenog zvona koji se nalazi u neposrednoj blizini. Životne priče ovih dragih ljudi, otkada su u njihovoj domovini ratna zbivanja, slušali smo s velikom empatijom prisjećajući se vlastitog iskustva Domovinskog rata koji mnogima daje dodatni razlog prihvaćanja i razumijevanja izbjeglica iz Ukrajine. Nažalost svakodnevnica ove djece postali su uzbune i odlasci u podrume, nedostatak slobode, mira i sigurnosti, zvukovi granata, ali barem na koji tjedan zvukovi morskih valova i cvrčaka te toplina, susretljivost i ljubaznost mještana kao i različiti sadržaji na moru bili su dovoljni da se brzo vrati osmjeh na njihova lica, koji nema cijenu, ističu iz Caritasa.

Tijekom kolovoza dvije grupe djece s pratnjom odraslih došle su iz Ukrajine svaka na po dva tjedna te su uz osiguran smještaj i hranu imali priliku obići i još neka mjesta i sadržaje što je kod djece izazvalo dodatni val radosti i lijepih uspomena za pamćenje. Tako su imali priliku razgledati Cres, gdje su imali zajedničku misu nakon čega je uslijedilo kupanje te večera kod župnika. Hvala župniku Marijanu Kosiću i vlč Siniši Vujčiću koji su ih primili otvorenoga srca i proveli s njima lijepo popodne. Također uz Cres grupe su imale priliku razgledati ljepote Maloga Lošinja i posjetiti aquapark u Kampu Čikat – Jadranka u čijoj organizaciji je uvelike pomogao župnik Robert Zubović. Posebno mu hvala na velikom angažmanu u više navrata da grupe upoznaju ljepote Lošinja, djeca uživaju u radostima aquaparka, druženju s nekolicinom mladih župe te cjelodnevnom izletu na Susak što je djeci dalo posebnu radost vožnje brodom i posjete pješčane plaže. Hvala i župnom vikaru Andriji Živkoviću koji je proveo vrijeme s djecom na večeri i pomogao u dočeku grupe. Također u obližnjem Kampu Slatina djeca su sudjelovala i u radionici filcanja vune gdje su također uživali u aquaparku i ostalim sadržajima kampa.

Tijekom boravka jedne od grupa djece iz Ukrajine posjetili su ih biskup Ivica Petanjak s tajnikom, ravnatelj Caritasa Ivan Milovčić i djelatnik Caritasa Robert Brozić, te su tom prilikom padre Valerij i s. Galina, koji su predvodili grupu, pobliže upoznali predstavnike Caritasa sa situacijom u Ukrajini. Uz ugodan razgovor međusobno su podijeljeni darovi za uspomenu te je susret završio zajedničkom molitvom u crkvi i ručkom.

U više navrata župljani su imali empatije za ove drage ljude te im donijeli uz novčani prilog i pokoju slasticu i sladoled. Hvala svakome od njih, kao i obiteljskom restoranu Mareta iz Miholašćice koji su bili uvijek na raspolaganju uz dogovorene obroke osigurati i nešto dodatno, a također i župniku fra Tomislavu Keru koji je ustupio župnu crkvu za misna slavlja i molitvene obrede. Hvala volonterima koji su se nesebično darovali u organizaciji ovoga projekta tijekom cijeloga ljeta ili povremeno, a posebno hvala volonterki Ana-Mariji Brozić koja je uz djelatnika Biskupijskog Caritasa bila na raspolaganju i pomoći Caritasu tijekom cijeloga ljeta u nabavi hrane, održavanju smještaja i dočeku grupa.

Caritas zahvaljuje i ostalim donatorima koji su pridonijeli u ispunjavanju njihovog ljetovanja različitim prigodnim proizvodima i sadržajima; Kamp Slatina, Kamp Čikat i aquapark, Slastičarna Casa del padrone – Krk, Slastice Margareta – Cres, Slastičarnica Moby dick – Mali Lošinj,  Saponia d.d., OPG Oil House, Trojka – Šalov, MB Brza, Cresanka d.d., Trgovina Krk d.d., Turistička agencija Martinšćica, AZ – Agencija za kulturu i turizam, Vinarija Katunar, Biskupija Krk, Župa Martinšćica, Župa Cres, Župa Mali Lošinj, Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija. Hvala svakome tko je dao svoj doprinos u organizaciji i realizaciji projekta, ističu iz Caritasa Krčke biskupije.

Izvor: https://ika.hkm.hr/rijecka-metropolija/ljetovanja-za-osobe-iz-ukrajine-u-caritasovoj-kuci-dom-emaus/

Fotografije: Caritas biskupije Krk

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr