Akcija “Za 1000 radosti” 2018. – “Pomažemo zajedno”

Akcija “Za 1000 radosti” 2018. – “Pomažemo zajedno”

Hrvatski Caritas predstavio je na konferenciji za novinare u utorak 11. prosinca promotivno-humanitarni akciju „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“ i tradicionalnu humanitarnu prodaju božićnih drvaca koja će se održati u subotu 15. prosinca od 8 do 13 sati na Trgu bana J. Jelačića i to 17. godinu u nizu, u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zagrebom. Prodajom božićnih drvaca s korijenom prikupljat će se novac za siromašne obitelji u Hrvatskoj.

Uz predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Uprave šuma Podružnica Zagreb Hrvatskih šuma Damir Miškulin, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, poseban savjetnik za vjerske zajednice Grada Zagreba Stipe Zeba, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. Maja Vučinić Knežević te predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić.

Biskup Mrzljak zahvalio je svim suradnicima i podupirateljima koji su dosad pomogli i nastavljaju pomagati, istaknuvši da su materijalni darovi usmjereni obespravljenim i socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima kojima Crkva pomaže kroz mrežu župnih, biskupijskih i nacionalnog Caritasa.

“Caritas je rođen na Božić, jer Bog je dar čovjeku, Isus je ljubav – tu je izvor caritasa. To je glavni poticaj Caritasu na djelovanje, i tako nastojimo organizirano djelovati 25 godina”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Najavio je završni događaj proslave 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa – svečano liturgijsko slavlje koje će predvoditi na Nedjelju Caritasa, 16. prosinca, u 10 sati u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, mjestu koje je doživjelo veliko zlo i mjesto velikoga dobra. Uz božićne čestitke zahvalio je svima koji šire Isusovu ljubav.

(Cjeloviti tekst poruke predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa nalazi se na poveznici.)

Mons. Svalina pobliže je predstavio subotnji događaj, istaknuvši da će prigodna – kratkotrajna – crnogorična šuma biti smještena na sjevernom dijelu Trga, oko spomenika banu Jelačiću.

“Ovo je 17. godina kako provodimo akciju ‘Za 1000 radosti’. U sklopu nje, kupnjom božićnog drvca u subotu pomoći ćete najpotrebitije. To je već dugoročno partnerstvo s Gradom Zagrebom, Hrvatskim šumama, PBZ-om i mnogim volonterima koji su nam produžena ruka”, poručio je mons. Svalina.

Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno oko 250 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke. Svaki kupac može dati i više od popularne cijene koja će biti predložena, jer time izravno pomaže siromašnim obiteljima.

Pojasnio je kako se pod geslom “Pomažemo zajedno” hoće potaknuti sve da daju svoj doprinos.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e, studentice i studenti zagrebačkoga sveučilišta pomagat će Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je to nužno, organiziran je – zahvaljujući potpori Caritasove mreže (Zagreb, Sisak, Sv. Antun), Hrvatskoga Crvenog križa, SKAC-a, URIHO-a, Vrtnog centra Šestine – besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata. Istaknuvši ovogodišnje geslo akcije “Pomažimo zajedno” mons. Svalina pozvao je sve ljude dobre volje da im se pridruže na Trgu te posebno zahvalio volonterima i svim podupirateljima.

Hrvatski Caritas će na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske i kartice, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima.

U akciji na Trgu bana Jelačića kao gosti-podupiratelji-promotori sudjelovat će Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH, i Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a očekuju se i predstavnici Ministarstva znanosti, Grada Zagreba kao i simpatizeri i podupiratelji iz svijeta sporta, umjetnosti, kulture, medija…

Tijekom višesatnog programa, uz mons. Svalinu i predstavnike Hrvatskih šuma, Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati Tanja Popec, urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju.

Istaknuvši značenje akcije i zadovoljstvo suradnjom od samih njenih početaka akcije Damir Miškulin napomenuo je da su Hrvatske šume u ovih 17 godina darovale više od 6000 drvaca, a ove godine Hrvatskom Caritasu daruju i 130 kubika prostornog drva.

Savjetnik Zeba prenio je pozdrave gradonačelnika Bandića, i pročelnice Romane Galić, te čestitao biskupu Mrzljaku i mons. Svalini 25. obljetnicu Hrvatskoga Caritasa. Istaknuo je da im je velika čast sudjelovati u akciji “Za 1000 radosti” u kojoj sudjeluju od samih početaka te obećao i daljnu pomoć i suradnju svih gradskih službi.

Dr. Vučinić Knežević prenijela je pozdrave uime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje podupire ovu i druge akcije.

Pozdravljam svaku pomoć potrebitima, siromašnima, bolesnoj djeci, braniteljima i invalidima i izvan Ministarstva, istaknula je dodavši da je od 2015. pripremljeno 1076 humanitarnih akcija, a samo ove godine njih 335. Najavila je i daljnju suradnju s Caritasom te uputila božićne i novogodišnje čestitke.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je socijalnu osjetljivost utkanu u njihovo djelovanje te suradnju u akciji “Za 1000 radosti” od samih početaka. Biskupu Mrzljaku uručio je ček u iznosu od 250.000 kn za korisnike ovogodišnje akcije „Za 1000 radosti“.

Predsjednik HC-a zahvalio je Privrednoj banci i svima koji su pomogli u skladu sa svojim mogućnostima darovati u akciji te na kraju pozvao sve da to učine i u sklopu „Nedjelje Caritasa – Podijeli s onim koji nema“ i „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“, kao i u subotu na Trgu.

Programom „Za 1000 radosti“, ove godine naslovljenim „Pomažemo zajedno“, Hrvatski Caritas, tijekom cijele godine – a u predbožićno vrijeme napose – u zajedništvu sa svim biskupijskim Caritasima te mrežom župnih Caritasa, diljem naše domovine nastoji pokrenuti ljude na pomoć obiteljima nezaposlenih, višečlanim obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan, onima koje dugotrajna teška ekonomska situacija najbolnije pogađa.

Građani i tvrtke akciji „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“, odnosno pomoći najsiromašnijim obiteljima, mogu pridonijeti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen); uplatom na žiro–račun Hrvatskoga Caritasa IBAN HR4023400091510126452poziv na broj 7-18 (ili on-line uplatama putem www.caritas.hr) i donacijom proizvoda ili uslugaHrvatskom Caritasu.

• telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
  • uplatom na žiro–račun Hrvatskoga Caritasa IBAN HR4023400091510126452poziv na broj 7-18
  • donacijom proizvoda ili usluga
  • on-line donacijom