Diakonia
Adresar biskupijskih Caritasa
Iz mreže (nad) biskupijskih Caritasa
Iz međunarodne Caritasove mreže

Kontakti

Hrvatski Caritas
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
+385 1 563 50 45
+385 1 563 50 03
caritas.croatia@caritas.hr
www.caritas.hr

Novosti


Hrvatski Caritas u srijedu 15. travnja uputio 218.000 kn za pomoć poplavljenima u trima biskupijama

Hrvatski Caritas u srijedu15. travnja uputio je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije iznos od 50.000 kn, Caritasu Požeške biskupije 40.000 kn a Caritasu Sisačke biskupije iznos od 128.000 kn.

Radi se o novčanim sredstvima koja su prikupljena u nacionalnoj akciji koju je Hrvatski Caritas 18. veljače pokrenuo za pomoć u obnovi kuća obiteljima stradalima u nedavnim poplavama. Potkraj veljače iz Interventnog je fonda s 30.000 kn već pomogao ublažavanju neposrednih posljedica poplava na području Sisačke biskupije.

I ovaj put mnogi su se odazvali na apel za pomoć bližnjima, i to na različite načine. Usprkos teškim životnim prilikama u našoj domovini, mnogi građani su svojim prilozima potpomogli akciju i pokazali pravu ljubav prema bližnjima u nevolji na djelu.

Tvrtka Prima darovala je poklon-bonove za  namještaj, Vindija proizvode iz svojega asortimana, Spar vodu za piće, a prigodne darove djeci s poplavljenih područja namijenio je DM.

Osim brojnih novčanih darova građana i tvrtki, solidarnost s poplavljenima iskazali su i Caritas Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije, koji je uputio 40.000 kn i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije darovavši 20.000 kn, te Hrvatske katoličke misije.

Zahvaljujemo svima za darežljivost, požrtvovnost i pomoć, kojima su postradalim obiteljima poslali
konkretnu poruku ohrabrenja.

//16. 04. 2014

PRIMA darovala poklon-bonove za namještaj poplavljenim obiteljima u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji u vrijednosti 100.000 kuna.

Odazivajući se na poziv Hrvatskog Caritasa upućen javnosti i svjedočeći svoju osjetljivost za sugrađane u nevolji, u akciju za pomoć stradalima u poplavama uključila se i tvrtka Prima iz Bjelovara  donacijom namještaja.

Tako su Primine poklon-bonove za namještaj u vrijednosti od po 30.000 kuna u srijedu 26. ožujka primile obitelji: Đaković iz Čičke Poljane, Vranešić iz Starog Pračna i Kušan iz Letovanića, a još 20 bonova vrijednosti 500 kn bit će ovih dana distribuirano postradalim obiteljima putem Caritasove mreže. Bonove je obiteljima uručila voditeljica ljudskih potencijala tvrtke Prima Anđelka Vuletić.

Ovom donacijom i Prima se pridružila darovateljima diljem Hrvatske, ali i iz inozemstva, koji su željeli iskazati solidarnost s obiteljima u potrebi na poplavom pogođenim područjima koje se u situacijama iznenadnih prirodnih nepogoda ne mogu same nositi sa svojim nevoljama.

Zahvaljujemo darovatelju i vjerujemo da će ovaj primjer društveno odgovornog poslovanja potaknuti i druge hrvatske tvrtke te da će se suradnja Prime i Caritasove mreže nastaviti i razvijati.

> Pogledajte fotografije

//31. 03. 2014

Aktivnosti Caritasa Đakovačko-Osječke nadbiskupije (Caritas DJOS) u Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, 17–23. ožujka 2014.

Caritas Đakovačko-Osječke nadbiskupije i ove se godine uključuje u korizmenu akciju Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koju po mandatu Hrvatskih biskupa osmu godinu zaredom organizira Hrvatski Caritas.

Događanja koja će kroz ovaj Tjedan nastojati potaknuti molitveno zajedništvo, ali i susrete, su sljedeća:

 • u utorak (18. ožujka 2014.) u Vukovaru (Borovo naselje), župa sv. Josipa Radnika, večernje misno slavlje u 18.30 sati i pobožnost sv. Antunu predvodi prof. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije;
 • od petka (21. ožujka 2014.) do nedjelje (23.ožujka 2014.) djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvođeni ravnateljem dr. Mirkom Šimićem, te grupa od 18 mladih boravit će u obiteljima dviju slavonskobrodskih župa (Bezgrešnog Srca Marijinog, Slavinski Brod 9 i Sv. Antuna Padovanskog, Podvinje). U petak će sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, u subotu hodočaste u Aljmaš, posjetit će i Vukovar – Ovčaru te se u nedjelju, nakon misnih slavlja u župama domaćinima i obilaska Slavonskog Broda, vratiti svojim kućama.
//17. 03. 2014

Sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa u Zagrebu, 11. ožujka 2014.

U Zagrebu je 11. ožujka, u prostorima Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, održana redovita godišnja sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa.

Na sjednici je bilo govora o usvajanju minimalnih standarda upravljanja i etičkom kodeksu za nacionalne Caritase, prema naputcima iz Cor Unuma tj. Caritasa Internationalisa i Caritasa Europe, koji za cilj imaju unapređenje upravljanja i vođenja Caritasovih struktura, oplemenjivanje i dopunjavanje organizacijske politike, ponašanja i promicanje kulture učenja.
Osim toga, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, podnio je izvješće  o akciji "za 1000 radosti" u kojoj će ove godine putem mreže nad/biskupijskih Caritasa za najsiromašnije obitelji biti raspodijeljeno 2,1 milijuna kuna.

Vezano uz korizmenu akciju "Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", istaknuta je zabrinutost pogoršanjem socijalnih uvjeta u kojima žive i rade Hrvati kao i izazovi s kojima se svakodnevno susreće sestrinska Crkva u Bosni i Hercegovini. Poziv za molitveno zajedništvo kao i uključivanje u akciju materijalnim darom još je jednom upućen općoj i vjerničkoj javnosti (više o akciji na www.caritas.hr).

Govora je bilo i o pomoći poplavljenim područjima oko Siska, Velike Gorice, Karlovca i na Požeškom području za koje je do sada putem akcije Hrvatskog Caritasa prikupljeno oko 150 000 kuna (više o akciji na www.caritas.hr). Mons. Josip Mrzljak ponovio je poziv za uključivanje u pomoć poplavljenim područjima te na poseban način potiče župnike da stupe u kontakt s Caritasom Sisačke biskupije i pomognu na način da pojedina ili više župa obnovi po jednu kuću stradalih obitelji.

Najavljena je duhovna obnova za Caritasove djelatnike u svibnju ove godine kojoj će domaćin biti Caritas Dubrovačke biskupije, te akcija prikupljanja starih školskih udžbenika i njihova otkupa kao papirnate sirovine koja za svrhu ima formiranje fonda pri Hrvatskom Caritasu za pomoć siromašnim đacima i studentima.

//11. 03. 2014

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima u Hrvatskoj

Caritasu Sisačke biskupije upućeno 30.000 kn za nabavu najnužnijih namirnica postradalim domaćinstvima.

Uslijed velikih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih domaćinstava  uzrokovanih poplavama u mnogim krajevima Hrvatske, a napose u slivu rijeka Save i Kupe, Hrvatski je Caritas 18. veljače – odlukom svojega  predsjednika mons. Josipa Mrzljaka – pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima.

Iz Interventnoga fonda Hrvatski je Caritas odmah uputio 30.000 kn namijenih nabavi najnužnijih namirnica za obitelji postradale u poplavi za koje skrbi Caritas Sisačke biskupije. Djelatnici i volonteri Caritasa ugroženim stanovnicima poplavljenih područja pomoć dostavljaju vozilima ili,  u  nedostupna područja, čamcima, nastojeći podmiriti bar najosnovnije njihove potrebe. Osobito se ističe potreba za pitkom vodom, mlijekom i konzerviranim i trajnim namirnicama.

  Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte – osobito vjerne podupiratelje akcija i programa namijenih žurnoj pomoći – da svojim novčanim prilozima, a tvrtke i donacijama proizvoda, priskoče u pomoć svojim postradalim sugrađanima svjedočeći socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se: :

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 182
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
 • on-line uplatama

Uz sredstva iz Interventnog fonda Hrvatski je Caritas dobrohotnošću SPAR-a Hrvatska Caritasu Sisačke biskupije usmjerio SPAR-ovu donaciju dvije palete vode za piće namijenjene poplavljenim stanovnicima naselja uz Savu i Kupu, a Vindija d.d. donirala je također 200 l mlijeka.

//18. 02. 2014

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2014.

Korizmena akcija "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" ove će se godine održati osmu godinu zaredom, u tjednu od 17.3.2014. – 23.3.2014.

Mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, u prigodnoj poslanici ističe kako je svrha pokretanja ove akcije, na zajedničku inicijativu Hrvatske i Bosanskohercegovačke biskupske konferencije, "posvijestiti okolnosti u kojima žive Katolička Crkva i Hrvati, prikupiti materijalnu pomoć koja se usmjerava prema biskupijskim i nacionalnom Caritasu u Bosni i Hercegovini te posvjedočiti duhovno i molitveno zajedništvo, otvorenost i razumijevanje za potrebe naše braće i sestara u Kristu."

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, poziva sve vjernike i ljude dobre volje da  podrže ovu akciju novčanim darom prema svojim mogućnostima i molitvom. Mons. Svalina ističe: "Moto ovogodišnje akcije preuzet je iz Papine pobudnice Radost evanđelja i poziva nas da budemo pravi učenici, a pravi se učenik prepoznaje po ljubavi. Ljubav kojoj nas je Krist učio daje život i njeguje prijateljstvo, prepoznaje potrebe bližnjih, traži i ima na srcu dobro sviju koji su nam dani za braću i sestre u Kristu."

  U akciju se možete uključiti:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen
 • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, kod PBZ poziv na br. 101
 • novčanim darom u župi 23. ožujka 2014.
 • on-line donacijom
//18. 02. 2014

BOŽIĆNA AKCIJA HRVATSKOG CARITASA
Za 1000 radosti" - SVI SMO POZVANI!

Hrvatski Caritas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prikupljao sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj

U sklopu 11. nacionalne božićne humanitarne akcije «Za 1000 radosti»  Hrvatski je Caritas u suradnji s « Hrvatskim šumama » i drugim donatorima božićnih drvaca s korijenom u subotu 21. prosinca od 8 do 17 sati na Trgu bana Jelačića prikupljao pomoć  za obitelji u potrebi diljem Hrvatske. Nabavljajući ponuđena drvca s korijenom, građani su skrbili za vlastite obitelji, ali i pomagali obiteljima u potrebi te ujedno i poduprli očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ove su se godine Hrvatskim šumama donacijom božićnih drvaca priključili  i « Zrinjevac d.o.o.«, Vrtni centar Šestine » i OPG « Lončar ». Ukupno je tako u subotu na Trgu bana Jelačića bilo  ponuđeno 320 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame, učenici i učenice VII. Gimnazije, Nadbiskupijske gimnazije, Ženske opće gimnazije i studenti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta pomagali su Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, nosili im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je bilo potrebno,bio je organiziran – zahvaljujući Adria grupi, Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i VC Šestine - i besplatan prijevoz drvaca do stana. Okrepu za volontere tijekom ovog događaja osigurao je Lidl Hrvatska.
U akciji na Trgu bana Jelačića pomogali su i gosti volonteri: Akademski zbor Palma, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik sa suradnicima , Dubravko Merlić, novinar i producent, Marijo Možnik, gimnastičar, RK Zagreb Croatia osiguranje – treneri: Boris Dvoršek, Zlatko Saračević i rukometaši: Luka Stepančić, Luka Šebetić, Ante Kaleb te Ana Konjuh, tenisačica, s trenerom Kristijanom Schneiderom.

Tijekom višestanog programa, uz ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu i članicu Uprave Hrvatskih šuma Mariju Vekić, Zagrepčane i Zagrepčanke je animirala i s gostima volonterima razgovarala Tanja Popec, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju.

U sklopu događanja na Trgu bana Jelačića Hrvatski Caritas je građanima ponudio i prigodne  promotivne materijale akcije « Za 1000 radosti »: narukvice, kartice, magnete, dječje čestitke prispjele na natječaj Hrvatskoga katoličkog radija « Činimo dobro čestitkom » te prigodne proizvoda korisnika Caritasa Sisačke biskupije. 

Božićna drvca u sklopu akcije mogla su se nabaviti i u Župi Presvetog Trojstva u Prečkom, Župi Uzvišenja sv. Križa, Začretje, kao i u Župi sv. Martina, Sv. Martin pod Okićem.

Akciju "Za 1000 radosti" ove godine Hrvatski Caritas vodi pod nazivom "Svi smo pozvani!" Svjesni smo, naime,  da vrijeme u kojem svi sve teže živimo zahtijeva od nas da u zajedništvu i solidarnosti više nego ikad dosad pritječemo u pomoć najugroženijim sugrađanima, susjedima i prijateljima  koji se ne mogu sami nositi s različitim nedaćama, bolestima i oskudicom. Mnogo je nepravda i patnji  što ih usprkos silnoj želji ne možemo izmijeniti, popraviti, ublažiti. Mnogo je potreba koje su drugi pozvaniji podmiriti, propusta koje su drugi pozvaniji ispraviti, promjena koje su drugi pozvaniji i odgovorniji potaknuti. Ali mnogo je i nesretnih ljudi, koji ne svojom krivnjom trpe boreći se za puko preživljavanje i koji trebaju našu pomoć.

Pogledajte fotografije

Događaj na Trgu bana Jelačića dio je aktivnosti unutar nacionalne  božićne akcije "Za 1000 radosti", u koju su se već uključile stotine tisuća učenike osnovnih i srednjih škola za koje smo izradili narukvice u deset boja i deset izvedenica naziva akcije: Svi smo pozvani – širiti prijateljstvo / razumjeti druge / štititi slabije / buditi nadu / činiti dobro / govoriti istinu / pomoći potrebnima / voljeti vjerno / pružiti utjehu / živjeti hrabro! Narukvice takvih poruka oko ruku svojevrstan su poziv djeci i mladima da – napose u predbožićno vrijeme i u ozračju humanih vrijednosti Božića - povezani s drugima rade na zajedničkom cilju: izgradnji boljega i pravednijega svijeta. Gotovo 630.000 narukvica u nekoliko je proteklih tjedana razgrabljeno, izazivajući velik interes i rezultirajući brojnim lokalnim akcijama pomoći pojedincima i obiteljima u potrebi. Škole su, naime, mogle same usmjeravati polovicu sredstava prikupljenih prilozima za narukvice, razvijajući tako osjetljivost učenika za potrebe drugih, zajedništvo, solidarnost i suodgovornost.
U vrijeme pripreme za blagdan koji u središte stavlja Božju intervenciju i ljubav prema čovjeku, iskorak prema bližnjemu u nevolji - svjesni krize i oskudice u kojoj živimo - želimo potaknuti solidarnost s onim našim sugrađanima koji žive u još težoj egzistencijalnoj situaciji.

  POZIV I DALJE OTVOREN – SVI SMO POZVANI ČINITI DOBRO!
  I tijekom siječnja pozivamo građane, tvrtke, udruge, jedinice lokalne uprave i samouprave koji se još nisu uključili u akciju da to učine:

 • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR40 2340 0091 5101 2645 2, poziv na br. 07-13 (OIB 60100836848),
 • donacijom proizvoda ili usluga,
 • pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6.25 kn po pozivu, PDV uključen, operator Moj Telekom).

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas, u zajedništvu s nad/biskupijskim i župnim caritasima, proteklih je godina pomogao tisuće obitelji a ove će godine dosegnuti obitelji nezaposlenih, višečlane obitelji, obitelji branitelja, obitelji  u kojima je netko od članova teško bolestan kao i obitelji samohranih roditelja diljem Hrvatske.

//03. 01. 2014

Hrvatski Caritas uputio pomoć stradalnicima u sukobu u Siriji

„U ovom predbožićnom vremenu sjetimo se u svojim molitvama onih koji pate od posljedica ratnih sukoba i razaranja u Siriji, a na osobit način sviju koji će ovaj Božić dočekati u izbjeglištvu, daleko od svojih ognjišta.“

Odlukom svojega predsjednika mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskog, Hrvatski  Caritas uputio je 20. prosinca 2013. g. iznos od 20.000,00 EUR prikupljenih u akciji „Jedan kruh i jedan pokrivač“ Caritasu Sirije za projekt „Žurne pomoći starijim osobama i medicinsku pomoć za regiju Alepp“.

Akciju „Jedan kruh i jedan pokrivač“ u Hrvatskoj su na poticaj predsjednika Mešihata Islamske zajednice Hrvatske muftije Aziza Hasanovića 23.01.2013. zajednički pokrenuli i provodili Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice, a uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Sudjelujući u projektu žurne medicinske pomoći sredstvima hrvatskih darovatelja Hrvatski će Caritas poduprijeti organizirane aktivnosti Caritasa Sirija i na taj način pomagati da se starijim osobama, kao jednoj od najranjivijih stradalničkih grupa, osigura medicinska skrb i lijekovi. Tako će se omogućiti produženje projekta u kojem je od proljeća ove godine omogućeno oko 150 operacija srčanih bolesnika, 47 dijaliza za bubrežne bolesnike te lijekovi za 105 oboljelih od raznih vrsta karcinoma. Mjesečno će oko 200 starijih osoba, osim medicinske skrbi, primati i pomoć u hrani.
Upućujući prikupljenu pomoć sirijskim stradalnicima Hrvatski Caritas također odgovara i na  opetovane pozive Svetoga Oca (20. lipnja 2013. povodom svršetka 86. opće skupštine Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama) na prekid ratnog sukoba, uspostavu mira i pomoć izbjeglicama: „Neka sukob koji sije smrt prepusti mjesto susretu i pomirenju koji donose život,"  istaknuo je Papa te potaknuo da se ne zaboravi Sirija. "Molim vas da učinite sve moguće kako biste ublažili velike potrebe pogođenih naroda, a posebno onoga sirijskoga…“ 

„Iako i sami u Hrvatskoj pritisnuti različitim teškoćama, dugotrajnom ekonomskom recesijom i oskudicom, kršćanska nam je i ljudska odgovornost ne zatvoriti srce za braću i sestre u potrebi. U ovom predbožićnom vremenu sjetimo se u svojim molitvama onih koji pate od posljedica ratnih sukoba i razaranja u Siriji, a na osobit način sviju koji će ovaj Božić dočekati u izbjeglištvu, daleko od svojih ognjišta“ -  podsjeća ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, zahvaljujući svima koji su se odazvali pozivu Sv. Oca, te preko Hrvatskog Caritasa sudjelovali u prikupljanju novčane pomoći  za stradalnike u Siriji.

//23. 12. 2013

U velikoj humanitarnoj akciji Lidla i Hrvatskog Caritasa prikupljeno više od 65.000 proizvoda

Lidl dodatno donirao 100.000 kuna u proizvodima za siromašne obitelji uoči Božića


Zagreb, 17. prosinca 2013. godine – U velikoj humanitarnoj akciji "Pomagati je lako!" koju su zajedno organizirali Hrvatski Caritas i tvrtka Lidl Hrvatska od 22. listopada do 12. prosinca sakupljeno je više od 65.000 različitih proizvoda, u protuvrijednosti više od 500.000 kuna.

Humanitarna akcija "Pomagati je lako!" i ove se godine provodila na nacionalnoj razini prikupljanjem prehrambenih i higijenskih proizvoda, a uključivala je sve nad/biskupijske Caritase i sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (84). Pomoć je usmjerena ustanovama poput primjerice Pučke kuhinje Šibenske biskupije, Centra za prihvat beskućnika u Osijeku, Doma umirovljenika u Velom Lošinju, Caritasove kuće Vukomerec, dječjeg doma u Brezovici, ali i obiteljima s više djece, teško bolesnim članom ili bez zaposlenih, invalida, umirovljenika. 

Predstavljajući rezultate akcije na konferenciji za novinare 17. prosinca u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina rekao je kako ta akcija pred građane stavlja pitanje "je li uistinu pomagati lako". "Kad postavimo to pitanje, nalazimo se pred velikim dvojbama, koje traže određeno odricanje i žrtvovanje nas kao osoba, pojedinaca i obitelji. No s druge strane se otvara velika mogućnost, pa i velika utjeha da je ipak moguće učiniti nešto dobroga u našim sredinama, konkretno za naše bitne u potrebi. Vjerujem da smo i kroz ovu akciju koju je Hrvatski Caritas organizirao zajedno s Lidlom Hrvatska pokazali da je to moguće", istaknuo je mons. Svalina, te posebno zahvalio volonterima na njihovu doprinosu, službi ljubavi za druge. 

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić podsjetio je na početak suradnje s Caritasom prije četiri godine, te ustvrdio kako je ovogodišnja akcija uspješno završena. Zahvalio je kupcima koji su prepoznali dobru inicijativu u kojoj je sakupljeno više od 65.000 različitih proizvoda. 
Ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije Ivica Jurišić pojasnio je kako je akcija provedena na području nadbiskupije gdje se nalaze tri Lidlove prodavaonice, te kako je podijeljena. Naime, u podjeli se nastojalo da božićni paketi budu veći. Nadbiskupijski Caritas je sakupljene namirnice u Biogradu prepustio župskom Caritasu. 

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar podsjetila na početke suradnje Lidla i Caritasa. Istaknula je kako je točno na današnji dan, 17. prosinca prije četiri godine započeo projekt "Socijalna košarica" i to s velikom skepsom, tada se nije moglo ni sanjati da će suradnja s Lidlom trajati do sada, a uvjerena je i da će se nastaviti. U tom kontekstu istaknula je kako je "Socijalnom košaricom" bilo obuhvaćeno 1500 obitelji, a do kraja studenoga 2013. više od 2000 obitelji. Te brojke pokazuju da su potrebe sve veće. Treću godinu zajednički projekt "Pomagati je lako!" drugu se godinu održava na nacionalnoj razini i u Zagrebačkoj nadbiskupiji je proveden vrlo uspješno, pa je tako preuzeto više od 10.000 artikala. 

Dodala je, kako je zahvaljujući ovoj akciji, Caritas nadbiskupije podijelio 531 paket starijim i nemoćnim osobama, te obiteljima s brojnom djecom, a paketi su podijeljene i djeci za sv. Nikolu. 
Ovo je bila prigoda upoznati se s rezultatima akcije i na području Gospićko-senjske biskupije koje je predstavila tajnica biskupijskog Caritasa Ivana Bilen. Prikupljeni proizvodi namijenjeni su obogaćivanju božićnih paketa, koji se šalju ili razvoze do najudaljenijih sela biskupije. Na kraju konferencije za novinare Boris Lukšić istaknuo je kako je tvrtka Lidl danas Hrvatskom Caritasu uručila donaciju u vrijednosti 100.000 kuna, kako bi siromašnim obiteljima božićne blagdane učinio što ugodnijima.

Zahvaljujući na svoj potpori, kao i na ovoj donaciji koja će biti dostavljena biskupijskim Caritasima, mons. Svalina podsjetio je na Caritasovu božićnu akciju "Za tisuću radosti" koja se provodi jedanaest godina. U tom kontekstu sve je pozvao da se pridruže u subotu, 21. prosinca akciji humanitarne prodaje božićnih drvca


Info materijali (download)

//17. 12. 2013

Caritasova globalna kamapnja: Okončajmo skandal gladi i osigurajmo hranu za sve

164 organizacije Caritasa diljem svijeta 10. prosinca 2013. u 18 sati započinju s kampanjom „Jedna smo ljudska obitelj – Hrana za sve“ koja za cilj ima okončati glad u svijetu do 2025. godine. Ovo je prva Caritasova globalna kampanja protiv gladi, a započinje snimljenom porukom pape Franje i globalnim „molitvenim valom“.

U svojoj poruci papa Franjo potiče institucije i pojedince da poduzmu konkretne korake kojima će se okončati skandal gladi u svijetu.

Za Caritas, skandalozna je činjenica da među nama ima ljudi koji, usred obilja, umiru od gladi. Dok u svijetu 850 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi – trećina se prozvedene hrane baca ili uništava – jedino korjenite reforme i pomak prema održivom sustavu proizvodnje i distribucije hrane mogu nas dovesti k cilju: da se glad u svijetu okonča do 2025. godine i da se nahrani 9.6 milijardi ljudi.

Ključne činjenice i poruke uključuju:

 • U svijetu ima dovoljno hrane ali gotovo jedna milijarda ljudi (točnije 842 milijuna) gladuje. To je globalni skandal.
 • Caritas planira budućnost bez gladi. Ključ za ostvarenje ovog cilja je osiguravanje primjene prava na prikladne hranjive obroke koje priznaje i Opća deklaracija o ljudskim pravima.
 • Zajedno smo jači. Ujedinjeni u konfederaciju (164 organizacije) Caritasi će raditi zajedno na ostvarenju ovog cilja do 2025. godine.
 • U ovoj kampanji radi se o pravu na hranu jer je to jedan od temelja dostojanstvenog života, ali i središte kršćanske vjere jer kruh se transformira u Tijelo Kristovo koje se dijeli vjernicima u slavlju Euharistije.
 • Temelj svake prave promjene polazi od nas samih i ponajprije od naše sposobnosti da prepoznamo Kristovo lice u u svima koji gladuju (usp. prispodobu o putu u Emaus, dobrom Samarijancu i riječima koje Isus izgovara o posljednjem sudu: „Bijah gladan i dadoste mi jesti“).
 • Prispodoba o umnažanju kruha i ribe uči nas da, uz Božju milost i našu dobru volju, možemo nasititi i sebe i druge.
 • Jedna smo ljudska obitelj - Hrana za sve odvija se na tri razine: međunarodno zagovaranje prava na pristup hrani, nacionalni ciljevi o kojima može odlučiti svaka Caritasova organizacija i osobna razina na koju smo pozvani u promišljanju o stavovima i navikama o korištenju hrane i njezinom bacanju. Pozvani smo promišljati i djelovati kroz konkretna djela ljubavi i pravednosti.
 • Prvi od Milenijskih ciljeva je uklanjanje gladi i siromaštva. Caritasova konfederacija želi ujediniti svoje snage i dobru volju te se na taj način pridružiti mnogim drugim organizacijama u doprinosu ostvarivanja razvojnih ciljeva iza 2015. godine, te na taj način okončati patnje milijuna gladnih ljudi diljem svijeta.

Početak kampanje:

 • Kampanja službeno započinje 10. prosinca 2013. u 18 sati tzv. "molitvenim valom", na Dan ljudskih prava jer se odnosi na pravo na hranu .
 • Petominutna video poruka papae Franje obilježit će početak kampanje; u njoj Papa govori o skandalu gladi i dužnosti koju imaju pojedinci, organizacije i narodi da poduzmu konkretne korake kako bi se ova sramota ljudskog roda okončala.
 • Početak naše kampanje događa se u Došašću, važnom vremenu u kojem istražujemo misterij utjelovljenja našeg Gospodina koji „dođe da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv 10,10).
 • Val molitve cilja za duhovnim jedinstvom Caritasovih organizacija, njihovog osoblja i volontera, te ljudi dobre volje u cijelom svijetu. Ovo je trenutak za promišljanje o tome zašto i kako možemo utjecati na pitanje gladi u svijetu.
 • Caritasove organizacije na svim kontinentima sudjelovat će u molitvenom valu i raditi zajedno na ostvarivanju ciljeva kampanje.

  JEDNA SMO LJUDSKA OBITELJ - HRANA ZA SVE

  Molitva

   Bože, povjerio si nam plodove stvaranja tako da bismo
  brinuli za zemlju i sitili se od njezina obilja.

  Poslao si nam svoga Sina da podijeli s nama svoje tijelo i krv
  kako bi nas podučio tvojem Zakonu Ljubavi. Po njegovoj smrti
  i uskrsnuću združeni smo u jednu ljudsku obitelj.

  Isus je pokazao veliku brigu za sve gladne – umnažajući pet kruhova i dvije ribe u gozbu koja je nahranila tisuće.

  Stojimo pred tobom, o Bože, svjesni svojih grijeha i propusta,
  kako bismo podijelili hranu sa cijelim ljudskim rodom.

  Kroz svoju mudrost, nadahni svjetske vođe i sve ljude svijeta
  da pronađu pravedna i održiva rješenja kako bi osigurali
  da svi ljudi u svijetu imaju pristup hrani.

  To me molimo, o Bože, da se u času Božanskog suda mognemo predstaviti
  i najaviti kao "jedna ljudska obitelj" s "hranom za SVE". AMEN.

  www.caritas.org

 

//10. 12. 2013

Za 1000 radosti 2013. - Svi smo pozvani!

Hrvatski Caritas pokrenuo tradicionalnu akciju za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj

U akciju "Za 1000 radosti” građani, tvrtke, udruge, ustanove mogu se uključiti do kraja siječnja:

 • novčanom donacijom na račun IBAN HR40 2340 0091 5101 2645 2,
  poziv na br. 7-13 (OIB 60100836848)
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen; operator Moj telekom)
 • objavom  informacija i oglasa na web-stranici, internetu, biltenu, novinama,
  ostavljanjem plakata ili emitiranjem radijskog spota
 • Online uplatama


U srijedu 4. prosinca, početkom vremena došašća, Hrvatski je Caritas na cijelom području Republike Hrvatske, već jedanaestu godinu zaredom, pokrenuo tradicionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti". Ove je godine vodi pod nazivom "Svi smo pozvani"  kako bi potaknuo građane, tvrtke, udruge, djecu i mlade, jedinice lokalne uprave i samouprave, sve ljude dobre volje, na djelatnu ljubav i konkretnu pomoć obiteljima koje se ne mogu same nositi s različitim nedaćama, bolesti i oskudicom u vremenu bremenitu neizvjesnošću, strepnjom i nespokojem.

> Opširnije


Hrvatski Caritas pokrenuo akciju za pomoć stanovništvu Filipina stradalom razornim djelovanjem tajfuna Haiyan


Odlukom svojega predsjednika mons. Josipa Mrzljaka, i na poticaj pape Franje, za stradalnike koje je u Filipinima  pogodio tajfun zastrašujuće snage Hrvatski će Caritas  prikupljati novčana sredstva namijenjena ublažavanju katastrofalnih posljedica koje trpe milijuni Filipinki i Filipinaca. "Žrtve su, nažalost, brojne a štete goleme. Molimo za našu braću i sestre i potrudimo se poslati im svoju konkretnu pomoć", pozvao je u nedjelju 10. studenoga papa Franjo.

Tajfun Haiyan, najsnažniji tajfun ove godine i  možda najjači koji je ikad pogodio zemlju opustošio je u petak središnji dio Filipina. Nagnao je milijune ljudi da potraže sigurniji smještaj, uništavajući kuće i kidajući električnu mrežu. Super-tajfun pete kategorije, nakon otoka Leyte i Samar, sručio se udarima od tristotinjak kilometara na sat i 5-6 metara visokim valovima i na sjeverni dio pokrajine Cebu, popularno turističko područje.

"Ovo je najveća i najjača oluja koja je ikad pogodila našu zemlju. Zahvatila je neka od  područja   prošloga mjeseca poharana razornim potresom. U velikoj smo potrebi. Ovo je golema nesreća",   javlja  Edwin Gariguez,  izvršni direktor Filipinskog Caritasa. "Broj mrtvih i ranjenih stalno se povećava. Mrtva su tijela posvuda. Ljudi su traumatizirani. Najnužniji su nam hrana i voda. Potrebna nam je svaka pomoć koju možemo dobiti."

  Pomoć je moguće uputiti:

 • Uplatom na žiro-račun IBAN: HR05 2340 0091 1000 8034 0
  poziv na broj 11-13
 • Pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (6,25 kn po pozivu
  – PDV uključen u cijenu)
 • Online uplatama

Prikupljena novčana sredstva Hrvatski će Caritas usmjeriti Filipinskom Caritasu  za projekte pomoći u sklopu objedinjenog plana kojim mreža Caritasa Internationalis  koordinira svoje aktivnosti žurne međunarodne humanitarne pomoći.

Ekipe Filipinskog Caritasa kao i CRS-a već se od petka nalaze se na najteže pogođenim područjima pružajući pomoć unesrećenima.

//11. 11. 2013

Lidl i Hrvatski Caritas ponovno pokrenuli veliku humanitarnu akciju

Po završetku akcije Lidl će dodatno donirati 100.000,00 kuna u proizvodima


Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas danas su obilježili početak velike humanitarne akcije "Pomagati je lako!", koja se u Hrvatskoj provodi već treću godinu. Akcija pomaže najugroženijim obiteljima i pojedincima u našim sredinama, inače korisnicima Caritasa.

