Poslanica biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa 15. prosinca 2019.

Poslanica biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa 15. prosinca 2019.

„Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“

sv. mala Terezija

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji Caritasa!

I ove godine treću nedjelju u došašću slavimo kao Nedjelju Caritasa. U svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, odlukom nâs biskupa, molit ćemo za potrebite, siromašne, odbačene i one na rubu društva te prikupljati milostinju za potrebe djelovanja župnog, biskupijskog i nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj.

Ovu nedjelju, u već bližoj pripravi za slavlje rođenja našeg Spasitelja, pozivam Vas da zajedno promislimo o preobražavajućoj snazi iskustva ljubavi, Božje ljubavi, o značenju i smislu zajedništva, da si posvijestimo i pokajemo se za sva ona djela i propuste kojima činimo zlo našim bližnjima. Razmatrat ćemo o tome u duhu Papina obraćanja sudionicima 21. zasjedanja Caritasa Internationalis. Primivši 27. svibnja 2019. u Rimu na audijenciju 400 djelatnika Caritasa sa svih kontinenata, papa Franjo ponajprije podsjeća da se ne može govoriti o milosrdnoj ljubavi i živjeti u luksuzu, s obzirom na to da milosrdna ljubav nije pobožan osjećaj, nego iskustven susret s Kristom. Milosrdna ljubav nije obično davanje. Kada bi njezina narav bila takva, Crkva bi postala humanitarna agencija, a karitativna služba njezin logistički odjel. No Crkva to nije! Ona je u Kristu, znak i sredstvo Božje ljubavi za čovječanstvo i za sve stvoreno, naš zajednički dom.

Nadalje, Papa upozorava da su siromašni prije svega osobe, u njihovim licima skriva se Kristovo lice, jer su Njegovo tijelo, znakovi Njegova raspetog tijela, te mi moramo, obzirno i nježnošću majke Crkve, doći do njih i na krajnjim periferijama. Bog ne želi da prema siromašnima gajimo općenitu ljubav i solidarnost, nego da u njima susrećemo Njega samog. Siromašni nisu brojevi, nego osobe! Živeći sa siromašnima učimo u duhu siromaštva provoditi u djelo milosrdnu ljubav, učimo da je milosrdna ljubav uzajamno dijeljenje, ističe Sveti Otac.

Treća je misao o zajedništvu koje objašnjava samu bit Crkve. Crkveno zajedništvo jest zajedništvo u Kristu i u Crkvi koja pokreće, prati i podupire službu milosrdne ljubavi, bilo u samim zajednicama, bilo u žurnim prilikama u cijelom svijetu. Kako ističe apostolska pobudnica ‘Radost evanđelja’: „opredjeljenje za siromašne mora se prevesti u povlaštenu i prioritetnu vjersku brigu“. Bez elementa osobnog susreta s materijalno i duhovno potrebitom braćom i sestrama, bez autentična dijeljenja darova i dobara koje posjedujemo i kojima se koristimo, živimo tek licemjernu i prijetvornu milosrdnu ljubav, koja se identificira s milostinjom, dobročinstvom ili smirujućom tabletom za naše nemirne savjesti – rekao je papa Franjo i dodao: „Milosrdna ljubav koja ne zahvaća u džep lažna je ljubav, milosrdna ljubav koja ne uključuje srce, dušu i cijelo naše biće samo je ideja milosrdne ljubavi koja još nije ostvarena.“

Ljudsko biće ima potrebu biti bezuvjetno voljeno; tko ne primi tu ljubav, u sebi nosi određenu neispunjenost. Ispunjavanje te praznine određenim zamjenama, prihvaćanjem kompromisa i osrednjosti koji su samo blijedi okus ljubavi, produbljujemo nezrele ljubavi i navezanosti zavaravajući se da ćemo naći svjetlo života u nečem što je, u najboljem slučaju, samo njezin odraz. Bog koji je ljubav stvorio nas je za ljubav kako bismo ljubili druge ostajući ujedinjeni s Njim. Htjeti ljubiti bližnjega bez ljubavi prema Bogu bilo bi zavaravanje; isto tako, zavaravanje bi bilo htjeti ljubiti Boga bez ljubavi prema bližnjemu. Te dvije dimenzije ljubavi, prema Bogu i bližnjemu, ujedinjene, oznaka su Kristova učenika. Svakodnevno, odlučno, vjerno i predano činiti male znakove ljubavi prema bližnjem izgrađuje nas osobno, jača našu ljubav prema bližnjima i cijelom svijetu. Jer ljubavi ništa nije nemoguće!

Neka nam Blažena Djevica Marija svakodnevno pomaže prihvatiti i svjedočiti tu pouku punu svjetla kako bi u svijetu raslo kraljevstvo Božje, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Amen!

Na blagdan svetog Martina, 11. studenog 2019.

Josip Mrzljak

predsjednik Hrvatskog Caritasa