Kontakti

Hrvatski Caritas
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
+385 1 563 50 45
+385 1 563 50 03
caritas.croatia@caritas.hr
www.caritas.hr

Novosti


Pomozimo zajedno socijalno ugroženim obiteljima u poboljšanju stambenih uvjeta


Jedan od strateških ciljeva Hrvatskog Caritasa je smanjenje siromaštva, socijalne nejednakosti i  isključenosti. Siromaštvo se pokazuje  na različite načine, među kojima su najvažniji nedostatak osnovnih novčanih sredstava za podmirenje životnih potreba, nemogućnost adekvatnog obrazovanja, beskućništvo te loši uvjeti stanovanja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2017. godinu u Republici Hrvatskoj  stopa siromaštva bila je 20%, a 26,4% osoba živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Čak 53,6% kućanstava ima poteškoća s podmirivanjem troškova stanovanja i održavanja kvalitete stambenog prostora, te im takvi troškovi predstavljaju znatno financijsko opterećenje. Zbog toga pojedinci i obitelji pogođene materijalnom deprivacijom većinom žive u lošim stambenim uvjetima, te nisu u mogućnosti na iste utjecati ili ih promijeniti, a to negativno utječe i na njihovo zdravstveno stanje, te u konačnici vodi prema socijalnoj isključenosti.

Kroz različite aktivnosti  i programe, Caritas ublažava potrebe osoba koje  žive  u siromaštvu ili su izložene većem riziku od  siromaštva, nastojeći im pomoći da poboljšaju kvalitetu svog životnog i stambenog prostora. Dobra kvaliteta stambenog prostora siromašnih osoba od velike je važnosti za njihovu socijalizaciju i uključenost u društvo, te im omogućuje dostojanstven život i razvoj.

Imati mogućnost rasta u dostojnim uvjetima i dobrom životnom prostoru vrlo je važno za kvalitetu života, omogućuje ljudima siguran prostor u kojem mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe, te biti uključeni u zajednicu i društveni život.

Svi ljudi dobre volje koji  žele pomoći brojnim siromašnim obiteljima u Hrvatskoj  u poboljšanju njihovih stambenih i životnih uvjeta, mogu to učiniti na neki od slijedećih načina:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ, IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj: 0504219, svrha uplate: bolji uvjeti stanovanja
 • pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (6,25 kn po pozivu; PDV uključen)
 • on-line donacijom: http://www.caritas.hr/donacije_online.php
/28.05.2019.

Hrvatski Caritas za izgradnju kuće obitelji Marinić u Istri donira 200.000,00 kuna


Na sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog Caritasa, održanoj 13. ožujka 2019. godine u Zagrebu, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec upoznao je vijećnike sa situacijom obitelji Marinić u kojoj je 2016. godine iznenada preminula supruga i majka Željka Marinić.  Nakon tog tragičnog događaja Ivan Marinić sam brine za njihovo šestero malodobne djece. Danas, najmlađi mlađi sin ima 4 godine, a najstarija kći 13 godina.

Caritas Porečke i Pulske biskupije prepoznao je težinu situacije te od 2016. godine pomaže obitelj Marinić. Budući je potrebno trajno riješiti stambeni problem, u projekt skrbi za obitelj uključila se Porečka i Pulska biskupija te je obitelji odlukom mons. Dražena Kutleše osigurano  zemljište u Sanvičentu, veličine 2 hektara, na kojem će biti izgrađena kuća za obitelj Marinić. Kako je glava obitelji vrijedan i radišan, na darovanom zemljištu vrijedni Ivan već je uredio i pripremio dio zemlje za uzgoj povrća,  podigao ogradu i drvene nastambe za svinje i ovce  koje mu je nabavio Caritas Porečke i pulske biskupije. Na taj način obitelj će moći živjeti od poljoprivrede i prehranjivati se.

U prosincu 2018. godine organiziran je humanitarni koncert u Pazinu na kojem je prikupljeno  55.000,00 kn za gradnju kuće. Kako bi  dom obitelji Marinić postao stvarnost potrebna su znatno veća sredstva. Zato su vijećnici Hrvatskog Caritasa odlučili kako će se  svaki nad/biskupijski Caritas odreći dijela njima  namijenjenog  iznosa sredstava od akcije „Za 1000 radosti“ Hrvatskog Caritasa, te isti namijeniti za izgradnju kuće obitelji Marinić.

Mons. Fabijan Svalina,  ravnatelj Hrvatskog Caritasa, posjetio je 4. travnja 2019. godine biskupa Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražena Kutlešu i preč. Željka Zeca, ravnatelja Caritasa Porečke i Pulske biskupije, te ih izvijestio da je Hrvatski Caritas preraspodjelom sredstava iz gore spomenute akcije osigurao 200.000,00 kuna za pomoć u izgradnji kuće. Ujedno je i obišao poljoprivredno zemljište i buduće gradilište na kojem se upoznao sa članovima obitelji Marinić.

„Drago mi je da sam i osobno upoznao ovu skladnu obitelj. Iako svjesni teške situacije u kojoj se nalaze i suočavaju s brojnim izazovima, Ivan i njegova dječica zrače toplinom, veseljem i dobrotom, nadajući se boljem sutra. Otac Ivan svakodnevno marljivo radi kako bi darovano imanje uredio i učinio što prikladnijim za budući život, istovremeno brinući da njegovoj dječici ništa ne nedostaje. Također, radostan sam i ponosan što je ovu situaciju prepoznala i mreža 17 nad/biskupijskih Caritasa te iskazala svoje jedinstvo i solidarnost  kako bi ova obitelj dobila svoj trajni dom„ rekao je mons. Svalina.

Ravnatelj mons. Svalina potvrdio je dogovor s mons. Kutlešom i preč. Zecom oko daljnjeg praćenja i uključivanja za ostvarenje poduhvata - izgradnje kuće za obitelj Marinić – uključivanjem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, te javnog poziva vjernicima i ljudima dobre volje u prikupljanju sredstava.

„Želimo posvjedočiti djelo konkretne ljubavi prema bližnjima u potrebi, što ova obitelj zacijelo jest, te potvrditi da nam je Istra u srcu jednako kao i svaki drugi kutak naše Domovine“ rekao je mons. Svalina pozvavši sve one koji se već sada žele uključiti u prikupljanje novčane pomoći za izgradnju kuće i skrb obitelji Marinić što je moguće učiniti uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ, IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj: 0504219, svrha uplate: kuća za obitelji Marinić.

/06.03.2019.

Medijska radionica Hrvatskog Caritasa za mrežu nad/biskupijskih Caritasa


Hrvatski Caritas od 8. do 11. travnja 2019. godine za ravnatelje i djelatnike nad/biskupijskih caritasa u Splitu, u Duhovnom centru "Oaza Svete Marije Krucifikse" na Kamenu, organizira medijsku radionicu.

To je druga u nizu ovogodišnjih radionica koje Hrvatski Caritas organizira za mrežu nad/biskupijskih Caritasa, a teme ove radionice oblikovane su temeljem analize potreba ravnatelja i djelatnika nad/biskupijskih Caritasa a radi uspješnijeg komuniciranja s različitim javnostima, a napose medijima.

Osim elementarnih komunikacijskih znanja i vještina, za prezentaciju i upoznavanje opće i vjerničke javnosti o djelovanju Caritasa u društvu, važno je i kontinuirano usavršavanje na ovom području, pa stoga, svjesni suvremenih potreba i praćenja načina na koji se mijenjaju načini komuniciranja s javnostima i medijima, nad/biskupijski Caritasi žele utvrditi i unaprijediti vlastite kapacitete.

Stručni predavači s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta: prof. dr. sc. Jerko Valković, dr. sc. Anto Mikić, doc. dr. sc. Krunoslav Novak i dr. sc. Ivan Uldrijan približit će sudionicima radionice teme komunikacijske strategije, komunikacijskog poslanja Caritasa, komuniciranja s javnošću i medijskim istupima.

Sve teme bit će obrađene kroz predavanja i prezentacije te popraćene praktičnim vježbama u kojima će sudionici radionice dobiti priliku aktivnim sudjelovanjem steći i provjeriti nova znanja i iskustva.

/03.04.2019.

Na Gromiljaku središnje euharistijsko slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“


Kiseljak, (IKA) – U novoizgrađenoj župnoj crkvi Imena Marijina na Gromiljaku kod Kiseljaka u Središnjoj Bosni u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, na Treću korizmenu nedjelju 24. ožujka u 10 sati slavit će se središnje euharistijsko slavlje korizmene akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.

To euharistijsko slavlje vrhunac je Tjedna solidarnosti koju Crkva u Hrvatskoj, kroz akciju Hrvatskog Caritasa, već 13. godinu organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj akcije je duhovno povezivanje Hrvata, te pomoći najpotrebnijima i najugroženijima kroz projekte svih Caritasa u Bosni i Hercegovini: Caritasa Bosne i Hercegovine, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasa biskupije Banja Luka.

Tijekom ovogodišnje akcije, od 18. do 24. ožujka, u svima župnim zajednicama diljem Hrvatske, pod geslom „Budite složni i živite u miru“ (2 Kor 13,11), zajedno će se moliti i darivati za pomoć najpotrebnijima u Bosni i Hercegovini.

Euharistijsko slavlje predvodit će predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, a prigodnu propovijed imat će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U koncelebraciji će biti ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić i župnik župe Gromiljak Ilija Karlović.

Misno slavlje na Gromiljaku okupit će i djelatnike svih Caritasa u Bosni i Hercegovini. Svoj doprinos kao i u svim dosadašnjim akcijama dat će izravnim prijenosom i drugim pripremljenim animacijskim prilozima Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Prikupljena milostinja i drugi pristigli darovi tijekom Treće korizmene nedjelje u svim župnim zajednicama u Hrvatskoj namijenjeni su kao potpora Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini preko projekata Caritasa u BiH: za hospicij za stare, nemoćne i umiruće, rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, kućnu njegu starih i nemoćnih, pučke kuhinje, katoličke vrtiće, rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode.

I nad/biskupi Biskupske konferencije BiH, na svome 65. redovitom zasjedanju u Sarajevu od 4. do 5. studenog 2015. god., odlučili su da ova nedjelja bude Nedjelja solidarnosti i za Bosnu i Hercegovinu uz prikupljanje kolekte solidarnosti. I na taj način se pokazuje i ostvaruje konkretno karitativno zajedništvo Crkve u Hrvata.

/26.03.2019.

Održana 53. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa


Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskoga biskupa mons. Josipa Mrzljaka 13. ožujka u Zagrebu je održana 53. sjednica Hrvatskoga Caritasa. Nazočili su joj ravnatelji i ravnateljice caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Dubrovačke biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Križevačke eparhije, Krčke biskupije, Porečke i Pulske biskupije, Požeške biskupije, Riječke nadbiskupije, Sisačke biskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije, Varaždinske biskupije, Zadarske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije i Vojnog ordinarijata. Sjednicu je moderirao mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Na sjednici su  vijećnici upoznati s tijekom provedbe  nacionalne akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, u sklopu kojeg su plakati i prigodne poslanice mons. Mrzljaka naslovljene  distribuirane u sve župe u Hrvatskoj, a započeto je i emitiranje promotivnoga radijskog spota, snimljenog u suradnji s HKR-om, kao  i televizijskog spota. Voditeljica Odjela za trajnu edukaciju i formaciju mr. Suzana Borko najavila je kako će središnje misno slavlje  „Tjedna solidarnosti i Zajedništva“_  u kojem se diljem Hrvatske prigodnim znakovima i gestama molitvenoga i duhovnog zajedništva i prikupljanjem novčanih darova za projekte i programe Caritasove mreže u Bosni i Hercegovini svjedoči bliskost i zajedništvo -  biti održano 24. ožujka u Gromiljaku.

Na dnevnom redu sjednice bilo je i izvješće o stanju u provedbi uvođenja u rad sustava „E-Caritas“ u nad/biskupijske caritase u Hrvatskoj. Voditelj Odjela socijalnih projekata Robert Futač izvijestio je o sadržaju Ugovora o održavanju aplikacije sustava „E-Caritas“ i prijedlogu teksta Ugovora između Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih caritasa  o korištenju i održavanju aplikacije. Prezentirajući rad sustava, uz pomoć Matije i Linde Tušek iz tvrtke Code Click, koja je sustav izradila, Futač je iznio i planirani raspored edukacija za korištenje sustavom po biskupijama. Uspostavljena je i radna grupa koja će surađivati tijekom godine u oblikovanju i pripremi Godišnjega izvještaja o siromaštvu i socijalnim uslugama u Hrvatskoj temeljem objedinjenih i harmoniziranih podataka koje će omogućiti primjena sustava „E-Caritas“.

O dosadašnjoj provedbi nacionalne akcije za pomoć siromašnim obiteljima  „Za 1000 radosti“, koja se 2018/19. provodi pod nazivom „Pomažemo zajedno“,  izvijestio je Boris Peterlin. Izvijestio je o poduzetim aktivnostima i rezultatima te suradnji sa školama i nad/biskupijskim caritasima u uočavanju obitelji koje se suočavaju s dramatičnim situacijama i  modalitetima pružanja pomoći a mons. Svalina je vijećnike upoznao s prijedlogom distribucije dosad prikupljenih sredstava unutar Caritasove mreže. Dogovoreno je da će radna skupna razmotriti iskustva dosadašnjih 17 godina provedbe ove akcije te predložiti promjene koje bi omogućile razvoj akcije i učinkovitiju i obuhvatniju pomoć siromašnim obiteljima u narednim godinama.

Na sjednici je također izviješteno o dosadašnjim iskustvima i novim mogućnostima suradnje s trgovačkim lancima Kaufland, SPAR i Lidl Hrvatska te o prijedlogu moguće organizacije studijskoga putovanja predstavnika nad/biskupijskih caritasa u Sloveniju radi upoznavanja  i razmjene  iskustava s kolegama i kolegicama Caritasa u Sloveniji. Najavljeno je i održavanje edukacije za djelatnike caritasa na temu odnosa i komunikacije s medijima, koje će se održati od 8. do 11. travnja u Splitu.

Mons. Fabijan Svalina, uz osvrt na prošlogodišnje obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa, upoznao je vijećnike s novostima vezanim uz djelovanje Ljakarni Diakonia.

Sjednica je završena upoznavanjem i njime potaknutom raspravom o mogućemu provedbenom Sporazumu o djelovanju Caritasa u Republici Hrvatskoj, kojima su osnovne smjernice dali mons. Mrzljak i mons. Svalina, predsjednik i ravnatelj  Hrvatskog Caritasa. Radi daljeg rada na toj temi uspostavljena je od vijećnika Upravnoga vijeća radna skupina.

//14.03.2019.

Hrvatski Caritas započinje aktivnosti uz obilježavanje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“


Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini

Po trinaesti put zaredom, odlukom hrvatskih biskupa, Hrvatski će Caritas od 18. do 24. ožujka 2019. godine na poseban način obilježiti„Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Moto ovogodišnje akcije je misao svetoga Pavla iz2. poslanice Korinćanima: „Budite složni i živite u miru“ (2 Kor 13, 11).

Mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa,prigodnom poslanicom podsjeća  vjernike i sve ljude dobre volje da„djelima duhovnog i molitvenog zajedništva, a onda i materijalnoga po prikupljanju darova vjernika za 3. korizmenu nedjelju u svim župama u Hrvatskoj, želimo ustrajno i gorljivo ponoviti našoj braći i sestrama, Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini, da nisu sami, ni zaboravljeni ni prepušteni slučaju.“

Zahvaljujući novčanim darovima  pojedinaca i pravnih osoba koje je Hrvatski Caritas prikupio tijekom proteklih 12 godina, tisuće su ljudi u potrebi kroz programe i projekte Caritasa u Bosni i Hercegovini primile konkretnu pomoć, doživjele ohrabrenje usred svojih teškoća i iskusile djelatnu ljubav. Novčana sredstva darovatelja prikupljana tijekom prošlogodišnje akcije u iznosu od 1.612.500 kuna (215.000,00 eura) omogućila su tako nužnu potporu korisnicima različitih Caritasovih projekata diljem Bosne i Hercegovine, kao što su: hospicij za stare, nemoćne i umiruće, rehabilitacijadjece s posebnim potrebama, kućna njega starih i nemoćnih, pučka kuhinja, katolički vrtić, rehabilitacija osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i  ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode.

„Želimo nastaviti svjedočiti kako je naša povezanost jaka te da naša solidarnost ne posustaje“, rekao je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, prigodom potpisivanja Ugovora o doniranju sredstava „Tjedna solidarnosti i zajedništva“ Caritasu Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će i duhovni i materijalni odaziv i ovogodišnjoj akciji „Tjedna solidarnosti i zajedništva“ osnažiti nastojanja oko sloge i života u miru u Bosni i Hercegovini.

Središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni Hercegovini“ održat će se u nedjelju 24. ožujka 2019. u Gromiljaku, uz izravni prijenos na 1. programu HTV-a.


  KAKO SE UKLJUČITI:

 • Uplatom na žiro-račun Hrvatskoga Caritasa kod Privredne banke Zagreb HR0523400091100080340, poziv na broj 101( za uplate iz inozemstva SWIFT (BIC) PBZGHR2X)
 • Pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10
  (6,25 kn po pozivu; PDV uključen)
 • Milodarom 3. korizmene nedjelje 24. ožujka u svim crkvama.
 • On-line donacijom
Poslanica uz Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Budite složni i živite u miru.
2 Kor 13,11

Draga braćo i sestre!
Ove godine po trinaesti put zaredom, odlukom hrvatskih biskupa, obilježavamo „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Ponajprije, djelima duhovnog i molitvenog zajedništva, a onda i materijalnoga po prikupljanju darova vjernika za 3. korizmenu nedjelju u svim župama u Hrvatskoj, želimo ustrajno i gorljivo ponoviti našoj braći i sestrama, Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini, da nisu sami, ni zaboravljeni ni prepušteni slučaju. Duboko svjesni teškoća i bremenitosti vremena u kojem živimo, u promišljanju o tome što staviti u središte ovogodišnjeposlanice, u Svetom pismunailazimo na misao svetoga Pavla u Drugoj poslanici Korinćanima: „Budite složni i živite u miru“. (2 Kor 13, 11)

U vrijeme korizme intenzivnije razmišljamo o pologu vjere što ga baštinimo, na poseban način ootajstvu mukei križa što ga je Krist Gospodin podnio za svakoga od nas, ali i o našim križevima i mukama. Razmišljajući o križevima naših vremena, postajemo svjesniji važnosti izgradnje društva solidarnosti utemeljena na kršćanskom načelu poštivanja dostojanstva osobe i brizi za najpotrebitije. Solidarnost sepokazuje u djelima konkretnog milosrđa, prema konkretnim osobama, u konkretnim potrebama. Taj osjećaj dužni smo razvijati na osobnoj razini, ali i kao zajednica vjernika u našim župnim zajednicama i sa zajednicama onih s kojima smo povezani u vjeri. Naša nas vjera potiče na solidarnost, na izlaženje iz sebeljublja i usredotočenosti na sebe sameukazujući nam da smo svi mi graditelji tijela koje se zove Crkva. A kada jedan dio tijela pati, onda je bolesno cijelo tijelo. Kada pati jedan od nas, pate svi! Upravo zato važno je njegovatiživu i djelotvornusolidarnost sa svijetom unutar kojeg nismo pozvani osuđivati nego pokazivati putove, pratiti u hodu, liječiti rane i podupirati u slabosti.Jedino takva nastojanja donose plodove za čitavu Crkvu.

To je ono što činimo kada podupiremo Caritasove projekte u Bosni i Hercegovini: hospicij za stare, nemoćne i umiruće, rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, kućnu njegu starih i nemoćnih, rad pučke kuhinje, rad katoličkog vrtića, rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, ali istrukture ustanova Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje sve ovo čine mogućim svjedočeći tako da je naša povezanost jaka, da solidarnost ne posustaje, da je zajedništvo živo i djelotvorno! Ne zaboravljamo ni braću svećenike koji ustrajno ostaju uz svoje često malobrojno vjerničko stado na župama dijeleći s njime njihove tegobe, osamljenost i siromaštvo.

Na početku ove kalendarske godine,papa Franjona 52. Svjetski dan mira, 1. siječnja 2019., podsjeća nas da “djela koja očituju solidarnost utiru put izgradnji društva mira“.Time nas želi podsjetiti na poslanje koje ima svatko od nas – da budemo mirotvorci. Donošenje mira u središtu je poslanja Kristovih učenika. Povjerenje, koje prethodi ostvarivanju mira, nikada nije lako postići jer naši su ljudski odnosi složeni, a na ovim prostorima prečesto obilježeni ozračjem nepovjerenja, iza kojeg se krije strah od drugoga ili tuđinca. Tjeskobna zabrinutost za osobne probitke, koja se manifestira, nažalost, također na političkoj razini u stavovima zatvaranja ili oblicima nacionalizma, dovode u pitanje onu solidarnost i zajedništvo koje naš globalizirano-razjedinjeni svijet tako silno treba.

Danas, više no ikada prije, trebamo mirotvorce koji su glasnici i autentični svjedoci Boga Oca, koji želi dobro i sreću cjelokupne ljudske obitelji. Stoga, draga braćo i sestre, ove godine u molitvenom zajedništvu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali i svim drugim narodima, molimo za obraćenjesrca. Molimo za mir svakog pojedinca odbacujući srdžbu, nestrpljivost i nepopustljivost. Molimo za mir s drugima kako bismo se otvoreno mogli susresti sa članovima svoje obitelji, prijateljima, kolegama, siromasima i patnicima koji žive pored nas. Ponekad nam se čini da smo bespomoćni u ostvarenju dobrih želja i planova, ali ostaje nam molitveno zajedništvo. Molimo i za mir u čitavom svijetu, sa čitavim stvorenim svijetom, kako bismo,otkrivajući veličinu Božjeg dara i dio odgovornosti koju ima svaki od nas kao stanovnik ovoga svijeta, postalitvorcimirne budućnosti i blagostanja za sve.

Po zagovoru blažene Djevice Marije mir neka uđe u svako srce i svaki dom! Amen.

Josip Mrzljak
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa, v.r.


Info materijali


SPAR Hrvatska prošle godine donirao Hrvatskom Caritasu kruh u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna


Od 2011. godine donirano kruha u vrijednosti od čak 43,4 milijuna kuna
SPAR Hrvatska kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano pomaže potrebitim članovima zajednice. Tako je i tijekom 2018. godine nastavio svoje humanitarno djelovanje i donirao Hrvatskom Caritasu kruh u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. Ovim donacijama SPAR Hrvatska pomogao je Caritasu da opskrbi svoje pučke kuhinje diljem Hrvatske.

„SPAR Hrvatska od samog početka svog poslovanja u Hrvatskoj sudjeluje u akcijama humanitarnog karaktera, kako bi pomogao zajednici u kojoj djeluje. Suradnja s Caritasom traje već dugi niz godina te ćemo s ovakvim aktivnostima nastaviti i u budućnosti, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane udruge da nam se jave za donaciju kruha“, izjavio je Danijel Vidiš, član uprave SPAR Hrvatska.

Hrvatski Caritas neprofitna je organizacija koja svojim radom i aktivnostima prikupljanja i dijeljenja humanitarne pomoći pomaže socijalno ugroženim članovima društva. SPAR Hrvatska s Caritasom surađuje od 2011. godine, a do sada je ukupno donirano kruha u vrijednosti od čak 43,4 milijuna kuna.

„Hrvatski Caritas i mreža nad/biskupijskih i župnih caritasa diljem Hrvatske organizirani je izraz djelatne ljubavi Crkve za naše najsiromašnije i najugroženije sugrađane. Naše služenje siromašnima ovisi o socijalnoj osjetljivosti, dobrohotnosti, darežljivosti i poduzetnosti dobrih ljudi, odgovornih tvrtki, ustanova i udruga. Već godinama SPAR Hrvatska zdušno i vjerno pomaže kako u Hrvatskoj nitko ne bi bio gladan kruha. Zahvalni smo za suradnju nadahnutu dobrobiti najsiromašnijih, koja otvara prostore za prava mala čuda: iskustvo sigurnosti, ohrabrenja i skrbi može dovesti do neočekivanih i prekrasnih promjena u ljudskim životima“, kazao je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.


//07.02.2019.

Održana treća radionica Hrvatskog Caritasa o E-Caritasu


 

Od 7.1. do 9.1.2019. godine u Pastoralnom centru župe Sv. Josipa u Ličkom Osiku održana je treća radionica na temu E-Caritasa za ravnatelje i predstavnike nad/biskupijskih caritasa.  Na radionici su sudjelovali predstavnici 10 nad/biskupijskih  caritasa, ukupno 21 sudionik. Domaćin susreta bio je Caritas Gospićko-senjske biskupije na čelu s ravnateljem  vlč. Lukom Blaževićem,  župnikom župe sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Tijekom prvog dijela radionice Robert Futač, voditelj Odjela socijalnih programa Hrvatskog Caritasa, upoznao je uz prezentaciju nazočne s osnovnim funkcionalnostima i  mogućnostima sustava E-Caritas. Riječ je o sustavu koji će nad/biskupijskim caritasima omogućiti digitalizaciju evidencije korisnika i usluga,  osuvremeniti poslovne procese djelovanja, te omogućiti automatsko kreiranje izvještaja i analiza.

U središtu sustava E-Caritas je korisnik, osoba koja se obraća caritasu za pomoć, te koristi njegove usluge i različite oblike pomoći. Sustav je napravljen „po mjeri“ članova Caritasove mreže, gdje svaki pojedini nad/biskupijski caritas sam može prilagoditi sustav prema pojedinim uslugama koje nudi korisnicima. S druge strane, sustav će i  samim korisnicima usluga pojedinoga nad/biskupijskog caritasaomogućiti bolju i bržu uslugu.Veći dio procesa napravljen je prema primjeru djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, najvećega i najrazvijenijega nadbiskupijskog Caritasa,  čiji su djelatnici tijekom 2018. godinu prvi koristili i testirali sustav.

U središnjem dijelu radionice programeri tvrtke CodeClick, koja je razvila sustav E-Caritas, putem grupnog rada na računalu educirali su sudionike radionice za kreiranje pojedinih usluga u takozvanom generičkom modulu. Svi sudionici tako su dobili priliku da uz stručnu podršku  sami na računalu prođu proces izrade i korištenja mogućnosti generičkoga modula.

Predstavnici nad/biskupijskih Caritasa izrazili su zadovoljstvo što su na radionici imali priliku dobiti stručnu pomoć i dodatne informacije  o korištenju sustava, te će im ovaj zajednički susret omogućiti bržu i jednostavniju prilagodbu na novu platformu.

Informatički sustav E-Caritas dar je Hrvatskog Caritasa, koji je prošle godine obilježio 25 godina djelovanja, Caritasovoj mreži sa željom da često neprepoznati rad Caritasa kroz institucionalne oblike zbrinjavanja socijalno ugroženih i marginaliziranih  skupina koje trebaju pomoć, a ostvaruju se na razini nad/biskupijskih Caritasa, buduvidljiviji i dostupniji crkvenoj i općoj javnosti.
U završnom dijelu radionice mons. Fabijan Svalina, ravnatelj, te Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa upoznali su prisutne s planiranim događanjima, aktivnostima i njihovim terminima u 2019. godini.


//11.01.2018.

Božićna čestitka


„Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Isus Krist, Gospodin.”
Lk 2,10-11

Dragi prijatelji Caritasa,

svakog Božića slavimo ljubav Božju koja je uzela tijelo čovjeka u želji da nam Bog bude u svemu sličan. Time nam očituje što mu značimo i koja je vrijednost svakog čovjeka.

To je ono što već 25 godina i mi nastojimo činiti kao središnja ustanova Katoličke Crkve u Hrvatskoj brigom za siromašne i potrebite, u Domovini i diljem svijeta.
Radosni zbog očitovane Ljubavi Božje za sve nas, molimo Isusa – Spasitelja da ojača u nama duh djelotvorne kršćanske ljubavi prema našim bližnjima u potrebi.
Zahvalni za duhovna i materijalna zajedništva, kojima zajedno pomažemo, od srca Vam želimo čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu!

mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa,
s djelatnicima

//21.12.2018.

Lidl Hrvatska donirao 100 tisuća kuna za stipendiranje studenata i crkvenim pučkim kuhinjama


Trgovački lanac Lidl Hrvatska, povodom srebrnog jubileja Hrvatskog Caritasa, uručio je 14. prosinca, donaciju u vrijednosti 100.000,00 kuna za pomoć crkvenim pučkim kuhinjama te za stipendiranje studenata iz socijalno ugroženih obitelji.

Donaciju je u ime Lidla ravnatelju Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanu Svalini uručila voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marina Dijaković. Trgovački lanac Lidl, kao socijalno osjetljiva kompanija, neprestano donira najpotrebitijim sugrađanima putem mnogih akcija, a s Hrvatskim Caritasom zajedničkim snagama pomaže kroz razne akcije već osmu godinu zaredom.

„Nijedna kuna, gesta ili proizvod nije premalo kada želimo pomoći, posebno u ovo blagdansko doba, kada se iznova podsjećamo koje su prave vrijednosti. Ponosni smo što već osmu godinu u nizu u suradnji s Hrvatskim Caritasom pomažemo onima kojima je to najpotrebnije.