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina ovoga su puta upravo iz Splita Hrvatskoj poslali poziv na zajedništvo s najsiromašnijima, a akciju su svojim  dolaskom podržali zamjenica gradonačelnika Splita Aida Batarelo, zamjenik gradonačelnika Kaštela Zoran Bonacin, zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade-Šilović, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Slavko Jerončić, te ravnatelji/ce Centara za socijalnu skrb dalmatinskih gradova: Imotskog, Kaštela, Metkovića, Omiša, Ploča, Solina, Splita i Trogira. Pridružili su im se i poznati splitski glazbenici Oliver Dragojević, Doris Dragović, Joško Čagalj Jole i klapa "Pasika".

Više o događaju, kao i fotografije, možete pronaći ovdje.

//22. 10. 2013

Hrvatski Caritas poslao 10.000 eura u Ruandu

Ruanda se nalazi u pojasu ekvatorijalne Afrike, bez izlaza na more. U zemlji veličine polovine Hrvatske živi oko 8 milijuna ljudi od kojih, prema statistikama, čak 60% živi u teškom siromaštvu.

Stanovništvo se dijeli na Hute, Tutsije i Twa, a oko 90% stanovnika su katoličke vjere. Godine 1994., u sukobu između Tutsija i Huta, izvršen je genocid nad pripadnicima plemena Tutsi kada je u samo 100 dana ubijeno između 800 000 – 1000 000 ljudi. Posljedice tih nemilih događaja osjećaju se još i danas. O životu u Ruandi razgovarali smo s don Dankom Litrićem, misionarom u Ruandi.

HC: Don Danko, jedan dio sredstava koji smo vam uputili zahvaljujući darovima naših dobročinitelja upotrijebit ćete za projekt skrbi za zatvorenike? Recite nam koji je razlog da se brinete baš za tu skupinu siromašnih?

Kada smo razgovarali o tome u koje projekte usmjeriti prikupljena sredstva moja prva misao je bila: "Tko je gladniji od naših zatvorenika?!". Brinemo za njih u jednoj od najsiromašnijih četvrti koja se zove Gatenga, te u našoj novoj misiji Don Bosco Muhazi. Novčanim darom koji ste nam poslali kupit ćemo rižu i tako osigurati da barem neko vrijeme imaju osiguran dnevni obrok.

Ja u zatvoru u kojem je oko pet tisuća zatvorenika pomažem generalnom vikaru. Služim Sv. Misu, ispovijedam, razgovaram s tom našom trpećom braćom od kojih su mnogi zatvoreni još od rata i genocida 1994. godine. Među njima su i mnogi moji poznanici iz misija u kojima sam djelovao prije rata. Neki su zacijelo nevini i lažno optuženi: među njima ima svećenika, katehista, angažiranih vjernika, čak i časnih sestara. Zamislite samo, nedavno su nakon dvanaest godina u zatvoru oslobođene svih optužbi i puštene na slobodu dvije časne sestre! Jedan prijatelj svećenik koji je još uvijek u zatvoru više mi je puta rekao: "Da tebe nema, ja bih već odavna umro." Naravno, među zatvorenicima ima i onih siromaha koji su potpali pod utjecaj loših vođa i počinili zlodjela ubojstva, krađe, silovanja, onih koji su za vrijeme masakra progonili i nas svećenike. Bez obzira na sve, jedno je sigurno: svatko od njih ima potrebu za Božjim milosrđem i našom ljubavlju. Krist je i njihov Spasitelj i Prijatelj, a Crkva majka. Zato moramo misliti i na njih.

HC: Sredstva ćete upotrijebiti i za siromašnu djecu za koju skrbite u Domu siročadi u glavnom gradu Kigaliju. Recite nam koju riječ više o tome.

Drugi dio sredstava usmjerit ćemo za rad naših domaćih sestara  Prijateljica siromaha koje čine mnoga dobra djela za siromahe: brinu za djecu bolesnu od AIDS-a i gladi, napuštenu djecu i djecu zatvorenika, starce, bolesnike, silovane žene, itd. Naime, kao svećenik ne mogu direktno dijeliti pomoć koju dobivamo od naših dobročinitelja, pa to činim preko sestara.

Kada sam prvi puta bio upravitelj Doma siročadi u Gatengi strašno me mučio svakodnevni problem djece "iza zida". Naime, siromašna ili napuštena djeca koja nisu imala sreće ući u naš Dom svakoga bi dana, penjući se jedan na drugoga, najčešće za vrijeme obroka, preskakala zid i pokušavala se nahraniti "ostatcima"  u tanjurima i zdjelama naših štićenika.
U Domu nažalost nije bilo mjesta za sve i zajedno sa subraćom odlučili smo naći rješenje. Dobrotom djece i naših ljudi u Domovini, uspjeli smo sagraditi jednu kućicu za sestre, odmah uz naš Dom. Nabavili smo im velike lonce i opremili jednostavnu kuhinju, osposobili nekoliko soba i radnu prostoriju. Sestre svakodnevno pronalaze djecu na ulici ili u siromašnim četvrtima. Radi se najčešće o djeci koja imaju samo jednog roditelja – majku. Očevi su im ili umrli ili su u zatvoru ili su napustili obitelj, nestali i sl. Majka je bolesna – najčešće od opake bolesti AIDS-a – nezaposlena, traži nadničarske poslove, ali najčešće ne nađe ništa. Takva djeca žive na ulici, ne idu u školu jer nemaju novca da plate školarinu, uniformu, školski pribor... Najmanji ostaju kod kuće i čekaju da se majka vrati i donese nešto za jelo, ali majke se katkad ne vraćaju po nekoliko dana i oni traže bilo što, bilo gdje. Ima i starije djece koja samostalno skrbe za mlađu braću i sestre. Njima je još gore! Žive u iznajmljenim sobičcima, bez kreveta, bez namještaja, spavaju na podu, u dronjcima. Koja je to bijeda!

Sestre su domišljatom ljubavlju uspjele dogovoriti s zainteresiranim majkama da dopuste djeci da idu u školu. Ono što nam dobri ljudi pošalju sestre raspoređuju na djecu za koju skrbe i koju školuju. Za to vrijeme njihove majke organizirane su u skupinu koja se zove Tuzamurane (na hrv. ustanimo, dignimo se). Ova grupa okuplja oko šezdeset siromašnih i bolesnih žena koje dva dana u tjednu, pod vodstvom sestara i jedne socijalne radnice, uče, pletu, šivaju, izrađuju šešire, torbice, narukvice. Ostale dane u tjednu traže druge poslove ili rade ručne radove. Ove hrabre žene i njihova djeca svakodnevno nastavljaju svoju životnu borbu i žive ponosno – od rada svojih ruku, s nadom u bolju budućnost svoje djece! Nije li to prekrasno? Svim našim dobročiniteljima zahvaljujemo na plemenitosti i brizi za siromahe koji su vam daleko, ali koji su vam i blizu po Kristovoj ljubavi koju nam svjedočite.

HC: Recite nam još za kraj nešto više o djelovanju sestara Prijateljica siromaha. Kada je red utemeljen i koja je njihova karizma?

Kako vam je mnogima poznato, u Ruandi ima jako puno siromaha. Znam, siromaha ima svugdje, ali ovakvih i ovoliko – teško je naći drugdje na svijetu.

Ruanda je na Ekvatoru, udaljena na tisuće kilometara od mora, tako da je dugo vremena, sve tamo do pri kraj devetnaestog stoljeća, ostala izolirana. Prvi misionari dolaze u Runadu tek oko 1900. godine. Do tada nije bilo nikakve škole, nikakve bolnice, nikakve kulturne ili socijalne ustanove... Zato nije čudno da su ljudi nepismeni živjeli na savanama i u prašumama na vrlo primitivan način. S dolaskom bijelaca i misionara život se mijenja: crkve, škole, bolnice i sve ostalo oko njih mijenjaju način života. Ja sam došao na već izoranu ledinu – našao sam sve to. Ali, od 1981. – kad sam stigao u Ruandu – život se je jako promijenio. Posebno nakon 1994. – vrijeme rata i genocida. Prema službenim statistikama 60% stanovništva je siromašno. To su oni koji nemaju ni kuće, ni zemlje, ni posla, ni što obući niti što jesti. Njihova djeca ne mogu ići ni u školu – ako je započnu, napuštaju je poradi gladi i najnužnijih sredstava za školu: školarine, uniforme, bilježnica, olovaka... U osobito teškoj situaciji su udovice, napuštene žene, djevojke majke, starci i bolesnici te djeca siročad.

