Vijesti

Vijesti

Zajednička izjava Caritasa Europa i Caritasa Afrika uz Dan ljudskih prava: PROMICATI LJUDSKA PRAVA GLOBALNO – Graditi budućnost Europe na temeljima solidarnosti i dijeljenju odgovornosti

„Želimo da u budućoj Europi riječi poput demokracija, pravda, solidarnost i jednakost nešto znače. Želimo da Europska unija ispiše novu stranicu povijesti, u kojoj će ljudska prava biti manje cilj, a više zbilja.“

Maria Nyman, glavna tajnica Caritasa Europa

U prigodi Dana ljudskih prava, Caritas Afrika i Caritas Europa potiču vođe Europske unije (EU) da Konferenciju o budućnosti Europe najbolje što mogu iskoriste da EU preuzme snažniju globalnu ulogu u potpori ljudskih prava. Ohrabrujemo vođe EU da se uključe u dijalog o kršenju ljudskih prava sa svojim afričkim partnerima u zemljama krhkih političkih zemljovida,  koje danas potresaju građanski nemiri, vojni udari i ekonomske nejednakosti. Preuzeti jaču vodeću ulogu na zahtijeva iznova izumiti kotač, nego radije poduzimati korake koji bolje odražavaju temeljne vrijednosti EU i provoditi preuzete obaveze.

Kao  vjerske organizacije koje djeluju na lokalnim razinama u Africi i Europi, naše članice svjedoče konkretnom utjecaju politika EU na živote ljudi koji su iskusili siromaštvo i isključivost. One znaju da, u nekim područjima, politike EU ne služe dobrobiti siromašnih i da stvari treba mijenjati. U istraživanju koje je nedavno na Konferenciji o budućnosti Europe proveo Caritas Europa, organizacije članice stalno su zahtijevale da vanjsko djelovanje EU bude koherentnije u odnosu na njezine temeljne vrijednosti.

„Caritas prihvaća europska načela ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, i želimo da to u svojemu vanjskom djelovanju čini i EU brinući se za potrebe sadašnjeg i budućih naraštaja.“

Albert Mashika, izvršni tajnik Caritasa Afrika

Žalimo što neke od trenutnih politika EU doprinose trajnim oblicima nepravde i vode ih na profitu zasnovan ekonomski model koji djeluje nauštrb okoliša, čovjekova dostojanstva i prava lokalnih zajednica na globalnom Jugu.

Iz naše perspektive, za vanjsko djelovanje EU u služenju ljudima unutar i izvan Europe ponajprije je potrebna poniznost. Ključno je da donositelji odluka u EU uvide negativan utjecaj koji je Europa imala, i još uvijek ima, u drugim regijama, te da preuzme odgovornost da se suoči s  sa strukturnim problemima koji uzrokuju siromaštvo, nejednakosti, kršenja ljudskih prava, klimatske katastrofe i prisilna raseljavanja.

U nekim je područjima potreba za političkom voljom da se iskreno suoči sa sustavnim pitanjima očitija. Osobitu žurnost prepoznajemo glede potrebe za politikama pravednije trgovine i u provedbi načela društvene odgovornosti te dubinske analize ljudskih prava u suradnji s privatnim sektorom, kako bi se iskorijenile izrabljivačke prakse, odgovorilo na prava i potrebe lokalnog stanovništva i bolje doprinijelo ekonomiji koja u središtu ima čovjeka. Prepoznajemo također žurnu potrebu za smanjenjem izvoza oružja kao i za prijekidom suradnje s diktaturama i vladama koje ne poštuju ljudska prava. U drugim područjima već postoje mogućnosti da EU ostvari važniju globalnu ulogu. Naprimjer, ako bi se vanjska dimenzija novoga Akcijskog plana socijalne ekonomije EU provela ambiciozno, ona bi mogla postati moćno oruđe za smanjenje izrabljivačkih praksa i rast potpore gospodarskim aktivnostima koje imaju pozitivan socijalni i okolišni utjecaj na društvo.

Zabrinuti smo, međutim, jer u korištenju određenim mogućnostima ne ide u dobrom smjeru. Novo partnerstvo EU i Afrike, naprimjer, trebalo bi biti vođeno pristupom usredotočenom na ljude. Neki, međutim, prioriteti predloženi na nedavnom AU-EU ministarskom sastanku nisu na tom tragu. Ambiciozni konkretni oblici djelovanja u širenju sigurnih i uređenih putova za migracije i mobilnost, kao i potpore civilnom društvu u mirovnim naporima neke su od aktivnosti nužnih za istinski pristup usredotočen na čovjeka i zasnovan na ljudskim pravima koje, međutim nedostaju u zajedničkoj izjavi AU-EU.

