Hrvatski Caritas daruje 100 stambenih modula žrtvama potresa

Hrvatski Caritas daruje 100 stambenih modula žrtvama potresa

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina i direktor i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat u petak 8. siječnja potpisali su ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude pogođene potresom, na području epicentra.

Prije potpisivanja ugovora predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i mons. Svalina obišli su postrojenje i proizvodnju stambenih modula s voditeljem projekta Željkom Horvatom.

Biskup Radoš istaknuo je da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 kontejnera. Nastojali su usmjeriti sve donacije i priloge u jedan kanal, Hrvatski Caritas, jedan epicentar, a za njih su to najsiromašniji, oni koji su najpotrebniji pomoći. Željeli su da to bude humani smještaj koji pruža osnovne uvjete. Za obitelji s više djece priprema se i posebni smještaj, više modula koje mogu spojiti u svom dvorištu, da mogu ostati na okupu.

Nakon tjedan dana dogovora, oni su danas zaključeni, a proizvodnja je na neki način već počela i nadaju se da od ponedjeljka kreće punim kapacitetom te će se instalirati šest kontejnera dnevno.

Biskup je dodao da sada predstoji još jedna velika akcija na terenu, da se ponovno sondira i pripremi infrastrukturu kako bi sve bilo spremno kada kontejneri stignu, i useljivo. Kompletnu infrastrukturu će raditi u suradnji s kriznim stožerom koji im je izišao u susret, rekao je biskup Radoš i pritom zahvalio Vladi RH koja ih je oslobodila PDV-a. Nadaju se da će se prikupiti sredstva i za narudžbu većeg broja modula, jer je potreba velika. Biskup je istaknuo da Hrvatski Caritas pozorno koordinira donacije, proizvodnju i stanje na terenu.

Mons. Svalina istaknuo je posebnu radost i zahvalnost Bogu što je došlo do potpisivanja ugovora i istodobno početka izgradnje tih modularnih kuća, kontejnera koji su u potpunosti opremljeni za život obitelji za jedno određeno vrijeme. Svjesni su situacije na terenu i da se kuće neće „preko noći“ sve obnoviti te je potrebno privremeno zbrinjavanje mnogih obitelji, osobito u krajevima koji su najviše stradali, epicentru, ali svakako, ako budu dovoljne količine, nastojat će pomoći, „biti čovjeku čovjek“ u ovom teškom trenutku i na onim područjima koja su indirektno zahvaćeni te su neke obitelji ostale bez doma. Mons. Svalina zahvalio je tvrtki Tehnix koja je „dala sve od sebe u svakom smislu riječi, da mogu odraditi cijeli projekt na dobrobit čovjeka koji je zaista u nevolji“.

Direktor Tehnixa Đuro Horvat izrazio je radost zbog biskupova dolaska kao i radost cijele tvrtke, svih 500 djelatnika, što mogu pomoći, izvršiti svoju društvenu obvezu i poslanje, te zajedno s Crkvom sudjeluju u projektu koji je nazvao „Caritas čovjeku“. Kazao je da će već sljedeći tjedan isporučiti, kvalitetne i na vrijeme, stambene module, „sretni dom za nesretne obitelji“.

Moduli imaju 18 četvornih metara, 3×6 metara, nutarnje visine 2,55 metara „što omogućuje dovoljno zraka“, imaju visoka tehnološka svojstva, protupotresni su, protupožarni i prenosivi, mogu se slagati, po dva ili četiri. Hrvatski Caritas naručio je kontejnere s četiri ležajne jedinice, maksimalno opremljene, visokoga standarda, s gotovo 22 uređaja opreme, struju, vodu, klimatizaciju. Horvat je rekao da je tvrtka Hrvatskom Caritasu module ponudila pod posebnim financijskim pogodnostima, i to ih veseli i žele biti partneri „jer smatraju da im je budućnost na mnogim područjima zajednička, jer činimo dobro drugima“.