Kontakti

Hrvatski Caritas
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
+385 1 563 50 45
+385 1 563 50 03
caritas.croatia@caritas.hr
www.caritas.hr

Tjedan solidarnosti i zajedništva
s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

(od 5. do 11. ožujka 2012.)


Korizmena akcija Hrvatskog Caritasa 2012.

Korizma nam svake godine daje jedinstvenu priliku da dublje razmišljamo o smislu i vrijednosti svojega kršćanskog života. Tijekom tog vremena poziva nas da uz molitvu i duhovnu obnovu budemo milosrdniji prema drugima, čineći konkretna djela ljubavi i dijeleći svoja dobra s potrebnima.

I ove godine, šesti put za redom, Hrvatski Caritas između druge i treće korizmene nedjelje, od 5. do 11. ožujka, pokreće akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Ove godine akcija se provodi uz slogan: «Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.» (Lk 12,34)

Svrha korizmene akcije je prikupiti konkretnu novčanu pomoć, ali i poticati vjernike i ljude dobre volje na međusobno pomaganje, njegovanje dobrih odnosa, ostvarivanje zajedništva u susretima te molitvu za potrebite.

    Kako se uključiti:

  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn)
  • uplatom na žiro račun 2340009 - 1100080340, poziv na br. 101
  • uplatom novčanog dara na župi
  • uplatama na devizni račun kod PBZ 70300 - 359378, IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, SWIFT / BIC code: PBZGHR2x
  • online donacijama na www.caritas.hr

Osim novčanog priloga, tijekom korizmene akcije vjernici mogu dati i duhovni prilog, sudjelujući u molitvenom hodu koji će se organizirati župama Zagrebačke ali i drugih nad/biskupija u Hrvatskoj. «Tako molitvenim hodom organiziranim u župama diljem Hrvatske u tjednu od 5. do 11. ožujka 2012. svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da nam je poznata njihova duga kušnja, da znamo za težinu patnje koja svakodnevno prati njihov život, kao i za napast što na njih vreba - kako ne bi izgubili hrabrost i nadu u bolju budućnost», poručuje biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa i biskup varaždinski u ovogodišnjoj poslanici.

U želji da doprinese snažnijem animiranju župnih zajednica za ovu akciju, i molitvu za sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, Hrvatski Caritas župama diljem Hrvatske dostavlja knjižicu s molitvama vjernika i Euharistijskim klanjanjem, koje je pripremio vlč. Josip Filipović, te Križni put za mlade, koji je pripremio p. Antun Volenik, S.J.

Korizmenu akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, temeljem odluke Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, od 2007. godine provodi Hrvatski Caritas.

Prikupljenim sredstvima financirat će se projekti i programi u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini, iz područja socijalno-zdravstvene skrbi, obrazovanja te pastoralni projekti župnih zajednica.

Radijski jingle za akciju Hrvatskog Caritasa Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH


Poslanica za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.
(Lk 12,34)

Korizma je za nas vjernike vrijeme kada nastojimo učvrstiti i produbiti svoju vjeru, te se više posvećujemo molitvi, postu i pokori, kako nas na Pepelnicu poziva sv. Matej (Mt 6, 1-6.16-18). Isus nam je dao primjer kakvi trebamo biti prema Ocu i ljudima: ponizni, blagi, strpljivi, dobrohotni, znati trpjeti, vršiti svoju misiju.

Treća korizmena nedjelja već je šestu godinu prepoznata kao vrhunac Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, kada prikupljamo i materijalnu pomoć za naše sunarodnjake. Kolektom koja se na današnji dan prikuplja u župama u cijeloj Hrvatskoj pomažemo našim sunarodnjacima u materijalnim potrebama. Međutim, ovom akcijom želimo ih i ohrabriti da ne popuštaju pred malodušnosti, da ne bježe od odgovornosti čekajući da netko drugi rješava njihove teškoće. Želimo im biti podrška u nastojanjima da se zlu odlučno suprotstave snagom dobra, da im križ koji nose bude putokaz i svjetlo, da se svladaju bolna iskustva prošlosti kako bi se u istini gradilo društvo dostojno čovjeka i ugodno Bogu. Prisjetimo se stoga riječi Svetog Oca Ivana Pavla II koje je izgovorio za svoga drugoga pastoralnog pohoda Bosni i Hercegovini a kojima nas ohrabruje da udruženim snagama i uzdajući se u Boga možemo i moramo malo - pomalo, liječiti nezacijeljene rane koje nosimo s obje strane granice:

“Budite glavni graditelji svoje budućnosti! Vaše istinsko blago čini postojanost vašeg karaktera te vaša bogata ljudska kulturna i vjerska baština po kojoj se poznajete. Ne mirite se sa sudbinom! Uistinu, nije lako početi iznova. To traži žrtvu i postojanost, a zahtijeva također vještinu sijanja i strpljivost čekanja. Ali znajte da je ponovni početak ipak moguć. I uzdajte se u Božju pomoć, kao i u čovjekovu poduzetnost!”