Prije 6. Sastanka AU-EU koji će se održati iduće godine, potičemo EU i afričke vođe da dogovore nov partnerski okvir koji će omogućiti EU da odigra smisleniju i konstruktivniju ulogu u globalnom promicanju ljudskih prava.

Caritas Europa i Caritas Afrika dvije su od sedam regija Caritasa Internationalis, globalne konfederacije Caritasa. Caritas Afrika je mreža koja se sastoji od 46 Caritasovih organizacija u 46 afričkih zemalja. Organizacije članice Caritasa Afrika dio su lokalnih zajednica kojima služe. Usredotočene su na ljudski razvoj, izgradnju mira i ekonomske pravde nastojeći odgovoriti na neke od najvećih i najsloženijih svjetskih humanitarnih žurnih akcija. Caritas Europa je mreža 49 Caritasovih organizacija u 46 europskih zemalja.

Dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca – na dan na koji je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Tema Dana ljudskih prava 2021. godine je „Jednakost – smanjivati nejednakosti, promicati ljudska prava“.

Donirajte

Donirajte

Dragi prijatelji Hrvatskog Caritasa, pozivamo Vas da donirate putem web stranice te tako postanete promicatelji pravednijeg svijeta i partneri Hrvatskog Caritasa.

Odaberi akciju

Odaberi iznos

Ili upiši svoj iznos (€):

Nastavi
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Josipa Jurja Strossmayera 58
31000 Osijek
Tel: 031 253 910
E-mail: caritas@djos.hr
Web adresa: www.caritas.djos.hr

Caritas Gospićko-senjske biskupije

Dr. Ante Starčevića br. 19
53 000 Gospić
Tel: 053 575 241
E-mail: caritas.gos.senjske.biskupije@gs.t-com.hr

Caritas Hvarsko-bračko-viške biskupije

Hanibala Lucića 18
21450 Hvar
Tel: 021 741 354
E-mail: fbarcot@gmail.com

Caritas Križevačke eparhije

Strmac Pribićki 1
10454 Krašić
Tel: 098 953 34 13
E-mail: nkrajacic1979@gmail.com

Caritas Porečke i Pulske biskupije

Jurja Dobrile 6
52000 Pazin
Tel: 052 624 306
E-mail: caritas@pazinski-kolegij.hr
Web adresa: www.biskupija-porecko-pulska.hr/ustanove/caritas.html

Caritas Požeške biskupije

Franje Cirakija 12
34000 Požega
Tel: 034 272 988
E-mail: caritas@pozeska-biskupija.hr
Web adresa: www.pozeska-biskupija.hr

Caritas Riječke nadbiskupije

Osječka 84a
51000 Rijeka
Tel: 051 651 002, 051 511 443
E-mail: caritasrijeka@gmail.com, caritas@ri-nadbiskupija.com
Web adresa: www.caritas.ri-nadbiskupija.com

Caritas Sisačke biskupije

Trg bana Jelačića 1
Sisak 44000
Tel: 044 530 222
E-mail: caritas@biskupija.sisak.hr
Web adresa: http://www.caritassisak.hr/

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Zrinsko-frankopanska 43
21000 Split
Tel: 021 318 740
E-mail: caritas-info@smn.hr
Web adresa: www.caritas-smn.hr

Caritas Šibenske biskupije

Težačka 106
22000 Šibenik
Tel: 022 216 447, 022 215 820
E-mail: caritas-biskupije-sibenik@si.t-com.hr
Web adresa: www.sibenska-biskupija.hr/caritas

Caritas Varaždinske biskupije

Pavlinska 4
42000 Varaždin
Tel: 042 320 205
E-mail: caritas.biskupije.varazdin@gmail.com
Web adresa: www.biskupija-varazdinska.hr

Caritas Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Ksaverska cesta, 12
10000 Zagreb
Tel: 01 4670 660
E-mail: caritas.vojnog.ordinarijata@caritas.hr

Caritas Zadarske nadbiskupije

Dr. Franje Tuđmana 24/0, p.p. 193
23000 Zadar
Tel: 023 316 710
E-mail: caritas@zd.t-com.hr
Web adresa: www.caritas-zadar.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN)

Babonićeva 121
10000 Zagreb
Tel: 01 4817 716
E-mail: czn@czn.hr
Web adresa: www.czn.hr

Caritas Dubrovačke biskupije

Vatroslava Lisinskog 13a
20000 Dubrovnik
Tel: 020 612 240
E-mail: caritas@dubrovacka-biskupija.hr
Web adresa: https://caritas.db.hr/

Caritas Krčke biskupije

Stjepana Radića 1
51500 Krk
Tel: 051 222 303
E-mail: caritas@biskupijakrk.hr
Web adresa: https://biskupijakrk.hr/?page_id=49

Caritas Bjelovarsko-križevačke biskupije

Trg Eugena Kvaternika 5
43000 Bjelovar
Tel: 043 638 642
E-mail: ured@biskupija-bkb.hr