U takvoj situaciji nastala je 1986. Družba časnih sestara Prijateljice siromaha. Osnovala ih je jedna časna sestra «asomsioniste» - članica jedne družbe iz Francuske, kojih ja ne poznajem niti ih ima kod nas u Domovini. Sestra Katarina, osnivačica reda je Ruanđanka. Nju je duhovno i materijalno pomagao don Mile Galić, u čijoj misiji su ponikle Prijateljice siromaha. Don Mile Galić stradao je 1995. godine u Svetoj zemlji. Svoju malu ušteđevinu ostavio je meni da predam toj novoj redovničkoj družbi. To mi je bio kao poziv s Neba, da ih i ja nastavim pomagati.

Sestre žive vrlo jednostavno i spremne su na sve da bi došle do siromaha: bile su spremne živjeti daleko od župne crkve i svećenika, svugdje gdje je bilo potrebno ići pješke, puno kilometara,  poučavati u vjeri starce i bolesne u kući, nositi im sv. Pričest, primiti u svoj siromašni dom izgladnjele i neishranjenu djecu. Same su spavale u kućicama, na podu, u travi – kao i drugi siromasi. Tako sam se uvjerio: siromasi pomažu siromašne! To je razlog da sam ih zavolio.

HC: Don Danko, zahvaljujemo vam na ovom razgovoru i svjedočanstvu žive vjere u Ruandi. Želite li nam još poručiti nešto za kraj?

Želi  od srca zahvaliti svim dobrotvorima koji preko Caritasa pomažu siromasima. Svjestan sam da svaki čovjek ima svojih potreba – jer ljudsko je srce takvo da želi uvijek nešto više. Ali, vi ste izabrali najljepše: svoju sreću podijeliti s nepoznatim siromasima, odričući se od svoga – za nepoznate ljude u Crkvi daleke i siromašne Afrike. U ime zatvorenika, djece siročadi, bolesnih, bogalja, siromašnih – želim vam reći iskreno HVALA!

Dobri Bog neka vas nagradi svojim milostima i radostima. Molite za mene, kao što ću i ja moliti za vas i vaše. Tako ćemo ostati povezani u Gospodinu.

  Svi oni koji žele nastaviti pomagati male projekte Hrvatskog Caritasa u Africi svoje uplate mogu izvršiti na kunski žiro račun kod PBZ, broj računa: HR05 23400091100080340, s naznakom: za Afriku, poziv na broj: 27

//29. 07. 2013

Susret ravnatelja nacionalnih Caritasa iz Srednje i Jugoistočne Evrope u ZagrebuU Zagrebu je od 24. do 26. travnja 2013. održan susret ravnatelja nacionalnih Caritasa te nacionalnih koordinatora iz zemalja  Srednje i Jugoistočne Evrope (Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Bugarske, Makedonije), koji su okupljeni oko inicijative promicanja razvoja župnih caritasa i volontarijata, kao nastavak formacije animatora nad/biskupijskih Caritasa.

Na susretu je sudjelovala i predstavnica Caritasa Italiana za programe u Evropi, gđa Laura Stopponi kao i regionalni predstavnik Catholic Relief Services za Srednju i Istočnu Evropu i Aziju g. Marc D'Silva, čije su organizacije partneri u ovom projektu.

Susret je održan s ciljem vrednovanja dosadašnje suradnje i planiranja budućih aktivnosti uz osvrt na motuproprio Benedikta XVI. O služenju ljubavi, koji je objavljen u studenom prošle godine u Rimu, s nakanom da se osigura cjelovit normativni okvir i odrede kriteriji kojima se uređuju  različiti organizacijski oblici crkvenog služenja ljubavi. Dokument osobito naglašava kako je djelovanje Caritasa kao službe ljubavi koju Crkva izražava prema braći i sestrama u različitim potrebama tijesno povezan s dijakonalnom bîti Crkve i biskupske službe, te definira ulogu biskupa u organiziranju sustavnoga karitativnog djelovanja kao dijela cjelovitog pastorala, a na osobit način potiče osnivanje i rad župnih Caritasa.

Iako su iskustva i modeli rada u razvijanju župnih caritasa i animacije za volontarijat kršćanske inspiracije specifični za svaku od pojedinih zemalja, zajednički je zaključak da ovakvi susreti doprinose obogaćenju Crkve te boljem (u)poznavanju svakodnevnih izazova i teškoća. Oni su također i poticaj za povezivanje i svjedočenje solidarnosti u duhu međusobnog uvažavanja.

Osim već postojećih aktivnosti u kojima je moguće sudjelovati, ravnatelji nacionalnih Caritasa suglasili su se kako je, sukladno preporukama gore spomenutog motuproprija i poticajima Sv. Oca Franje - koji je već nekoliko puta jasno istaknuo kako je Crkva pozvana na Caritas i kako biti kršćanin znači živjeti vjeru svaki dan, a toga se ne smijemo bojati - potrebno usmjeriti pažnju na trajnu edukaciju i formaciju svećenika, redovnika i redovnica, te na poseban način vjernika laika koji se profesionalno ili volonterski stavljaju na raspolaganje Crkvi u svjedočenju djelotvorne kršćanske ljubavi prema bližnjima u materijalnim, moralnim i duhovnim potrebama.

Temeljem rasprave, ravnatelji su zamoljeni da  preko predsjednika nacionalnih Caritasa informiraju svoje biskupske konferencije o dosadašnjim plodovima i iskustvima ove suradnje te da potaknu promišljanje o uvođenju kolegija o Caritasu u teoriji i praksi na katoličke bogoslovne fakultete, kao i u edukaciju i trajnu formaciju vjernika laika, osobito vjeroučitelja i kateheta.

//29. 04. 2013

Poziv na uključenje u akciju "Zelena čistka"

Dragi vjernici i svi ljudi dobre volje!

Pozivam vas da i ove godine zajedno i konkretno iskažemo svoju ljubav prema Stvoritelju i lijepoj našoj domovini Hrvatskoj uključujući se u akciju “Zelena čistka” i očistimo brojna divlja odlagališta otpada.

"Treba živjeti u poštovanju, dobru, čuvanju prijateljstva. Budite čuvari Božjih darova. Kada ne vodimo brigu o svemu što je stvoreno, srce se suši i počinje razaranje. Zbog toga bih želio zamoliti sve ljude koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu, ekonomiji da budemo čuvari stvorenoga, Božjega plana, čuvari jedni drugih", poručio je nedavno papa Franjo. Doista, pozvani smo biti čuvari svih Božjih darova, pa i prirode u kojoj živimo. Tako ćemo svjedočiti i o odgovornosti, poštovanju, prijateljstvu u odnosu prema braći i sestrama ljudima.

“Zelena čistka” je akcija koja će se – kao dio svjetske akcije “Let's do it! World Cleanup 2013” u kojoj sudjeluje više od 96 zemalja diljem svijeta - održati u subotu 20. travnja u svim krajevima Hrvatske. Prošlogodišnje prvo iskustvo poticaj je da i ove godine udružimo snage u očuvanju okoliša: šuma, rijeka, jezera, dolina, mora, puteljaka, vrtača - i očistimo svaki kutak naše Hrvatske. U petosatnoj akciji 2012. sudjelovalo je više od 40.000 ljudi iz 161 grada i općine, a sa 729 divljih odlagališta uklonjeno je više od 3.700 tona otpada.

Akcija se organizira prema načelu: svatko čisti svoj kraj, kako bi u zajedništvu očistili cijelu Hrvatsku! U nju su uključene mnoge jedinice lokalne ili regionalne samouprave, ustanove, udruge, mediji, ministarstva, pojedinci, a detalje o vama najbližoj lokaciji čišćenja divljeg odlagališta otpada pronaći ćete na www.zelena-cistka.org.