Ove očinske, prijateljske i ohrabrujuće Papine riječi zavrjeđuju da ih dobro upamti ova naša generacija, ali i one koje dolaze. Čuvajući ih u pameti i srcu, one nas nadahnjuju da iskažemo svoju solidarnost sa sestrama i braćom u Bosni i Hercegovini. Tako molitvenim hodom organiziranim u župama diljem Hrvatske u tjednu od 5. do 11. ožujka 2012. svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da nam je poznata njihova duga kušnja, da znamo za težinu patnje koja svakodnevno prati njihov život, kao i za napast što na njih vreba - kako ne bi izgubili hrabrost i nadu u bolju budućnost. Nadahnuti primjerom Isusove majke Marije, koja je vjerno pratila svoga Sina na križnome putu, i svi mi, vjernici u Hrvatskoj, osobito molimo za čvrstoću vjere hrvatskog naroda u našoj Domovini i u Bosni i Hercegovini te širom svijeta, kamo su mnogi otišli i u ovo naše vrijeme.

Vjerujemo da se budućnost solidarnosti treba graditi na zajedništvu osoba, a ponajprije u obitelji. Iskonsko i odgovorno zajedništvo koje se njeguje u obitelji temelj je i škola društvenoga zajedništva i solidarnosti. Bez solidarnosti u obitelji neće biti ni solidarnosti izvan obitelji. Bez shvaćanja i obrane obitelji, neće se moći shvatiti društvo kao ljudsku obitelj, a ni Crkvu niti župu kao veliku obitelj kršćana. Podsjetio nas je na to i posjet svetog oca Benedikta XVI, kada smo osobito među našim mladima vidjeli da postoji druga i drukčija Hrvatska, ona mlade generacije neopterećene podjelama i svađama, ona koja treba dobiti priliku da zemlji osigura budućnost.

Istu tu solidarnost, zajedništvo i povezanost, unatoč granicama dviju država, osjetili smo i ove godine na redovitom zajedničkom zasjedanju biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Neka naša braća u vjeri u Bosni u Hercegovini po djelima naše solidarnosti osjete da pratimo i znamo njihove potrebe, te da činimo ono na što nas Isus potiče i poziva: da čineći dobro pobjeđujemo zlo. Pokažimo da djelotvorna ljubav prema bližnjemu nadilazi križ bolesti, nemoći, siromaštva i ostavljenosti; drugim riječima: križ svih mogućih kriza. Pokažimo da je ona put do uskrsnuća, do novog života. Plodna korizma siguran je put do Života.

Na Pepelnicu 2012.

† Josip Mrzljak,
varaždinski biskup
i predsjednik Hrvatskog Caritasa


Molitveni hod župama Zagrebačke nadbiskupije

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“ od 5. do 11. ožujka 2012.

Raspored molitvenog hoda:

Ponedjeljak, 5. ožujka 2012.
Župa Sv. Barbare Dj. Mč., Vrapčanska 165, Vrapče - Zagreb, sv. Misa u 18:00 sati

Utorak, 6. ožujka 2012.
Župa Krista Kralja, Trg kardinala Šepera 1, Trnje - Zagreb, sv. Misa u 18:30 sati

Srijeda, 7. ožujka 2012.
Župa Majke Božje Žalosne, Barakovićeva 20, Špansko - Zagreb, sv. Misa u 18:00 sati

Četvrtak, 8. ožujka 2012.
Župa Kraljice Svete Krunice, Kontakova 1, Zagreb, sv. Misa u 19:00 sati

Petak, 9. ožujka 2012.
Župa Svetih Anđela, Prekratova 69, Savski gaj – Zagreb, Križni put u 17:30 sati, sv. Misa
u 18:00 sati


Župe u Hrvatskoj u kojima gostuju ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine u Molitvenom hodu

uz «Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini»

Župa: Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja, utorak 6.03.2012., Križni put u 18.00 sati,

sv. Misa u 18.30 sati
Adresa: Veliki kraj 47, 32 270 ŽUPANJA
Gost dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije

Župa: Sv. Dominik Savio, nedjelja 11.03.2012., sv. Misa u 11h

Adresa: Ninska 11, 35 000 SLAVONSKI BROD
Gost dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije .

Župa: Sv. Bartol apostol, nedjelja 11. ožujka, sv. Misa u 9.30h

Adresa: Cernik - Rijeka
Gost dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije


Info materijali


Preuzmite publikaciju: Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Foto galerija

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija

Video kanal              > Više videa

Učitavam ...