Čestitamo Caritasu na velikih 25 godina humanitarnog djelovanja i pomaganju našim najpotrebitijim sugrađanima. Ovogodišnjom donacijom od 100 tisuća kuna ovoga puta želimo barem malo uljepšati blagdane studentima iz socijalno ugroženih obitelji te korisnicima crkvenih pučkih kuhinja“, izjavila je Dijaković.

„Sretni smo i zahvalni Lidlu Hrvatska, našem vjernom partneru u ublažavanju patnji svih onih koji pritisnuti neimaštinom i brigama kucaju na vrata Caritasa. Kroz brigu za potrebite u proteklih osam godina Lidl pokazuje iznimnu socijalnu osjetljivost, istovremeno dajući drugima dobar primjer društveno odgovornog djelovanja.

Hvala vam što ste, i ove godine u kojoj obilježavamo 25 godina djelovanja pod nazivom Hrvatski Caritas, ublažili potrebe obespravljenih i socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji, te ujedno skrenuli pozornost prema onima koji žive na marginama društva potrebni naše pomoći„, izjavio je mons. Svalina.

Proteklih 8 godina Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas predani su zajedničkoj misiji – pomoći onima kojima je to najpotrebnije, ljudima koji si, nažalost, često ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice. Udruženi u želji da pomognu, Lidl i Caritas su dosad organizirali ili podržali brojne akcije kroz koje je Lidl dosad donirao više od 10 milijuna kuna u novcu, prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Ove donacije do potrebitih su dolazile putem projekata „Socijalna košarica“ (tzv. socijalna trgovina), „Za 1000 radosti“, „Pomagati je lako!“ te brojnih jednokratnih donacija korisnicima Caritasove pomoći.


//18.12.2018.

Šuma dobrote Hrvatskog Caritasa osvanula i učas nestala s Trga bana Jelačića u Zagrebu!


Hrvatski Caritas u subotu 15. prosinca 2018. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u tradicionalnoj humanitarnoj akciji „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“ prikupljao sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj

U sklopu 17. nacionalne humanitarne akcije «Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno »  Hrvatski Caritas je u subotu 15. prosinca od 8 do 13 sati suradnji s « Hrvatskim šumama » i Gradom Zagrebom organizirao na Trgu bana Jelačića promotivno-humanitarni događaj u sklopu kojega su  Zagrepčanke i Zagrepčani mogli kupiti božićna drvaca s korijenom, i različite promotivne materijale Hrvatskog Caritasa: narukvice, privjeske, kartice, šalice i vrpce,  kako bi se prilikom prikupila pomoć  za siromašne obitelji diljem Hrvatske. Nabavljajući božićna drvca, dar Hrvatskih šuma i Vrtnog centra Šestine, građani su se pobrinuli za vlastite obitelj, ali istodobno i pomogli obiteljima u potrebi, korisnicima Caritasovih programa pomoći. Gotovo 250 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke dobilo je svoje nove vlasnike,  a neki su kupci za drvca davali i više od izvješenih cijena ili kupili drvce za donaciju i time izravno pomogli siromašnim obiteljima.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame, studenti i studentice Zagrebačkoga sveučilišta i Obrtničke i industrijske graditeljske škole pomagali su posjetiteljima akcije izabrati božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je to bilo nužno, bio omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata zahvaljujući suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Caritasom Sisačke biskupije, Caritasom Župe sv. Antuna u Zagrebu, SKAC-om, Hrvatskim Crvenim križem, URIHO-om i Vrtnim centrom Šestine.   

U sklopu događaja jedanaestero djece i mladih primilo je – na prijedlog Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - od mons. Fabijana Svaline, ravnatelja HC-a, jednokratnu stipendiju « za izvrsnost, darovitost i uspješnost » vrijednosti 1000 kn  namijenjenu mladim osobama nadarenima za sport i umjetnost te usto knjigu Zlatka Dalića « Rusija naših snova », poklon-paket « Podravkinih » proizvoda i obiteljsko božićno drvce s korijenom « Hrvatskih šuma ». U podjeli su mu kao gosti-podupiratelji-promotori pomogli Tugomir Majdak, izaslanik Predsjednika Vlade RH,  dr. sc. Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i  Damir Miškulin, voditelj UŠP Zagreb Hrvatskih šuma. Mlade dobitnike i njihove obitelji Hrvatski je Caritas želio ovim darovima ohrabriti a mlade poduprijeti u njihovim sportskim ili umjetničkim nastojanjima i ostvarenjima – usprkos često nesklonim životnim okolnostima - potičući ih na ustrajnost, marljivost i vjeru primjerom zajedništva i uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije.

U akciju » Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno » već tradicionalno  uključio se i Grad Zagreb, koji su predstavljale zamjenice gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i dr. sc. Olivera Majić. Uz potporu Grada Zagreba akciji u dijelu koji se odnosi na prigodne materijale za učenike osnovnih i srednjih škola, u subotu su se predstavnici Gradske uprave i voditelji podružnica i osobno uključili  u akciju « za 1000 radosti » kupnjom drvaca, promotivnih proizvoda i pozivom građanima na pomoć siromašnim obiteljima.

Tijekom višesatnog programa sa Zagrepčankama i Zagrepčanima i gostima nadahnuto je razgovarala i posjetitelje animirala Tanja Popec, urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju.

//17.12.2018.

Predstavljena akcija Hrvatskoga Caritasa „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“


Hrvatski Caritas predstavio je na konferenciji za novinare u utorak 11. prosinca promotivno-humanitarni akciju „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“ i tradicionalnu humanitarnu prodaju božićnih drvaca koja će se održati u subotu 15. prosinca od 8 do 13 sati na Trgu bana J. Jelačića i to 17. godinu u nizu, u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zagrebom. Prodajom božićnih drvaca s korijenom prikupljat će se novac za siromašne obitelji u Hrvatskoj.

Uz predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Uprave šuma Podružnica Zagreb Hrvatskih šuma Damir Miškulin, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, poseban savjetnik za vjerske zajednice Grada Zagreba Stipe Zeba, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. Maja Vučinić Knežević te predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić.

Biskup Mrzljak zahvalio je svim suradnicima i podupirateljima koji su dosad pomogli i nastavljaju pomagati, istaknuvši da su materijalni darovi usmjereni obespravljenim i socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima kojima Crkva pomaže kroz mrežu župnih, biskupijskih i nacionalnog Caritasa.

“Caritas je rođen na Božić, jer Bog je dar čovjeku, Isus je ljubav – tu je izvor caritasa. To je glavni poticaj Caritasu na djelovanje, i tako nastojimo organizirano djelovati 25 godina”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Najavio je završni događaj proslave 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa – svečano liturgijsko slavlje koje će predvoditi na Nedjelju Caritasa, 16. prosinca, u 10 sati u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, mjestu koje je doživjelo veliko zlo i mjesto velikoga dobra. Uz božićne čestitke zahvalio je svima koji šire Isusovu ljubav.

(Cjeloviti tekst poruke predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa nalazi se na poveznici.)

Mons. Svalina pobliže je predstavio subotnji događaj, istaknuvši da će prigodna – kratkotrajna – crnogorična šuma biti smještena na sjevernom dijelu Trga, oko spomenika banu Jelačiću.

“Ovo je 17. godina kako provodimo akciju ‘Za 1000 radosti’. U sklopu nje, kupnjom božićnog drvca u subotu pomoći ćete najpotrebitije. To je već dugoročno partnerstvo s Gradom Zagrebom, Hrvatskim šumama, PBZ-om i mnogim volonterima koji su nam produžena ruka”, poručio je mons. Svalina.

Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno oko 250 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke. Svaki kupac može dati i više od popularne cijene koja će biti predložena, jer time izravno pomaže siromašnim obiteljima.

Pojasnio je kako se pod geslom “Pomažemo zajedno” hoće potaknuti sve da daju svoj doprinos.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e, studentice i studenti zagrebačkoga sveučilišta pomagat će Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je to nužno, organiziran je – zahvaljujući potpori Caritasove mreže (Zagreb, Sisak, Sv. Antun), Hrvatskoga Crvenog križa, SKAC-a, URIHO-a, Vrtnog centra Šestine – besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata. Istaknuvši ovogodišnje geslo akcije “Pomažimo zajedno” mons. Svalina pozvao je sve ljude dobre volje da im se pridruže na Trgu te posebno zahvalio volonterima i svim podupirateljima.

Hrvatski Caritas će na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske i kartice, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima.

U akciji na Trgu bana Jelačića kao gosti-podupiratelji-promotori sudjelovat će Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH, i Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a očekuju se i predstavnici Ministarstva znanosti, Grada Zagreba kao i simpatizeri i podupiratelji iz svijeta sporta, umjetnosti, kulture, medija…

Tijekom višesatnog programa, uz mons. Svalinu i predstavnike Hrvatskih šuma, Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati Tanja Popec, urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju.

Istaknuvši značenje akcije i zadovoljstvo suradnjom od samih njenih početaka akcije Damir Miškulin napomenuo je da su Hrvatske šume u ovih 17 godina darovale više od 6000 drvaca, a ove godine Hrvatskom Caritasu daruju i 130 kubika prostornog drva.

Savjetnik Zeba prenio je pozdrave gradonačelnika Bandića, i pročelnice Romane Galić, te čestitao biskupu Mrzljaku i mons. Svalini 25. obljetnicu Hrvatskoga Caritasa. Istaknuo je da im je velika čast sudjelovati u akciji “Za 1000 radosti” u kojoj sudjeluju od samih početaka te obećao i daljnu pomoć i suradnju svih gradskih službi.

Dr. Vučinić Knežević prenijela je pozdrave uime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje podupire ovu i druge akcije.

Pozdravljam svaku pomoć potrebitima, siromašnima, bolesnoj djeci, braniteljima i invalidima i izvan Ministarstva, istaknula je dodavši da je od 2015. pripremljeno 1076 humanitarnih akcija, a samo ove godine njih 335. Najavila je i daljnju suradnju s Caritasom te uputila božićne i novogodišnje čestitke.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je socijalnu osjetljivost utkanu u njihovo djelovanje te suradnju u akciji “Za 1000 radosti” od samih početaka. Biskupu Mrzljaku uručio je ček u iznosu od 250.000 kn za korisnike ovogodišnje akcije „Za 1000 radosti“.

Predsjednik HC-a zahvalio je Privrednoj banci i svima koji su pomogli u skladu sa svojim mogućnostima darovati u akciji te na kraju pozvao sve da to učine i u sklopu „Nedjelje Caritasa – Podijeli s onim koji nema“ i „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“, kao i u subotu na Trgu.

Programom „Za 1000 radosti“, ove godine naslovljenim „Pomažemo zajedno“, Hrvatski Caritas, tijekom cijele godine – a u predbožićno vrijeme napose – u zajedništvu sa svim biskupijskim Caritasima te mrežom župnih Caritasa, diljem naše domovine nastoji pokrenuti ljude na pomoć obiteljima nezaposlenih, višečlanim obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan, onima koje dugotrajna teška ekonomska situacija najbolnije pogađa.

Građani i tvrtke akciji „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“, odnosno pomoći najsiromašnijim obiteljima, mogu pridonijeti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen); uplatom na žiro–račun Hrvatskoga Caritasa IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 7-18 (ili on-line uplatama putem www.caritas.hr) i donacijom proizvoda ili usluga Hrvatskom Caritasu.

  Građani i tvrtke akciji „Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno“, odnosno pomoći najsiromašnijim obiteljima, mogu pridonijeti:

 • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
 • uplatom na žiro–račun Hrvatskoga Caritasa IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 7-18
 • donacijom proizvoda ili usluga
 • on-line donacijom
//11.12.2018.

Svečano obilježen srebrni jubilej Hrvatskog Caritasa


25. obljetnica Hrvatskog Caritasa svečano je obilježena u subotu 24. studenoga u Velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske „Zvonimir" u Zagrebu. Okupljenima su se obratili ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Zbor Izvor, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Kvartet Rucner.

Na početku svečanosti, biskup Mrzljak podsjetio je na karitativno djelovanje Crkve, istaknuvši kako se „naš hrvatski narod skoro 14 stoljeća napaja na bogatom izvoru kršćanske katoličke baštine. To se posebno pokazuje kada nas snađu nevolje i teškoće koje nas nisu štedjele tijekom daljnje i bliže prošlosti.

Posebno se to pokazalo u nedavnome Domovinskom ratu kada su se otvarala srca i vrata za prihvat onih koji su bili protjerani iz svojih domova s najskromnijim zavežljajem. Nisu ostali ni gladni ni goli ni bosi jer ih je prihvatila bratska ljubav – caritas. Tu vidimo spontanu, a onda i sve više organiziranu djelatnost caritasa u našim župama, dekanatima, biskupijama koje sve povezuje Hrvatski Caritas.”

Biskup Mrzljak podsjetio je na brojne akcije Hrvatskog Caritasa kroz proteklo razdoblje; organiziranje prihvata i skrbi za izbjegle kroz brojne kampove i prognanička naselja u ranim 90-tima, pomoć u hrani, lijekovima, u obnovi kuća, tzv. kumstvima na daljinu i skrbi za djecu koja su u Domovinskom ratu izgubila roditelje (više od 13.000 djece), pružanje zdravstvene njege i pomoći te na poseban način djelovanje Hrvatskog Caritasa kroz Ljekarne Diakonia.

„U 2000-im intenzivno se započelo s aktiviranjem kapilarne mreže župnih caritasa i sustavnim pristupom razvoju i poticanju volontarijata (naglasak na edukacijsko-formacijski aspekt s ciljem preventivnog djelovanja u suočavanju s rastućim socijalnim problemima); razvojem mreže nad/biskupijskih obiteljskih savjetovališta, koja osim savjetodavnog rada pokazuju odgovor Crkve na aktualne društvene probleme obitelji te posvećuje pozornost pitanjima braka i obitelji.”

U posljednjem desetljeću, istaknuo je biskup Mrzljak, naglasak je na osnaživanju mreže nad/biskupijskih Caritasa, jačanju volonterstva na razini župa i biskupija, te djelovanju u kriznim i humanitarnim akcijama diljem svijeta, od čega je izdvojio poplave koje su 2014. godine zahvatile Hrvatsku, BiH i Srbiju te humanitarni odgovor Crkve kroz Caritas za vrijeme izbjegličke i migrantske krize 2015. i 2016. godine.

U nastavku svečanosti obilježavanja srebrnog jubileja Hrvatskog Caritasa uzvanike je pozdravio ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ustvrdivši kako su okupljeni duboko svjesni istinitosti Isusovih riječi: „siromaha će te uvijek imati (Iv 12,8).”

Govoreći o globalizaciji koja je donijela nove oblike siromaštva, ravnatelj Svalina istaknuo je da je „sve je veći broj povremenih i nesigurnih poslova, stanovništvo nam stari, stope nezaposlenosti rastu, a globalna financijska kriza koja nas potresa zadnje desetljeće učinila je da su današnji mladi 66% siromašniji od generacije svojih roditelja.

U Hrvatskoj 27,9 posto ljudi (što je gotovo svaki treći čovjek) živi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti, što je skoro 1,2 milijuna ljudi. S tim brojkama spadamo u sam vrh europskih zemalja s velikom opasnosti od siromaštva!”

Stoga će, u desetljeću koje je pred nama, istaknuo je ravnatelj Svalina, Caritasova strategija razvoja i praćenja starih i novih oblika siromaštva, uz zagovaranje onih društvenih promjena koje svim članovima našeg društva mogu pomoći u osnaživanju u izlasku iz siromaštva, te povećanju blagostanja, onog materijalnog i onog duhovnog, činiti jedno od uporišnih područja u kojem će se razvijati djelovanje Hrvatskog i mreže nad/biskupijskih Caritasa.

„Ovdje koristim prigodu spomenuti pokretanje nacionalnog projekta digitalizacije rada Caritasove mreže pod imenom E-Caritas. Taj alat omogućit će nam u realnom vremenu dostupnu statistiku profila korisnika, ali i pregled vrsta i broja pruženih socijalnih i karitativnih usluga i servisa.”

Na osobit način, dodao je ravnatelj Svalina, Hrvatski Caritas želi pokazati konkretnu blizinu našim sunarodnjacima i Crkvi u Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjinskim katoličkim zajednicama u našem susjedstvu. Želimo suradnju, rekao je, koja omogućuje nadopunjavanje u pružanju pomoći koju sami ne bismo mogli realizirati. Govoreći o ulozi središnje pastoralne i karitativne ustanove Crkve, mons. Svalina kazao je kako je potrebno zagovarati potrebite, siromašne, socijalno isključene i sve ostale s margine društva.

„Želimo biti glas tolikih nevidljivih ljudi kojima je povrijeđeno temeljno ljudsko dostojanstvo mijenjajući nepravedne zakone u one krojene prema mjeri konkretnih ljudi u konkretnim potrebama. Želimo time doprinijeti da Hrvatsko društvo, pa i zajednica Europskih naroda, bude društvo koje cijeni i poštuje svoje starce, čiji umirovljenici dostojno žive od pošteno stečenih mirovina! Želimo da naši mladi imaju prilike za obrazovanje, zapošljavanje na temelju kvalifikacija, stjecanje radnog iskustva i usavršavanje! Da nam ne napuštaju Domovinu. Želimo da svi naši radnici budu adekvatno plaćeni za svoj rad!”

U glazbenom dijelu programu obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa sudjelovali su Zbor Izvor, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Kvartet Rucner, a nad/biskupijskim Caritasima dodijeljene su posebne zahvalnice.Uz brojne uzvanike, svečanosti su prisustvovali đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, vojni ordinarij Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te don Ivica Jurišić, izaslanik predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Svečanost su vodili urednica s Hrvatske katoličke mreže Tanja Popec i glumac Adam Končić.

//26.11.2018.

Proslava srebrnog jubileja Hrvatskog Caritasa okupila brojne uzvanike


Srebrni jubilej Hrvatskog Caritasa svečano je proslavljen u subotu 24. studenoga u Velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske „Zvonimir" u Zagrebu. Na svečanosti su se okupili brojni uzvanici, a među njima su bili i bivši ravnatelji Hrvatskog Caritasa, sadašnji i bivši ravnatelji biskupijskih Caritasa. Neki od njih dali su i prigodnu izjavu za IKA-u.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, znanosti i umjetnosti, bio je prisutan na svečanosti. Istaknuo je kako je Caritas jedna od najbolje organiziranih dobrotvornih institucija države.

„Putem Caritasa pokazuje se na koji način Crkva najučinkovitije djeluje u svojem poslanju prema ljudima. Dakle, ljubav i pristup najpotrebitijima je možda ono gdje se čovjek najviše i doživljava kao čovjek.

I tu je, pogotovo u Domovinskom ratu, Caritas odigrao važnu ulogu. A kao što je rečeno – novo tehnološko doba će proizvoditi sve više potrebitih ljudi, tako da će Caritas uvijek imati svoju ulogu. Ja im čestitam i želim im i daljnji uspjeh u radu”, poručio je akademik Kusić.

Kada je došao rat silno me se dojmilo to oduševljenje ljudi koji su svim srcem dolazili, preuzimali robu, razvozili, osnivali župne Caritase

Dr. Đuro Zalar bio je ravnatelj Caritasa u bivšoj Jugoslaviji, odnosno na prijelazu u samostalnu hrvatsku državu, od 1989. do kraja 1992. godine. Prisjetio se tih vremena kao mirnog razdoblja prije srpske agresije kad su vrlo intenzivno izgrađivali Caritas u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini pa i u Srbiji.

„Kada je došao rat silno me se dojmilo to oduševljenje ljudi koji su svim srcem dolazili, preuzimali robu, razvozili, osnivali župne Caritase. I, uspijevali smo. Uspostavili smo vezu s inozemstvom, dolazilo je puno robe. To je bilo vrijeme početka i još uvijek je sve išlo spontano. No, kasnije je trebalo to malo bolje organizirati.

Sam početak Hrvatskog Caritasa je zapravo preoblikovanje onoga što je postojalo prije. Stvoren je od Caritasa koji su djelovali na području Republike Hrvatske. Uz navještanje i liturgiju, Caritas je svakako jedna od bitnih dimenzija života Crkve. Ljubav prema Bogu pokazuje se ljubavi prema bližnjemu. Caritas stoga mora biti jednako razvijen kao što je razvijena liturgija, naviještanje Božje riječi. Imam dojam da su biskupijski Caritasi jako razvijeni a središnjem Caritasu nije posvećena dovoljna briga, trebalo bi ju pojačati”, istaknuo je.

Surađivao sam s odličnim timom

Hrvatski Caritas je od 2001. do 2003 godine vodio i jedan laik Mario Bebić. On nam je izjavio ovo: „Imao sam čast sudjelovati u jednom lijepom razdoblju Hrvatskog Caritasa kada je bilo bezbroj aktivnosti. Tada je isto bila prisutna Suzana Borko koja je danas zamjenica ravnatelja HC-a. Surađivao sam s odličnim timom”, prisjetio se.

Mislim da je Hrvatski Caritas puno toga pokazao i mislim da je vrijeme pred nama sve izazovnije, smatra don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije koji je u ovoj prigodi bio izaslanik predsjednika Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupa Želimira Puljića koji na caritasovu proslavu u glavni grad nije mogao doći jer su njegov Zadar i Zadrani slavili svoga zaštitnika sv. Krševana.

Treba koristiti što više europske fondove kao što smo mi to u Zadarskoj nadbiskupiji

Ravnatelj caritasa Zadarske nadbiskupije također je pozvao da treba osmišljavati nove programe. I treba koristiti što više europske fondove “kao što smo mi to u Zadarskoj nadbiskupiji napravili i uspjeli pomoći pučkim kuhinjama i djeci u školovanju”.

S. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije je izjavila da je ovo svakako jedna lijepa obljetnica, zaokružen 25-godišnji humanitarni rad, na području cijele Republike Hrvatske te da pomoć potrebitima u svakoj situaciji kroz redovite akcije jest i dalje tu ali i u izvanrednim situacijama poput poplava, potresa – ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.

Izjavu ja za IKA-u dao i mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije koji prati – kako je rekao – rad Hrvatskog Caritasa i 17 je godina već član Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa. Istaknuo je: „Ono sve što su zacrtali, što smo na terenu vidjeli, ja se nadam da je i ostvareno. Pred nama i pred njima su planovi i zajednička suradnja i mislim da se možemo ugledati na njih.” Isto tako, podsjetio je da sada , istina, Hrvatski Caritas službeno slavi svoju 25. obljetnicu, jer je tako registrirano, ali Caritas je u Crkvi već prisutan od prve Crkve. Dakle, oni samo nastavljaju tisućljetnu tradiciju prve Crkve – brigu za čovjeka u potrebi, rekao je mr. Šola.

U Domovinskom ratu mnogi su pokazali solidarnost prema nam i potakli nas da budemo solidarni sa onima koji su u potrebi

Iz Riječke metropolije proslavi je nazočio – izdvajamo kao zadnjeg sugovornika – mons. Nikola Uravić, bivši ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije. On je, pak, poručio sljedeće slavljenicima: „Moramo čestitati Hrvatskom Caritasu na srebrnom jubileju. Koliko žalimo za onim što nam se dogodilo u Domovinskom ratu, toliko nas je taj rat prisilio na solidarnost. Odnosno, mnogi su pokazali solidarnost prema nam i potakli nas da budemo solidarni sa onima koji su u potrebi”, rekao je i poručio da, jasno, kako Hrvatski Caritas, povezan sa internacionalnim, itekako može pomoći da se ta pomoć što bolje organizira.

//26.11.2018.

Hrvatski Caritas predstavio središnju proslavu obilježavanja 25. obljetnice djelovanja, tradicionalne akcije Nedjelju Caritasa i Za 100 radosti, te sustav E-Caritas


Na konferenciji za novinare održanoj 20.11.2018. godine u zgradi HBK povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Hrvatskog Caritasa pod tim nazivom predstavljene su ovogodišnje tradicionalne akcije Nedjelja Caritasa i Za 1000 radosti i sustav E-caritas. 

Biskup Josip Mrzljak, predsjednik hrvatskog Caritasa, ukratko je predstavio djelovanje Hrvatskog Caritasa kroz povijest,  istaknuvši njegovu važnu ulogu kao središnje karitativne ustanove HBK te funkciju krovne karitativne organizacije HBK, koja već 25 godina, u zajedništvu i suradnji s nad/biskupijskim i župnim Caritasima, pomaže ljude u potrebi. „Mi nismo samo neka socijalna ustanova, da pomažemo na materijalnom planu, nego želimo biti blizu čovjeku, svakome čovjeku”, istaknuo je mons. Mrzljak.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina pozvao je nazočne na svečanu proslavu 25. obljetnice u subotu 24. studenoga 2018. u Veliku dvoranu „Zvonimir“  Doma Hrvatske vojske, uz prigodni program i svečani koncert na kojem će nastupiti Zbor ‘Izvor’, Klapa ‘Sveti Juraj’ Hrvatske ratne mornarice i Kvartet Rucner. Mons. Svalina ujedno je predstavio tradicionalne akcije Hrvatskog Caritasa,  Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti. Na treću adventsku nedjelju, "Nedjelju Caritasa", i ove će se godine, odlukom naših biskupa, u svim župama prikupljat novčana sredstva za naše karitativne ustanove i službe, koje, od župne, preko nad/biskupijske do nacionalne razine, tijekom cijele godine skrbe za naše siromašne, bližnje, pojedince i obitelji u potrebi. Ovogodišnja Nedjelja Caritasa biti će obilježena 16. prosinca pod geslom ‘Podijeli s onima koji nemaju’.

“Na Nedjelju Caritasa na poseban način želimo senzibilizirati crkvenu i opću javnost, sve ljude dobre volje da se molitvom i konkretnim djelima milosrđa uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka ili most prema onima koji su u potrebama”, istaknuo je mons. Svalina.

Ovogodišnja akcija Za 1000 radosti odvija se pod geslom „Pomažemo zajedno“, kroz koju nastojimo da neprocjenjivo iskustvo darivanja i međusobnog pomaganja prožme sve pore hrvatskoga društva. Akcija se provodi u zajedništvu sa nad/biskupijskim i župnim caritasima, tvrtkama, udrugama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te prigodnom prodajom narukvica u školama. U akciju se građani mogu uključiti i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen), novčanim uplatama  na žiro–račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 7-18 ili on-line uplatama putem www.caritas.hr Dio ovogodišnje akcije bit će i nezaobilazna prodaja božićnih drvaca na središnjem zagrebačkom trgu, 15. prosinca 2018. godine.

Središnje euharistijsko slavlje, kojim će ujedno i završiti program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa bit će u Crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u  nedjelju 16. prosinca, na Nedjelju Caritasa, a  predvodit će ga predsjednik HC biskup Mrzljak u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, Đakovačko-osječkim nadbiskupom, i  uz izravni televizijski prijenos u programu HTV1 a radijski u programu HKR-a.

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa upoznala je nazočne s razvojem sustava E-Caritas. Posljednje dvije godine razvija se informatički sustav koji ima za svrhu ujednačiti, digitalizirati i osuvremeniti radne procese u pružanju socijalnih i karitativnih usluga u mreži Caritasa i na nacionalnoj razini, kao i opće administrativno, statističko i izvještajno poslovanje. Informacijski sustav E-Caritas napravljen je po mjeri korisnika. Veći dio procesa napravljen je prema primjeru djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, najvećeg i najrazvijenijega nadbiskupijskog Caritasa,  čiji su djelatnici proteklih godinu dana testirali sustav. Kompletan sustav bit će pušten u rad  1. siječnja 2019. godine i obuhvatit će praćenje svih usluga smještaja različitih kategorija korisnika sustava socijalne skrbi, urudžbeni zapisnik te projektno financijsko planiranje, praćenje i izvještavanje.

Njegova osobitost je usmjerenost na profile korisnika ali pregled broja pruženih socijalnih i karitativnih usluga i servisa koji su kroz analitičke module dostupni u realnom vremenu. Prema dosadašnjim iskustvima u fazi testiranja sustava na razini mreže nad/biskupijskih Caritasa vidljivo je da će njegovo korištenje  omogućiti  visoku razinu standardizaciju rada, veću brzinu djelovanja, pravedniju raspodjelu pomoći te dinamički prikaz pruženih usluga u određenom vremenskom razdoblju. U konačnici, oni koji su središtu djelovanja Caritasa - svi ljudi u potrebi koji primaju pomoć kroz mrežu Caritasa - dobit će bolju, bržu i efikasniju uslugu.

Informatički sustav E-Caritas dar je Hrvatskog Caritasa mreži sa željom da često neprepoznati rad Caritasa kroz institucionalne oblike zbrinjavanja socijalno ugroženih, marginaliziranih i nevidljivih skupina koje trebaju pomoć, a ostvaruju se na razini nad/biskupijskih Caritasa, bude prepoznatljiviji i dostupniji crkvenoj i općoj javnosti.  Sustav je razvila tvrtka CodeClick d.o.o. čijem timu Hrvatski Caritas zahvaljuje na velikom trudu uloženom u razvoj.

„Nadamo se da će sustav s vremenom zaživjeti u prikladnom obliku na razini evidentiranja karitativne pomoći koja se kroz djelovanje župnih Caritasa i volontera odvija u našoj bazi, a s vremenom možda prerasti i u sustav evidentiranja cjelokupne pomoći kojom Crkva doprinosi pojedincima, skupinama i ustanovama diljem Hrvatske“, izjavila je gđa Borko.

//22.11.2018.

Proslava 25. obljetnice djelovanja Hrvatskog Caritasa


OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Požeške biskupije i Hrvatskog Caritasa u četvrtak, 8. studenoga obilježena je 25. obljetnica djelovanja središnjeg Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas. Program je održan u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek, a nazočio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije mr. Ivan Popić, dožupan Osječko-baranjske županije Petar Lagator, predstavnica Grada Osijeka Gordana Stojanović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić, djelatnici i volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, članovi odbora za karitativnu djelatnost pri župnim pastoralnim vijećima župa Osječkog istočnog i Osječkog zapadnog, Čepinskog i Baranjskog dekanata te korisnici Centra za prihvat beskućnika. Program je moderirala Margareta Gregić.

Čestitke Hrvatskom Caritasu
Nakon uvodne molitve, prisutne je pozdravio nadbiskup Hranić rekavši: „Caritas je svjedočanstvo i svjedočenje Božjega čovjekoljublja. Karitativno djelovanje, uz navješćivanje i posvećivanje, prati život Crkve od njezinih početaka kao jedna od tri bitne dimenzije. Podsjećajući kako je tek nakon demokratskih promjena postojala mogućnost uspostaviti Hrvatski Caritas, mons. Hranić je rekao: „Mons. Svalina, vama i svim djelatnicima Hrvatskog Caritas čestitamo 25. obljetnicu i želimo vam puno Duha Božjega i snage, da i dalje budete lokomotiva i promotori, pomoć biskupijskim Caritasima, a onda i Caritasima pojedinih župnih zajednica. Pa da zajedno s drugim humanitarnim organizacijama u našem hrvatskom društvu pridonesemo tome da se svaki čovjek osjeća vrednovanim, da nitko ne bude zaboravljen i da se, koliko je god moguće, ublaži siromaštvo.“

Uslijedilo je pozdrav doc. dr. Tukare koji je rekao: „Krist i siromah dvije su konstante. Treća konstanta je Caritas koji od početka Crkve ne prestaje djelovati jer je ljubav urođena čovjekova narav… Želimo svojim promišljanjem na bazi Caritasa pridonijeti kršćanskoj solidarnosti, želimo doprinijeti ublažavanju siromaštva i oživjeti svijest, ponajprije u nama samima, da je Krist Isus živ nazočan među nama. Bio bi strašan paradoks da držimo i vjerujemo da je Krist živ među nama, a da je Caritas mrtav.“ Čestitao je potom Hrvatskom Caritasu ovu obljetnicu te zahvalio na svim poticajnim riječima i idejama, podršci Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, ponajprije za vrijeme poplave i migrantske krize.

Mr. Popić također je čestitao 25. obljetnicu djelovanja Hrvatskog Caritasa u svoje osobno ime i uime nadbiskupa požeškog Antuna Škvorčevića. „Kroz 25. godina djelovanja Hrvatskog Caritasa itekako su vidljivi konkretni ostvareni projekti i akcije u pomaganju čovjeku da može dostojanstveno živjeti svoj ljudski život i to u onim dimenzijama u kojima ga je zamislio Stvoritelj. Iskrene čestitke i zahvala svima koji su kroz navedene godine svojim trudom, radom i zalaganjem bili produžena Stvoriteljeva ruka pomažući dostojanstveno življenje svakoga čovjeka“, rekao je.

Siromašni, Caritas i euharistija
„Siromaštvo je provokativna i nelagodna tema koja propitkuje svakog pojedinca ponaosob, cijelu društvenu zajednicu i samu Crkvu“, rekao je mons. Svalina uvodeći u temu predavanja Siromašni u središtu djelovanja Caritasa – svjetske, europske i hrvatske perspektive. Pojašnjavajući problematiku siromaštva na svjetskoj i europskoj razini, mons. Svalina uputio je i u tri oblika siromaštva – apsolutno, relativno i subjektivno, a potom se usredotočio na stanje u Hrvatskoj. „Hrvatska se već duže vrijeme nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi zbog posljedice minuloga rata, tranzicije i nepoštene privatizacije. Zbog drastičnog pada standarda posljednjih godina, svaki peti stanovnik Hrvatske živi u relativnom siromaštvu što je 20% ili oko 900.000 stanovnika… Sve više hrvatskih sugrađana živi u vrlo teškim, ponekad dramatičnim životnim uvjetima...“ Tu na prostor socijalnog djelovanja Crkve u društvu stupa Caritas, koji „u Hrvatskoj brine za oko 84000 siromašnih, svaki dan podijeli oko 3500 obroka u Caritasovim kuhinjama, a u prihvatilištima pod ovlašću Crkve svakodnevno je oko 100 beskućnika, dok kroz savjetovališta prođe oko 1000 obitelji“, rekao je ravnatelj Svalina i zaključio: „Ono što nas razlikuje od drugih organizacija je kultura susreta te vraćanje dostojanstva osobama koje su potrebite naše pomoći, a u zajedničkim naporima svih čimbenika - i Caritasa i drugih humanitarnih udruga treba biti solidarnost.“

Prof. dr. mons. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta, dekan KBF-a u Đakovu i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka izlagao je na temu Caritas – izričaj euharistijske naravi Crkve. Istaknuo je kako nas otajstvo euharistije osposobljuje i tjera da se odvažno zalažimo u strukturama ovoga svijeta kako bismo u njih unijeli novost odnosa čiji je neiscrpni izvor u Božjem daru. „Potrebno je stoga poraditi na što redovitijem sudjelovanju na nedjeljnoj euharistiji. Samo onaj tko je iskusio euharistijski dar Božje ljubavi, može tu ljubav prenositi drugome. Takva osoba zauzimat će se za pravo na neradnu nedjelju i sustegnut od nedjeljnog odlaska u trgovine, naći će vremena za posjet osobama u potrebi, spremno će nekoliko sati volontirati u župnoj zajednici ili vjerničkoj udruzi. Osobno svjedočenje Kristove novosti koje se očituje u karitativnom djelovanju i zauzimanju za pravednost, postaju tako temeljno sredstvo evangelizacije društva“, naglasio je.

Uzroci siromaštva i napuštanje mladih
„Slavonija i dalje ima prirodne resurse kao i prije, no rad na njima ne donosi primjerenu dobit. To rezultira neaktiviranjem tih resursa pa imamo zapuštena zemljišta, ispražnjena sela i zamiranje osnovne djelatnosti kraja – poljoprivrede. To je u osnovi razlog da se za Slavoniju i Baranju već duže vrijeme govori da su siromašni kraj“, rekao je prof. dr. Antun Šundalić, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji je izlagao na temu Uzroci siromaštva i najranjivije skupine u Slavoniji. Naglasio je da izlaz vidi u stvaranju učinkovitih socijalnih programa koji će smanjiti broj siromašnih i nezaposlenih, tj. stvarati uvjete inkluzivnog društva koji imaju za cilj osposobiti građane za ekonomsku samostalnost i sigurnost kroz dodatno prekvalificiranje i podizanje njihove zapošljivosti. Ističući problem iseljavanja kao jedan od važnijih uzroka siromaštva u Slavoniji,  rekao je: „Prema podatcima Statističkog ljetopisa 2017. iz pet slavonskih županija u 2016. godini u inozemstvo je iselilo čak 10 784 osobe“, a jednak broj raselio se po hrvatskim županijama i u grad Zagreb.

Pojašnjavajući zašto mlada obrazovana populacija napušta Slavoniju, prof. dr. Šundalić osvrnuo se na anketu provedenu u siječnju 2018. među studentima završnih godina diplomskih studija na Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, njih 243. „Kada je riječ o razlozima odlaska mladih najzastupljeniji odgovori vezani su uz posao: slabo plaćen posao i nemogućnost nalaženja posla glavni su razlozi odlaska iz Slavonije i Baranje i navodi ih 196 (80,3%) ispitanika. Želja za promjenom, avanturistički duh svojstven mladima nije motivator odlaska, a isto tako to nisu ni otvorene granice Europske unije. Kada je riječ o razlozima  ostajanja mladih u Slavoniji i Baranji, najjači razlog je „dobro plaćeni posao“ za čak 203 ili 82,5% ispitanika. Samo 5 ispitanika drži da je patriotski osjećaj dovoljan razlog ostanka, a niti naslijeđeno bogatstvo nije dovoljan razlog. Bilo kakav posao zadržao bi samo 23 (9,3%) ispitanika, dok bi neodlučnost bila razlogom ostanka za samo njih 6 (2,4%)“, istaknuo je prof. Šundalić. Napomenuo je da je promjena stanja na istoku Hrvatske moguća aktiviranjem resursa kojima je Slavonija i Baranja bogata te je „primarno važno naći nositelje takve promjene – mlade, stručne i inventivne pojedince odnosno zaustaviti iseljavanje mladih; stvoriti uvjete za gospodarski zamah od strane državnih i lokalnih institucija; podići društveni i individualni standard kroz investicije i bolje plaćeni rad te stvoriti pozitivno ozračje glede perspektive ovoga kraja“.

Horizont nade i mogućnost suradnje
Kao što je Bog sebe definirao kao Caritas, tako je i nada subzistentni vid Božjeg samoodređenja te središnja riječ biblijske vjere, pojasnio je doc. dr. Stanislav Šota s KBF-a u Đakovu izlažući na temu Kako se otvara, a zašto se zatvara horizont nade pripadnika najranjivijih skupina. Definirao je da je razlog zatvaranja nade u društvu stvoreni mentalitet besperspektivnosti, dok nadu u društvu otvara kultura solidarnosti. U Crkvi nadu zatvara autoreferencijalnost, a otvara je sustavno, strukturirano, planirano, programirano i sveobuhvatno pastoralno djelovanje na svim razinama, počevši od župne zajednice pa nadalje. U nastavku predavanja dr. Šota prikazao je djelovanje nekoliko pastoralnih područja u kojima Crkva đakovačko-osječka pruža ranjivim skupinama prijeći „prag“ nade, a to je pastoral osoba s poteškoćama, rad sa žrtvama obiteljskog nasilja, rad s osobama s bračno-obiteljskim poteškoćama, pastoral stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Odbori ŽPV-a za karitativnu djelatnost.

Predočavajući brojna istraživanja i grafičke prikaze mr. Igor Jakobfi, asistent na KBF-u u Đakovu govorio je o Mogućnost suradnje župnih Caritasa i katoličkih humanitarnih udruga. Naglasio je kako je suradnja preduvjet uspješnog poslanja te je pobrojao pastoralne razloge suradnje, a oni su: autentičnije svjedočenje kršćanskog zajedništva i poslanja, veća povezanost članova humanitarnih udruga sa župom što pridonosi rastu crvenosti, evangelizacija rubnih i nevjernika a aktivnih u katoličkim udrugama te stvaranje prostora za strukturiranje novih područja zaposlenja teologa laika. Funkcionalni razlozi suradnje su: veliko područje humanitarne suradnje u lokalnoj zajednici, proširenje opsega djelatnosti župnih Caritasa te učinkovitije ostvarenje pomoći distribucijski/relacijski isključenih. U nastavku izlaganja mr. Jakofi pobrojao je i aktualne poteškoće, a kako bi se suradnja poboljšala potaknuo je da Odbori za karitativnu djelatnost pri župnim pastoralnim vijećima u cilju ostvarenja evangelizacijskih zahtjeva potiču i koordiniraju suradnju s lokalnim katoličkim i socijalnim udrugama, posebno na području dopiranja do aktivnih u udrugama, a crkveno distanciranih i nevjernika.

> Foto-galerija

M. Kuveždanin

//10.11.2018.

Caritasovi djelatnici iz Europe usavršuju se u humanitarnom radu, socijalnom zagovaranju i organizacijskom razvoju


Hrvatski Caritas i grad Zagreb domaćini su Akademije za učenje koju Caritas Europa ovoga tjedna organizira za pedesetak Caritasovih djelatnika iz dvadesetak europskih zemalja.

kupljenima je pozdrave predsjednika Hrvatskoga Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka prenio ravnatelj mons. Fabijan Svalina, koji je istaknuo: ‘Vi danas započinjete s radom na tri područja – humanitarnom radu, socijalnom zagovaranju i organizacijskom razvoju. Sve su te teme vrlo važne za razvoj i poboljšanje svega što Caritasova mreža može učiniti za najpotrebitije među nama, pri tome ne zaboravljajući temeljnu misiju koju nam je namijenio sam Krist Gospodin. A i papa Franjo nas u svim svojim govorima, nastupima i djelovanjima poziva da u središte svoga djelovanja uvijek stavljamo siromašne i najpotrebitije.’

Generalni tajnik Caritasa Europa Jorge Nuño Mayer naglasio je važnost ovakvih susreta: ‘Dok mi rastemo kao profesionalci, s nama rastu i naše organizacije, a i naša mreža, jer se ovdje družimo i povezujemo. A to će biti od velike važnosti kad se uskoro vratimo u naše organizacije.’

Bivši višegodišnji glavni tajnik Caritasa Internationalis Duncan MacLaren u svom je predavanju objasnio koncept cjelovitoga ljudskog razvoja i zaključio riječima pape Franje iz enciklike Radost Evanđelja: ‘Autentična vjera – koja nikada nije udobna ili potpuno osobna – uvijek uključuje duboku čežnju za promjenom svijeta i prenošenje vrijednosti, kako bismo ovaj svijet ostavili barem malo boljim nego što smo ga zatekli.’

Skup u Zagrebu traje do četvrtka, a sudionici će posjetiti i zagrebačke znamenitosti.

//07.11.2018.

Obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa u Osijeku


Pastoralni centar Vikarijata u Osijeku, J. J: Strossmayera 58, 18h

U četvrtak 8. studenoga u 18 sati u Pastoralnom centru Vikarijata u Osijeku – područni ured
Đakovačko-osječkog Nadbiskupskog ordinarijata, J. J: Strossmayera 58 – bit će obilježena  25. obljetnica djelovanja središnjega Caritasa pod imenom Hrvatskog Caritasa.
U prigodnom programu, u kojem će sudjelovati ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Drago Tukara  i  mr. sc. Ivan Popić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije, tematskoj raspravi o poslanju i značaju Caritasa u Crkvi i društvu, izazovima služenja siromašnima, a napose ranjivim društvenim skupinama, doprinijet će svojim izlaganjima ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, prof. dr. sc. mons. Vladimir Dugalić, predstojnik Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i biskupski vikar za Grad Osijek, prof. dr. sc. Antun Šundalić, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, prof. dr. sc.  Stanislav Šota, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu  i mr. sc. Igora Jakobfi, asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.
Program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa, koji će završiti prigodnim domjenkom, zajednički organiziraju Institut za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritas Požeške biskupije i Hrvatski Caritas.

//6.11. 2018.

Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima


Tribina u povodu obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa

U četvrtak 8. studenog s početkom u 12 sati u dvorani  „Bl. Alojzije Stepinac“ Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (Ilica 242; ulaz iz Domobranske ulice) u sklopu programa obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa održat će se tribina pod nazivom „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“.
Na tribini će sudjelovati mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Kristina Radić, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije, Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije i vlč. Ivan Radeljak, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije. O izazovima izgradnje društva solidarnosti  i suradnje sa suvremenim medijima uvodno će govoriti dr. sc. Marijana Kompes i Ivan Uldrijan s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te Siniša Kovačić, glavni urednik  Hrvatske katoličke mreže.
Tribina, koju će moderirati Branimir Gubić s Hrvatskoga katoličkog radija,  održava u povodu obilježavanja 25. godina djelovanja središnjega Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas, a organizatori su joj Hrvatsko katoličko sveučilište, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatski Caritas.

//6.11. 2018.

Održan trening za volontere caritasa u Srbiji


U subotu 27.10.2018. u okviru projekta Razvoj Caritasa  – smanjenje siromaštva, Caritas organizirao je cjelodnevni trening za  trenere volontera. Trening je održan u dvorani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, a sudjelovalo 14 volontera i zaposlenika  iz svih biskupija u Srbiji. Voditelj programa bio je Robert Futač, voditelj socijalnih programa u Hrvatskom Caritasu.

Na početku susreta sve prisutne pozdravila je predstavnica Caritasa Srbije, Kristina Šnajder Deak, a zatim je prisutne pozdravio župnik župe Uznesenja BDM u Zemunu, preč. Jozo i započeo program uvodnom molitvom, nakon koje su se svi sudionici predstavili i izrazili svoja očekivanja. U prvom dijelu programa sudionici treninga upoznali su se detaljnije s volonterstvom i strukturom caritasa, te vođenjem i mogućim načinima djelovanja i aktivnosti župnih caritasa. 

Nakon toga uslijedila je sv. Misa, koju je predvodio preč. Jozo Duspara  te na kraju istaknuo da ovaj susret predstavlja još  jedan korak naprijed na putu razvoja Caritasa u Srbiji.

Drugi dio  programa bio je posvećen komunikaciji i radu s korisnicima gdje su volonteri kroz nekoliko kraćih vježbi  i zadataka na praktičan način imali priliku upoznati se s različitim vrstama komunikacije i njihovom praktičnom primjenom u radu s korisnicima usluga caritasa.

Sudionici treninga potom su upoznati s administracijom i knjigovodstvom župnih Caritasa, na način na koji ju provode župni caritasi u Hrvatskoj. Voditelj treninga Robert Futač je u okviru ove teme istaknuo važnost vođenja kartoteke korisnika, evidencije donacija i evidencije pružene pomoći te predstavio neke osnovne obrasce, koji se mogu prilagoditi i koristiti i u okviru Caritasove mreže u Srbiji.

Nakon toga, sudionici su kroz grupni rad na temu pripreme plana pomoći za socijalno ugroženu osobu imali priliku  na praktičnom primjeru provjeriti novostečena znanja. Sve tri grupe uspješno su pripremile plan pomoći prema zadanim primjerima. Na samom kraju susreta, prezentirani  su i primjeri dobre prakse aktivnosti župnih Caritasa, te su sudionici dobili priliku izraziti svoje dojmove, mišljenja i prijedloge za razvoj mreže caritasa u Srbiji.

Ohrabrujući volontere za njihov daljnji angažman u Caritasu, Robert Futač je susret završio riječima Majke Tereze: "Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju!" podsjetivši da  razvoj Caritasa predstavlja dugi proces, koji počinje malim, ali važnim koracima.

//29.10. 2018.

Ravnatelji nacionalnih Caritasa Hrvatske i BIH na Federalnoj TV o pomoći i smanjenju siromaštva


Drugog dana susreta predsjednika i ravnatelja Caritasa u RH i BiH, koji se do četvrtka održava u Sarajevu, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Hrvatske mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević u utorak su gostovali u Dnevniku Federalne televizije.

„Susret uvijek obogaćuje. Mi na ovim susretima izmjenjujemo iskustva iz proteklog razdoblja i stvaramo planove za razdoblje koje je pred nama. Stvaramo određenu strategiju na koji način poboljšati neke aktivnosti koje su dosad napravljene. To je dobar put da se ostvare dugoročni ciljevi koje smo postavili a to je smanjenje siromaštva i afirmacija ljudi koji su na marginama društva”, istaknuo je mons. Svalina u utorak u studiju Federalne TV u Sarajevu.

Jedna od bitnih stvari za ove prostore je zanemarivanje ili nedonošenje istine o tome što je radio Hrvatski Caritas tijekom minulog rata i poraća, kad su otvorili širom svoja vrata za sve brojne izbjeglice iz BiH, istaknuo je mons. Knežević. Posebice je naveo Tjedan solidarnosti i zajedništva s ljudima i Crkvom u BiH kojim se preko projekata pojedinih Caritasa pomaže čovjeku u nevolji.

„Hrvatski Caritas ima specifično poslanje jer djeluje u mreži 16 biskupijskih Caritasa plus jedan u Vojnom ordinarijatu, imamo više od tisuću župnih Caritasa. Naša je zadaća mobilizirati cijeli potencijal koji imamo na raspolaganju i poslati prvenstveno poruku vjerničkoj javnosti i svim ljudima dobre volje da se uključe i solidarno pomažu ljudima u BiH. Solidarnost je evidentna u svakom trenutku”, izjavio je mons. Svalina. Istaknuo je da Hrvatski Caritas prati socijalna gibanja u hrvatskom društvu i okolnim zemljama i i nastoji pomoći prema svojim mogućnostima. „Naša pomoć nije bila samo u ratnom razdoblju. Za vrijeme nedavnih poplava koje su uz Hrvatsku pogodile i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, Hrvatski Caritas je sa znatnom pomoći pomogao i jednu i drugu državu”, dodao je mons. Svalina.

//24.10. 2018.

Godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj


Svake godine održava se godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem susretu u Varaždinu dogovoreno je da će ovogodišnji susret biti u Sarajevu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u vremenu od ponedjeljka popodne, 22. listopada pa do četvrtka ujutro, 25. listopada 2018. god.

Sastanku će, uz dvojicu predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine Vinka kardinala Puljića i Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa mons. Josip Mrzljak, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomom Knežević i mons. Fabijanom Svalina kao i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Dvojica nacionalnih ravnatelja pripremili su i usuglasili cjelokupni program sastanka. Domaćin ovogodišnjeg susreta bit će Caritas Vrhbosanske nadbiskupije u svojoj Središnjici u Sarajevu na Stupu u ulici Nikole Šopa 50a koji pripremljenim sadržajem želi predstaviti život i karitativno djelovanje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Uz euharistijska slavlja, obilazak crkvenih ustanova u Sarajevu i jednog dijela Središnje Bosne kao i nekoliko mjesta važnih za djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije tijekom minuloga rata i poraća, središnji je događaj zajednički sastanak u Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u utorak prijepodne, 23. listopada 2018. god.

Na sastanku će se predstaviti svi Caritasi u BiH kao i stalna potpora Crkve u Republici Hrvatskoj koja preko Hrvatskog Caritasa i tradicionalnog Tjedna solidarnosti pomaže ljudima i Crkvi u Bosni i Hercegovini.

Prilika je ovo u Sarajevu reći veliko HVALA sunarodnjacima i ravnateljima Caritasa iz Republike Hrvatske čiji su Caritasi, posebno tijekom minuloga rata i poraća, pomagali i još uvijek pomažu potrebne u Bosni i Hercegovini, a pri tom se nije pitalo i gledalo na nacionalnu i vjersku pripadnost svih onih koji su tražili pomoć Caritasa.

Svim zainteresiranim medijima daje se mogućnost u utorak, 23. listopada 2018. god. od 10,45 do 11,15 sati, u Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije na Stupu u Sarajevu u ulici Nikole Šopa 50 razgovarati s predsjednicima, nacionalnim i nad/biskupijskim ravnatelja o karitativnom poslanju Katoličke i o djelovanju Caritasa tijekom minuloga vremena sve do današnjeg dana kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj.

//23.10. 2018.

Hrvatski Caritas započeo program obilježavanja 25. obljetnice


Kulturnom tribinom „Caritas pred izazovom 'siromašne Crkve za siromašne'“ održanom u utorak, 16. listopada, u Rijeci započeo je program kojim se u sljedećih dva mjeseca obilježava 25 godina djelovanja središnjeg Caritasa Hrvatske biskupske konferencije pod imenom Hrvatski Caritas. Središnja proslava ove obljetnice bit će u subotu, 24. studenog 2018. u Velikoj dvorani doma HV „Zvonimir“ u  Zagrebu.

Što Caritas znači Crkvi i što Caritas čini, kako tumačiti papu Franju kad govori o siromašnoj Crkvi koja pomaže siromasima, teme su o kojima su na Kulturnoj tribini „Caritas pred izazovom ‘siromašne Crkve za siromašne’“ u Rijeci govorili zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr. Suzana Borko, profesor na Teologiji u Rijeci doc. dr. Nikola Vranješ, ravnatelj Caritasa Krčke biskupije i bivši ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. mr. Ivan Milovčić, bivši ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i novoimenovana ravnateljica s. Marija Faustina Kovačević.

Program prigodnog obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa nastavit će se tribinama na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te u Pastoralnom centru Vikarijata Osijek. U četvrtak 8. studenog s početkom u 12 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se tribina pod nazivom „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“ na kojoj će sudjelovati predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Zagrebačke, Varaždinske, Sisačke, Bjelovarske-križevačke nad/biskupija te Caritasa Križevačke  Eparhije, dr. sc. Marijana Kompes i mag. comm. Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te predstavnik Hrvatske katoličke mreže.

Istoga dana s početkom u 18 sati u Pastoralnom centru Vikarijata u Osijeku održat će se tribina pod nazivom „Caritas pred izazovima služenja ranjivim skupinama“ na kojoj će sudjelovati ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, ravnatelji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i  Požeške biskupije, uz sudjelovanje prof. dr. sc. mons. Vladimira Dugalića, predstojnika Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i biskupskog vikara za Grad Osijek, prof. dr. sc. Antuna Šundalića, redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te prof. dr. sc.  Stanislava Šote  i mr. sc. Igora Jakobfia s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Središnja proslava održat će se u subotu 24. studenog 2018. godine s početkom u 18:00 sati u Velikoj dvorani Doma HV "Zvonimir" u Zagrebu, uz prigodni koncert Zbora Izvor,  klape Sv. Juraj HRM i kvarteta Rucner.
Program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa zaokružit će prijenos sv. Mise na Hrvatskom katoličkom radiju i Prvom programu HTV-a na treću nedjelju došašća 16. prosinca s početkom u 10 sati iz vukovarske župe Sv. Filipa i Jakova. Svečano misno slavlje predvodit će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz koncelebraciju ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline uz sudjelovanje djelatnika, volontera i korisnika Caritasa s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije.

//18.10. 2018.

Samo Crkva siromašna duhom može evangelizirati


Potpisan ugovor za E-Caritas

„Caritas pred izazovom 'siromašne Crkve za siromašne'“ bio je naslov Kulturne tribine održane u povodu obilježavanja 25 godina ustanovljenja i djelovanja Hrvatskog Caritasa. Tribina je održana u utorak 16. listopada u Nadbiskupskom domu u Rijeci i prva je u nizu takvih tribina koje će u sljedećih mjesec dana biti održane u svim metropolijskim središtima diljem Hrvatske.

Što Caritas znači Crkvi i što Caritas čini, kako tumačiti papu Franju kad govori o siromašnoj Crkvi koja pomaže siromasima, teme su o kojima su govorili zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr. Suzana Borko, profesor na Teologiji u Rijeci doc. dr. Nikola Vranješ, ravnatelj Caritasa Krčke biskupije i bivši ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. mr. Ivan Milovčić te mons. Nikola Uravić i s. Marija Faustina Kovačević bivši ravnatelj i nova ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije.

Okupljene je pozdravio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te uz čestitke Hrvatskom Caritasu zahvalio i svim djelatnicima biskupijskih i župnih Caritasa te ustanova koje brinu za potrebne. „Imamo razloga biti zadovoljni s ovim što smo do sada učinili, ali neka ova obljetnica bude poticaj da činimo još više pomažući najpotrebnijima“, rekao je nadbiskup.

O ulozi nacionalnog Caritasa govorila je zamjenica ravnatelja Suzana Borko te istaknula kako je nacionalna institucija zadužena za koordinaciju 17 (nad)biskupijskih Caritasa koji djeluju na terenu i obuhvaćaju oko 1500 župa u Hrvatskoj.

„Svaki uspjeh koji smo ostvarili na nacionalnoj razini nismo to učinili sami nego zahvaljujući biskupijskim Caritasima i mnogim dobrim ljudima koji provode programe Caritasa. Pred izazovima vremena u kojem živimo potrebno je stalno isticati koliko je važno biti zajedno“, rekla je mr. Borko.

Teološko tumačenje sintagme pape Franje o „siromašnoj Crkvi za siromašne“ dao je dr. Nikola Vranješ. Objasnio je kako Isus u svojim blaženstvima ističe siromašne duhom, što znači one koji se pouzdaju u Boga.

„Samo Crkva siromašna duhom, koje je oslonjena na Boga, može evangelizirati, prenositi njegovu poruku“, rekao je dr. Vranješ. Napomenuo je da siromaštvo nije samo materijalni nedostatak, postoje i drugi oblici siromaštva kao što su duhovno, kulturno, društveno, intelektualno, emocionalno…, a Crkva je pozvana na sve njih odgovoriti i ponuditi pomoć ljudima u potrebi. „To je poruka pape Franje koji podsjeća da kršćani u siromahu moraju otkriti Krista.“ Istaknuo je kako Crkva kada govori o siromaštvu ne misli samo na materijalna dobra niti osuđuje bogatstvo kao takvo.

„Biti bogat nije po sebi loše, ali loše je ako bogatstvo postaje opsesija, ako se u tom bogatstvu zaboravlja na druge. Jednako tako biti siromašan u materijalnom smislu nije preduvjet za svetost, jer svetost treba živjeti.“

Mons. Ivan Milovčić istaknuo je kako je Crkva ustanovila Caritas kako bi pomogla vjernicima da organizirano djeluju i pomažu. „Tako moramo istaknuti da Caritas nije samo ustanova, nego svi mi, članovi Crkve.“ Kao ravnatelj biskupijskog Caritasa predstavio je programe pomoći koji se provode na području Krčke biskupije.

O djelovanju Caritasa Riječke nadbiskupije govorio je donedavni ravnatelj mons. Nikola Uravić te predstavio petnaestak programa kojima pomoć stiže bolesnima, nemoćnima, siromašnima, djeci i obiteljima te u sve župe Nadbiskupije. Istaknuo je i dvije specijalizirane ustanove kojima je osnivač nadbiskupijski Caritas, a to su Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij „Marija Kozulić“. Na području Nadbiskupije djeluju i Kuća utočišta sestara milosrdnica, Prihvatilište za beskućnike i Socijalna samoposluga, a Caritas surađuje i s drugim socijalnim ustanovama.

O planovima za budućnost govorila je s. Marija Faustina Kovačević koja je službu ravnateljica preuzela u rujnu. Uključivanje mladih volontera u programe Caritasa i jačanje karitativnog djelovanja u župama neki su od prioriteta djelovanja ove nadbiskupijske ustanove. Organizatori tribine bili su Teologija u Rijeci, Caritas Riječke nadbiskupije i Hrvatski Caritas.

//17.10. 2018.

Tribina „Caritas pred izazovom 'siromašne Crkve za siromašne' 16.10.2018. 19:00 ”


Rijeka, (IKA) – „Caritas pred izazovom ‘siromašne Crkve za siromašne’” naslov je kulturne tribine koja će se održati u utorak 16. listopada u 19 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci.

Što Caritas znači Crkvi i što Caritas čini, kako tumačiti papu Franju kad govori o siromašnoj Crkvi koja pomaže siromasima, teme su o kojima će biti riječi na tribini.

Tribina će biti održana u povodu obilježavanja 25 godina djelovanja Hrvatskog Caritasa pod tim imenom, a organizatori su Teologija u Rijeci, Caritas Riječke nadbiskupije i Hrvatski Caritas.

Na tribini će govoriti zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr. Suzana Borko, profesor na Teologiji u Rijeci doc. dr. Nikola Vranješ, ravnatelj Caritasa Krčke biskupije mons. mr. Ivan Milovčić, ravnatelj Svećeničkog doma u Rijeci mons. Nikola Uravić i ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marija Faustina Kovačević.

//11.10. 2018.

VIDEO: Biskup Mrzljak za HKR: Hrvatsko srce je veliko i uvijek pomaže potrebnimaO pomoći koju Međunarodni Caritas pruža stradalom stanovništvu Indonezije, u emisiji Aktualno HKR-a u utorak 9. listopada govorili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Hrvatski Caritas redovito prati situaciju i u okolnim zemljama, ali i u dalekom svijetu, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga Caritasa biskup Mrzljak. „Povezani smo mrežom Caritasa cijeloga svijeta i procjenjujemo kada, kome i kako pomoći, jer suosjećamo s onima koji su stradali. Svjesni smo, međutim, da smo mala zemlja, u odnosu na neke druge, ali imamo veliko srce i veliko razumijevanje i nastojimo priteći u pomoć. Nastojimo barem animirati ljude da suosjećaju i da molimo jedni za druge”, kazao je biskup Mrzljak.

Dodao je da se Hrvatski Caritas odmah uključio prvom donacijom: „Imamo interventni fond iz kojega možemo odmah izdvojiti neka sredstva. Možda su ona skromna, ali vjerujem da oni koji tu pomoć primaju osjećaju naše simpatije, da znaju da iz neke Hrvatske, neki hrvatski katolici su spremni i s tim malim darom pomoći, ali to je zaista od srca, i materijalna i duhovna pomoć”.

Potres snage 7.5 stupnjeva po Richteru koji je 28. rujna pogodio indonezijski otok Sulawesi i tsunami koji je uslijedio, do sada je odnio više od 2000 ljudskih života, a stotine tisuća ljudi ostalo je bez svojih domova. Potres je uništio kuće, ceste, mostove, telekomunikacije, zračne luke i svu infrastrukturu i jako otežao dopremu humanitarne pomoći. Tsunami je, uz ostalo, onečistio vodu koja sada ugrožava zdravlje stotina tisuća stanovnika. Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina zato je sve pozvao na uključenje u humanitarnu akciju za Indoneziju. „Molimo naše vjernike i one koji nas žele poduprijeti da kroz konkretnu donaciju pomognu nama – da bismo mi mogli pomoći tim ljudima u potrebi, konkretno ljudima u Indoneziji i područjima zahvaćenima tim potresom”, poručio je mons. Svalina.

Pomoći se može pozivom na donacijski telefon Hrvatskoga Caritasa 060 9010 (6,25 kn po pozivu, PDV uključen), uplatom na internetskoj stranici www.caritas.hr ili darom u župi.

//9.10. 2018.

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji i uputio 10. 000 eura žurne pomoći


Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji i uputio 10. 000 eura žurne pomoći

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa  mons. Josipa Mrzljaka Caritasu Indonezije, za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći, iz Fonda za hitne Intervencije poslano je 10.000,00 eura.

Jaki potres koji  je 28.9.2018. zadesio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran  tsunami  u kojem je u  širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo do sada smrtno stradalo više od 1550 osoba, izmješteno je više od 48.000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650.000 ljudi.

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji i uputio 10. 000 eura žurne pomoći

Prema podacima Caritasa Internationalis, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim tsunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža -  Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u  Makassaru, a Caritas Njemačke jučer je na teren uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

  Stoga ovim putem pozivamo vjernike, župe, sve hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele  putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju:

 • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN:
  HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija
 • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
 • darom u župi
 • on-line donacijom

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog tsunamija koji je 2004. godine pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao sa po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šrilanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000. kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradica Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.

//5.10. 2018.

Potpisan ugovor za E-Caritas


Potpisan ugovor za E-Caritas


Hrvatski Caritas i CodeClick d.o.o. potpisali su danas Ugovor za sustav E-Caritas, za potrebe Hrvatskog Caritasa i mreže nad/biskupijskih Caritasa Hrvatske biskupske konferencije. Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom kojim će se  znatno unaprijediti djelovanje mreže Caritasa.

“E-Caritas je informacijski sustav namijenjen potrebama nacionalnog i mreže nad/biskupijskih Caritasa koji omogućuje sustavno digitalno praćenje čitavog poslovanja - svih aktivnosti, usluga i korisnika - te automatsko izvještavanje i naprednu analitiku djelovanja. Nije riječ o gotovom proizvodu, već se sustav gradi prema potrebama koje realno postoje u mreži. Sustav kao takav je jedinstven jer je izrađen po mjeri korisnika. Njegova specifičnost je usmjerenost na profile korisnika socijalnih usluga i servisa u mreži nad/biskupijskih Caritasa. Zahvalan sam g. Matiji Tušeku i tvrtki  CodeClick d.o.o. na iznimnom trudu i vremenu koje su uložili kako bi potanko upoznali djelovanje Caritasa na svim razinama, a osobito želim zahvaliti s. Jeleni Lončar i kolegicama i kolegama iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji su posljednjih godinu dana sustav testirali“, izjavio je ovom prigodom mons. Svalina.

Predviđeni početak korištenja sustava E-Caritas  u mreži nad/biskupijskih Caritasa je 1.1.2019. godine. Ovaj važni korak u digitalizaciji sustava usluga i servisa mreže Caritasa u Hrvatskoj dar je Hrvatskog Caritasa svojoj mreži u godini u kojoj Hrvatski Caritas obilježava 25 godina svog djelovanja pod ovim imenom.

//2.10. 2018.

Daruj i obraduj Za 1000 radosti na 68. memorijalu Borisa HanžekovićaČetvrtu godinu zaredom Hrvatski Caritas, na poziv organizatora IAAF World Challenge Zagreb - 68. memorijala Borisa Hanžekovića i Memorijala Ivana Ivančića - sudjeluje 3. i 4. rujna na najvećem atletskom natjecanju u Hrvatskoj dodajući toj vrhunskoj sportskoj priredbi plemenitu humanitarnu dimenziju u sklopu programa "Za 1000 radosti". Njime pod nazivom "Daruj i obraduj!" prikuplja novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.
Promatrajući vrhunske hrvatske i svjetske atletičarke i atletičare kako se međusobno nadmeću dajući sve od sebe za što bolji rezultat, gledatelji na borilištima uz fontane, na stadionu u "Sportskom parku Mladost", kao i oni uz televizijske ekrane, moći će pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa ili novčanom uplatom putem www.caritas.hr podupirati i svoje sugrađane koji se iz dana u dan natječu u teškim životnim natjecanjima – boreći se protiv siromaštva, oskudice, nezaposlenosti i bolesti.

Volonteri Hrvatskog Caritasa posjetiteljima mitinga podijelit će tisuće prigodnih kartica s naljepnicama Daruj i obraduj!, koje će ih, uz ostale promotivne materijale akcije, svakodnevno podsjećati da jedni druge možemo obradovati darujući ne samo novac nego i vrijeme, ljubav, suradnju, solidarnost, podršku, objed, prijateljstvo, iznenađenje, veselje, iskrenost…  

Protežući svoj cjelogodišnji program "Za 1000 radosti" za pomoć obiteljima u potrebi i na ovu veliku sportsku priredbu, Hrvatski je Caritas povezuje svijet sportskih nadmetanja s dramatičnim životnim natjecanjima u kojima – daleko od tuđih očiju - sudjeluju brojne naše obitelji. Potrebno im je mnogo upornosti, vjere i požrtvovnosti da bi u njima uvijek iznova našli snagu za ustajanje i nov početak. Da bi pobijedili razočaranje, siromaštvo, tjeskobu.

Kao što sportaši ne mogu do rezultata, napretka, uspjeha i pobjede doći bez pomoći ljudi koji stoje uz njih - trenera, roditelja, rođaka, prijatelja, navijača – tako i naši siromašni sugrađani  trebaju nas i našu pomoć.

Znakovitim sudjelovanjem u humanitarnom natjecanju bacanjem kugle u majicama Hrvatskog Caritasa 3. rujna u 18.30h neposredno uoči Memorijala Ivana Ivančića, natjecanja u bacanju kugle „pravih“ sportaša, poznate osobe iz svijeta sporta, kulture, umjetnosti i medija zorno pozvat će hrvatske građane da navijaju, podupru i prate „natjecatelje u neravnopravnim životnim okolnostima“ kao što to čine bodreći najveće zvijezde hrvatske i svjetske atletike.

Svojim javnim nastupom i popratnim aktivnostima u medijima i na društvenim mrežama, sudionici ovoga simboličnoga natjecanja  podupiru nastojanja Hrvatskog Caritasa i organizatora Memorijala u izgradnji hrvatskoga društva kao društva zajedništva i solidarnosti.

  Akcijom "Za 1000 radosti" Hrvatski Caritas već 15 godina putem mreže biskupijskih i župnih caritasa  i osnovnih i srednjih škola pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske, a u nju se može uključiti:

 • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu
  6,25 kn, PDV uključen)
 • novčanim prilogom na račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-17) 

Na IAAF World Challenge Zagreb - Memorijalu Ivana Ivančića i Memorijalu Borisa Hanžekovića – dogodit će se 3. i 4. rujna prekrasan zagrljaj sporta i dobrote. Vještina sportašica i sportaša, ali i solidarnost i socijalna osjetljivost osoba iz javnog života, združit se s dobrotom gledatelja i navijača u konkretan zahvat djelatne ljubavi u živote obitelji u potrebi, u kojemu svatko može sudjelovati.

//27.8. 2018.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa pozvao na pomoć stanovnicima Grčke


Predsjednik Hrvatskog Caritasa pozvao na pomoć stanovnicima Grčke


Varaždin, (IKA) – Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak u izjavi za Hrvatski katolički radio pozvao je građane da se uključe u Caritasovu akciju pomoći stanovnicima Grčke koji su stradali pod naletom požara.

Istaknuo je da Hrvatski Caritas redovito prati razne teškoće kroz koje prolaze ljudi u svijetu, a kada se dogodi nešto blizu kao u Grčkoj onda na poseban način želi izraziti blizinu i solidarnost. Premda je to što se materijalnog tiče jedna simbolika s obzirom na veličinu materijalne štete u Grčkoj, mislim da je tu važnija kršćanska solidarnosti, upravo na tragu onoga što papa Franjo iskazuje kada želi pokazati blizinu, kršćansku sućut, molitvenu blizinu. I mi želimo iskazati ponajprije molitvenu blizinu, rekao je biskup Mrzljak, istaknuvši da je Hrvatski Caritas simbolično „za prvu ruku" uputio 10.000 eura Caritasu u Grčkoj.

  Kako se uključiti u akciju za pomoć stradalnicima u Grčkoj:

 • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu
  6,25 kn, PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 257, svrha uplate GRČKA
 • vjernici mogu novac dati i u svojim župama
 • on-line donacijom
//27.7. 2018.

Hrvatski Caritas uputio poziv hrvatskim građanima i tvrtkama na pomoć stradalnicima u požaru u Grčkoj

Hrvatski Caritas u Grčku šalje  10.000 eura žurne pomoći iz Interventnog fonda

Odgovarajući na poziv na pomoć stanovnicima Grčke koji su stradali pod naletom požara koji je 23. srpnja buknuo u okolici Atene odlukom predsjednika mons. Josipa Mrzljaka Hrvatski Caritas uputio je Grčkom Caritasu iz Interventnoga fonda žurnu novčanu pomoć od  10.000 eura. Time se Hrvatski Caritas uključio u napore međunarodne Caritasove mreže da za projekte žurne pomoći Grčkoga Caritasa u požaru stradalim pojedincima i obiteljima koji su u u proteklih nekoliko dana ostali bez krova nad glavom osigura najnužnije životne uvjete.

 

Grčku su početkom tjedna pogodili najveći požari u posljednjem desetljeću; desetak šumskih požara buknulo je u ponedjeljak zapadno i istočno od Atene, gdje je proglašeno izvanredno stanje. Požari su su, prema posljednjim podacima,  dosad odnijeli najmanje 80 ljudskih života, a 187 ljudi je hospitalizirano, među njima oko 12 djece. Materijalna šteta je ogromna a potpuni razmjeri štete zbrajat će se mjesecima.  „Prateći dramatične vijesti i potreseni slikama stradanja koje  posljednjih dana stižu iz Grčke, izražavam duboku sućut stradalima te iskrenu molitvenu blizinu i zajedništvo“, ovim je povodom poručio ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Grčke vlasti su objavile da će pogođenim područjima osigurati 20 milijuna eura, a za građane i tvrtke uvesti niz posebnih mjera. Neće platiti porez na nekretnine, a do daljnjega ni otplaćivati kredite u bankama.

Hrvatski Caritas već godinama svojim akcijama žurne i razvojne međunarodne pomoći – uz pomoć svih dijelova hrvatskog društva – sudjeluje putem mreže Caritasa Internationalis u zajedničkim Caritasovim akcijama u kriznim situacijama diljem svijeta izazvanima prirodnim katastrofama, sukobima i ratovima.

  Hrvatski Caritas poziva hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale obitelji u Grčkoj da svoje novčane priloge uplate na:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 257, svrha uplate GRČKA
 • telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu
  6,25 kn, PDV uključen)
 • vjernici mogu novac dati i u svojim župama
 • on-line donacijom
//26.7.2018.

Suradnja Hrvatskog Caritasa i Vipneta za stipendiranje studenata iz socijalno ugroženih obitelji


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)Ugovaranjem Vipnetove usluge HomeBox pozivom na broj 0800 5010, u razdoblju od 4. lipnja do 1. studenoga 2018. godine, novi korisnici Vipnet fiksne linije sudjeluju u  dobrotvornoj akciji prikupljanja sredstava za stipendiranje studenata iz socijalno ugroženih obitelji.

Vipnet se, u suradnji s Hrvatskim Caritasom, za svaku novu registriranu HomeBox uslugu registriranu isključivo putem broja 0800 50 10 odriče iznosa od 10 kuna s računa mjesečne pretplate korisnika tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Kako bi ova usluga bila što atraktivnija novim korisnicima, HomeBox paket uključuje: neograničene telefonske razgovore prema svim fiksnim brojevima; posebne pogodnosti za pozive prema svim mobilnim brojevima; ukinutu naknadu za plaćanje uspostave poziva; jednostavnu i brzu aktivaciju usluge (0800 5010). Osim toga, pretplatnici koji već koriste Vip usluge mobilne telefonije ostvaruju i dodatan popust. Posebnost ove ponude je najniža cijena fiksne telefonije u Hrvatskoj u mjesečnom iznosu od 65 kuna.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u plemenitom cilju podržavanja obrazovanja i jednakih prilika za naše mlade koji vjeruju i ulažu u marljivost i učenje!

//30.5. 2018.

Praksa u renomiranim kompanijama studentima s invaliditetom i studentima slabijeg materijalnog statusa


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)U šestom izdanju društveno odgovornog projekta „Iskustvo zlata vrijedi” Poslovni dnevnik i Večernji list spajaju poslodavce sa studentima slabijega materijalnog statusa i sa studentima s invaliditetom, s ciljem omogućavanja prakse koja će im omogućiti lakše zapošljavanje u budućnosti. Kroz projekt proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla ne mogu doći lako.

Unatječaju “Iskustvo zlata vrijedi 2018” mogu sudjelovati studenti slabijega materijalnog statusa i studenti s invaliditetom, a prijaviti se mogu ispunjavanjem prijavnice na  http://bit.ly/2KL6FK6, najkasnije do 15. lipnja 2018. godine. Uz osobne podatke, prijavna dokumentacija mora sadržavati: motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invaliditetu ili socijalnoj ugroženosti.

Do sada je kroz uspješno održavanje projekta proteklih godina omogućena radna praksa za više od 80 studenata. Poslovni dnevnik i Večernji list s ponosom ističu da je nekoliko studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Na završnom događanju u srpnju predstavnici partnerskih tvrtki upoznat će se sa studentima koji će odraditi praksu. Odabir studenata i spajanje s partnerskim tvrtkama ovisno o fakultetu na kojem se student školuje i preferencijama studenta obavlja Stručna komisija. Svaka tvrtka koja sudjeluje u projektu može osigurati praksu za jednog studenta u trajanju od minimalno mjesec dana. Ovisno o potrebama i mogućnostima, partnerska tvrtka može osigurati praksu za dva ili više studenta u trajanju dužem od mjesec dana.

Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a praksa mora biti odrađena do kraja 2018. godine.

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine žele svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici.

Više informacija o projektu: http://bit.ly/2KL6FK6

//23.5. 2018.

Središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“ ove godine u Jajcu, BiH, 4. ožujka 2018. g.


Samostanska i župna crkva Uznesenja Marijina u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, ovogodišnji je domaćin središnjeg misnog slavlja „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Euharistijsko slavlje treće korizmene nedjelje (4. ožujka 2018. godine) predvodi mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki i predsjednik Caritasa Banjalučke biskupije, a propovijeda mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Koncelebrirat će ravnatelji: mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine; mons. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije; preč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije; preč. Ante Komadina, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija te mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Osim djelatnika Caritasa iz Bosne i Hercegovine, članova župne zajednice te domaćina franjevaca, na misnom slavlju okupit će se i vjernici iz susjednih župa.
Prijenos misnog slavlja bit će na prvom programu HTV-a s početkom u 10 sati.

Milostinja prikupljena treće korizmene nedjelje u svim župama u Hrvatskoj namijenjena je podržavanju projekata socijalne i karitativne pomoći pojedincima i ustanovama, poticanju aktivnosti socijalnog poduzetništva, stipendijama i edukacijskim programima, a realizira se u suradnji s Caritasom u Bosni i Hercegovini.

  KAKO SE UKLJUČITI:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101, SWIFT/BIC: PBZGHR2X;
 • uplatom novčanog dara u župi
 • on-line donacijom

//28.2. 2018.

12. zaredom Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, 26.02. – 04.03. 2018. godine


Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini

 

  KAKO SE UKLJUČITI:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101
 • uplatom novčanog dara u župi
 • on-line donacijomKorizmena poslanica uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“

Draga braćo i sestre,
Pripremajući se za proslavu Vazmenog otajstva, tj. muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, i ove godine 3. korizmenu  nedjelju  posvećujemo već dvanaestoj akciji „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Bog, Otac milosrđa, i ovu nas Korizmu poziva na „sakramentalno obraćenje“, na povratak Gospodinu u svim područjima naših života, pa tako i nadilaženjem samoljublja i sebičnosti, misleći na potrebe Katoličke Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo molitvom i novčanim darom milostinje ove nedjelje diljem Hrvatske pokazati da naša srca nisu hladna, kako se ne bi obistinile riječi iz Matejeva evanđelja: „Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.“ (Mt 24,12)

Papa Franjo u svojoj korizmenoj poruci podsjeća na zavođenja lažnih proroka što izazivaju sablazni i potiču na mržnju (usp. Mt 24, 10-12). „Koliko je djece Božje očarano trenutnim zadovoljstvima, miješajući ih s pravom srećom … zavedeni snom o bogatstvu, koje ih čini robljem profita i sitnih interesa … vjeruju da su sami sebi dovoljni, te završavaju uhvaćeni u mreže samoće!“ govori, između ostalog, Papa. Nije li to prvi korak u propast pojedinca i društva? Nije li to izazov koji stoji pred svima nama – pojedincima, ali i pred cijelom Crkvom, zajednicom Kristovih vjernika, ma gdje se oni nalazili. Pod tim vidikom želim podsjetiti na brojne teškoće koje Hrvati u Bosni Hercegovini proživljavaju posljednjih dvadesetak godina, nastojeći u isto vrijeme održati plamen na vjekovnim ognjištima od Bosanske Posavine preko Srednje Bosne do Hercegovine. Suočeni s paležom i uništenjem svojih sela, domova, gubitkom radnih mjesta, baštine koju su im ostavili pređi, mnogi od njih i danas tiho i samozatajno rade, žive i mole, nastavljajući nit života, čuvajući poklad vjere i kulture koja je oblikovala te prostore. Jednako tako, prisjetimo se mnogih djela milosrđa kojim Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini svjedoči da ljubav Kristova nema kraja, da ju ništa ne može umanjiti, da je neuništiva i domišljata. Tomu smo svjedoci i u akciji „Tjedna solidarnosti“ u kojem pomažemo studente, stare, bolesne, hendikepirane, one koji žive u izolaciji – fizičkoj ili duševnoj, one koji su postali manjina, zaboravljene, osuđene, prezrene.

Sa zabrinutošću gledamo na nastavljanje iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2014.  manje je 44 527 katolika, a iz četiriju biskupija - Vrhbosanske, Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske u 2016. iselila su se još 15 494 Hrvata katolika. Alarmantni podaci govore da je ukupan broj katolika u četiri nad/biskupije  ukupno 390 241 (prije rata bilo ih je 825 000!). Pad broja Hrvata katolika najvjerojatnije će biti zabilježen i u sljedećim godinama. Ono što zabrinjava je da sa župa odseljavaju mladići, djevojke i mlade obitelji s djecom. Mnoge župe, osobito u Bosni, bilježe sve veću prosječnu dob svojih župljana, i iz godine u godinu se osjetno smanjuju.

Zbog ovih dramatičnih okolnosti trebamo se podsjetiti na pismo - poruku državnog tajništva Svete stolice iz 2012. godine, povodom 14. zasjedanja biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u kojem se jasno ističe kako je u pitanje dovedena budućnost Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini pozvavši da „kolegijalno razmišljanje biskupa dviju biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod nastavi vršiti svoje crkveno poslanje u Bosni i Hercegovini nudeći svoj dragocjen doprinos društvenom životu zemlje“.

Zato i nastavljamo s aktivnostima koje kroz akciju „Tjedna solidarnosti“ vraćaju nadu i povjerenje ljudima i Crkvi. Zato pazimo da se naša srca ne ohlade. Kada se srce ohladi i kada se tješimo i napajamo tjelesnim užitcima radije negoli utjehom koju nalazimo u Riječi i sakramentima, u nama se istovremeno hladi dar milosrđa. To se očituje u nemaru za sve one, i sve ono, oko nas što ne ispunjavaju naša očekivanja.

U korizmi smo pozvani moliti, zahvaljivati i postiti. Pročistiti tijelo, duh i dušu postavljajući molitvu u središte života; davati srce Gospodinu; živjeti u poniznosti; zastupati istinu; težiti razvijanju vrlina u svakom trenutku. Posvetiti se produbljujući svijest o tome da smo svi jedna velika obitelj. A obitelj je, prisjetimo se, braćo i sestre, mjesto dijeljenja dobara, mjesto podrške i prihvaćanja, sigurna luka za sve nedaće kojima nas šiba more života.  Crkva, Majka i Učiteljica, poziva nas produbiti molitveni odnos s Bogom, poziva nas osloboditi se pohlepe i usredotočenosti na sebe. Posteći od zla jezika, prljavih misli i zlih djela, pozvani smo okrenuti se drugima i ponuditi im ono što imamo, ono što možemo dati.

Pozivam Vas, braćo i sestre, da misleći na naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, molite za njihov ostanak i opstanak; da molite, zajedno sa svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sa svim našim iseljenicima po cijelome svijetu i cjelokupnim Božjim narodom, da Crkva u Bosni i Hercegovini bude znak mira, zajedništva i solidarnosti, da svi mi u svojim srcima, kao plod korizmenih nastojanja, zapalimo svjetlo nade za Hrvate u Bosni i Hercegovini svjedočeći: Niste sami! Moleći i darujući, prema svojim mogućnostima, zahvalimo i pokažimo Gospodinu da nam naši bližnji u vjeri nisu daleko od srca.

Neka konkretna djela ljubavi učinjena u „Tjednu solidarnosti“ pokažu snagu darivanja bližnjih koji nas trebaju.

mons. Josip Mrzljak
biskup varaždinski
predsjednik Hrvatskog Caritasa

 


Info materijali


Posjet studenata Caritasovog Instituta za visoko obrazovanje iz Hong Konga Hrvatskom Caritasu


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)Zagreb, 11.01.2018. - danas su u posjet Hrvatskom Caritasu stigli studenti društvenih znanosti i socijalnog rada Caritasovog Instituta za visoko obrazovanje iz Hong Konga. Caritas Hong Kong je multi-service organizacija koju je utemeljila Katolička biskupija u Hong Kongu u srpnju 1953. godine, a Caritasov Institut (web stranica: http://www.cihe.edu.hk/eng/academic/ss/staff.html) nekada poznat kao Caritas Francis Hsu College, osnovan je 1985. Caritas Institut je otvoren za pružanje stručnog srednjoškolskog obrazovanja, te se redovito pregledava njegov razvoj kako bi se osiguralo da je u skladu s vladinim politikama i potrebama zajednice.

Sudionici studijskog putovanja u Hrvatsku pripadaju studentima prvostupnika društvenih znanosti ili višoj diplomi u programima socijalnog rada, a broj učenika je oko 27 (plus 2 nastavnika). „Cilj putovanja je proširili perspektive naših učenika i promovirali njihovo bolje razumijevanje kulture i društva različitog od Hong Konga“ izjavio je gospodin WONG Shui-wai docent Škole društvenih znanosti  Caritasovog instituta za visoko obrazovanje, te nadodao:“ Caritas Hrvatska je ugledna organizacija u Hrvatskoj s ciljem uklanjanja uzroka siromaštva, promicanja solidarnosti i socijalne pravde, te glasa za siromašne i marginalizirane. Uspješna priča organizacije u humanitarnoj pomoći za izvanredne situacije, zagovaranje za ranjive, ublažavanje siromaštva i promicanje volonterstva može pomoći našim učenicima naučiti kako raditi na pružanju pomoći ranjivim skupinama u društvu kao socijalnom radniku“.

Nakon uvodnog pozdrava mons Fabijan Svalina uputio je studente u kratku povijest Hrvatskog Caritasa, uvjete u kojima je nastajao i razvijao se, misije i ciljeve za buduće djelovanje. Također ih je upoznao s poviješću Hrvatske biskupske konferencije i radom njenih ureda. Gospođa Suzana Borko, zamjenica ravnatelja, održala je prezentaciju o radu, programima i projektima Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa, te uz gospodina Borisa Peterlina, voditelja projekata, odgovarala na pitanja studenata. Njihovo zanimanje uglavnom je bilo vezano za suradnju Caritasa s ostalim institucijama Republike Hrvatske, koliko Vlada RH podupire i financira rad Caritasa, koliko je razvijen volonterizam i slične stvari.

Nakon upoznavanja s radom Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa, te razgledavanja zgrade Hrvatske Biskupske konferencije, studenti su se zaputili u Caritas Zagrebačke nadbiskupije gdje su se upoznali s radom njihovih službi poput Obiteljskog savjetovališta, Socijalne službe i njihovih usluga socijalne skrbi, pomoći u kući, brige u starijim i hendikepiranim osobama i drugim uslugama.

Nakon sedmodnevne posjete Hrvatskoj studenti su izrazili oduševljenje hrvatskom tradicijom, poviješću, arhitekturom, susretljivošću i srdačnošću s kojom su se susreli na svakom koraku kao i želju za ponovnim dolaskom, a neki čak i interes za rad u Hrvatskom Caritasu.

//12.1. 2018.

Lidl Hrvatska i ove godine donirao 100.000 tisuća kuna Hrvatskom Caritasu

Donacija u proizvodima namijenjena je crkvenim pučkim kuhinjama, prihvatilištima za beskućnike i drugim korisnicima Caritasove pomoći


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)

Lidl Hrvatska je i ove godine uručio donaciju Hrvatskom Caritasu u vrijednosti 100.000,00 kuna u proizvodima, usmjerenu korisnicima crkvenih pučkih kuhinja, prihvatilištima za beskućnike i drugim korisnicima Caritasove pomoći, kako bi njihovi blagdani bili što ugodniji i veseliji. Hrvatski Caritas i Lidl zajedničkim snagama već sedmu godinu zaredom pomažu najpotrebitijima kroz brojne akcije. Donaciju je u ime Lidla ravnatelju Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanu Svalini uručila voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marina Dijaković.

Proteklih 7 godina predani smo zajedničkoj misiji koju imamo s Caritasom – pomoći onima kojima je to najpotrebnije, ljudima koji si, nažalost, često ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice. Kroz projekt Lidla i Caritasa Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi dosad je ukupno donirano oko 8 milijuna kuna. Nismo izgubili vjeru da i najmanja gesta koju napravimo za naše bližnje može napraviti razliku i pokrenuti promjenu. Ovogodišnjom dodatnom donacijom od 100.000 kuna želimo onima kojima je pomoć dobrodošla blagdane učiniti barem malo ugodnijima“, izjavila je Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska.

Trgovački lanac Lidl, kao socijalno osjetljiva kompanija, kontinuirano donira najpotrebitijim sugrađanima putem mnogih akcija. Tako primjerice jedinstvenim karitativnim projektom „Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi“ Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Lidl  već dugi niz godina pomažu velikom broju obitelji putem dva socijalna dućana u zagrebačkim Gajnicama i Gospiću. Projekt se ostvaruje tako da Lidl donira prehrambene i druge proizvode, od kojih djelatnici i volonteri Caritasa svakodnevno pripremaju pakete te ih dijele obiteljima i pojedincima kojima je to najpotrebnije. Osim Socijalne košarice, Lidl i Hrvatski Caritas godinama su pomagali najsiromašnijim građanima  i putem humanitarne akcije „Pomagati je lako!“, kroz koju je dosad donirano 215 000 proizvoda. Također, Lidl je po završetku akcije korisnicima Caritasove pomoći svake godine dodatno donirao 100 tisuća kuna u proizvodima.

Često dopuštamo da nas paralizira spoznaja da koliko god darujemo, nećemo moći temeljito popraviti nezavidnu životnu situaciju neke obitelji. No učinkovitost promjene koju želimo ostvariti  zapravo uvelike ovisi o spremnosti da kao pojedinci, organizacije, ustanove i tvrtke učinimo upravo ono i onoliko koliko u danom trenutku možemo. Drugi će dopuniti ono što mi ne možemo. Zahvaljujemo Lidlu Hrvatska što tijekom godina, a napose u akciji poput „Pomagati je lako!“ i s ovih 100.000 kuna vrijednom donacijom čini upravo to - korisnicima usluga Caritasovih ustanova i programa pomoći obiteljima stavlja na raspolaganje temeljne životne namirnice vjerujući da će im to pomoći da se hrabro nose sa svojim životnim teškoćama“ , poručio je Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

//21.12. 2017.

U humanitarnoj akciji Konzuma i domaćih dobavljača prikupljeno 312.064 kune za pučke kuhinje

Iznos prikupljen u velikoj humanitarnoj akciji, koju je Konzum pokrenuo u suradnji s 21 domaćim dobavljačem, namijenjen je za 28 pučkih kuhinja Caritasa i Hrvatskog Crvenog Križa diljem Hrvatske.


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)

Akcija je trajala od 23. studenog do 17. prosinca, a u tom se razdoblju izdvajalo 20 lipa po proizvodu od prodaje oko 150 odabranih i na policama posebno označenih proizvoda poduzeća partnera. U akciju su bile uključene sljedeće renomirane kompanije: Adria Snack Company, Atlantic Grupa, Dukat, Fairtrade, Franck, Jamnica, Kandit, Koestlin, Kraš, Ledo, Meggle Hrvatska, Mlinar, Perutnina Ptuj-Pipo, PIK Vrbovec, Podravka, Saponia, Sardina, Vindija, Zagrebačka pivovara, Zagrebačke pekarne Klara i Zvijezda.

„Ponosni smo na ovu akciju koju smo organizirali u suradnji s našim domaćim dobavljačima te odličan odaziv i vrijedan rezultat koji smo ostvarili, s prikupljenim iznosom od čak 312.064 kune. Izuzetno sam zadovoljan s kontinuiranom suradnjom s Hrvatskim Caritasom, Hrvatskim Crvenim križem i lokalnim udrugama diljem Hrvatske. Zahvaljujem svim našim partnerima-dobavljačima koji su se uključili u humanitarnu akciju, a osobito našim kupcima koji su prepoznali važnost projekta“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

„Zahvaljujem Konzumu, svim proizvođačima čiji su proizvodi bili dijelom ove akcije, a osobito svim građanima koji su svojom kupnjom omogućili da donacija dođe do onih naših sugrađana diljem Hrvatske koji se zbog teških životnih situacija prehranjuju u Caritasovim i crkvenim pučkim kuhinjama. Uvijek kada mislimo na druge i konkretno svjedočimo solidarnost pokazujemo potrebitima da nisu sami. Pozivam sve one koji su podržali ovu humanu akciju da nastave činiti dobro svaki dan jer ta djela i znakovi konkretne blizine donose radost i mir u srca onih koji žive u oskudici. Sretan i blagoslovljen Božić svima“, poručio je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

„Hvala Konzumu koji je u ovo predblagdansko vrijeme uistinu omogućio svim ljudima dobre volje da podijele svoju radost s onima koji žive u teškim okolnostima. U ime Hrvatskog Crvenog križa i korisnika naših pučkih kuhinja, zahvaljujem svim građanima koji su kupovali hrvatske proizvode te tako omogućili tople obroke za obitelji koje bi se teško prehranile bez toga. Radosni smo što još uvijek postoje brojni ljudi velikog srca, oni koji su sposobni prepoznati nevolju drugih i pokazati im da nisu sami. Mislim da nikada nije bilo važnije podsjećati ljude na zajedništvo i solidarnost, a to je ono što Hrvatski Crveni križ svakodnevno nastoji činiti“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Iznos prikupljen u akciji ravnomjerno je raspoređen Hrvatskom Caritasu i Hrvatskom Crvenom križu, a bit će iskorišten za osiguravanje dodatnih obroka za korisnike 28 pučkih kuhinja smještenih u 22 grada na području cijele Hrvatske. U njima se svakodnevno podijeli više od 4.600 obroka socijalno ugroženim osobama svih dobnih skupina – samcima, obiteljima i beskućnicima.

//19.12. 2017.

Hrvatski Caritas u subotu 16. prosinca 2017. na Trgu bana Jelačića prikuplja sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)

U sklopu 16. nacionalne božićne humanitarne akcije «Za 1000 radosti» Daruj i obraduj !  Hrvatski Caritas u suradnji s « Hrvatskim šumama » organizira promotivno-humanitarni događaj u sklopu kojega će se Zagrepčankama i Zagrepčanima u subotu 16. prosinca od 8 do 13 sati na Trgu bana Jelačića nuditi božićna drvaca s korijenom, kako bi se i tom prilikom prikupila pomoć  za siromašne obitelji diljem Hrvatske.  Prigodna – kratkotrajna – crnogorična šuma na Trgu  će biti smještena  na njegovu sjevernom dijelu, između spomenika banu Jelačiću i velikoga božićnog drvca ispod Splavnice.

Nabavljajući ponuđena drvca s korijenom, građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi ali ujedno i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ove su se godine Hrvatskim šumama priključio se  i Vrtni centar Šestine stavljajući Hrvatskom Caritasu na raspolaganje za ovu akciju božićna drvca u tegli. Ukupno će tako u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 230 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke (različitih visina i uz predoženu početnu cijenu od 100 do 150 kn). Svatko može dati i više, jer time izravno pomaže siromašnim obiteljima.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame, učenici i učenice Nadbiskupske gimnazije, studenti i studentice Zagrebačkog sveučilišta pomagati će Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva, a za one kojima je potrebno, organiziran je – zahvaljujući brojnim udrugama, organizacijama i pojedincima - i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata.
Hrvatski će Caritas na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale (dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima), a učenici i učenice Nadbiskupske klasične gimnazije promovirat će svoj ekološki projekt – « Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od nas » - platnene vrećice umjesto plastičnih, koje onečišćuju okoliš.

U akciji na Trgu bana Jelačića pomagat će i  brojni poznati gosti, među kojima su : zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  sa suradnicima, gimnastičar Marijo Možnik, novinari i voditelji Jelena Pajić i Frano Ridjan, mentalni trener Igor Čerenšek  i psihologinja Ana Kotsmuth, boksač Hrvoje Sep, izaslanik predsjednice RH, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Vlade RH i drugi, koji su željeli poduprijeti ovu akciju.

Tijekom višesatnog programa, uz ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu i predstavnike Hrvatskih šuma, zainteresirane posjetitelje će animirati i s gostima-volonterima razgovarati Tanja Popec, urednica vjerskog programa na Hrvatskom katoličkom radiju.

//13.12. 2017.

Hrvatski Caritas predstavio svoje predbožićne akcije:
Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti – Daruj i obraduj! te najavio promotivno-humanitarni događaj na Trgu bana JelačićaHrvatski Caritas predstavio je danas na konferenciji za medije održanoj u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu svoje dvije predbožićne akcije: "Nedjelju Caritasa", koju ove godine provodi pod nazivom "Neka živi duh djelotvorne ljubavi!“ i tradicionalnu nacionalnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti" namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom "Daruj i obraduj!". Na konferenciji je najavljen i središnji-promotivno-humanitarni događaj akcije Za 1000 radosti, koji će se u subotu 16. prosinca od 8 do 14h održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. 

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina najavio je „Nedjelju Caritasa“ koja se tradicionalno obilježava treće nedjelje došašća, ove godine u nedjelju 17. prosinca, kada će se u svim crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Ti su darovi namijenjeni cijeloj Caritasovoj mreži: župnim, nad/biskupijskim i Hrvatskom Caritasu.
Mons. Svalina predstavio je glavne naglaske poslanice biskupa Mrzljaka „Neka živi duh djelotvorne ljubavi“ u kojoj on, razmišljajući „o važnosti organiziranog djelovanja Caritasa te ulozi i zadaćama Caritasa u cjelovitu pastoralu župne zajednice i života Crkve“, naglašava usmjerenost Caritasa na siromašne: „na one koji su sami ili usamljeni, bolesni, ostavljeni i zaboravljeni, zlostavljani, mučeni, progonjeni, na sve one čiji se glas ne čuje i čija lica nećemo vidjeti na naslovnicama novina ili u vizualnim elektroničkim medijima“. Ovogodišnjom Nedjeljom Caritasa, napomenuo je mons. Svalina, „pripravljamo se i za obilježavanje 25. obljetnice ustanovljenja našega Hrvatskog Caritasa, krovnog tijela mreže Caritasa u Hrvatskoj, kojem je HBK potvrdila pravni status 1. siječnja 1993. godine. Prigodna poslanica uz Nedjelju Caritasa uz promotivne je plakate poslana u više od 1500 župa diljem Hrvatske. 

„Ovogodišnju akciju „Za 1000 radosti“ pod nazivom „Daruj i obraduj!“, rekao je mons. Svalina, „predstavljamo na valu snažnoga poticaja pape Franje: 1. svjetskog dana siromašnih i prigodne poruke  naslovljene: „Ne ljubimo riječima, već djelima!“ – koju završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja.“

Promotivni proizvodi i vizuali pripremljeni i - uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja - distribuirani u sve OŠ i SŠ, kao oni poslani i sve župe u Republici Hrvatskoj, oslikavaju čime možemo jedni druge darivati i obradovati: povjerenjem, prijateljstvom, iskrenošću, novcem, susretom, suradnjom, pažnjom…

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom naglasila je kako  Hrvatski Caritas i Grad Zagreb dugi niz godina surađuju i partneri su u pomoći za one najugroženije - „Grad Zagreb slovi kao jedan od najsocijalnijih gradova, no o tome trebaju  više govoriti korisnici nego mi koji radimo za naše sugrađane, no bez obzira na našu pomoć i našu brigu zahvalni smo i Caritasu i drugim organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć našim najugroženijim sugrađanima. Građani pokazuju svoju najveću humanost u ovakvim akcijama stoga ispred grada pozivam građane da se i ove godine uključe i donesu toplinu, ljubav i radost našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije“ izjavila je gospođa Galić.

Grad Zagreb i ove godine bit će domaćin tradicionalne božićne humanitarne akcije prodaje božićnih drvaca na Trgu bana J. Jelačića koja će se održati u subotu 16. prosinca od 08.00 do 14.00 sati, a kao posebni savjetnik za vjerske zajednice gradonačelnika Grada Zagreba, g. Stipe Zeba rekao je sljedeće:“16 godina smo već zajedno u ovoj akciji jer u ovako velikom gradu kao što je Zagreb solidarnost građana sa sugrađanima u potrebi je vrlo važna. Stoga će gradonačelnik g. Milan Bandić i ove godine sa svojim suradnicima doći na Trg bana Jelačića i kupiti jelku. Geslo Pape Franje povodom Prvog dana siromašnih je: „Ne ljubimo riječju nego djelima“, a Majka Tereza je rekla:“ Ako ne možemo nahraniti stotinu ljudi, nahranimo barem jednog“, zato je iznimno važno već u najranijoj dobi, među mladima poticati brigu za potrebite i odgajati ih da prepoznaju između sebe one koji su potrebitiji. Istovremeno, osjećaj darivanja je nešto neopisivo, neprocjenjivo i nešto što djeci ostaje“.

U humanitarnoj akciji prodaje božićnih drvaca od samoga početka sudjeluju i Hrvatske šume, pa se je tom prigodom svima prisutnima obratio i Damir Miškulin, ravnatelj Uprave šuma Podružnica Zagreb sljedećim riječima: „Hrvatske šume sudjeluju u akciji Za 1000 radosti od samog početka, dakle već 16. godinu zaredom, pa smo tako i ove godine pripremili 200 božićnih drvaca u teglama za prodaju na Trgu bana Jelačića i nadamo se da će drvca Hrvatskih šuma privući velik broj hrvatskih građana koji će doći i kupnjom drvca sudjelovati u donaciji čiji će  prihod biti usmjeren osobama u potrebi. Tijekom ovih 16 godina Hrvatske šume  donirale su preko 6000 božićnih drvaca i ovim se putem zahvaljujem svim građanima Republike Hrvatske koji su kupnjom drvca pomogli ne samo građanima u potrebi nego i razvoju hrvatskog poduzetništva na način da su se zaštitila radna mjesta u proizvodnji. Uz božićna drvca Hrvatske šume pomogle su korisnicima Hrvatskog Caritasa i donacijom ogrjevnog drveta, a ove godine radi se o količini od 120 m3 i time pokazali i drugu komponentu naše tvrtke a to je briga za socijalno ugrožene građane“. I ove se je godine Hrvatskim šumama priključio se  i Vrtni centar Šestine stavljajući Hrvatskom Caritasu na raspolaganje za ovu akciju božićna drvca u tegli. Ukupno će tako u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 230 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke (različitih visina i uz predoženu početnu cijenu od 100 do 150 kn).

Mario Možnik, vlasnik 19 medalja sa natjecanja svjetskog kupa, te prvak Europe na preči, s radošću prihvaća angažmane u humanitarnim akcijama, a u ovoj akciji Hrvatskog Caritasa sudjeluje već petu godinu za redom: “Uvijek mi je drago kada mogu iskoristiti utjecaj koji sam stekao kroz svoje sportske rezultate i proširiti glas o ovakvim akcijama kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Veseli me sudjelovati u ovoj akciji i prodavati božićna drvca jer je osjećaj predivan vidjeti sve te ljude kako kupuju drvca znajući da novac ide najpotrebitijima među nama“.

Ovakve akcije ne bi bile moguće bez volontera, a najveću podršku akciji „Za 1000 radosti“ pružili su učenici Nadbiskupske klasične gimnazije, koji će i ove godine pomagati građanima prilikom odvoza Božićnih drvaca do njihovih automobila ili stanova ukoliko žive u centru grada. Prof. Karmela Đapić, profesorica biologije i kemije, predstavila je akciju koju su pokrenuli učenici povodom Međunarodnog dana  borbe protiv plastičnih vrećica pod geslom “Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe“. Cilj projekta je podići svijest o štetnosti uporabe plastičnih vrećica za okoliš te pozvati građane da počnu rabiti trajne, platnene vrećice. I oni će u subotu u sklopu akcije „Za 1000 radosti“ imati svoj štand na kojemu će prodavati svoje vrećice i ostale promotivne materijale; stoga uz božićno drvce kupite i platnenu vrećicu i učinite prvi korak u smanjenju onečišćenja prirode.

Mons. Svalina na kraju je pozvao i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. U akciju "Za 1000 radosti" moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske.


Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ se mogu uključiti:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: Za 1000 radosti,
  IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17
 • on-line uplatama
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)

//12. 12. 2017.

Za 1000 radosti najsiromašnijih obitelji u HrvatskojGrađani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ se mogu uključiti:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: Za 1000 radosti,
  IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17
 • on-line uplatama
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)


Programom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas već petnaest godina tijekom cijele godine – a u predbožićno vrijeme napose - u zajedništvu s biskupijskim caritasima te mrežom župnih caritasa, diljem Hrvatske nastoji pokrenuti ljude na pomoć obiteljima nezaposlenih, više članim obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima koje su u dugovima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan -onima koje dugotrajna teška ekonomska situacija najbolnije pogađa. U tom razdoblju konkretna pomoć stigla je do desetaka tisuća obitelji u nevolji, a uz nju ohrabrenje i nada – i radost uz poruku: „Niste sami!“

Zajedno u služenju siromašnima – 25 godina Hrvatskoga Caritasa

Akcija „Za 1000 radosti“ – osim prikupljanja sredstava za pomoć najsiromašnijim obiteljima - teži (re) afirmirati kršćanske i humane vrijednosti u društvu i svake godine istaknuti u prvi plan neku od bitnih poruka Božića. Želi u službi dobra okupiti i povezati sve sastavnice hrvatskoga društva, te se stoga obraća svim građanima, ustanovama, tijelima javne vlasti, udrugama i poslovnim subjektima – a na poseban način djeci i mladima. Na tom tragu djelovali smo od svog osnutka dosad, a povezivanje i zajedništvo u služenju siromašnima želimo osobito naglasiti ulazeći u 2018. - kada Hrvatski Caritas obilježava 25 godina djelovanja.

„Siromašni nisu problem“ - daruj i obraduj!

Ovogodišnju akciju „Za 1000 radosti“ pod nazivom „Daruj i obraduj!“ predstavljamo na valu snažnoga poticaja pape Franje: 1. svjetskog dana siromašnih i prigodne poruke  naslovljene: „Ne ljubimo riječima, već djelima!“ – koju završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja. Vjerujemo da je to poziv da darivanjem zahvatimo i oplemenimo svoje odnose s bližnjima –   ponajprije s onima koji su u potrebi, nevolji, oskudici i tjeskobi. Pomažim oim na najrazličitije načine: darujući ljudima pomoć, hranu, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, izlet, iznenađenje, igru, veselje… 

Što se može učiniti?

U sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj distribuirano je već gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Svaki učenik i svaka učenica mogu uzeti po jedan list a sve koji žele i mogu potičemo da pomognu prilogom od 5 kuna. Kojima je to nemoguće, darovat će makar i manji prilog ili siromašnim obiteljima pomoći pozivom na donacijski telefon HC-a. (broj naznačen na listu s naljepnicama 060 9010 – cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen). 

Pozivamo i sve tvrtke, poduzetnike, umirovljenike, državne službenike, aktiviste, obrtnike, studente, djecu i mlade: svatko za ljude oko sebe može učiniti nešto, darovati vrijeme, pažnju, ljubav, suradnju, iskrenost, susret.

A i najmanji novčani dar na račun Hrvatskog Caritasa (Za 1000 radosti, IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17) putem Caritasove mreže solidarno će pomoći siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.


Budi dio dobre priče!

Ako poželite prihvatiti svoju ulogu u današnjem, životnom nastavku božićne priče, iskusit ćete kako dar i radost, darivanje i radovanje, uvijek dolaze zajedno. Dar koji je netko od srca darovao drugomu neizostavno pobudi u primatelja radost. Njegova radost, povratno, darovatelja ispunja novom radošću, iskustvom da je darujući više primio negoli dao. Akcija „Za 1000 radosti!“ Hrvatskog Caritasa nastoji pomoći da neprocjenjivo iskustvo darivanja prožme sve pore hrvatskoga društva. Darujući od srca obradovat ćemo mnoge pomažući zajedno.

//1. 12. 2017.

Volonteri Nadbiskupske klasične gimnazije u akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj"


Volonteri u okviru akcije "Za 1000 radosti - Daruj i obraduj" (20.11. - 24.11.2017)

Zahvaljujemo učenicama i učenicima drugih i trećih razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Zagreba koji su od 20. do 24. studenoga marljivo, strpljivo i u veselu ozračju pripremali pošiljke ovogodišnjih promotivnih materijala akcije „Za 1000 radosti – Daruj i obraduj!“, kao i dobrohotnoj poduzetnosti njihove ravnateljice prof. Ljube Duvnjak.

Četiri vrste listova, na svakom od više od 535.000 njih po 7 poticajnih ilustracija… još malo pa za svakoga našeg građanina po jedna! Naljepnice su u akciji „Za 1000 radosti“, koju preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, razaslane u sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.

Veselimo se unaprijed lijepim pričama o darivanju, radosti i solidarnosti koje će nastati uključenjem tisuća mladih u predbožićnu avanturu solidarnosti, pomaganja, ohrabrenja, prijateljstva, podrške, suradnje… u svakoj od njihovih sredina i još, putem Caritasove mreže, diljem Hrvatske. U ime onih koje će radosno primiti darovano već sad zahvaljujemo svima koji će za svoje sugrađane u potrebi nesebično odvojiti i darovati makar i skroman novčani dar.

> Pogledajte fotografije

//29.11. 2017.

Neka živi duh djelotvorne ljubavi
Nedjelja Caritasa – 17. prosinca 2017.


Nedjelja Caritasa

  KAKO SE UKLJUČITI:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101
 • uplatom novčanog dara u župi
 • on-line donacijom

Draga braćo i sestre!
Treću nedjelju došašća slavimoveć niz godina u našoj Crkvi u Hrvatskoj kao Nedjelju Caritasa. Na taj dan razmišljamo o djelotvornoj ljubavi prema bližnjemu, mislimo na one koji su sami ili usamljeni, bolesni, ostavljeni i zaboravljeni, zlostavljani, mučeni, progonjeni, na sve one čiji se glas ne čuje i čija lica nećemo vidjeti na naslovnicama novina ili u vizualnim elektroničkim medijima, molimo za njih i prikupljamo dragovoljne priloge.

Ovogodišnje Caritasove Nedjelje pripravljamo se i za obilježavanje 25. obljetnice ustanovljenja našega Hrvatskog Caritasa, krovnog tijela mreže Caritasa u Hrvatskoj, kojem je HBK potvrdila pravni status 1. siječnja 1993. godine. Kao njegov predsjednik, i uime Vijeća HBK za Caritas, želim zahvaliti svim djelatnicima, suradnicima i volonterima, kao i našim partnerima i dobročiniteljima, na postojanom služenju djelotvorne ljubavi.

Danas stoga zajedno sa svima vama želim glasno razmišljati o važnosti organiziranog djelovanja Caritasa te ulozi i zadaćama Caritasa u cjelovitu pastoralu župne zajednice i života Crkve.

Organizirano djelovanje Caritasa

Tijekom povijesti Crkve mijenjalo se  razumijevanje o tome što znači brinuti se za potrebite. Svaka se mjesna crkva, saznajemo iz Djela apostolskih i Pavlovih poslanica, brinula za svoje potrebne, ali je, također, imućnija mjesna crkva odmah prianjala pomaganju siromašnijih sestrinskih mjesnih crkava. Da bi se to moglo činiti, rad je potrebno na neki način  organizirati. Zato je ta službaprvotnobila povjerena prvim đakonima. Crkva se od svojih početaka nije zatvarala u sebe. Kasnije se organizirano karitativno djelovanje Crkve s jedne strane shvaćalo kao milodar, a s druge kao angažman za cjelokupna čovjeka u potrebi. Kroz stoljeća nicale su unutar Crkve razne kongregacije s naglašenom dimenzijom apostolata usmjerenapomaganju ljudima u potrebama: ne samo hranjenju gladnih, nego i pomaganju da nepismeni nauče čitati i pisati, da nauče obavljati razne poslove kako bi se mogli što više osamostaliti itd. I tako sve do kraja XIX.stoljeća, kada je u Njemačkoj osnovana prva organizacija Caritasa, kao službena ustanova Katoličke Crkve koja želi pomagati svima.

Sve ovo o čemu smo do sada govorili – o nužnosti i temelju postojanja Caritasa iz biblijskih i pastoralnih razloga – dovodi nas do osobe iz naše narodne i Crkvene povijesti koja je još tridesetih godina prošlog stoljeća, možda zahvaljujući upravo studiju i životu u rimskom Papinskomzavodu GermanicumetHungaricum, (koji su tada već tridesetak godina imali organiziran Caritas). Taosoba koji nas i danas iznova nadahnjuje blaženi je kardinal Alojzije Stepinac. Niti danas, dvadeset i pet godina nakon što sve biskupije u Hrvatskoj imaju svoje biskupijske Caritase, koji su organizirani u jedan Hrvatski Caritas, još uvijek teško dostižemo duh i zauzetost mladog Alojzija Stepinca. Na Stepinčev poticaj izdana je 1933. godine okružnica o osnivanju karitativnih organizacija po svim župama kao i osnivanju Caritasa za cijelu Zagrebačkunadbiskupiju.

Danas kada u Hrvatskoj još uvijek nismo dokraja sigurni koja su sve područja djelovanja Caritasa, uzor možemo naći u kardinalu Stepincu, koji je od početka želio Caritas kao dobru organizaciju sa svrhom trajne i sustavne pomoći ljudima u raznim potrebama. Kao dobar organizator, osniva jaku tzv. „Središnjicu Caritasa“, iz koje će izlaziti obavijesti i u koju će se slati obavijesti. (To su danas biskupijski Caritasi, koji, Bogu hvala, postoje u svim našim biskupijama.) Time će svi znati da postoji centralno mjesto na kojem se spajaju oni koji nude pomoć i oni koji pomoć traže. Biskupijska središnjica ustvari služi svim župnim Caritasima jer im želi pomagati u njihovu osnivanju, radu, formaciji i edukaciji volontera.

Ti biskupijski Caritasi imaju svoju krovnu organizaciju – Hrvatski Caritas, kao službeno tijelo Hrvatske biskupske konferencije za karitativno i humanitarno djelovanje. Preko nacionalnoga središnjeg ureda dio smo velike Caritasove obitelji, Caritasa Europa i Caritasa Internationalis te posebno Caritasa Svetog Oca – Corunum. Njegova je uloga koordinirati projektima i programskim područjima od nacionalnog značenja, predstavljati Caritasovu mrežu u Hrvatskoj i svijetu, ostvarivati strateška partnerstva i zagovarati one koji nam nikada neće moći vratiti (usp. Papa Franjo). Zadaća mu je promicati pastoral cjelovita karitativnog djelovanja, svjedočenje konkretnih djela ljubavi koja svaka zajednica ostvaruje u okvirima sveobuhvatnog pastorala. Svjedočanstvo djelotvorne ljubavi – istodobno uz katehezu i liturgiju – odgovorno živi cijela kršćanska zajednica ili je, u slučaju da ona izostane, okrnjena.

Uloga i zadaća Caritasa u cjelovitom pastoralu i životu Crkve

"Kršćanska vjera se izražava kroz tri stvari: riječi, srce i ruke",propovijeda papa Franjo u Gidoniji, selu pored Rima, u siječnju ove godine te pojašnjava:  "Ako kažem da sam katolik i idem na misu, ali ne razgovaram sa svojim roditeljima, ne pomažem baki i djedu ili siromašnima, ne pomažem bolesnima, onda samo dolazak na misu ne dokazuje da istinski vjerujem." Upravo ono po čemu su prepoznate prve Crkvene zajednice prije dvije tisuće godina i danas je u samim temeljima „programskog djelovanja“ Crkve – opredjeljenje za siromašne! U svojoj poruci naslovljenoj„Ljubimo, ali ne riječima, nego djelima“, povodom 1. svjetskog dana siromašnih, koji smo obilježili 19. studenog 2017. godine, nedjelju prije svetkovine Krista Kralja svega stvorenoga,Sveti Otac podsjeća na riječi „ljubljenog učenika“ Ivana, koji u svojoj poslanici piše: „Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“ (1 Iv 3,18). Te riječi predstavljaju imperativ koji nijedan od nas koji se želimo zvati kršćanima ne smije zanemariti. Kršćane se mjeri konkretnim djelima, a ne ispraznim riječima koje često prelaze preko naših usana. Papa upozorava da siromašni nisu problem po sebi. Pasivnost i bezvoljnost, pred brojnim licima kojima nas izazivaju siromaštva našeg vremena - „lica obilježena trpljenjem, marginalizacijom, ugnjetavanjem, nasiljem, mučenjem i utamničenjem, ratom, oduzimanjem slobode i dostojanstva, neznanjem i nepismenošću, zdravstvenim hitnim slučajevima i nezaposlenošću, trgovinom ljudima i ropstvom, egzilom, krajnjom bijedom i prisilnom migracijom... siromaštvo koje ima lice žena, muškaraca i djece koje se izrabljuje te koje gazi izopačena logika moći i novca“ - nisu opcija za kršćanina, nego je na sve to potrebno odgovoriti novom vizijom života i društva, stoji u poruci.
Siromaštvo i siromasi nisu teret,nego bogatstvo bez kojega su uzaludni naši pokušaji da otkrijemo Gospodinovo lice. U tom smislu djelovanje Caritasa, od župnog preko biskupijskog do nacionalnog, doista je jedan od tri stupa cjelovita pastorala župne zajednice koji želi prožeti sva naša misli i djela. Caritas usmjeren na prepoznavanje lica siromaštva, stvaranje kreativnih odgovora, usmjeren na uklanjanje uzroka siromaštva, na poticanje konkretnih djela ljubavi i pravde, na koordinaciju s drugim grupama i inicijativama koje postoje u župi, u biskupiji, u društvu, kako bi se s davanja materijalne pomoći prešlo na poklanjanje sebe, na susret osoba, kako bi se dogodio prelazak s pružanja pomoći na prihvaćanje i dijeljenje teškoća - ima svoju pedagošku, cjeloživotno odgojnu ulogu.

„Crkva bez Caritasa ne postoji. Caritas je nježnost Majke Crkve prema svojim sinovima: nježnost, blizina…  duhovnost Caritasa je duhovnost nježnosti kakvu nalazimo samo u Crkvi … Crkve je temeljno majka“, govori Papa te traži upravo od Caritasa da joj pomogne „obnoviti se“. Time se nastavlja i misao pape u miru Benedikta XVI. iz enciklike „Caritas inveritate –Ljubav u istini“, upućene biskupima, prezbiterima i đakonima, posvećenim osobama, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje. On nam tumači da je ljubav načelo društvenih, ekonomskih i političkih odnosa te oživotvorenje osobnog odnosa s Bogom i bližnjim. Papa Franjo, koristeći prostor društvenih mreža (Twitter, 18. listopada 2014.) na svoj način kaže: „Da bismo promijenili svijet, moramo biti dobri prema onima koji nam ne mogu uzvratiti.“

Karitativno djelovanje stoga ne smije ostati u anonimnosti, jer će se brzo ugasiti. Upravo su mediji oni biblijski "krovovi" s kojih treba vikati svijetu što Caritas radi kako bi se svatko osjećao potaknut izaći iz vlastitih zona ugode i komfora kad čuje što i tko sve radi i za koga. Stoga u Crkvi i danas odzvanjaju riječi kardinala Stepinca, koji je u uvodniku časopisa  „Karitas“ na pitanje "Šta hoćemo?" odgovorio ovako: "Ništa nova! Hoćemo samo da pokažemo, da u Katoličkoj Crkvi još živi onaj duh, koji je božanski Spasitelj ulio u nju. Hoćemo da pokažemo da u katoličkoj crkvi još živi duh djelotvorne ljubavi. Hoćemo da ona lijepa svjetiljka, što ima da gori u srcu svakoga kršćanina - a to je djelotvorna ljubav - da ta svjetiljka i dalje sjaje pred licem Gospodnjim. Ako bi se pak gdjegod počela gasiti, da joj nanovo prilijemo ulja. A ako bi se gdjegod nesrećom sasvim ugasila, da ju nanovo zapalimo."

Svjestan  tegoba, ali i radosti i nada vremena u kojem živimo, zazivam na sve Božji blagoslov i mir u življenju Marijinog poziva u ovome svijetu. Mir neka uđe u svako srce i svaki dom! Hrabro darujmo sebe jedni drugima jer to je jedini temelj napretka pojedinca, društva i Crkve. Budite blagoslovljeni!

+ Josip Mrzljak
biskup varaždinski
predsjednik Hrvatskog Caritasa


Download info materijala

//27.11. 2017.

Konzum i domaći dobavljači pomažu pučkim kuhinjama


Ususret predstojećim božićnim blagdanima Konzum je u suradnji s 21 renomiranom hrvatskom kompanijom pokrenuo veliku humanitarnu akciju pod sloganom Podijelite svoju radost, a prihod je namijenjen za 28 pučkih kuhinja u mreži Caritasa i Crvenog križa diljem Hrvatske.

Humanitarna akcija počinje 23. studenog i završava 17. prosinca, a u tom će se razdoblju izdvajati 20 lipa po proizvodu od prodaje oko 150 odabranih i na policama posebno označenih proizvoda kompanija partnera. U akciju su uključeni sljedeći domaći dobavljači: Adria Snack Company, Atlantic Grupa, Dukat, Fairtrade, Franck, Jamnica, Kandit, Koestlin, Kraš, Ledo, Meggle Hrvatska, Mlinar, Perutnina Ptuj-Pipo, PIK Vrbovec, Podravka, Saponia, Sardina, Vindija, Zagrebačka pivovara, Zagrebačke pekarne Klara i Zvijezda.

„Osim temeljnog cilja da prikuplja i siromašnima pruža različite oblike pomoći, Caritas uvijek ima i drugi cilj: dati duhovni doprinos zajednici snažeći ljubav za bližnje potrebi, odricanje od pretjerane usredotočenosti na sebe, brigu i pažnju za one koji imaju manje prilika. Caritas, kao najveći izvaninstitucionalni pružatelj pomoći najsiromašnijim građanima, putem pučkih kuhinja želi doprinijeti da korisnici osjete duh solidarnosti, zajedništva i suodgovornosti. Uime mreže Caritasa zahvaljujemo Konzumu što prepoznaje i podržava naše služenje siromašnima čiji se glas ne čuje“, poručio je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Humanitarna akcija koju pokrećemo u suradnji s hrvatskim dobavljačima i svojim kupcima nastavak je kontinuirane Konzumove suradnje s Hrvatskim Caritasom, Crvenim križem i lokalnim udrugama diljem Hrvatske u okviru koje im tijekom cijele godine pomažemo u radu. Drago nam je da i ovom akcijom možemo podržati djelovanje pučkih kuhinja koje brinu o tome da pojedinci i čitave obitelji, čiju su egzistenciju nesretne okolnosti i životne situacije dovele u pitanje, tijekom ovih božićnih blagdana, ali i čitave godine, imaju priliku pojesti topli obrok“, istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

U Republici Hrvatskoj postoji 19 pučkih kuhinja u sustavu Katoličke Crkve. Najveći broj odnosi se na Caritasove (pučke) kuhinje koje su organizirane u: Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji (Osijek, Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod), Zadarskoj nadbiskupiji (Zadar i Benkovac), Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (Split), Varaždinskoj biskupiji (Varaždin), Šibenskoj biskupiji (Šibenik), Požeškoj biskupiji (Požega) i Sisačkoj biskupiji (Sisak). Također, pučke kuhinje organizirane su u župama i redovničkim samostanima poput: Samostana sestara Milosrdnica u Rijeci, Franjevačkog samostana u Zagrebu (Kaptol), Samostana sestara misionarki ljubavi u Zagrebu (Jukićeva), Samostana sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu (Sv. Duh), Samostana sv. Vinka Pulskog u Zagrebu, Župi sv. Josipa u Zagrebu, Župi sv. Antuna u Kninu i Župi sv. Antuna u Bjelovaru. U svima njima svakodnevno se podijeli barem 3.185 obroka, a korisnici su socijalno ugrožene osobe svih dobnih skupina – samci, obitelji i beskućnici, nezaposleni, ovršeni, staračka kućanstva. Od novčanog iznosa prikupljenog u ovoj humanitarnoj akciji osigurat će se dodatni obroci i omogućiti primanje novih korisnika.

Tijekom trajanja ove akcije djelatnici Konzuma uključit će se u volontiranje u Caritasovim kuhinjama te na taj način podržati ovu akciju osobnim uključivanjem i susretom s korisnicima.

//23.11. 2017.

52. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa i sastanak ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine


Varaždin, 24.10.2018. – u prostorijama Svećeničkog doma Varaždinske biskupije održana 52. sjednica članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa i sastanak predsjednika, ravnatelja i suradnika Hrvatskog Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine. Sjednicu Upravnog vijeća otvorio je predsjednik  Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a moderirao ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Uz redovno izvješće o radu Hrvatskog Caritasa u proteklom razdoblju, teme sastanka su bile aktualne i redovne aktivnosti te nacionalne akcije „za 1000 radosti“ i „Nedjelja Caritasa“, softver za praćenje i unaprjeđivanje rada mreže nad/biskupijskih Caritasa, te definiranje aktivnosti u području organizacijskog učenja, posebice formalnog i neformalnog obrazovanja Caritasove mreže.

Mons. Fabijan Svalina govorio je o rezultatima akcija „Pomagati je lako“ i „Za 1000 radosti“ koja se ove godine vodi pod motom „Daruj i obraduj“, te nove akcije s Kauflandom „Dar od srca“. Izvijestio je i o nastavku suradnje sa SPAR-om - novčanoj donaciji iz akcije vraćanja Billinih kartica u SPAR trgovine namijenjenoj socijalnim samoposlugama u mreži - kao i mogućnosti zapošljavanja Caritasovih korisnika u njihovim trgovinama, pogotovo mladih koji sa navršenih 18 godine života moraju napustiti domove i ustanove koje su o njima skrbile. U tijeku su redovite pripreme za akciju „Nedjelje Caritasa“ koja se ove godine obilježava 17. prosinca. Pripreme za akciju „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, koja će sljedeće godine biti obilježena 4. ožujka, s centralnim Misnim slavljem u Banjalučkoj biskupiji, obogatit će se novim molitveno duhovnim sadržajima.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 210 000 eura tradicionalno će biti usmjerena preko Caritasove mreže u Bosni i Hercegovini, za potporu strukturama i socijalnim projektima.

Izvijestio je i o sudjelovanju Hrvatskog Caritasa na Regionalnoj konferenciji Caritasa Europa u svibnju u Briselu kao i na Forumu Caritasa Europe  o organizacijom razvoju u Beogradu u listopadu ove godine. Također, ravnateljima biskupijskih Caritasa predstavljeni su ishodi razgovora s predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova na temu suradnje u humanitarnoj i razvojnoj pomoći Republike Hrvatske u zemlje Trećeg svijeta, s Hrvatskim šumama po pitanju donacije ogrjevnog drveta, te aktivnostima uz prodaju borova iz donacije Hrvatskih šuma koja će se ove godine održati 16. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Također, podsjetio je kako će idući mjesec ponovno biti otvoren natječaj iz FEAD programa, pa onima koji još nisu sudjelovali preporučuje uključivanje u isti uz napomenu kako će Hrvatski Caritas organizirati radionice za pomoć obrade natječajne dokumentacije. Ravnatelji koji su već sudjelovali u FEAD-ovom programu imaju pozitivna iskustva i također preporučuju uključivanje ostalih.  

Članove Upravnog vijeća obavijestio je kako će u novoj akademskoj godini 2017./2018. Hrvatski Caritas stipendirati 10tak studentica i studenata u suradnji s Hrvatskim katoličkim radiom, a još nekoliko u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima.

Mons. Josip Mrzljak još je jednom podsjetio članove Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa na poruku Svetog Oca, a odnosi se na proglašenje 1. Svjetskog dana siromaha. Svjetski dan siromaha obilježavat će se 33. nedjelju kroz godinu, a ove godine 19. studenoga pod motom „Ne ljubimo riječju, već djelima!“. Zatražio je od ravnatelja Caritasa da se taj dan primjereno obilježi podsjećajući istodobno kako je poslanje Caritasa svakoga dana brinuti i skrbiti za potrebite i siromašne.  

U istom danu, održan i sastanak predsjednika i ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine, a glavna tema je bila „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ - osvrt na prošle akcije i prijedlozi za buduće. Razgovaralo i o suradnji u okviru regionalnog programa pripreme za prevenciju od katastrofa te mogućnostima suradnje u prekograničnim projektima financiranih od Europske unije. Kardinal Vinko Puljić zahvalio je na materijalnim i duhovnim plodovima ove akcije naglasivši kako je vrlo važno poslati poruku zajedništva i solidarnosti te širiti svijest: „Jedan narod, jedna Crkva“.

Nakon sastanaka svi prisutni uputili su se u novootvoreni Caritasov dom Varaždinskog Caritasa u sklopu kojega je otvorena i nova pučka kuhinja, posudionica ortopedskih pomagala, te podjele materijalne pomoći.

//26.10. 2017.

Susret predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josipa Mrzljaka i zagrebačkoga gradonačelnika g. Milana Bandića


Ususret 25. obljetnici osnivanja Hrvatskog Caritasa i održavanju, već tradicionalne, akcije Za 1000 radosti, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, sastao se danas u Gradskoj upravi s mons. Josipom Mrzljakom, biskupom varaždinskim i predsjednikom Hrvatskog Caritasa, voditeljem projekta Za 1000 radosti Borisom Peterlinom, zamjenicom ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzanom Borko i vlč. Nikolom Tamaševićem, tajnikom varaždinskog biskupa.
 

Nakon sastanka mons. Josip Mrzljak je izrazio zahvalu zbog dobre dugogodišnje suradnje između Caritasa i Grada, napomenuvši da je gradonačelniku Bandiću predao poruku Pape Franje u kojoj se 19. studeni ove godine, odnosno tridesettreća nedjelja kroz godinu, proglašava Svjetskim danom siromašnih. Naglasio je također da se obilježavanjem toga dana želi, između ostalog, potaknuti ljude na pomoć drugima u potrebi, i to ne samo financijski, već brigom, pažnjom i na bilo koji drugi način.

Iduće godine Hrvatski Caritas obilježava 25. obljetnicu djelovanja, dodao je mons. Mrzljak, naglasivši da su kroz razne programe i projekte uvijek nastojali pomoći ljudima i obiteljima u nevolji. Tako je nastala i akcija Za 1000 radosti, koja se od prvobitne božićne akcije razvila u cjelogodišnji program pomoći. Kao i prijašnjih godina, i ove ćemo imati potporu Grada Zagreba u realizaciji Akcije, istaknuo je na kraju mons. Mrzljak.
 
Zadnjih 15 godina mi surađujemo s Hrvatskim Caritasom kroz akciju Za 1000 radosti, ali i kroz mnoge druge humanitarne programe, rekao je gradonačelnik Milan Bandić te napomenuo da će Svjetski dan siromašnih biti još jedan prilika da ljudi pokažu solidarnost, nesebičnost i dobrotu. Hvala Caritasu na svemu što radi za one kojima je potrebna pomoć. Posebno se veselim što ćemo i ove godine sudjelovati u akciji Za tisuću radosti.

Izvor: www.zagreb.hr

//13.10. 2017.

Forum na temu organizacijskog razvoja Caritasa Europe


Od 3. do 6. listopada 2017. u Beogradu je održan Forum o organizacijskom razvoju Caritasa Europe. Forum je okupio pedesetak djelatnika Caritasa iz mreže Caritasa Europe koji su razgovarali o upravljanju znanjem jer je Caritas organizacija učenja, o temi mapiranja Caritasovih usluga i programu Organizacijskog razvoja te novom programu solidarnosti mreže Caritasa za institucionalno jačanje. Forum je otvorio vlč. Ivica Damjanović, novoimenovani ravnatelj Caritasa Srbije.

Tijekom Foruma organizirano je nekoliko paralelnih radionica različitih radnih skupina i to Radne skupine za upravljanje znanjem, Radne skupine Caritasovog razvojnog fonda, Skupine za socijalno poduzetništvo, te Upravnog tijela za upravljanje institucionalnim razvojem.

U okviru radionice za upravljanje znanjem organizirano je i predstavljanje procesa mapiranja, koji Caritas Europa provodi u posljednje tri godine, a koji podrazumijeva izradu sustava za praćenje podataka korisnika, usluga, projekata i aktivnosti Caritasa na svim razinama (lokalnoj, biskupijskoj, nacionalnoj). S tim u vezi sudionici susreta su upoznati s finalnom verzijom online sustava, kao i kompatibilnosti novog sustava Caritasa Europa sa IATI sustavom, međunarodnom inicijativom za transparentnost.

Program jačanja institucionalnog razvoja članica mreže Caritasa Europa aktivnost je koju provode organizacije već petu godinu s ciljem osnaživanje strukture Caritasa u svakoj zemlji kako bi se sistematičnije i transparentnije pružale usluge osobama i potrebi te Caritas postao referentna organizacija u svim aspektima svojeg djelovanja. U provedbi CIMS - Caritas Internationalis Menadžment standarda razgovaralo se na radionici koju je vodila gđa Annamaria Vrzackova. Ona je predstavila nastojanja središnjeg ureda u animiranju svih 167 organizacija Caritasa za provedbu standarda te o procesima procjene te provedbe.

O novom fondu za institucionalno jačanje Caritasa govorili su gđa Giulia Bianchini i g. Frank Boomers, koji su predstavili planove mreže Caritasa Europa za pomoć organizacijama u provedbi organizacijskog razvoja. Fond će imati ime ODSS – Organizacijski razvoj po solidarnom sistemu, te će trajati 5 godina od 2019. godine. Postojat će mogućnost apliciranja na fond za period od 3 godine, te su za taj proces pripremljeni obrasci koji su ovom prigodom predstavljeni i testirani.

Priliku za susret su iskoristili i članovi radne skupine Caritasa Europa za razvoj socijalne ekonomije, a na susretu su predstavljeni rezultati, izazovi i budući planovi regionalnih inicijativa za razvoj socijalnog poduzetništva u okviru projekata ELBa2 – razvoj socijalnog poduzetništva i SOCIETIES - Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u Jugoistočnoj Europi. Cilj ovoga susreta je bio pokušati iznaći zajedničku sinergiju djelovanja ovih inicijativa i radne skupine CE za razvoj socijalne ekonomije.

Po završetku foruma, prigodno su se članovi mreže okupili u novim prostorijama Catholic Relief Service. Nove prostorije CRS-a u Beogradu blagoslovio je nadbiskup beogradski mons. Hočevar uz nazočnost vlč. Damjanovića i Marca D' Silve, regionalnog ravnatelja CRS-a, te nazočnost ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline te drugih te gostiju.

//12.10. 2017.

„Dar od srca“ Hrvatskog Caritasa - za pomoć korisnicima caritasovih ustanova i programa

Od 6. do 30. rujna u svim Kauflandovim trgovinama u Hrvatskoj


U sklopu svojega programa pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj Hrvatski Caritas od 6. do 30. rujna u suradnji s Kauflandom Hrvatska pod nazivom „Dar od srca“ diljem Hrvatske prikuplja prehrambene i higijenske proizvode, koje će putem mreže nad/biskupijskih i župnih caritasa darovati  korisnicima Caritasovih ustanova i programa.

Organizirajući humanitarni pothvat „Dar od srca“ Hrvatski Caritas želi – kao i ostalim svojim aktivnostima, projektima i akcijama - doprinijeti cjelogodišnjim nastojanjima Caritasove mreže da konkretnom pomoći odgovori na težak egzistencijalni položaj u kojem se  nalaze brojni pojedinci i obitelji u Hrvatskoj. Iz dana u dan tisuće njih bore se s nezaposlenosti, oskudicom, bolesti, neprihvatljivim stambenim uvjetima, gladi, siromaštvom – a odatle i socijalnom isključenosti, besperspektivnosti i beznađem.

Zahvaljujući socijalnoj osjetljivosti i suradnjiKauflanda Hrvatska, tijekom rujna u 38Kauflandovih trgovina u svim krajevima Hrvatske građani koji žele osobnim darom pomoći svojim susjedima, sugrađanima u potrebi, moći će neki od kupljenih proizvoda odložiti u prigodnim plakatom „Dar od srca“ označenu košaru uz blagajne pri izlazu iz trgovine. Caritasovi djelatnici i volonteri do 30. će  rujna utrgovinama preuzimati prikupljene darovane proizvode i usmjeravati ih korisnicima pučkih kuhinja, prihvatilišta za beskućnike, skloništa za osobe žrtve obiteljskog nasilja  i drugih Caritasovih ustanova ili pak korisnicima programa pomoći siromašnim obiteljima.

Nazivom „Dar od srca“ i pozivom građanima da - skrbeći za svoje obitelji i kupujući za vlastite potrebe – izdvoje poneki proizvod i od srca ga daruju onima koji ga za potrebe svojih obitelji ne mogu kupiti, Hrvatski Caritas želi poručiti da je svaki dan dobar dan da se komu daruje makar i malen ali dobar dar. Povezujući pomoću  mreže Kauflandovih trgovina male darove hrvatskih građana darovane od srca u konkretne, materijalne poruke solidarnosti i ohrabrenja pojedincima i obiteljima u potrebi, Hrvatski se Caritas nada doprinijeti da Hrvatska postane više nego dosad zemlja darivanja, zajedništva i skrbi za svoje najsiromašnije građane.

> Preuzmite letak

//5. 9. 2017.

Prilog Laudato TV o provedbi akcije Za 1000 radosti


Izvor:
https://laudato.tv/izdvojeno-29-8-2017-potpora-caritasovoj-akciji-za-1000-radosti/

//4. 9. 2017.

DOBRO je bilo na atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb 2017!


U Zagrebu je 28. i 29. kolovoza održan međunarodni atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2017, u sklopu kojega u ponedjeljak 3. memorijal Ivana Ivančića a u utorak 67. memorijal Borisa Hanžekovića –  vrhunsko atletsko natjecanje ponajboljih svjetskih atletičarki i atletičara.

 

 

Već treću godine zaredom na poziv organizatora AK Dinamo Zrinjevac Hrvatski Caritas  imao je priliku tijekom mitinga predstavljati svoju tradicionalnu akciju Za 1000 radosti, koju u sklopu programa pomoći obiteljima u potrebi diljem Hrvatske provodi već petnaest godina pružajući pomoć tisućama siromašnih obitelji putem mreže nad/biskupijskih i župnih caritasa te – uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja – svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Konkretna pomoć stigla je tako  i ove godine do brojnih obitelji koje se u neravnopravnim natjecanjima svakodnevno bore protiv zaduženosti, bolesti, nezaposlenosti, besperspektivnosti, siromaštva…

Na sportskim borilištima uz fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice i na stadionu u SRC Mladost na Savi Hrvatski je Caritas svim gledateljima koji su pratili sportska nadmetanja darovao prigodne narukvice živopisnih boja. Na njima je uz naziv akcije i riječ intervencija,pod kojom se provodi ovogodišnja akcija, i deset poticajnih pitanja koja potiču na različite oblike intervencije, materijalne ali i nematerijalne, kojima svaki čovjek može usavršiti i obogatiti svoje odnose s ljudima, a napose djelatno izraziti ljubav i zauzetost za one najmanje i najslabije u društvu. Među njima su: Zašto ne darovati? Zašto ne mijenjati? Zašto ne slaviti?  Zašto ne popraviti? Zašto ne zahvaliti? Zašto ne pomoći? Televizijski gledatelji kao i gledatelji na borilištima mogli su se u akciju uključiti pozivanjem donacijskoga broja 060 9010 (6,25kn po pozivu; PDV uključen) ili novčanim uplatama putem www.caritas.hr.

Iako je u ponedjeljak na bacalištu kugle uz fontane jak pljusak onemogućio humanitarno natjecanje u bacanju kugle te je ono bilo u posljednji tren otkazano, spremnost sudionika da i osobno podupru akciju Za 1000 radosti i okušaju se u nadmetanju u bacanju kugle u nepovoljnim okolnostima ohrabrila je mnoge. Hrvatski Caritas zahvaljuje stoga: tenisaču Dinu Marcanu, miss sporta Hrvatske Leonardi Farkaš, TV-voditelju FraniRidjanu, bivšim sportašima: vaterpolistu Dubravku Šimencu, odbojkašici Mariji Anzulović, veslaču Igoru Boraski,  tekvandašici Ani Mariji Bujas Čelan, rukomatašici Klaudiji Bubalo, kao i glumcu glumcu Milanu Pavloviću i glavnom tajniku Sportskog saveza Grada Zagreba Zdenku Antunoviću – nadajući se idućoj suradnji u izgradnji društva solidarnosti i socijalne osjetljivosti.

Uspješnoj promociji akcije Za 1000 radosti u svojevrsnoj „Intervenciji na Hanžeku“ pred više od 13.000 gledatelja u dva dana uz organizatore natjecanja doprinijeli su i mediji, napose HRT, Hrvatski katolički radio, Laudato TV, brojne lokalne radijske postaje koje su emitirale radijski spot te Novi list.

 

 

Akcija Za 1000 radosti – INTERVENCIJA –  Hrvatskoga Caritasa i dalje je otvorena, a siromašnim obiteljima u Hrvatskoj pomoć dobrih i darežljivih ljudi žurno je potrebna.Navijanje i potpora našim najboljim sportašicama i sportašima  - ali i socijalno ugroženim građanima -  vidjela se ovih dana na djelu na atletskom mitingu. Vjerujemo da se taj učinkoviti spoj može i nastaviti.

//30. 8. 2017.


INTERVENCIJA NA HANŽEKU!
S Hrvatskim Caritasom „Za 1000 radosti“ najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj


Jeste li ikad željeli intervenirati na sportskom natjecanju? Promijeniti tijek nadmetanja, utjecati na ishod, poboljšati konačni rezultat kojega sportaša ili sportašice? Jeste li poželjeli uletjeti na borilište i pomoći komu da ostvari željeni – vjerojatno zasluženi – cilj? Jeste li osjetili poriv da nekim svojim angažmanom ispravite ono što ste doživjeli kao sportsku  nepravdu ili poticaj da vratite dostojanstvo sportskom natjecanju i utješite razočarane gubitnike, koji će se morati nositi s posljedicama neostvarenih očekivanja…?

Intervenirajući kao navijači ubrzanim otkucajima srca, glasnim povicima potpore,  pljeskom ili uzbuđenim pokretima i svesrdnom željom trčimo, skačemo i bacamo s našim ljubimcima nastojeći ih ponijeti do savršenih ostvarenja njihovih vještina. Sada i ovdje, dok ih gledamo, dok se računa i dok o tomu sve što je njima važno naizgled presudno ovisi! Takvom intervencijom – iako tek kao gledatelji na tribinama ili pred televizijskim ekranima - gotovo stupamo, ulazimo među njih i postajemo protagonisti, natjecatelji, sportaši i sportašice koji nastoje nadmašiti sami sebe, vlastita ograničenja i - ako je ikako moguće – pobijediti.

Sportaši koje ćemo gledati na  67. memorijalu Borisa Hanžekovića  došli su se u Zagreb natjecati, međusobno nadmetati. I oni s pravom očekuju naše navijačke intervencije. 
Svakodnevno, međutim, i u našim se susjedstvima - ali daleko od naših očiju – odvijaju dramatična životna   natjecanja.   U   njima   sudjeluju   mnoge   naše   obitelji   koje   se   bore   s   raznim   izazovima: oskudicom,  bolesti,   dugovima,   beznadnosti.   I   to   same.   Potrebno   im   je   mnogo   upornosti,   vjere,  požrtvovnosti da bi u tim natjecanjima uvijek iznova pronalazili snagu  i volju za ustajanje i nov početak.

Potrebna im je naša intervencija!

Intervencija je stoga naziv pod kojim tijekom ove godine Hrvatski Caritas vodi svoju akciju „Za 1000 radosti“ . Već 15   godina  putem mreže biskupijskih i župnih caritasa pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske koje hrabro iz dana u dan ustraju u svojim teškim životnim utrkama.

Siromašnim obiteljima u Hrvatskoj možete pomoći pozivom na donacijski  telefon:  060 9010   (cijena po pozivu  6,25 kn, PDV uključen u cijenu) ili uplatom putem www.caritas.hr  na: 
IBAN HR4023400091510126452. Hvala vam!

Svi gledatelji na borilištima uz Gradske fontane i na stadionu „Mladosti“ na Savi - noseći prigodne poruke na narukvicama INTERVENCIJA – moći će i nakon završetka uzbudljivih atletskih natjecanja nastaviti biti navijači i podupiratelji dobra. Doista: „Zašto ne pomoći?

IAAF Zagreb World Challenge   - Memorijal Ivana Ivančića i Memorijal Borisa Hanžekovića – sjajna je prigoda da, uz vrhunske atletičarke i atletičare, podržite i hrabre  natjecatelje u životnim utrkama svojih obitelji s najtežim protivnikom – siromaštvom!
Svaki je dan dobar dan za intervenciju dobra!

//24. 8. 2017.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije pomaže stradalima od požara


 

Split (19. srpnja 2017) - Prema izvješćima djelatnika  Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije jučer su zajedno s volonterima, na područjima ugroženima požarom, obilazili stradale mještane i korisnike Caritasovih socijalnih usluga.

Danas, kao i u danima pred nama, nastavit će s evidentiranjem potreba na koje će biti potrebno odgovoriti. Također, u kontaktu su s župnicima stradalih mjesta.

 

Jučer i danas aktivnim vatrogascima su dijelili pakete hrane i vode, a vatrogascima na dežurstvu podijelili su deke i vreće za spavanje. Stanovnicima van centra Žrnovnice jučer su tijekom cijeloga dana dostavljali pitku vodu.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije poziva stradale, kao i sve one koji žele pomoći dežurnim vatrogascima, ili se volon-terski uključiti u aktivnosti koje organiziraju da se jave na telefonske brojeve: 021 318-740 ili 099 809 7070.

Vodu i hranu moguće je donijeti u prostorije nadbiskupijskog Caritasa u Splitu, Zrinsko-frankopanska43. Donacije će biti proslijeđene izravno na teren čim se prikupi dovoljna količina.

Mještani požarom stradalih prigradskih i okolnih mjesta u ovim trenutcima trebaju živo i konkretno svjedočanstvo naše blizine i zajedništva.

Stoga je i Hrvatski Caritas u stalnom kontaktu s nadbiskupijskim Caritasom u Splitu te prati daljnji razvoj situacije. 

 

 

 

//19. 7. 2017.

Održan sastanak članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritas


 

Zagreb – jučer je u prostorijama HBK održan sastanak članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa. Sastanak je otvorio predsjednik  Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a sastanak je moderirao ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Uz redovno izvješće o radu Hrvatskog Caritasa u proteklom razdoblju i aktualnim i dolazećim  aktivnostima, glavna tema sastanka bilo je predstavljanje „Strateških smjernica Hrvatskog Caritasa za razdoblje 2018.-2023. god." te Softvera za praćenje i unaprjeđivanje rada mreže nad/biskupijskih Caritasa. Temeljem iskustava iz nedavne migrantske krize i prije toga katastrofe izazvane poplavama, ukazala se potreba za specifičnim profiliranjem određenih aktivnosti usmjerenih na realizaciju postavljenih ciljeva kroz provođenja aktivnosti podjelom na specifične zadatke koji će biti realizirani kroz određeno vrijeme, zajedno s osiguranjem kvalitete. Strateški plan je odgovor na izazove u području humanitarno-socijalnog djelovanja i rada Caritasa u narednom razdoblju, a da bi adekvatno odgovorio na izazove mora i ići u korak s vremenom, ojačati kapacitet mreže Hrvatskog Caritasa, te stvoriti odgovarajuće strukture i procedure. Upravo je u skladu s tim predstavljen i projekt izrade novog softvera. Funkcija softvera bit će prije će svega unaprjeđenje rada Caritasove mreže ali i partnersko povezivanje s drugim institucijama koje se bave socijalno-karitativnim radom u Republici Hrvatskoj.

 

Mons. Fabijan Svalina izložio je i rezultate akcija „Pomagati je lako“ i „Za 1000 radosti“, kojima je direktno potpomognuto oko 5000 obitelji, akcija „Nedjelja Caritasa“ te „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“, iz koje se prikupljena sredstva uplaćuju Caritasu BiH. Izvijestio je također da je u travnju završen i Projekt zbrinjavanja izbjeglica i migranata, koji je započeo 2015. god. a odnosio se na tražitelje i korisnike međunarodne zaštite u Hrvatskoj, kojima se u posljednjoj fazi pomoglo financiranjem različitih integracijskih aktivnosti. Sudionike je obavijestio kako je u akademskoj godini 2015./2016. Hrvatski Caritas stipendirao 15 studentica i studenata, od toga njih deset u suradnji s Hrvatskim katoličkim radiom, a još 5 u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima. Predstavio je i publikaciju koju je izdao Hrvatski Caritas pod naslovom: „Izbjeglička kriza u Hrvatskoj - Program žurne pomoći 2015.-2016.“, koja dokumentira rad Caritasove mreže i prati uključivanje volontera te sadrži sve relevantne informacije i statističke podatke vezane uz izbjegličku krizu.

Mons. Josip Mrzljak obavijestio je članove Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa kako je stigla poruka Svetog Oca uz  proglašenje 1. Svjetskog dana siromašnih. Svjetski dan siromašnih obilježavat će se 33. nedjelju kroz godinu, a ove godine 19. studenoga pod motom „Ne ljubimo riječju, već djelima!“. U njoj je papa Franjo pozvao sve ravnatelje Caritasa da se u svojim nad/biskupijama zauzmu za ovaj „Svjetski dan siromašnih“ kako bi on postao tradicija koja će konkretno pridonijeti evangelizaciji i snažno podsjećati naše vjerničke savjesti, omogućujući rast u uvjerenju da nam dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja.

„Siromašni nisu problem: oni su bogatstvo iz kojega treba crpiti dok težimo prihvatiti i prakticirati u našem životu bit evanđelja“ – rekao je papa Franjo u svojoj poruci. Biskup Mrzljak zatražio je da se u nad/biskupijama primjereno obilježi taj dan, podsjećajući istodobno kako je poslanje Caritasa svakoga dana brinuti i skrbiti za potrebite i siromašne.

//21. 6. 2017.

Dokumentiran rad Caritasa tijekom izbjegličke krize


 

Hrvatski Caritas objavljuje publikaciju pod naslovom: “Izbjeglička kriza u Hrvatskoj – Program žurne pomoći 2015. – 2016. “. Publikacija dokumentira rad Caritasove mreže i prati uključivanje volontera te sadrži sve relevantne informacije i statističke podatke vezane uz izbjegličku krizu. Također je napravljen poseban osvrt na volontere i njihov doprinos u izbjegličkoj krizi, kao i na donatore i partnere iz Caritasove mreže.

Publikacija je dostupna u PDF formatu na stranici Hrvatskog Caritasa, a tiskana verzija bit će poslana mreži nad/biskupijskih Caritasa, kao i svim partnerima u projektu.

U izradi je i promotivni video koji će uskoro biti na stranici Hrvatskog Caritasa.

Preuzmite publikacijju

//18. 5. 2017.

Volonterska večer zahvale


 

Slavonski Brod – jučer je u Pastoralnom centru Župe Gospe Brze Pomoći održana večer zahvale volonterima Caritasa koji su se uključili u humanitarni odgovor na izbjeglički krizu. Prošla je godina dana od službenog završetka izbjegličke krize koja je zahvatila i Hrvatsku, no sjećanja na patnje ljudi koji su mahom iz ratom pogođenih zemalja tražili spas na svom putu prema zemljama Zapadne Europe ne blijedi, kao ni osjećaji brojnih volontera koji su se odmah uključili u humanitarno djelovanje i aktivnosti zbrinjavanja izbjeglica i migranata, osobito s područja kampova u Opatovcu i Slavonskom brodu, graničnom prijelazu Bapska – Berkasovo, Belom Manastiru i Tovarniku.

U razdoblju od ljeta 2015. do proljeća 2016. godine Hrvatski Caritas, u suradnji s Caritasom Đakovačko – osječke nadbiskupije te župnim Caritasima s prostora Slavonije i Baranje, proveo je niz aktivnosti koje su podržane od strane Caritasa Internationalisa, Caritasovih organizacija iz Europe i svijeta. Najveća snaga tog projekta, kao i mnogo puta do sada, bili su naši vrijedni volonteri koji su svojim doprinosom pomogli provedbu aktivnosti i posvjedočili istinsku ljubav prema „onima najmanjima među nama“. U znak zahvalnosti, volonterskoj večeri zahvale pridružili su se i đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, predsjednik  Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, te ravnatelj Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijan Svalina.

Zaželjevši dobrodošlicu predsjedniku Hrvatskog Caritasa mons. Josipu Mrzljaku, ravnatelju mons. Fabijanu Svalini, i svim suradnicima, za velikodušnu pomoć pokazanu i za velikih poplava 2014. godine i za vrijeme trajanja migrantske krize, nadbiskup Hranić zahvalio je i za animiranje biskupa, a osobito za organizaciju večeri zahvale za brojne volontere župnih Caritasa bez čije širokogrudnosti i spremnosti ostvareni rezultatine bi bili mogući. "Svima vama, volonterima iz Caritasa naših pojedinih dekanata i župa, vama braćo svećenici i djelatnici u biskupijskom Caritasu želim reći iskreno, toplo, ljudsko hvala! Mene je na posjet kampovima potaknulo kada sam vidio koliko je našim mladih bilo uključeno u aktivnosti koje je organizirao Caritas, kako su zdušno surađivali. Kada smo prošle godine u svibnju otvorili godinu mladih za našu biskupiju, u vidu priprave za nacionalni susret mladih koji će biti u Vukovaru za deset dana, jedna od stavri je bila stvaranje mreže volontera, posebno sam milsio među mladima, jer sam vidio i uvjerio se koliko je dobre volje među vama mladima, a mi možda nismo bilo dovoljno toga svjesni. Potrebno je ubuduće više raditi kako bismo se bolje povezali na svim raznama."

U pozdravnom govoru Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić između ostalog rekao je: „Tu ima puno običnih ljudi koji su tamo u Tovarniku pokupovali kruh i pekmez, čaj,  u prvim danima, to je bilo ono što su mogli ponuditi. Mnogi su tako potrošili cijelu svoju pripremljenu zimnicu. Kad se organizirao kamp u Opatovcu, onda je bilo nešto lakše, alii  ti su ljudi dijelili od svojih skromnih primanja. Divim se plemenitosti i dobroti tih ljudi koji su priskočili i koji su pomagali na način koliko su mogli. Tu su bili volonteri Caritasa koji su dijelili čaj, hranu, deke. Kasnije su imali jedan cijeli šator sa određenim brojem kreveta, koje je Caritas postavio za one koji su tu bili u prolazu kroz Slavonski Brod. Čovjekoljublje nije samo pitanje našega srca, nego je to nešto što pripada biti naše vjere. Ako smo zajedno za euharistijskim stolom, ne možemo ne dijeliti onaj svakodnevni život i brige s drugim ljudima. I zato kršćanin ne pitajući za boju kože, za rasu i vjeru, prihvaća svakog čovjeka i priskače upomoć.“

Mons. Fabijan Svalina govorio je o izazovu što i kako činiti kao Caritas u odgovoru na migrantsku humanitarnu  krizu. "Možete imati silnu tehniku i silan novac, ali bez ljudi, bez onih koji će biti konkretni pružatelji pomoći ne možete ništa! Tome ste i sami svjedočili. Mi smo uz minimalno stvorene strukture, pri Hrvatskom Caritasu i nadbiskupijskom Caritasu DJOS, upravo zahvaljujući odazivu volontera uspjeli. Zato vam u ime Caritasa želim reći hvala za svu dobrotu i ljubav koju ste pružili tih dana, tih mjeseci, za više od 200 stalnih volontera koji su neprestano radili u tri smjene, te više od 30 000 registriranih volonterskih sati." Podsjetio je kako je Hrvatski Caritas među prvima, u znam moralne i konkretne financijske potpore, poslao pomoć Caritasu Makedonije i Srbije još u ljetu 2015. godine te kako bez pomoći Caritasa Internationalis i brojnih donatora iz Europskih i svjetskih Caritasa ne bismo mogli naučiti nešto novo, naučiti nešto o sebi niti biti prepoznatljiv znak u kampu, pa i šire. „Hrvatski Caritas je kroz Program žurne pomoći izravno pomogao više od 260.000 izbjeglica i migranta koji su primili neki od oblika humanitarne pomoći. Provođenje svih tih aktivnosti, naravno ne bi bilo moguće bez velikodušne pomoći volontera i njihovih župa koji su se u velikom broju odazvali na poziv za aktivno sudjelovanje u ovoj krizi. Zbog njih smo se tu večeras i okupili te ovim svečanim druženjem želimo svima njima zahvaliti na toj nesebičnoj pomoći i svjedočenju poslanja Crkve u pomaganju najpotrebnijima među nama…

U razdoblju, od 16. rujna 2015. godine kada je izbjeglička kriza službeno počela do 13. travnja 2016. godine kada je Centar/kamp u Slavonskom Brodu zatvoren – u tih 7 mjeseci, kroz RH prošlo je više od 658.000 izbjeglica i migranata. Broj izbjeglica i migranata koji je prošao kroz Prihvatni centar u Opatovcu: 267.459 oosba, broj izbjeglica i migranata koji je prošao kroz Centar u Slavonskom Brodu: 337.114 osoba, a broj izbjeglica i migranata koji je prošao kroz ostala mjesta obrade: 4.228. U tom periodu od 7 mjeseci koliko je izbjeglička kriza trajala, u različitim Caritasovim aktivnostima sudjelovalo je više od 200 stalnih volontera koji su sveukupno odradili više od 30.000 sati volonterskog rada. Sve u svemu, bio je to veliki humanitarni izazov, najveći još od Domovinskog rata u našoj Domovini, ali s ponosom možemo reći kako smo taj izazov, zajedničkim snagama, uspješno savladali i prevladali. Još jednom zahvaljujem svima vama koji ste se od prvog dana odazvali pozivu i uključili u aktivnosti pružanja humanitarne pomoći“- izjavio je mons.Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Nakon prigodnog programa u kojemu je sudjelovao i zbor Ad Astra, te podjele zahvalnica volonterima i župama, održana je i svečana misa u Crkvi Gospe Brze Pomoći kojom je predslavio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa. U svojoj poslanici naglasio je važnost karitativnog djelovanja, te kako ono proizlazi iz svete mise i euharistijskog slavlja jer je i sam Isus rekao „Što god učiniste jednomu od ove moje braće, meni učiniste!“. Posebno se osvrnuo na volontere u izbjegličkoj krizi i rekao:“ Uvijek je čovjek sretan kad vidi puno dobrih ljudi, a zaista je bilo puno volontera, koji su u izbjeglicama prepoznali bližnjega. Dali im deku, topli čaj. Nismo im mogli puno dati, ali smo im dali ono što je potrebno. Bili smo ovdje i kada je bila poplava, nikad se ne zna kad ćemo opet moći pomoći. Danas je ovo jedan dan zahvalnosti našim volonterima za sve ono što su učinili. Oni su se pokazali i ako bude potreba sigurno će se opet pokazati i dati ono od svojeg siromaštva što imaju. Čuo sam danas kako su ljudi davali zimnicu, mazali pekmez na kruh, ono što su imali. njima je to u tom momentu puno značilo. Davali su ono što imaju u kući, to nije suvišak, a kad dajete od svojega, to je bogatstvo čovjeka“.

//20. 4. 2017.

Sphere trening


 

U Ludbregu, od 04. do 06. travnja, Hrvatski Caritas organizirao je trening za jačanje kapaciteta nad/biskupijskih Caritasa kako bi što adekvatnije i učinkovitije bili spremni odgovoriti na sve eventualne ugroze i krize. Prva u nizu bila je radionica/trening za Sphere standarde koju su vodile kolegice iz Caritasa Bosne i Hercegovine, Dijana Muzička i Sanja Horvat.

S obzirom na iskustva Caritasa iz katastrofe poplava i migrantske krize, evidentno je kako Caritas na području Republike Hrvatske nema dovoljno iskustva koja su nužna i potrebna za brzu reakciju i djelovanje, stoga je nužno ojačati kapacitete, obučiti ljude i sastaviti planove i protokole za možebitne krize i katastrofe.

Cilj ovog treninga bio je upoznati ravnateljice, ravnatelje i djelatnike svih nad/biskupijskih Caritasa sa Sphere standardima i njihovom primjenom, upoznati ih sa osnovnim principima na kojima se zasnivaju Sphere standardi, te s konceptom uključivanja krajnjih korisnika u sve segmente djelovanja u kriznim situacijama. Tri dana napornog rada ali i lijepog druženja u Ludbregu zasigurno su  ispunili očekivanja i organizatora i sudionika, a nagrada sudionicima treninga nije bio samo Certifikat, nego i pregršt novih informacija, razmjena iskustava, mogućnost dijaloga i rasprava, pa i poneka konstruktivna kritika. Treningu su se odazvali kolegice i kolege iz Caritasa Dubrovačke biskupije, ravnateljica Sanja Šanje i kolegica Marija Đurović, iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, pomoćnik ravnatelja Mišo Lukačević i kolegica Ivanka Domazet, iz Caritasa biskupije Krk, kolega RobertBrozić, iz Caritasa nadbiskupije Rijeka, ravnatelj mons. Nikola Uravić, sa kolegicom Slađanom Tuftan i kolegom Danijelom Delongom, iz Caritasa nadbiskupije Split, ravnateljica sestra Vlatka Topalović i kolegica Sonja Maleš, iz Caritasa Šibenske biskupije, zamjenik ravnatelja Miljenko Jukić, iz Caritasa Varaždinske biskupije, ravntelj Ante Šola i kolegica Gordana Šola, te iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, zamjenik ravnateljice Zvonko Erceg. Iz Brodskog Vinogorja Župe Uznešenja Blažene Djevice Marije pridružio se i vlč. Markan Kormanjoš, a i organizatori su također bili i sudionici treninga, pa je tako u radionicama aktivno sudjelovao i mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, Suzana Borko, zamjenica ravnatelja, te kolega Matej Zeba i kolegica Renata Horvat.

Osim cjelodnevnog rada, večeri su bile rezervirane za druženja, pa je jedna takva večer ugodnog druženja uz večeru protekla i u Varaždinu na poziv mons. Josipa Mrzljaka biskupa varaždinskog, a ostalo slobodno vrijeme sudionici treninga proveli su u Ludbregu, posjetom  ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove i misnom slavlju u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje se u pokaznici  čuva relikvija Krvi Kristove. Ugodan rad i ugodno druženje ne bi bilo moguće bez ljubaznog gostoprimstva domaćina Pastoralnog Centra Ludbreg, čiji su ravnatelj mons. Josip Koprek i predivno osoblje pastorala učinili sve kako bi se osjećali kao kod kuće.

Nikakvi treninzi i radionice naravno neće zaustaviti humanitarne krize, ali mogu spriječiti ljudsku patnju i ponuditi priliku za unaprijeđenje pomoći sa svrhom da se ljudima pogođenim katastrofom pomogne na kvalitetniji način. Minimalni standardi opisuju uvjete koji se moraju postići u bilo kojoj humanitarnoj intervenciji kako bi katastrofom pogođeno stanovništvo moglo preživjeti i oporaviti se u stabilnim uvjetima i na dostojanstven način. No jednako je važna i usmjerenost na kapacitete, sveobuhvatna analiza i razumijevanje konteksta i potreba, efektivna koordinacija između nad/biskupijskih Caritasa, a najvažniji od svega su djelatnici s odgovarajućim vještinama i podrškom,kako bi pomoć koju pružaju bila pravovaljana i pravovremena.

Ovaj trening je, kako smo naveli na početku, prvi u našem nastojanju pripreme nad/biskupijskih Caritasa i jačanja kapaciteta na svim razinama i vjerujemo kako suradnje neće nedostajati.

//12. 4. 2017.

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini,

13. do 19. ožujka 2017.


Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini

 

  KAKO SE UKLJUČITI:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101
 • uplatom novčanog dara u župi
 • on-line donacijom 

Poslanica uz Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

Draga braćo i sestre u Kristu!

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini obilježit ćemo ove 2017. godine po 11. put. Tjedan je izrastao kao izraz želje mnogih vjernika i ljudi dobre volje u Hrvatskoj, a odlukom biskupa HBK uobličio ga je Hrvatski Caritas. Tjedan sa zahvalnošću prihvaćaju i prate Hrvati u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi naši iseljenici diljem svijeta. Ovaj Tjedan postaje sve više znak molitvenog i duhovnog povezivanja, ali također,  prema mogućnostima, i materijalnog pomaganja. Mnogi potrebiti zahvalni su za svaki primljeni dar, a posebno stari i nemoćni koji ne žele napustiti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Budimo i ove godine na treću korizmenu nedjelju povezani zajedničkom molitvom i  uzajamnim pomaganjem!

Ove godine treća korizmena nedjelja pada na 19. ožujka, kada slavimo i Blagdan sv. Josipa. O svetom Josipu nema mnogo zapisa u Svetom pismu. Ne spominje se ni jedna njegova izgovorena riječ. Ipak, možemo reći kako je bio čovjek vjere, opisan posebno u događaju Isusova rođenja i njegova djetinjstva. Evanđelje opisuje kako je poslušao anđeoski glas u snu, te se poslušno odazvao zahtjevu koji je stavljen pred njega; bio je radišan čovjek, stolar, te je zbog toga Isusa pratio glas „stolareva sina“. Josipov život prošao je kao i toliki životi ljudi prije i poslije njega koji se ničim nisu istaknuli u svojoj sredini i za svoga vremena.

Međutim, taj skromni muž koji je bio toliko blizak Isusu i Mariji, Kristovoj Majci, intimni sudionik njihovih zemaljskih života i ostvarenja kojima su čovječanstvu otvorili vrata Neba, zaslužuje svu našu vjerničku pozornost. On je uistinu posjedovao sve osobine koje mu Crkva i zajednica vjernika iskazuju u liturgiji i pučkim pobožnostima. On je zaručnik i zaštitnik Djevice, hranitelj Sina Božjeg, glava obitelji, pravedan, mudar, jak, čist, vjeran, poslušan, ogledalo strpljivosti, ures radnika, ures domaćeg života. Stoga nas ne čudi da njegov lik susrećemo u našim crkvama, na oltarima, u obiteljskim domovima i zazivamo ga kao zaštitnika djece, obitelji, radnika, izbjeglica, umirućih…

Ne čudi nas ni da ga je Hrvatski sabor još davne 1687. godine, dakle prije 330 godina, proglasio i zaštitnikom hrvatskog naroda.

Evanđelje po sv. Ivanu spominje ga kao pravedna čovjeka (usp. Mt 1,19). Nema veće slave niti počasti koja bi se ovom čovjeku skromna podrijetla mogla pripisati. Jednostavan, siromašan, iskren, radišan čovjek, nedokučiva nutarnjeg života i duhovne snage, odazvao se Božjoj providnosti i postao suradnik djela spasenja prihvaćajući „uvjete“ za bračnu sreću, odgovornosti odgoja i obiteljskih tereta, nudeći i žrtvujući cijeloga sebe kako bi se ostvarilo  djelo spasenja po Bogu i čovjeku kojemu je on po djelovanju Duha Svetoga nadjenuo ime Isus (usp. Mt 1,25), priznavši ga svojim zakonitim djetetom.

Sv. Josip bio je, dakle, vrlo predan i posvećen čovjek. Potpuno predan! Predan Djevici Mariji, predan Isusu, prihvaćajući sve terete, odgovornosti, rizike i opasnosti  kojima je bila okružena sveta Obitelj. On je bio poslužitelj, radnik, žrtva iz sjene bez koje se mnoga velika djela našeg Spasitelja ne bi mogla dogoditi. Bez njega Marija ne bi imala zaštitu, mali Isus u betlehemskoj štali ne bi imao toplinu. Njihov bijeg u Egipat, skroman život mlade obitelji koja se u tuđini prehranila zahvaljujući Josipovu radu, mjeseci šutljiva rada i skrivene patnje za domom, ali u isto vrijeme gledanje kako dječak Isus napreduje u dobi i mudrosti. Po životu i djelu svetog Josipa vidimo kako maleno i neznatno može postati vrlina bez premca. Ovdje je na djelu svjedočanstvo i prikaz jedne drugačije dimenzije vrijednosti čovjeka, one evanđeoske, koja nam se otkriva u Isusovim riječima u jedanaestom poglavlju Matejeva evanđelja: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.“ Evanđelje naviješta novo Kraljevstvo, ono Nebesko, a objavljuje se onima koji su na ljestvici ljudskih vrijednosti nisko, tzv. malim, neznatnim ljudima!

Sveti Josip tako postaje model skromna čovjeka koji po predanju Bogu omogućuje da se ostvari djelo spasenja. Poručuje nam da je za ispunjen i dobar život dovoljno pouzdati se u Božji plan za svakoga od nas, pa i onda kada ga ne razumijemo! U ovim vremenima posvećenima natjecanju u stjecanju materijalih dobara, sebičnom egoizmu, koji nas otuđuje od zajedništva s našim bližnjima, ali i onima koji su nam bližnji po vjeri, tradiciji, duhu, povijesti, iskustvima - sveti nas Josip podsjeća da se ne trebamo stidjeti ako živimo skromno, od rada svojih ruku, ako nismo u prvim redovima, ako se ničim posebno ne ističemo. Upravo tim skromnim ali dostojanstvenim životom od rada, primjerom marljivosti, radišnosti i vjernosti Bogu, zajedništvom u nevoljama i teškim vremenima ostvaruje se i pokazuje da upravo ono  „siromašno“ u očima ovoga svijeta ostaje zalogom općeg dobra, zajedništva i opstanka pojedinca i naroda, i pokazuje se kao najveće „bogatstvo“.

Po zagovoru i primjeru sv. Josipa podsjetimo se da smo sve što činimo pozvani činiti uvijek s malo više ljubavi. Stoga Vas, braćo i sestre, pozivam da i ove godine u Tjednu solidarnosti i zajedništva, a osobito u nedjelju, na Blagdan sv. Josipa, budemo duhovno bliski jedni drugima, da nas granice država ne razdvajaju, nego da nas naša katolička vjera i Crkva,  u kojima stoljećima živimo, duhovno ujedine. Uz izraze zahvalnosti, neka nas sve blagoslovi dobri i milosrdni Bog po zagovoru sv. Josipa.

mons. Josip Mrzljak
predsjednik Hrvatskog Caritasa


Info materijali


Konferencija za medije Hrvatskog Caritasa u cilju informiranja javnost o provedbi i dosadašnjim rezultatima akcija "Pomagati je lako!" i "Za 1000 radosti"


 

Danas je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održana Konferencija za medije Hrvatskog Caritasa u cilju informiranja javnost o provedbi i dosadašnjim rezultatima akcija "Pomagati je lako!" i "Za 1000 radosti".

"Pomagati je lako" akcija je koju Hrvatski Caritas već tradicionalno šestu godinu za redom provodi u suradnji s "Lidlom Hrvatska". Gđa. Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija "Lidl Hrvatska" izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskim Caritasom i obavijestila da je do sada prikupljeno oko 30.000 tisuća artikala prehrambene i neprehrambene robe, a akcija će trajati do 31. prosinca. Potom je u ime "Lidl-a Hrvatska" uručila prigodni ček u vrijednosti 100.000,00 kuna koji će zapravo biti donacija u naravi Lidl-ove robe, a koja će se prema potrebi raspodijeliti na sve nad/biskupijske Caritase. Prvenstveno će biti usmjerena na pučke kuhinje i prihvatilišta za beskućnike, a potom i na sve ostale obitelji u potrebi diljem Hrvatske.

Na konferenciji za medije također je najavljen ovogodišnji središnji tradicionalni promotivno-humanitarni događaj u sklopu programa "Za 1000 radosti" pod nazivom "Intervencija", koji će se  održati  u subotu 17. prosinca na Trgu bana J. Jelačića s početkom u 08.00 sati. Događaj uključuje humanitarnu prodaju božićnih drvaca s busenom u suradnji s Hrvatskim šumama i Vrtnim centrom Šestine, te promotivnih materijala Hrvatskoga Caritasa. G. Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma Podružnica Zagreb rekao je kako uloga Hrvatski šuma nije samo gospodarska nego i ekološka i socijalna i najavio donaciju od 200 drvaca s korijenom u teglama, a u ponudi će biti obična smreka, srebrna smreka i pančićeva omorika. Vrtni centar Šestine daruje 50 božićnih drvaca koje će također biti u teglama. Cijene će biti predložene kao "početne", a kretati će se u iznosima od 100 do 170 kn (ovisno o visini i vrsti), no s obzirom na svrhu akcije građani će moći dati i više. Sredstva koja će biti prikupljena namijenjena su obiteljima u potrebi diljem Hrvatske. 

Hrvatskom Caritasu i njegovim volonterima iz Franjevačkog svjetovnog reda, Frame i Studentskog katoličkog centra u prodaji će pomagati i gosti podupiratelji, među kojima će između 10.00 i 10.30 sati biti i g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, dr.sc. Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Ana Konjuh, Mario Možnik, Marija Anzulović, Robert Kurbaša, Martina Zupčić, Andrea Solomun, Matija Kvasina, Hrvoje Sep i ostali. Humanitarno-promotivni program na Trgu od 8 do 14 sati vodit će mr. sc.Tanja Popec, urednica Vjerskog programa  Hrvatskoga katoličkog radija.

U sklopu događaja na Trgu bana Jelačića Hrvatski će Caritas na  dva će štanda organizirati i prikupljanje dobrovoljnih priloga građana nudeći promotivne materijale akcije «Za 1000 radosti».

"Intervencija Za 1000 radosti" siromašnih obitelji u Hrvatskoj, ima potporu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa su akcijom obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske. Ukupno je poslano 540.000 tisuća narukvica s porukom za koje djeca daju donacije, a dio ili kompletan iznos prikupljenog novca ostaje i u školama za djecu slabijeg imovinskog stanja ili težeg zdravstvenog stanja. Prigodni materijali akcije poslani adrese više od 1500 župa i sve biskupijske i nadbiskupijske caritase u RH koje također organiziraju i brojne različite inicijative, akcije i projekte. Akciju podupire i Privredna Banka Zagreb koja je u svojih 25 poslovnica u svim najvećim hrvatskim gradovima na svoje je pultove stavila prigodne donacijske kutije HC-a. U najvećim SPAR-ovim trgovinama u Hrvatskoj također je postavljeno 20 donacijskih kutija.U akciju su se uključili i tiskani mediji kao i radijske postaje koje svoju potporu akciji daju emitirajući najave i jinglove bez naknade.

Zvonko Erceg, ravnatelj Caritasa Zagrebačke nadbiskupije rekao je kako je ovakva donacija od iznimne pomoći jer CZN mjesečno pomaže oko 10.000 tisuća socijalno ugroženih obitelji, a tu je i 200 korisnika na dnevnoj skrbi. CZN već sedmu godinu za redom sa "Lidl Hrvatska" provodi akciju "Socijalna košarica", a na godišnjoj bazi pristižu i donacije neprehrambenih artikala poput odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom napomenula je kako Grad Zagreb na dnevnoj bazi kuha 4.500 tisuće obroka dnevno i da im je svaka pomoć u skrbi za socijalno ugrožene građane dobro došla, stoga se rado uključuju u sve humanitarne akcije i prihvaćaju partnerstvo u raznim projektima. "Želim da na kraju akcije "Za 1000 radosti" imamo tisuću razloga zažto biti zadovoljni" završila je svoje obraćanje.


Pozivamo Vas da popratite ovaj humanitarni program Hrvatskog Caritasa i pozovete građane Grada Zagreba da subotnje prijepodne provedu na Trgu bana Jelačića i iskoriste za kupnju božnićnog drvca, te time sudjeluju u humanitarnom prikupljanju pomoći, a sve ostale da

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16

također doprinesu kako bismo svi zajedno najsiromašnijim obiteljima predstojeće blagdane učinili radosnijim.

 

//15. 12. 2016.

Posjet studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta


 

Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta posjetili su 7. prosinca 2016. prostore Hrvatske biskupske konferencije gdje su se u sklopu terenske nastave upoznali s poviješću, poslanjem djelovanjem dviju njezinih ustanova: Hrvatskog Caritasa i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa i zamjenik generalnog tajnika HBK mons. Fabijan Svalina predstavio im je najprije strukturu i djelovanje HBK, a zatim ih upoznao s djelovanjem nacionalne krovne ustanove Caritasa u Hrvatskoj. Dr. sc. Marijana Kompes, mag. phil. s HKS-a predstavila je djelovanje Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Nakon izlaganja studenti su imali prigodu zatražiti pojašnjenje pitanja vezanih za organizacijsku strukturu ustanova, odnos sa mrežama suradnika i krajnjih korisnika.

//8. 12. 2016.

"Za 1000 radosti" - INTERVENCIJA


Hrvatski Caritas predstavio svoje predbožićne akcije: Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti – Intervencija - namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj


Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ INTERVENCIJA mogu se uključiti:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa
  IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16
 • on-line uplatama
 • donacijom proizvoda ili usluga
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)

 

Hrvatski Caritas predstavio je danasu Zagrebu dvije svoje predbožićne akcije: "Nedjelju Caritasa", koju ove godine provodi pod nazivom "Gospodin ostaje vjeran dovijeka! i 14. po redu tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti", namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom "Intervencija".  O  ovim dvjema akcijama, kao i o drugim aktivnostima Hrvatskoga Caritasa koje su u tijeku i kojima se prikuplja pomoć za obitelji koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti i zaduženosti govorili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i njegov ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Nedjelja Caritasa tradicionalno se obilježava treće nedjelje došašća. Usmjerena je crkvenoj javnosti i provodi se odlukom hrvatskih biskupa, ove godine u nedjelju 11. prosinca, kada će se u svim crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Ti su darovi namijenjeni cijeloj Caritasovoj mreži: župnim, nad/biskupijskim i Hrvatskom Caritasu.

U prigodnoj poslanici naslovljenoj "Gospodin ostaje vjeran dovijeka", koja je uz promotivne plakate poslana u više od 1500 župa diljem Hrvatske, biskup Mrzljak upozorava kako "zatvaranjem Svetih vrata u našim katedralama i svetištima nipošto nisu zatvorena vrata Božjega milosrđa, nego se nadamo da su još više otvorena". Kazao je kako smo pozvani odazvati se na Božji poziv vjernosti, a to se očituje uvijek onda "kad se zauzmemo za neki čin kojim se potvrđuje, čuva ili brani dostojanstvo čovjeka, života, pravo na slobodu, jednakost, svaki put kada skupimo hrabrosti da se usprotivimo nepravdi, kada zaštitimo nerođene, slabe, nemoćne, bolesne, neuke, potlačene".

Govoreći o djelovanju Hrvatskog Caritasa, mons. Mrzljak naglasio je kako je ono teče  kontinuirano, cijele godine i kako ga požrtvovnim radom nadahnjuju volonteri u župama, koji vide što je komu potrebno te ostvaruju susret s čovjekom u potrebi, koji je ponekad i važniji od konkretne pomoći.

Predstavljajući 14. izdanje akcije "Za 1000 radosti" u sklopu cjelogodišnjega programa pomoći  obiteljima u potrebi, mons. Fabijan Svalina objasnio je kako je njen naziv "Intervencija" izabran jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdana Božića, naime: Božju intervenciju u naš  svijet, povijest i život. "Nazivom 'Intervencija' želimo naglasiti kako je vrijeme kada treba zajedno djelovati sada; on  upućuje na žurnost djelovanja, na promjenu koja se želi ostvariti i ublažavanje ili popravljanje štete ili nepravde koja razdire čovjekov život. Nastavljajući tu izvornu intervenciju, a suočeni sa siromaštvom, usamljenosti, bolesti, nezaposlenosti, razočaranjem mnogih naših sugrađana,  pozvani smo pitati se: Zašto ne dijeliti, zašto ne voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati – zašto ne pomoći?", naglasio je Svalina.

Takve poruke nalaze se i na prigodnim promotivnim narukvice, koji su ovih dana upućeni u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, uz  potporu i preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Noseći narukvice u deset boja i s deset različitih poruka, djeca i mladi će  uz pomoć svojih požrtvovnih i kreativnih učitelja i učiteljica, profesora i profesorica otkrivati ljepotu dobrote: kako biti prijatelj bližnjima u nevolji, oskudici, bolesti; kako prepoznati potrebe ljudi oko sebe, udružiti se i pravodobno i primjereno pomoći. Već 5 kn  - pa i manji novčani dar – izdvojen za narukvicu može promijeniti nečiji život. 50% sredstava koja se u školi prikupe škola može sama usmjeriti obitelji u potrebi u lokalnoj zajednici, a s drugih 50%  putem Hrvatskog Caritasa i mreže Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.

Mons. Svalina pozvao je i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. "Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme  može roditi nova nada," rekao je Svalina.

U akciju "Za 1000 radosti" moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske, kamo su također dostavljeni plakati i prigodni letci Hrvatskog Caritasa.

Na kraju je mons. Svalina podsjetio kako građani siromašnim obiteljima tijekom cijele godine mogu pomoći i novčanim darom u donacijske kutije Hrvatskog Caritasa koje su postavljene u 25 poslovnica PBZ-a u najvećim hrvatskim gradovima. Najavio je i tradicionalni humanitarno promotivni događaj na Trgu bana Jelačića u subotu 17. prosinca u sklopu kojeg će uz goste,  podupiratelje i volontere Zagrepčanke i Zagrepčani moći po pristupačnim cijenama nabaviti božićna drvca i pritom pomoći obiteljima u potrebi, korisnicima akcije "Za 1000 radosti".

Također je napomenuo da je sve do kraja prosinca u tijeku i akcija "Pomagati je lako", koju već 5. godinu zaredom Hrvatski Caritas provodi u cijeloj Hrvatskoj u suradnji s Lidlom Hrvatska. U 89 Lidlovih trgovina moguće je neki od kupljenih proizvoda darovati siromašnim obiteljima kao i korisnicima crkvenih prihvatilišta za beskućnike i pučkih kuhinja. Djelatnici i volonteri nad/biskupijskih i župnih caritasa tjedno ih preuzimaju i prosljeđuju onima kojima je pomoć potrebna.

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas, putem mreže  nad/biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi  intervencijom ljubavi i dobra dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.

/30. 11. 2016.

Info materijali (download)


Susret s  veleposlanikom Republike Koreje Nj. E. Park Won-supom


U srijedu 30. studenoga 2016. godine, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Josip Mrzljak susreo se zajedno s ravnateljem Hrvatskog Caritasa msgr. Fabijanom Svalinom, s veleposlanikom Republike Koreje Nj. E. Park Won-supom.

Veleposlanik Park novi je diplomatski predstavnik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj. U svom nastupnom posjetu Predsjedništvu Hrvatskog Caritasa, veleposlanik Park izrazio je zahvalnost za dosadašnju dobru suradnju Veleposlanstva Republike Koreje s Hrvatskim Caritasom te izrazio nadu i istaknuo mogućnosti za daljnju plodonosnu suradnju kojom se radi na dobro ljudi u Hrvatskoj te se promiču dobri odnosi dviju država.

Biskup Mrzljak zahvalio je veleposlaniku Parku za pomoć koju je Vlada Republike Koreje udijelila Hrvatskom Caritasu za prihvat i brigu izbjeglica. Ravnatelj Svalina predstavio je rad Hrvatskog Caritasa i progovorio o daljnjim projektima Hrvatskog Caritasa koji su odgovori na postojeće probleme siromašnih te ugroženih skupina u Hrvatskoj.

Na susretu su nazočili i g.CheDong-hwan, savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Koreje te gđa Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

//1.12.2016

Hrvatski Caritas u Puli u suradnji s Lidlom Hrvatska pokrenuo ovogodišnju akciju "Pomagati je lako!"


Hrvatski Caritas pokrenuo je u Puli 3. studenoga ovogodišnju nacionalnu humanitarnu akciju "Pomagati je lako!" namijenjenu siromašnim pojedincima i obiteljima, korisnicima pomoći Caritasa diljem Hrvatske, napose beskućnicima i korisnicima crkvenih pučkih kuhinja. Akciju koja obuhvaća sve nad/biskupijske caritase organizira ove godine od 3. studenoga do 31. prosinca 2016. u suradnji s Lidlom Hrvatska i njegovom mrežom 89 trgovina u svim krajevima Hrvatske.

Predstavljanje akcije „Pomagati je lako!“ održano je u prostorijama Župe sv. Antuna u Puli, gdje su akciju uvodno predstavili mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Naglasivši važnost skrbi za siromašne pojedince i obitelji u potrebi, mons. Svalina zahvalio je unaprijed svima koji će se odazvati pozivu da tijekom trajanja akcije pomognu darivanjem bar ponekog proizvoda koji su  nabavili kupujući za sebe i svoju obitelj. Marina Dijaković zahvalila je Lidlovim kupcima, koji su i proteklih godina iskazivali svoju socijalnu osjetljivost obećajući kako će Lidl za potrebe korisnika crkvenih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike na kraju akcije "Pomagati je lako" dodatno darovati proizvode u vrijednosti od sto tisuća kuna.

Sudionike predstavljanja svojim su topim izričajim i iskustvima obogatili učenici i učenice Osnovne škole "Kaštanjer" iz Pule, koji su sa svojim vjeroučiteljicama Lilijanom Vranjican i Katjom Damjanić pripremili i izložili kreativne i poticajne likovne i literarne radove s temom pomaganja. Osobito je dojmljivo bilo konkretno iskustvo pokretanja zajednice na pomoć prijatelju i njegovoj obitelji učenika 6. razreda Antonija Šarića.

Dolaskom  i prigodnim riječima akciju su poduprli i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačlnika Pule, poželjevši da iz Pule poruka pomaganja zahvati Istru i cijelu Hrvatsku, i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuvši važnost zajedništva i njegove izgradnje za zdravlje društva.

U sklopu predstavljanja, koje je moderirala Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radija Istra, Daniel Načinović, istarski glazbenik i umjetnik riječi, svojim je nastupom i izvođenjem spleta prigodnih stihova i pjesama - od onih na čakavskom dijalektu, preko vlastitih i pjesama hrvatskih pjesnika do onih stranih autora – razveselio i potaknuo okupljene na otvaranje dobroti u sebi.

Kao predstavnici domaćina ovoga predstavljanja, sudjelovali su i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je na završetku nadahnuto govorio o izazovu i prilici koju za činjenje dobra u Crkvi i društvu predstavljaju siromašni.

Nakon službenog predstavljanja sudionici su u Lidlovoj pulskoj trgovini simbolički obavili prvu kupnju, pokrećući time primjerom, zorno, ovogodišnje razdoblje akcije "Pomagati je lako!", u kojem će sve  Lidlove trgovine i cijela Caritasova mreža nastojati – uz pomoć i poticaj Caritasovih volontera i djelatnika – olakšati hrvatskim građanima da malim djelima ljubavi i darivanja izraze solidarnost s njihovim najsiromašnijim sugrađanima. Akcija je ove godine nadahnuta riječima pape Franje: "Ne odustajte od svojih snova o pravednijem svijetu!"

//4.11.2016

Hrvatski Caritas u Puli u suradnji s Lidlom Hrvatska pokrenuo ovogodišnju akciju "Pomagati je lako!"


Hrvatski Caritas pokrenuo je u Puli 3. studenoga ovogodišnju nacionalnu humanitarnu akciju "Pomagati je lako!" namijenjenu siromašnim pojedincima i obiteljima, korisnicima pomoći Caritasa diljem Hrvatske, napose beskućnicima i korisnicima crkvenih pučkih kuhinja. Akciju koja obuhvaća sve nad/biskupijske caritase organizira ove godine od 3. studenoga do 31. prosinca 2016. u suradnji s Lidlom Hrvatska i njegovom mrežom 89 trgovina u svim krajevima Hrvatske.

Predstavljanje akcije „Pomagati je lako!“ održano je u prostorijama Župe sv. Antuna u Puli, gdje su akciju uvodno predstavili mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Naglasivši važnost skrbi za siromašne pojedince i obitelji u potrebi, mons. Svalina zahvalio je unaprijed svima koji će se odazvati pozivu da tijekom trajanja akcije pomognu darivanjem bar ponekog proizvoda koji su  nabavili kupujući za sebe i svoju obitelj. Marina Dijaković zahvalila je Lidlovim kupcima, koji su i proteklih godina iskazivali svoju socijalnu osjetljivost obećajući kako će Lidl za potrebe korisnika crkvenih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike na kraju akcije "Pomagati je lako" dodatno darovati proizvode u vrijednosti od sto tisuća kuna.

Sudionike predstavljanja svojim su topim izričajim i iskustvima obogatili učenici i učenice Osnovne škole "Kaštanjer" iz Pule, koji su sa svojim vjeroučiteljicama Lilianom Vranjican i Katjom Damjanić pripremili i izložili kreativne i poticajne likovne i literarne radove s temom pomaganja. Osobito je dojmljivo bilo konkretno iskustvo pokretanja zajednice na pomoć prijatelju i njegovoj obitelji učenika 6. razreda Antonija Šarića.

Dolaskom  i prigodnim riječima akciju su poduprli i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačlnika Pule, poželjevši da iz Pule poruka pomaganja zahvati Istru i cijelu Hrvatsku, i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuvši važnost zajedništva i njegove izgradnje za zdravlje društva.

U sklopu predstavljanja, koje je moderirala Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radija Istra, Daniel Načinović, istarski glazbenik i umjetnik riječi, svojim je nastupom i izvođenjem spleta prigodnih stihova i pjesama - od onih na čakavskom dijalektu, preko vlastitih i pjesama hrvatskih pjesnika do onih stranih autora – razveselio i potaknuo okupljene na otvaranje dobroti u sebi.

Kao predstavnici domaćina ovoga predstavljanja, sudjelovali su i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je na završetku nadahnuto govorio o izazovu i prilici koju za činjenje dobra u Crkvi i društvu predstavljaju siromašni.

Nakon službenog predstavljanja sudionici su u Lidlovoj pulskoj trgovini simbolički obavili prvu kupnju, pokrećući time primjerom, zorno, ovogodišnje razdoblje akcije "Pomagati je lako!", u kojem će sve  Lidlove trgovine i cijela Caritasova mreža nastojati – uz pomoć i poticaj Caritasovih volontera i djelatnika – olakšati hrvatskim građanima da malim djelima ljubavi i darivanja izraze solidarnost s njihovim najsiromašnijim sugrađanima. Akcija je ove godine nadahnuta riječima pape Franje: "Ne odustajte od svojih snova o pravednijem svijetu!"

//4.11.2016

Zagrljaj sporta i dobrote na 66. Hanžekovićevom memorijalu


Drugu godinu zaredom Hrvatski Caritas, na poziv organizatora IAAF World Challenge Zagreb - 66. memorijala Borisa Hanžekovića i Memorijala Ivana Ivančića - sudjelovao je 5. i 6. rujna na najvećem atletskom natjecanju u Hrvatskoj dodajući toj vrhunskoj sportskoj priredbi plemenitu humanitarnu dimenziju u sklopu programa "Za 1000 radosti". Njime pod nazivom "Zagrli svijet!" prikuplja novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.

Promatrajući vrhunske hrvatske i svjetske atletičarke i atletičare kako se međusobno nadmeću dajući sve od sebe za što bolji rezultat, gledatelji na borilištama uz fontane, na stadionu u "Sportskom parku Mladost", kao i oni uz televizijske ekrane, mogli su pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa podupirati i svoje sugrađane koji se iz dana u dan natječu u teškim životnim natjecanjima – boreći se protiv siromaštva, oskudice, nezaposlenosti i bolesti.

Volonteri Hrvatskog Caritasa posjetiteljima mitinga podijelili su tisuće prigodnih kartica-privjesaka Zagrli svijet!, koje će ih, pričvršćene na torbu, jaknu ili ruksak, svakodnevno pozivati da svijet – i čovjeka – zagrle dobrotom, slavljem, opraštanjem, marljivošću, darovitošću, nadom, strpljivošću, ljubavlju, zahvalnošću, odanošću, služenjem ili osmijehom. Ispod strugalice na poleđini kartice čeka ih i posebna poticajna poruka. Darovali su im također  i Caritasove narukvice s porukom "Vjerujem, sve je moguće",  koje će ih podsjećati da zalaganje i vrhunski rezultat postignut na Hanžekovićevu memorijalu mogu nepovratno promijeniti sportski put i život ponekoga sportaša sudionika ovog natjecanja, ali i da će makar jedan telefonski poziv doprinijeti da se životne prilike neke siromašne obitelji u Hrvatskoj promijene nabolje.

Protežući svoj cjelogodišnji program "Za 1000 radosti" za pomoć obiteljima u potrebi i na ovu veliku sportsku priredbu, Hrvatski je Caritas na osobit način povezao svijet sportskih nadmetanja s dramatičnim životnim natjecanjima u kojima – daleko od tuđih očiju - sudjeluju brojne naše obitelji.   Potrebno im je mnogo upornosti, vjere i požrtvovnosti da bi u njima uvijek iznova našli snagu za ustajanje i nov početak. Da bi pobijedili razočaranje, siromaštvo, tjeskobu. Kao što sportaši ne mogu do rezultata, napretka, uspjeha i pobjede doći bez pomoći ljudi koji stoje uz njih - trenera, roditelja, rođaka, prijatelja, navijača – tako i naši siromašni sugrađani  trebaju nas i našu pomoć.

Znakovitim bacanjem kugle u majicama Hrvatskog Caritasa pomogli su im sportaši: Marijo Možnik, Matija Kvasina, Adrian Šemper, Zdenko Antunović, Hrvoje Sep, Slavko Goluža, Stjepan Božić, Nikola Prkačkin, Ana-Marija Bujas Čelan, Klaudia Bubalo, Marija Anzulović i Eda Karešin.

  Akcijom Za 1000 radosti Hrvatski Caritas već 14 godina putem mreže biskupijskih i župnih caritasa pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske koje hrabro iz dana u dan ustraju u svojim teškim životnim utrkama.

  Siromašnim obiteljima u Hrvatskoj možete pomoći

 • Pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen u cijenu) ili
 • Novčanim prilogom na račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-15)
 • Hvala vam!

Na IAAF World Challenge Zagreb - Memorijalu Ivana Ivančića i Memorijalu Borisa Hanžekovića – dogodio se 5. i 6. rujna prekrasan zagrljaj sporta i dobrote. Vještina sportašica i sportaša združila se s dobrotom gledatelja i navijača u plemenit susret i slavlje života!
#ZagrliSvijetNaHanzeku

//7.9.2016

Susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine


Na blagdan Majke Terezije, 5. rujna 2016. godine, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, te kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine.

Povod susretu bilo je drugo desetljeće provođenja korizmene akcije „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, koju, prema odluci hrvatskih biskupa, od 2007. godine provodi Hrvatski Caritas.

Tijekom godina jedan dio aktivnosti dobro je prihvaćen i prepoznat u Crkvenoj te općoj javnosti, no želja je organizatora, provoditelja i korisnika ove akcije da se, odgovarajući na društvene i političke promjene, iznađu novi načini animacije i senzibilizacije za pomoć  ostanku i opstanku sestrinske Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Biti uporan u duhu svjedočenja solidarnosti za Caritas, Crkvu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ima dublje i dalekosežnije značenje od onoga vidljiva na prvi pogled“, kazao je kardinal Puljić nadovezujući se na riječi mons. Mrzljaka o razlozima zbog koji je akcija pokrenuta prije deset godina: „Brojni vjernici u Hrvatskoj svjesni su i zahvalni za dar ljudi koji su iz BiH došli u Hrvatsku i obogatili je svojom vjerom i kulturom, izgrađuju je svojim znanjem i radom.

U promišljanju novih načina povezivanja župa,  pozivamo i biskupijske i župne Caritase da se i oni svojom inicijativom više približe i pomažu Crkvi u Bosni i Hercegovini, osobito na način bratimljenja, posjećivanja, omogućavanja različitih kontakata među ljudima, možda čak i poslovnih, te da i na taj način pomognu. Konkretna blizina, interes za svakodnevicu s kojom se nose Hrvati, napose u Bosanskoj Posavini i srednjoj Bosni, ali i Hercegovini, središte je napora da ovom akcijom ne prestanemo svjedočiti 'niste sami, – rekao je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Završavajući susret riječima ohrabrenja i nade da će se akcija nastaviti na dobro potrebitih, mons. Mrzljak potaknuo je ravnatelje nad/biskupijskih Caritasa da se u svom radu i služenju bližnjima stave pod zagovor svete Majke Terezije.

//6.9.2016

Biskup primio veleposlanika Ukrajine


Varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak primio je u utorak 30. kolovoza 2016. godine u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu Nj. E. Oleksandra Levčenka, veleposlanike Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Biskup Mrzljak čestitao je veleposlaniku 25. obljetnicu samostalnosti Ukrajine. Veleposlanik Levčenko biskupa je izvijestio o trenutnom stanju i razvoju situacije u Ukrajini. Razgovarali su o ljetovanju djece ukrajinskih branitelja na hrvatskom Jadranu. Riječ je o humanitarnoj akciji kojom se želi omogućiti ljetovanje djece iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.

Još ranije, u susretu veleposlanika Levčenka s predsjednikom Hrvatskog Caritasa mons. Mrzljakom i ravnateljem mons. Svalinom, dogovorena je suradnja u ostvarivanju te humanitarne akcije, koja će sada biti realizirana.

//30.8. 2016

Hrvatski Caritas šalje 25.000 eura i poziva građane na prikupljanje novčane pomoći za stradalnike od potresa u središnjoj Italiji


Jučer, 24. kolovoza 2016. u ranim jutarnjim satima snažan potres magnitude 6,2 stupnja srušio je kuće i ceste u nekoliko planinskih naselja 140 kilometara istočno od Rima. Među najviše stradalima su gradovi Amatrice i Accumoli. Preko 240 osoba smrtno je stradalo, oko 4000 osoba do sada je prijavljeno kao ranjeno, a više od 4300 spasilaca daje sve od sebe da iz ruševima izvuče zatrpane ljude. Jutros je tlo nastavilo podrhtavati. Epicentar novog snažnijeg potresa magnitude 4,7 stupnjeva po Richteru bio je u gradu Norcia. Gradić Amatrice je najviše stradao i samo je u tom gradu 190 mrtvih. U gradskom parku nedaleko od povijesnog centra leže tijela prekrivena dekama, okružena neutješnim članovima obitelji. Vlada Republike Italije će na sjednici u četvrtak popodne proglasiti izvanredno stanje i odrediti iznos sredstava za obnovu.

Odlukom biskupa Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, određeno je da se iz interventnog fonda Hrvatskog Caritasa uputi pomoć u iznosu od 25.000,00 eura Caritasu Italije, koji svoje snage usmjerava na žurno zbrinjavanje i psiho-socijalnu pomoć stradalima od potresa. Kada se za to steknu uvjeti, prikupljena novčana sredstva usmjerit će se na projekte obnove i revitalizacije života u potresom razrušenim gradovima i selima središnje Italije.
Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina potvrđuje: „Hrvatski Caritas u kontaktu je s kolegama u Talijanskom Caritasu te budno prati daljnji razvoj situacije i potreba.“ Također, potiče sve vjernike da se odazovu Papinom pozivu i za stradale izmole dio krunice.

  Hrvatski Caritas poziva sve vjernike i građane dobre volje da se uključe u akciju prikupljanja novčane pomoći za postradale:

 • Nazovite donacijski telefon 060 9010, cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen
 • Donirajte uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na br. 248,
  svrha uplate:
  Potres u Italiji
 • on-line donacijom

 

Biskup Ascolija i Picene mons. Giovanni D'Ercole, koji je na mjesto potresa u Pescari del Tronto stigao odmah nakon podrhtavanja tla, svjedoči „S prvim zracima svitanja vidio sam kako je cijelo područje jedna velika ruševina.“ Odmah su mobilizirani biskupijski i župni caritasi kako bi sva pomoć, u koordinaciji s drugim nadležnim službama, što prije i učinkovitije stigla do stradalnika.
Papa Franjo u obraćanju hodočasnicima na Trgu sv. Petra izjavio je: „Želim uvjeriti ljude u Accumuliju, Amatriceu, cijeloj biskupiji Rieti, Ascoli, Picena te žitelje regija Lazio, Umbria i Le Marche, da smo s njima u molitvama i solidarnosti s cijelom Crkvom.“  Kao konkretan znak blizine žrtvama jučerašnjeg potresa u središnjoj Italiji, papa Franjo poslao je skupinu od 6 vatikanskih vatrogasaca u Amatrice.

Talijanska biskupska konferencija odmah je na raspolaganje stavila milijun eura te odredila nacionalnu kolektu za 18. rujna 2016. kako bi osnažila nastojanja Talijanskog Caritasa u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima dugotrajne obnove.

//25.8. 2016

ZA 1000 RADOSTI najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj

ZAGRLI SVIJET na međunarodnom atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb, 66. MEMORIJALU BORISA HANŽEKOVIĆA!


Drugu godinu zaredom Hrvatski Caritas, na poziv vodstva Hanžekovićevog memorijala, sudjeluje na najvećem atletskom natjecanju u Hrvatskoj dodajući ovoj vrhunskoj sportskoj priredbi plemenitu humanitarnu dimenziju u sklopu svojega programa "Za 1000 radosti", kojim prikuplja novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.

Sportaši koje ćemo gledati na 66. memorijalu Borisa Hanžekovića dolaze se u Zagreb natjecati, međusobno nadmetati. No njihov je najveći izazov borba sa samima sobom: kako pobijediti vlastita ograničenja, strahove, kočnice, kako nadmašiti svoje objektivne mogućnosti.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru svjedočile su velikom šarenom svjetskom zagrljaju sportaša iz različtih sportova. Rio je plijenio pozornost svekolike svjetske javnosti i kao da je na dva tjedna oživio drevni ideal. I mi ćemo u Zagrebu, u Hrvatskoj,  5. i 6. rujna moći zagrliti svijet. Dolaze nam – uz hrvatske olimpijke i olimpijce – i najbolje svjetske atletičarke i atletičari. Dolaze grleći svijet svojom zaraznom marljivošću, nadom, strpljivošću, slavljenjem, darovitošću.

Uživat ćemo promatrajući ih, bodreći ih, priželjkujući da se njihove nade i snovi ispune. Putem elektroničkih medija s nama će biti udružene tisuće ljudi navijajući za svoje ljubimce ili jednostavno uživajući u sportu i natjecanju. Vrhunski rezultat postignut na Hanžekovićevu memorijalu možda će uzbudljivo i nepovratno promijeniti nečiji život.

ZAGRLI SVIJET – ZAGRLI ČOVJEKA!

Svakodnevno, međutim, i u našim se susjedstvima - ali daleko od naših očiju – odvijaju dramatična životna natjecanja. U njima sudjeluju mnoge naše obitelji koje se bore s raznim izazovima: oskudicom, bolesti, dugovima, beznadnosti. I to same. Potrebno im je mnogo upornosti, vjere i požrtvovnosti da bi u tom natjecanju uvijek iznova našli snagu za ustajanje i nov početak. Da bi pobijedili razočaranje, siromaštvo, tjeskobu, neizvjesnost.

Kao što sportaši ne mogu do rezultata, napretka, uspjeha, pobjede doći bez pomoći važnih ljudi koji stoje uz njih - treneri, roditelji, rođaci, prijatelji, navijači – tako i naši siromašni sugrađani  trebaju nas i našu pomoć. I mi, gledatelji, navijači, ljubitelji atletike i sporta, možemo danas ostvariti vrhunski rezultat: Zagrlimo svijet grleći ga dobrotom, darežljivošću, odanošću, služenjem, opraštanjem, ljubavlju za čovjeka u potrebi.

  Akcijom Za 1000 radosti Hrvatski Caritas već 14 godina putem mreže biskupijskih i župnih caritasa pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske koje hrabro iz dana u dan ustraju u svojim teškim životnim utrkama.

  Siromašnim obiteljima u Hrvatskoj možete pomoći

 • Pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen u cijenu) ili
 • Novčanim prilogom na račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-15)
 • Hvala vam!

IAAF Zagreb World Challenge  - Memorijal Ivana Ivančića i Memorijal Borisa Hanžekovića – prilike su za prekrasan zagrljaj svijeta i čovjeka. Neka se u jednom događaju združe vještina sportašica i sportaša s dobrotom gledatelja i navijača u ljepotu susreta i slavlje života! 

Usred krize u kojoj svi živimo, neke obitelji žive kritično. Živimo jednostavno, da bi drugi mogli jednostavno – živjeti!

//25.8. 2016

>> Arhiva novosti 2015.


Preuzmite publikaciju: Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Foto galerija

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija

Video kanal              > Više videa

Učitavam ...