Da bi Hrvatska, koju nazivamo i lijepom i našom, svojim ljepotama i prirodnim darovima  mogla poslužiti i budućim naraštajima Hrvatske i svega svijeta, ohrabrujem vas da se, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, u subotu 20. travnja uključite u akciju Zelena čistka.

Radujući se vašem odazivu, želim vam mir i dobro!

+ mons. Josip Mrzljak
predsjednik Hrvatskog Caritasa

//10. 04. 2013

Izvještaj s tiskovne konferencije sedmi "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH"

Sedma korizmena akcija Hrvatskoga Caritasa Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH predstavljena je jučer 25. veljače 2013. na konferenciji za novinare u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije, na Ksaveru, u Zagrebu. Akcija se održava od 25. veljače do 03. ožujka 2013. Slogan ovogodišnje akcije je "Vjera bez djela je mrtva".

U proteklih šest godina prikupljeno je oko 17 milijuna kuna i financirano oko 200 projekata iz područja obrazovanja, socijalne skrbi i poticanja socijalnog poduzetništva te projekata mreže Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa, mons. Josip Mrzljak podsjetio je da akcija ima svoju duhovnu i materijalnu dimenziju. Cilj je prikupiti materijalnu pomoć, ali i potaknuti vjernike i ljude dobre volje na svekoliku solidarnost s katolicima i Hrvatima u BiH. Uključivanjem u molitveni hod organiziran po brojnim župama diljem Hrvatske, istaknuo je biskup Mrzljak, svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da smo im spremni pomoći te na taj način potaknuti mnoge da se uključe u ovu akciju. Poticanjem susreta na župama "želimo doprinjeti većem povezivanju i upoznavanju vjernika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske" ističe biskup Mrzljak.

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa predstavio je načine na koje se zainteresirani mogu uključiti u akciju: novčanim darom na župama u nedjelju 03. ožujka 2013., pozivom na donacijski telefon 060 90 10, uplatom na žiro račun akcije kod PBZ, 2340009 - 1100080340, poziv na br. 101 ili online donacijama preko web-a Hrvatskog Caritasa. Duhovni prilog moguće je dati sudjelovanjem sudjelovanjem u molitvenom hodu.

Fra Miljenko Stojić, ravnatelj Caritasa BK Bosne i Hercegovine predstavio je rezultate projekta istraživanja siromaštva koje je Caritas proveo na župama, te naglasio kako zabrinjava pad socijalno ekonomskog standarda, svih dobnih skupina, što je osobito vidljivo u porastu korisnika socijalne pomoći u Caritasu, kroz povećanu potrebu za hranom, ogrijevom, medicinskoj pomoći, zamolbama za pomoć u plaćanju režija i sl.

//26. 02. 2013

Raspored misnih slavlja u Tjednu solidarnosti s BiH, 25.2. – 3.3.2013.

Utorak, 26.2.2013.
mons. Miljenko Aničić, župa sv. Ćirila i Metoda (OS) – Misa u 18.30h ; slijedi duhovna obnova i klanjanje u sklopu programa DUHOS (Duhovnost osječkih studenata)

Petak, 1.3.2013.
mons. Miljenko Aničić, župa bezgrešnog Srca Marijinog, (SB) – Misa u 18 sati

Subota 2.3.2013
mons.Franjo Komarica, župa Svetog Antuna (PU) –  Misa18 sati
don Anto Kmadina, župa Svih svetih u Blatu na Korčuli  - Misa u 18 sati
mons. Miljenko Aničić, župa Mučeništva sv. Ivana krstitelja (ŽU) –  Misa u 18.30 sati, iza Sv. Mise slijedi i pobožnost Klanjanja, sudjeluje grupa mladih iz Banja Luke

Nedjelja 3.3.2013.
mons. Franjo Komarica, župa svete Ane – Volosko (RI) –  Misa u 10 sati
fra Miljenko Mika Stojić, župa Presv.Srca Isusova, Visoka, (ST) – Misa 11 sati
mons. Josip Mrzljak, župa Stolac (BiH) –  prijenos na HTV  - Misa 11 sati
mons. Miljenko Aničić i grupa maldih iz Banja Luke, župa sv. Ivana Krstitelja (ŽU) – Mise u 7, 8.30, 10.30 sati

//22. 02. 2013

Radio spot "Jedan kruh  i  jedan pokrivač – pomoć za narod Sirije!"

//07. 02. 2013

Hrvatski Caritas i Caritas BK BiH o "Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2013."

Korizmena akcija bit će od 25. veljače do 3. ožujka organizirana u svim hrvatskim biskupijama pod geslom "Vjera bez djela je mrtva" (Jak 2,25)

Zagreb, (IKA) - U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je 6. veljače zajednički tematski sastanak Biskupske komisije za Hrvatski Caritas i vijećnika Upravnoga vijeća Hrvatskog Caritasa s predstavnicima Caritasa biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ravnateljima triju biskupijskih caritasa iz Bosne i Hercegovine posvećen korizmenoj akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koja će biti organizirana od 25. veljače do 3. ožujka u svim hrvatskim biskupijama.

Uz predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josipa Mrzljaka i članove Biskupske komisije HBK mons. dr. Milu Bogovića i mons. Juraja Jezerinca te mons. Franje Komarice, predsjednika Biskupske konferencije BiH i predsjednika Caritasa BK BiH, i ravnatelji biskupijskih caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine razmotrili su izvješće o prošlogodišnjoj akciji, realizaciji i raspodjeli prikupljenih sredstava, koje je podnio ravnatelj BK BiH fra Miljenko Stojić te dogovarali provedbu ovogodišnjega Tjedna solidarnosti i zajedništva.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina predstavio je materijale pripremljene za ovogodišnju akciju, koja će biti vođena pod geslom "Vjera bez djela je mrtva" (Jak 2,25): Poslanicu Predsjednika Hrvatskog Caritasa i prigodni plakat, te je govorio o liturgijskim materijalima koji će biti dostavljeni svim župama u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini: za molitvu vjernika, euharistijsko klanjanje i pobožnost križnoga puta.

Tijekom sastanka u više je navrata istaknuta važnost medijskog praćenja akcije te je za prvi dan Tjedan solidarnosti, ponedjeljak 25. veljače, dogovoreno održavanje konferencije za novinare u sjedištu HBK u Zagrebu na kojoj će biti predstavljeno stanje u BiH temeljem rezultata istraživanja pod nazivom "Izvješće o siromaštvu 2012." Caritasa BK BiH. Bit će upućen poziv hrvatskoj javnosti na uključenje i potporu akciji. Dogovorena su gostovanja ravnatelja biskupijskih caritasa iz BiH tijekom Tjedna solidarnosti i zajedništva u brojnim nad/biskupijama u Hrvatskoj te razmotrena mogućnost posjeta skupina mladih iz BiH njihovim vršnjacima u Hrvatskoj.

Oba predsjednika, biskup Mrzljak i biskup Komarica, istaknuli su važnost Tjedna za razvoj tješnjih međusobne povezanosti te jačanje razumijevanja, solidarnosti i zajedništva. Biskup Komarica zahvalio je za potporu koju tom akcijom Crkva u Hrvatskoj zdušno promiče i svjedoči usred teških okolnosti krize, priopćeno je iz Tajništva HBK.

//06. 02. 2013

48. sjednica Upravnoga vijeća Hrvatskog Caritasa

Zagreb, (IKA) - Pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, u srijedu 6. veljače održana je u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 48. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa. Sjednici su nazočili članovi Biskupske komisije za Hrvatski Caritas HBK vojni ordinarij Juraj Jezerinac i gospićko-senjski biskup Mile Bogović te ravnatelji biskupijskih caritasa i ostali vijećnici Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa.

Moderator sjednice mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, izvijestio je uvodno o djelovanju Hrvatskog Caritasa u razdoblju od prethodne sjednice UV-a. Potom su podnesena izvješća o provedbi 10. božićne akcije "Za 1000 radosti" 2012. i "Nedjelje Caritasa" te Financijsko izvješće Hrvatskog Caritasa za 2012. godinu.

Vijećnike je o razlozima i tijeku pokretanja zajedničke akcije Hrvatskog Caritasa, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatskoga Crvenog križa "Jedan kruh i jedan pokrivač – pomoć za narod Sirije" izvijestio biskup Mrzljak, a potom je izviješteno o teškoj humanitarnoj situaciji naroda Sirije i koracima koji su dosad poduzeti u promicanju akcije unutar Caritasove mreže i u javnosti te o radnom sastanku predstavnika triju organizacija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na završetku sjednice Upravno vijeće HC-a razmotrilo je mogućnost unaprjeđenja skrbi za beskućnike, povezivanje biskupijskih caritasa pružatelja usluga prihvatilišta odnosno skloništa za beskućnike te dogovorilo osnivanje Radne skupine pri Hrvatskom Caritasu za razvoj pastorala beskućnika, priopćeno je iz Tajništva HBK.

//06. 02. 2013

JEDAN KRUH I JEDAN POKRIVAČPomoć za narod Sirije

O djelovanju Caritasa Internationalis u Siriji i susjednim zemljama
i stanju na terenu

Hrvatski Caritas je 23. siječnja zajedno sa Hrvatskim Crvenim križem i Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj pokrenuo akciju za pomoć stradalnicima u sukobu u Siriji pod nazivom: Jedan kruh i jedan pokrivačPomoć za narod Sirije. Time se Hrvatski Caritas priključio nastojanjima Caritasa Internationalis da projektima žurne a potom i razvojne pomoći pomogne ublaženju stradanja civilnoga stanovništva u Siriji i okolnim zemljama u kojima su zbrinute sirijske izbjeglice.

Ujedno je to i odgovor na poticaje pape Benedikta XVI., koji je, potaknut patnjama nedužnih civila, u više navrata upozoravao čelnike međunarodne zajednice pozivajući ih: "Prekinite beskonačno krvoproliće u Siriji, koja je poprište užasnih patnji civilnog stanovništva!" Pozivao je također da se olakša dostava pomoći izbjeglicama i da se uspostavi dijalog u traganju za političkim rješenjem sukoba. "Neka nikne mir bolno izranjenom narodu Sirije, podijeljenom sukobom koji ne štedi ni one koji se ne mogu braniti i uzima nevine žrtve."

Sredstva koja Hrvatski Caritas prikupi u akciji  "Jedan kruh i jedan pokrivač" bit će prvenstveno usmjerena projektima žurne humanitarne i razvojne pomoći u sklopu zajedničkih napora Caritasovih organizacija koje djeluju na području Sirije i susjednih zemalja unutar mreže Caritasa Internationalis.  

Interventne ekipe brojnih nacionalnih Caritasa unutar mreže Caritasa Internationalis već su aktivne na poprištu stradanja milijuna Sirijaca. Procjenjuje se da se danas u Siriji 4.000.000 ljudi ovisi o pomoći izvana. Unutar Sirije 2.000.000 osoba je prognano, a gotovo 700.000 ljudi izbjeglo je u susjedne zemlje: Tursku, Jordan i Libanon. Caritas Internationalis u te četiri zemlje osigurava humanitarnu pomoć za više od 100.000 ljudi, te je unutar mreže izdao  "Poziv za prikupljanje humanitarne pomoći"  vrijednosti 5 milijuna eura.

Sirija - mapa

U Siriji uvjeti života zahtijevaju pomoć u hrani, pitkoj vodi, skloništima i medicinskoj skrbi. Sukobi su do sada odnijeli više od 60.000 tisuća života i procjenjuje se da je oko 2,5 mil. ljudi u potrebi hitne humanitarne pomoći. Dva milijuna nasilno raseljenih osoba ostalo je u Siriji; obitelji spavaju na otvorenom, u napuštenim školama, improviziranim kampovima ili kod rođaka i prijatelja. Ekonomski sustav doživio je kolaps i ljudi su bez sredstava za život jer su ušteđevine davno potrošene za osnovne životne potrebe. Caritas Sirija osigurava ogrjev za zimu, pokrivače, toplu odjeću i smještaj u Damasku, Aleppu, Homsu i Hassakehu.

U Libanonu polovinu od 40.000 osoba registriranih pri Caritasu čine djeca. Caritas Libanon priprema 800 šatora u dolini Bekka. Budući da su mnogi ljudi pobjegli iz svojih domova bez ičega, Caritas im osigurava smještaj, hranu i grijanje. Sirijske izbjeglice u Libanonu  u 90% slučajeva su Muslimani a među njima u najvećoj su potrebi kurdske obitelji. Caritasovo osoblje osigurava im osnovnu zdravstvenu njegu, napose ženama i djeci, putem mobilnih klinika.

U Turskoj je u središtu projekata Caritasove mreže pomoć za 2000 obitelji u hrani i higijenskim potrepštinama te osiguravanju života u zimskim uvjetima (skloništa, pokrivači i sl.). Ostali oblici pomoći uključuju medicinsku skrb i savjetovanje.

U Jordanu Caritas već sada pomaže oko 60 000 ljudi; pomoć uključuje sve što je potrebno za preživljavanje zime (grijalice, peći, hranu i ostalo), i to u Ammanu, Irbidu, Zaqri, Madabi i Mafaqu. Budući da se mnogo izbjeglih nalazi u gradovima i urbanim područjima, nastoje im se osigurati osnovnih životni uvjeti.

Info materijali (download)

//31.01. 2013.

Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj pokrenuli zajedničku akciju za pomoć stradalnicima u sukobu u Siriji

Pogledajte fotografije

U prostorijama Islamskoga centra u Zagrebu održan je danas radni sastanak predstavnika Hrvatskog Caritasa, Hrvatskoga Crvenog križa i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na kojem kojem su uz domaćina muftiju dr. Aziza Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjelovali i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski te  izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa prim. dr. sc. Nenad Javornik. Na sastanku su predstavnici triju organizacija, potaknuti kritičnom humanitarnom situacijom u kojoj se nalaze milijuni sirijskih građana, donijeli odluku o pokretanju zajedničke humanitarne akcije za pomoć stradalima u sukobu u Siriji. Temeljem informacija o potrebama na terenu koje su im dostupne preko njihovih mreža kao i onima s kojima su ih na sastanku upoznali i predstavnici Sirijskoga nacionalnog vijeća u Hrvatskoj – glede pokretanja akcije hrvatskoj javnosti obraćaju se ovim apelom:

Jedan kruh  i  jedan pokrivač – pomoć za narod Sirije!

Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj udruženi u pomoći ratnim stradalnicima u Siriji

Još su živa u nama sjećanja i još su bolne rane razaranja i patnji koje smo u Hrvatskoj pretrpjeli. Rado se i s ljubavlju prisjećamo mnogih koji su nam tijekom Domovinskog rata pomagali da preživimo, da se othrvamo oskudici, gladi i osjećaju ostavljenosti. Znali smo da nismo sami. Uz pomoć dobrih ljudi i raznih dobrotvornih organizacija prošli smo kroz teško razdoblje i iz njega izašli bogatiji za iskustvo blizine i nesebične ljubavi.

Danas smo "mi" naši susjedi u Siriji. Više od 60.000 Sirijaca u sukobima je poginulo, a 650.000 je izbjeglo iz zemlje. Mnogo ih je više, pak, prognano iz svojih domova te ogroman broj ljudi (više od dva milijuna) ovise svakodnevno o hrani i osnovnim životnim potrepštinama koje im osiguravaju međunarodne humanitarne organizacije. U mnogim gradovima infrastruktura je uništena; opskrba električnom energijom ograničena ili nedostatna; brojne bolnice i ambulante uništene ili oštećene; stambeni uvjeti u izbjegličkim i prognaničkim kampovima nedostojni čovjeka; djeca, žene i mladi izloženi nasilju.

Stoga, zajedno stojimo i danas: Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj - kao organizacije kojima je dobrobit naših  bližnjih na srcu – i pozivamo sve naše hrvatske sugrađane kao i sve ljude dobre volje da potrebnima u Siriji zajedno priteknemo u pomoć.

Svaka kuna darovana s ljubavlju iz Hrvatske pretvorit će se u kruh, pokrivač, šator, vodu i lijek! Prenijet će jasnu poruku: Niste sami!

  Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. U akciju građani i tvrtke mogu se uključiti:

 • Telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)
 • Novčanom donacijom na račun : 2340009-1100080340, poziv na broj 231
  opis plaćanja: Donacija za pomoć Siriji
 • Online uplatama
//24. 01. 2013

>> Arhiva novosti 2012.


Video kanal              > Više videa

Učitavam ...

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija