Arhiva: Novosti 2016.


Konferencija za medije Hrvatskog Caritasa u cilju informiranja javnost o provedbi i dosadašnjim rezultatima akcija "Pomagati je lako!" i "Za 1000 radosti"


 

Danas je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održana Konferencija za medije Hrvatskog Caritasa u cilju informiranja javnost o provedbi i dosadašnjim rezultatima akcija "Pomagati je lako!" i "Za 1000 radosti".

"Pomagati je lako" akcija je koju Hrvatski Caritas već tradicionalno šestu godinu za redom provodi u suradnji s "Lidlom Hrvatska". Gđa. Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija "Lidl Hrvatska" izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskim Caritasom i obavijestila da je do sada prikupljeno oko 30.000 tisuća artikala prehrambene i neprehrambene robe, a akcija će trajati do 31. prosinca. Potom je u ime "Lidl-a Hrvatska" uručila prigodni ček u vrijednosti 100.000,00 kuna koji će zapravo biti donacija u naravi Lidl-ove robe, a koja će se prema potrebi raspodijeliti na sve nad/biskupijske Caritase. Prvenstveno će biti usmjerena na pučke kuhinje i prihvatilišta za beskućnike, a potom i na sve ostale obitelji u potrebi diljem Hrvatske.

Na konferenciji za medije također je najavljen ovogodišnji središnji tradicionalni promotivno-humanitarni događaj u sklopu programa "Za 1000 radosti" pod nazivom "Intervencija", koji će se  održati  u subotu 17. prosinca na Trgu bana J. Jelačića s početkom u 08.00 sati. Događaj uključuje humanitarnu prodaju božićnih drvaca s busenom u suradnji s Hrvatskim šumama i Vrtnim centrom Šestine, te promotivnih materijala Hrvatskoga Caritasa. G. Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma Podružnica Zagreb rekao je kako uloga Hrvatski šuma nije samo gospodarska nego i ekološka i socijalna i najavio donaciju od 200 drvaca s korijenom u teglama, a u ponudi će biti obična smreka, srebrna smreka i pančićeva omorika. Vrtni centar Šestine daruje 50 božićnih drvaca koje će također biti u teglama. Cijene će biti predložene kao "početne", a kretati će se u iznosima od 100 do 170 kn (ovisno o visini i vrsti), no s obzirom na svrhu akcije građani će moći dati i više. Sredstva koja će biti prikupljena namijenjena su obiteljima u potrebi diljem Hrvatske. 

Hrvatskom Caritasu i njegovim volonterima iz Franjevačkog svjetovnog reda, Frame i Studentskog katoličkog centra u prodaji će pomagati i gosti podupiratelji, među kojima će između 10.00 i 10.30 sati biti i g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, dr.sc. Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Ana Konjuh, Mario Možnik, Marija Anzulović, Robert Kurbaša, Martina Zupčić, Andrea Solomun, Matija Kvasina, Hrvoje Sep i ostali. Humanitarno-promotivni program na Trgu od 8 do 14 sati vodit će mr. sc.Tanja Popec, urednica Vjerskog programa  Hrvatskoga katoličkog radija.

U sklopu događaja na Trgu bana Jelačića Hrvatski će Caritas na  dva će štanda organizirati i prikupljanje dobrovoljnih priloga građana nudeći promotivne materijale akcije «Za 1000 radosti».

"Intervencija Za 1000 radosti" siromašnih obitelji u Hrvatskoj, ima potporu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa su akcijom obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske. Ukupno je poslano 540.000 tisuća narukvica s porukom za koje djeca daju donacije, a dio ili kompletan iznos prikupljenog novca ostaje i u školama za djecu slabijeg imovinskog stanja ili težeg zdravstvenog stanja. Prigodni materijali akcije poslani adrese više od 1500 župa i sve biskupijske i nadbiskupijske caritase u RH koje također organiziraju i brojne različite inicijative, akcije i projekte. Akciju podupire i Privredna Banka Zagreb koja je u svojih 25 poslovnica u svim najvećim hrvatskim gradovima na svoje je pultove stavila prigodne donacijske kutije HC-a. U najvećim SPAR-ovim trgovinama u Hrvatskoj također je postavljeno 20 donacijskih kutija.U akciju su se uključili i tiskani mediji kao i radijske postaje koje svoju potporu akciji daju emitirajući najave i jinglove bez naknade.

Zvonko Erceg, ravnatelj Caritasa Zagrebačke nadbiskupije rekao je kako je ovakva donacija od iznimne pomoći jer CZN mjesečno pomaže oko 10.000 tisuća socijalno ugroženih obitelji, a tu je i 200 korisnika na dnevnoj skrbi. CZN već sedmu godinu za redom sa "Lidl Hrvatska" provodi akciju "Socijalna košarica", a na godišnjoj bazi pristižu i donacije neprehrambenih artikala poput odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom napomenula je kako Grad Zagreb na dnevnoj bazi kuha 4.500 tisuće obroka dnevno i da im je svaka pomoć u skrbi za socijalno ugrožene građane dobro došla, stoga se rado uključuju u sve humanitarne akcije i prihvaćaju partnerstvo u raznim projektima. "Želim da na kraju akcije "Za 1000 radosti" imamo tisuću razloga zažto biti zadovoljni" završila je svoje obraćanje.


Pozivamo Vas da popratite ovaj humanitarni program Hrvatskog Caritasa i pozovete građane Grada Zagreba da subotnje prijepodne provedu na Trgu bana Jelačića i iskoriste za kupnju božnićnog drvca, te time sudjeluju u humanitarnom prikupljanju pomoći, a sve ostale da

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)
 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16

također doprinesu kako bismo svi zajedno najsiromašnijim obiteljima predstojeće blagdane učinili radosnijim.

 

//15. 12. 2016.

Posjet studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta


 

Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta posjetili su 7. prosinca 2016. prostore Hrvatske biskupske konferencije gdje su se u sklopu terenske nastave upoznali s poviješću, poslanjem djelovanjem dviju njezinih ustanova: Hrvatskog Caritasa i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa i zamjenik generalnog tajnika HBK mons. Fabijan Svalina predstavio im je najprije strukturu i djelovanje HBK, a zatim ih upoznao s djelovanjem nacionalne krovne ustanove Caritasa u Hrvatskoj. Dr. sc. Marijana Kompes, mag. phil. s HKS-a predstavila je djelovanje Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Nakon izlaganja studenti su imali prigodu zatražiti pojašnjenje pitanja vezanih za organizacijsku strukturu ustanova, odnos sa mrežama suradnika i krajnjih korisnika.

//8. 12. 2016.

"Za 1000 radosti" - INTERVENCIJA


Hrvatski Caritas predstavio svoje predbožićne akcije: Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti – Intervencija - namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj


Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ INTERVENCIJA mogu se uključiti:

 • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa
  IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16
 • on-line uplatama
 • donacijom proizvoda ili usluga
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu,
  PDV uključen)

 

Hrvatski Caritas predstavio je danasu Zagrebu dvije svoje predbožićne akcije: "Nedjelju Caritasa", koju ove godine provodi pod nazivom "Gospodin ostaje vjeran dovijeka! i 14. po redu tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti", namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom "Intervencija".  O  ovim dvjema akcijama, kao i o drugim aktivnostima Hrvatskoga Caritasa koje su u tijeku i kojima se prikuplja pomoć za obitelji koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti i zaduženosti govorili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i njegov ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Nedjelja Caritasa tradicionalno se obilježava treće nedjelje došašća. Usmjerena je crkvenoj javnosti i provodi se odlukom hrvatskih biskupa, ove godine u nedjelju 11. prosinca, kada će se u svim crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Ti su darovi namijenjeni cijeloj Caritasovoj mreži: župnim, nad/biskupijskim i Hrvatskom Caritasu.

U prigodnoj poslanici naslovljenoj "Gospodin ostaje vjeran dovijeka", koja je uz promotivne plakate poslana u više od 1500 župa diljem Hrvatske, biskup Mrzljak upozorava kako "zatvaranjem Svetih vrata u našim katedralama i svetištima nipošto nisu zatvorena vrata Božjega milosrđa, nego se nadamo da su još više otvorena". Kazao je kako smo pozvani odazvati se na Božji poziv vjernosti, a to se očituje uvijek onda "kad se zauzmemo za neki čin kojim se potvrđuje, čuva ili brani dostojanstvo čovjeka, života, pravo na slobodu, jednakost, svaki put kada skupimo hrabrosti da se usprotivimo nepravdi, kada zaštitimo nerođene, slabe, nemoćne, bolesne, neuke, potlačene".

Govoreći o djelovanju Hrvatskog Caritasa, mons. Mrzljak naglasio je kako je ono teče  kontinuirano, cijele godine i kako ga požrtvovnim radom nadahnjuju volonteri u župama, koji vide što je komu potrebno te ostvaruju susret s čovjekom u potrebi, koji je ponekad i važniji od konkretne pomoći.

Predstavljajući 14. izdanje akcije "Za 1000 radosti" u sklopu cjelogodišnjega programa pomoći  obiteljima u potrebi, mons. Fabijan Svalina objasnio je kako je njen naziv "Intervencija" izabran jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdana Božića, naime: Božju intervenciju u naš  svijet, povijest i život. "Nazivom 'Intervencija' želimo naglasiti kako je vrijeme kada treba zajedno djelovati sada; on  upućuje na žurnost djelovanja, na promjenu koja se želi ostvariti i ublažavanje ili popravljanje štete ili nepravde koja razdire čovjekov život. Nastavljajući tu izvornu intervenciju, a suočeni sa siromaštvom, usamljenosti, bolesti, nezaposlenosti, razočaranjem mnogih naših sugrađana,  pozvani smo pitati se: Zašto ne dijeliti, zašto ne voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati – zašto ne pomoći?", naglasio je Svalina.

Takve poruke nalaze se i na prigodnim promotivnim narukvice, koji su ovih dana upućeni u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, uz  potporu i preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Noseći narukvice u deset boja i s deset različitih poruka, djeca i mladi će  uz pomoć svojih požrtvovnih i kreativnih učitelja i učiteljica, profesora i profesorica otkrivati ljepotu dobrote: kako biti prijatelj bližnjima u nevolji, oskudici, bolesti; kako prepoznati potrebe ljudi oko sebe, udružiti se i pravodobno i primjereno pomoći. Već 5 kn  - pa i manji novčani dar – izdvojen za narukvicu može promijeniti nečiji život. 50% sredstava koja se u školi prikupe škola može sama usmjeriti obitelji u potrebi u lokalnoj zajednici, a s drugih 50%  putem Hrvatskog Caritasa i mreže Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.

Mons. Svalina pozvao je i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. "Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme  može roditi nova nada," rekao je Svalina.

U akciju "Za 1000 radosti" moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske, kamo su također dostavljeni plakati i prigodni letci Hrvatskog Caritasa.

Na kraju je mons. Svalina podsjetio kako građani siromašnim obiteljima tijekom cijele godine mogu pomoći i novčanim darom u donacijske kutije Hrvatskog Caritasa koje su postavljene u 25 poslovnica PBZ-a u najvećim hrvatskim gradovima. Najavio je i tradicionalni humanitarno promotivni događaj na Trgu bana Jelačića u subotu 17. prosinca u sklopu kojeg će uz goste,  podupiratelje i volontere Zagrepčanke i Zagrepčani moći po pristupačnim cijenama nabaviti božićna drvca i pritom pomoći obiteljima u potrebi, korisnicima akcije "Za 1000 radosti".

Također je napomenuo da je sve do kraja prosinca u tijeku i akcija "Pomagati je lako", koju već 5. godinu zaredom Hrvatski Caritas provodi u cijeloj Hrvatskoj u suradnji s Lidlom Hrvatska. U 89 Lidlovih trgovina moguće je neki od kupljenih proizvoda darovati siromašnim obiteljima kao i korisnicima crkvenih prihvatilišta za beskućnike i pučkih kuhinja. Djelatnici i volonteri nad/biskupijskih i župnih caritasa tjedno ih preuzimaju i prosljeđuju onima kojima je pomoć potrebna.

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas, putem mreže  nad/biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi  intervencijom ljubavi i dobra dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.

/30. 11. 2016.

Info materijali (download)


Susret s  veleposlanikom Republike Koreje Nj. E. Park Won-supom


U srijedu 30. studenoga 2016. godine, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Josip Mrzljak susreo se zajedno s ravnateljem Hrvatskog Caritasa msgr. Fabijanom Svalinom, s veleposlanikom Republike Koreje Nj. E. Park Won-supom.

Veleposlanik Park novi je diplomatski predstavnik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj. U svom nastupnom posjetu Predsjedništvu Hrvatskog Caritasa, veleposlanik Park izrazio je zahvalnost za dosadašnju dobru suradnju Veleposlanstva Republike Koreje s Hrvatskim Caritasom te izrazio nadu i istaknuo mogućnosti za daljnju plodonosnu suradnju kojom se radi na dobro ljudi u Hrvatskoj te se promiču dobri odnosi dviju država.

Biskup Mrzljak zahvalio je veleposlaniku Parku za pomoć koju je Vlada Republike Koreje udijelila Hrvatskom Caritasu za prihvat i brigu izbjeglica. Ravnatelj Svalina predstavio je rad Hrvatskog Caritasa i progovorio o daljnjim projektima Hrvatskog Caritasa koji su odgovori na postojeće probleme siromašnih te ugroženih skupina u Hrvatskoj.

Na susretu su nazočili i g.CheDong-hwan, savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Koreje te gđa Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

//1.12.2016

Hrvatski Caritas u Puli u suradnji s Lidlom Hrvatska pokrenuo ovogodišnju akciju "Pomagati je lako!"


Hrvatski Caritas pokrenuo je u Puli 3. studenoga ovogodišnju nacionalnu humanitarnu akciju "Pomagati je lako!" namijenjenu siromašnim pojedincima i obiteljima, korisnicima pomoći Caritasa diljem Hrvatske, napose beskućnicima i korisnicima crkvenih pučkih kuhinja. Akciju koja obuhvaća sve nad/biskupijske caritase organizira ove godine od 3. studenoga do 31. prosinca 2016. u suradnji s Lidlom Hrvatska i njegovom mrežom 89 trgovina u svim krajevima Hrvatske.

Predstavljanje akcije „Pomagati je lako!“ održano je u prostorijama Župe sv. Antuna u Puli, gdje su akciju uvodno predstavili mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Naglasivši važnost skrbi za siromašne pojedince i obitelji u potrebi, mons. Svalina zahvalio je unaprijed svima koji će se odazvati pozivu da tijekom trajanja akcije pomognu darivanjem bar ponekog proizvoda koji su  nabavili kupujući za sebe i svoju obitelj. Marina Dijaković zahvalila je Lidlovim kupcima, koji su i proteklih godina iskazivali svoju socijalnu osjetljivost obećajući kako će Lidl za potrebe korisnika crkvenih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike na kraju akcije "Pomagati je lako" dodatno darovati proizvode u vrijednosti od sto tisuća kuna.

Sudionike predstavljanja svojim su topim izričajim i iskustvima obogatili učenici i učenice Osnovne škole "Kaštanjer" iz Pule, koji su sa svojim vjeroučiteljicama Lilijanom Vranjican i Katjom Damjanić pripremili i izložili kreativne i poticajne likovne i literarne radove s temom pomaganja. Osobito je dojmljivo bilo konkretno iskustvo pokretanja zajednice na pomoć prijatelju i njegovoj obitelji učenika 6. razreda Antonija Šarića.

Dolaskom  i prigodnim riječima akciju su poduprli i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačlnika Pule, poželjevši da iz Pule poruka pomaganja zahvati Istru i cijelu Hrvatsku, i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuvši važnost zajedništva i njegove izgradnje za zdravlje društva.

U sklopu predstavljanja, koje je moderirala Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radija Istra, Daniel Načinović, istarski glazbenik i umjetnik riječi, svojim je nastupom i izvođenjem spleta prigodnih stihova i pjesama - od onih na čakavskom dijalektu, preko vlastitih i pjesama hrvatskih pjesnika do onih stranih autora – razveselio i potaknuo okupljene na otvaranje dobroti u sebi.

Kao predstavnici domaćina ovoga predstavljanja, sudjelovali su i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je na završetku nadahnuto govorio o izazovu i prilici koju za činjenje dobra u Crkvi i društvu predstavljaju siromašni.

Nakon službenog predstavljanja sudionici su u Lidlovoj pulskoj trgovini simbolički obavili prvu kupnju, pokrećući time primjerom, zorno, ovogodišnje razdoblje akcije "Pomagati je lako!", u kojem će sve  Lidlove trgovine i cijela Caritasova mreža nastojati – uz pomoć i poticaj Caritasovih volontera i djelatnika – olakšati hrvatskim građanima da malim djelima ljubavi i darivanja izraze solidarnost s njihovim najsiromašnijim sugrađanima. Akcija je ove godine nadahnuta riječima pape Franje: "Ne odustajte od svojih snova o pravednijem svijetu!"

//4.11.2016

Hrvatski Caritas u Puli u suradnji s Lidlom Hrvatska pokrenuo ovogodišnju akciju "Pomagati je lako!"


Hrvatski Caritas pokrenuo je u Puli 3. studenoga ovogodišnju nacionalnu humanitarnu akciju "Pomagati je lako!" namijenjenu siromašnim pojedincima i obiteljima, korisnicima pomoći Caritasa diljem Hrvatske, napose beskućnicima i korisnicima crkvenih pučkih kuhinja. Akciju koja obuhvaća sve nad/biskupijske caritase organizira ove godine od 3. studenoga do 31. prosinca 2016. u suradnji s Lidlom Hrvatska i njegovom mrežom 89 trgovina u svim krajevima Hrvatske.

Predstavljanje akcije „Pomagati je lako!“ održano je u prostorijama Župe sv. Antuna u Puli, gdje su akciju uvodno predstavili mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Naglasivši važnost skrbi za siromašne pojedince i obitelji u potrebi, mons. Svalina zahvalio je unaprijed svima koji će se odazvati pozivu da tijekom trajanja akcije pomognu darivanjem bar ponekog proizvoda koji su  nabavili kupujući za sebe i svoju obitelj. Marina Dijaković zahvalila je Lidlovim kupcima, koji su i proteklih godina iskazivali svoju socijalnu osjetljivost obećajući kako će Lidl za potrebe korisnika crkvenih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike na kraju akcije "Pomagati je lako" dodatno darovati proizvode u vrijednosti od sto tisuća kuna.

Sudionike predstavljanja svojim su topim izričajim i iskustvima obogatili učenici i učenice Osnovne škole "Kaštanjer" iz Pule, koji su sa svojim vjeroučiteljicama Lilianom Vranjican i Katjom Damjanić pripremili i izložili kreativne i poticajne likovne i literarne radove s temom pomaganja. Osobito je dojmljivo bilo konkretno iskustvo pokretanja zajednice na pomoć prijatelju i njegovoj obitelji učenika 6. razreda Antonija Šarića.

Dolaskom  i prigodnim riječima akciju su poduprli i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačlnika Pule, poželjevši da iz Pule poruka pomaganja zahvati Istru i cijelu Hrvatsku, i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuvši važnost zajedništva i njegove izgradnje za zdravlje društva.

U sklopu predstavljanja, koje je moderirala Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radija Istra, Daniel Načinović, istarski glazbenik i umjetnik riječi, svojim je nastupom i izvođenjem spleta prigodnih stihova i pjesama - od onih na čakavskom dijalektu, preko vlastitih i pjesama hrvatskih pjesnika do onih stranih autora – razveselio i potaknuo okupljene na otvaranje dobroti u sebi.

Kao predstavnici domaćina ovoga predstavljanja, sudjelovali su i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je na završetku nadahnuto govorio o izazovu i prilici koju za činjenje dobra u Crkvi i društvu predstavljaju siromašni.

Nakon službenog predstavljanja sudionici su u Lidlovoj pulskoj trgovini simbolički obavili prvu kupnju, pokrećući time primjerom, zorno, ovogodišnje razdoblje akcije "Pomagati je lako!", u kojem će sve  Lidlove trgovine i cijela Caritasova mreža nastojati – uz pomoć i poticaj Caritasovih volontera i djelatnika – olakšati hrvatskim građanima da malim djelima ljubavi i darivanja izraze solidarnost s njihovim najsiromašnijim sugrađanima. Akcija je ove godine nadahnuta riječima pape Franje: "Ne odustajte od svojih snova o pravednijem svijetu!"

//4.11.2016

Zagrljaj sporta i dobrote na 66. Hanžekovićevom memorijalu


Drugu godinu zaredom Hrvatski Caritas, na poziv organizatora IAAF World Challenge Zagreb - 66. memorijala Borisa Hanžekovića i Memorijala Ivana Ivančića - sudjelovao je 5. i 6. rujna na najvećem atletskom natjecanju u Hrvatskoj dodajući toj vrhunskoj sportskoj priredbi plemenitu humanitarnu dimenziju u sklopu programa "Za 1000 radosti". Njime pod nazivom "Zagrli svijet!" prikuplja novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.

Promatrajući vrhunske hrvatske i svjetske atletičarke i atletičare kako se međusobno nadmeću dajući sve od sebe za što bolji rezultat, gledatelji na borilištama uz fontane, na stadionu u "Sportskom parku Mladost", kao i oni uz televizijske ekrane, mogli su pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa podupirati i svoje sugrađane koji se iz dana u dan natječu u teškim životnim natjecanjima – boreći se protiv siromaštva, oskudice, nezaposlenosti i bolesti.

Volonteri Hrvatskog Caritasa posjetiteljima mitinga podijelili su tisuće prigodnih kartica-privjesaka Zagrli svijet!, koje će ih, pričvršćene na torbu, jaknu ili ruksak, svakodnevno pozivati da svijet – i čovjeka – zagrle dobrotom, slavljem, opraštanjem, marljivošću, darovitošću, nadom, strpljivošću, ljubavlju, zahvalnošću, odanošću, služenjem ili osmijehom. Ispod strugalice na poleđini kartice čeka ih i posebna poticajna poruka. Darovali su im također  i Caritasove narukvice s porukom "Vjerujem, sve je moguće",  koje će ih podsjećati da zalaganje i vrhunski rezultat postignut na Hanžekovićevu memorijalu mogu nepovratno promijeniti sportski put i život ponekoga sportaša sudionika ovog natjecanja, ali i da će makar jedan telefonski poziv doprinijeti da se životne prilike neke siromašne obitelji u Hrvatskoj promijene nabolje.

Protežući svoj cjelogodišnji program "Za 1000 radosti" za pomoć obiteljima u potrebi i na ovu veliku sportsku priredbu, Hrvatski je Caritas na osobit način povezao svijet sportskih nadmetanja s dramatičnim životnim natjecanjima u kojima – daleko od tuđih očiju - sudjeluju brojne naše obitelji.   Potrebno im je mnogo upornosti, vjere i požrtvovnosti da bi u njima uvijek iznova našli snagu za ustajanje i nov početak. Da bi pobijedili razočaranje, siromaštvo, tjeskobu. Kao što sportaši ne mogu do rezultata, napretka, uspjeha i pobjede doći bez pomoći ljudi koji stoje uz njih - trenera, roditelja, rođaka, prijatelja, navijača – tako i naši siromašni sugrađani  trebaju nas i našu pomoć.

Znakovitim bacanjem kugle u majicama Hrvatskog Caritasa pomogli su im sportaši: Marijo Možnik, Matija Kvasina, Adrian Šemper, Zdenko Antunović, Hrvoje Sep, Slavko Goluža, Stjepan Božić, Nikola Prkačkin, Ana-Marija Bujas Čelan, Klaudia Bubalo, Marija Anzulović i Eda Karešin.

  Akcijom Za 1000 radosti Hrvatski Caritas već 14 godina putem mreže biskupijskih i župnih caritasa pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske koje hrabro iz dana u dan ustraju u svojim teškim životnim utrkama.

  Siromašnim obiteljima u Hrvatskoj možete pomoći

 • Pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen u cijenu) ili
 • Novčanim prilogom na račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-15)
 • Hvala vam!

Na IAAF World Challenge Zagreb - Memorijalu Ivana Ivančića i Memorijalu Borisa Hanžekovića – dogodio se 5. i 6. rujna prekrasan zagrljaj sporta i dobrote. Vještina sportašica i sportaša združila se s dobrotom gledatelja i navijača u plemenit susret i slavlje života!
#ZagrliSvijetNaHanzeku

//7.9.2016

Susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine


Na blagdan Majke Terezije, 5. rujna 2016. godine, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je susret ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, te kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine.

Povod susretu bilo je drugo desetljeće provođenja korizmene akcije „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, koju, prema odluci hrvatskih biskupa, od 2007. godine provodi Hrvatski Caritas.

Tijekom godina jedan dio aktivnosti dobro je prihvaćen i prepoznat u Crkvenoj te općoj javnosti, no želja je organizatora, provoditelja i korisnika ove akcije da se, odgovarajući na društvene i političke promjene, iznađu novi načini animacije i senzibilizacije za pomoć  ostanku i opstanku sestrinske Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Biti uporan u duhu svjedočenja solidarnosti za Caritas, Crkvu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ima dublje i dalekosežnije značenje od onoga vidljiva na prvi pogled“, kazao je kardinal Puljić nadovezujući se na riječi mons. Mrzljaka o razlozima zbog koji je akcija pokrenuta prije deset godina: „Brojni vjernici u Hrvatskoj svjesni su i zahvalni za dar ljudi koji su iz BiH došli u Hrvatsku i obogatili je svojom vjerom i kulturom, izgrađuju je svojim znanjem i radom.

U promišljanju novih načina povezivanja župa,  pozivamo i biskupijske i župne Caritase da se i oni svojom inicijativom više približe i pomažu Crkvi u Bosni i Hercegovini, osobito na način bratimljenja, posjećivanja, omogućavanja različitih kontakata među ljudima, možda čak i poslovnih, te da i na taj način pomognu. Konkretna blizina, interes za svakodnevicu s kojom se nose Hrvati, napose u Bosanskoj Posavini i srednjoj Bosni, ali i Hercegovini, središte je napora da ovom akcijom ne prestanemo svjedočiti 'niste sami, – rekao je mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Završavajući susret riječima ohrabrenja i nade da će se akcija nastaviti na dobro potrebitih, mons. Mrzljak potaknuo je ravnatelje nad/biskupijskih Caritasa da se u svom radu i služenju bližnjima stave pod zagovor svete Majke Terezije.

//6.9.2016

Biskup primio veleposlanika Ukrajine


Varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak primio je u utorak 30. kolovoza 2016. godine u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu Nj. E. Oleksandra Levčenka, veleposlanike Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Biskup Mrzljak čestitao je veleposlaniku 25. obljetnicu samostalnosti Ukrajine. Veleposlanik Levčenko biskupa je izvijestio o trenutnom stanju i razvoju situacije u Ukrajini. Razgovarali su o ljetovanju djece ukrajinskih branitelja na hrvatskom Jadranu. Riječ je o humanitarnoj akciji kojom se želi omogućiti ljetovanje djece iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.

Još ranije, u susretu veleposlanika Levčenka s predsjednikom Hrvatskog Caritasa mons. Mrzljakom i ravnateljem mons. Svalinom, dogovorena je suradnja u ostvarivanju te humanitarne akcije, koja će sada biti realizirana.

//30.8. 2016

Hrvatski Caritas šalje 25.000 eura i poziva građane na prikupljanje novčane pomoći za stradalnike od potresa u središnjoj Italiji


Jučer, 24. kolovoza 2016. u ranim jutarnjim satima snažan potres magnitude 6,2 stupnja srušio je kuće i ceste u nekoliko planinskih naselja 140 kilometara istočno od Rima. Među najviše stradalima su gradovi Amatrice i Accumoli. Preko 240 osoba smrtno je stradalo, oko 4000 osoba do sada je prijavljeno kao ranjeno, a više od 4300 spasilaca daje sve od sebe da iz ruševima izvuče zatrpane ljude. Jutros je tlo nastavilo podrhtavati. Epicentar novog snažnijeg potresa magnitude 4,7 stupnjeva po Richteru bio je u gradu Norcia. Gradić Amatrice je najviše stradao i samo je u tom gradu 190 mrtvih. U gradskom parku nedaleko od povijesnog centra leže tijela prekrivena dekama, okružena neutješnim članovima obitelji. Vlada Republike Italije će na sjednici u četvrtak popodne proglasiti izvanredno stanje i odrediti iznos sredstava za obnovu.

Odlukom biskupa Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, određeno je da se iz interventnog fonda Hrvatskog Caritasa uputi pomoć u iznosu od 25.000,00 eura Caritasu Italije, koji svoje snage usmjerava na žurno zbrinjavanje i psiho-socijalnu pomoć stradalima od potresa. Kada se za to steknu uvjeti, prikupljena novčana sredstva usmjerit će se na projekte obnove i revitalizacije života u potresom razrušenim gradovima i selima središnje Italije.
Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina potvrđuje: „Hrvatski Caritas u kontaktu je s kolegama u Talijanskom Caritasu te budno prati daljnji razvoj situacije i potreba.“ Također, potiče sve vjernike da se odazovu Papinom pozivu i za stradale izmole dio krunice.

  Hrvatski Caritas poziva sve vjernike i građane dobre volje da se uključe u akciju prikupljanja novčane pomoći za postradale:

 • Nazovite donacijski telefon 060 9010, cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen
 • Donirajte uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na br. 248,
  svrha uplate:
  Potres u Italiji
 • on-line donacijom

 

Biskup Ascolija i Picene mons. Giovanni D'Ercole, koji je na mjesto potresa u Pescari del Tronto stigao odmah nakon podrhtavanja tla, svjedoči „S prvim zracima svitanja vidio sam kako je cijelo područje jedna velika ruševina.“ Odmah su mobilizirani biskupijski i župni caritasi kako bi sva pomoć, u koordinaciji s drugim nadležnim službama, što prije i učinkovitije stigla do stradalnika.
Papa Franjo u obraćanju hodočasnicima na Trgu sv. Petra izjavio je: „Želim uvjeriti ljude u Accumuliju, Amatriceu, cijeloj biskupiji Rieti, Ascoli, Picena te žitelje regija Lazio, Umbria i Le Marche, da smo s njima u molitvama i solidarnosti s cijelom Crkvom.“  Kao konkretan znak blizine žrtvama jučerašnjeg potresa u središnjoj Italiji, papa Franjo poslao je skupinu od 6 vatikanskih vatrogasaca u Amatrice.

Talijanska biskupska konferencija odmah je na raspolaganje stavila milijun eura te odredila nacionalnu kolektu za 18. rujna 2016. kako bi osnažila nastojanja Talijanskog Caritasa u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima dugotrajne obnove.

//25.8. 2016

ZA 1000 RADOSTI najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj

ZAGRLI SVIJET na međunarodnom atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb, 66. MEMORIJALU BORISA HANŽEKOVIĆA!


Drugu godinu zaredom Hrvatski Caritas, na poziv vodstva Hanžekovićevog memorijala, sudjeluje na najvećem atletskom natjecanju u Hrvatskoj dodajući ovoj vrhunskoj sportskoj priredbi plemenitu humanitarnu dimenziju u sklopu svojega programa "Za 1000 radosti", kojim prikuplja novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.

Sportaši koje ćemo gledati na 66. memorijalu Borisa Hanžekovića dolaze se u Zagreb natjecati, međusobno nadmetati. No njihov je najveći izazov borba sa samima sobom: kako pobijediti vlastita ograničenja, strahove, kočnice, kako nadmašiti svoje objektivne mogućnosti.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru svjedočile su velikom šarenom svjetskom zagrljaju sportaša iz različtih sportova. Rio je plijenio pozornost svekolike svjetske javnosti i kao da je na dva tjedna oživio drevni ideal. I mi ćemo u Zagrebu, u Hrvatskoj,  5. i 6. rujna moći zagrliti svijet. Dolaze nam – uz hrvatske olimpijke i olimpijce – i najbolje svjetske atletičarke i atletičari. Dolaze grleći svijet svojom zaraznom marljivošću, nadom, strpljivošću, slavljenjem, darovitošću.

Uživat ćemo promatrajući ih, bodreći ih, priželjkujući da se njihove nade i snovi ispune. Putem elektroničkih medija s nama će biti udružene tisuće ljudi navijajući za svoje ljubimce ili jednostavno uživajući u sportu i natjecanju. Vrhunski rezultat postignut na Hanžekovićevu memorijalu možda će uzbudljivo i nepovratno promijeniti nečiji život.

ZAGRLI SVIJET – ZAGRLI ČOVJEKA!

Svakodnevno, međutim, i u našim se susjedstvima - ali daleko od naših očiju – odvijaju dramatična životna natjecanja. U njima sudjeluju mnoge naše obitelji koje se bore s raznim izazovima: oskudicom, bolesti, dugovima, beznadnosti. I to same. Potrebno im je mnogo upornosti, vjere i požrtvovnosti da bi u tom natjecanju uvijek iznova našli snagu za ustajanje i nov početak. Da bi pobijedili razočaranje, siromaštvo, tjeskobu, neizvjesnost.

Kao što sportaši ne mogu do rezultata, napretka, uspjeha, pobjede doći bez pomoći važnih ljudi koji stoje uz njih - treneri, roditelji, rođaci, prijatelji, navijači – tako i naši siromašni sugrađani  trebaju nas i našu pomoć. I mi, gledatelji, navijači, ljubitelji atletike i sporta, možemo danas ostvariti vrhunski rezultat: Zagrlimo svijet grleći ga dobrotom, darežljivošću, odanošću, služenjem, opraštanjem, ljubavlju za čovjeka u potrebi.

  Akcijom Za 1000 radosti Hrvatski Caritas već 14 godina putem mreže biskupijskih i župnih caritasa pomaže tisućama siromašnih obitelji diljem Hrvatske koje hrabro iz dana u dan ustraju u svojim teškim životnim utrkama.

  Siromašnim obiteljima u Hrvatskoj možete pomoći

 • Pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen u cijenu) ili
 • Novčanim prilogom na račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-15)
 • Hvala vam!

IAAF Zagreb World Challenge  - Memorijal Ivana Ivančića i Memorijal Borisa Hanžekovića – prilike su za prekrasan zagrljaj svijeta i čovjeka. Neka se u jednom događaju združe vještina sportašica i sportaša s dobrotom gledatelja i navijača u ljepotu susreta i slavlje života! 

Usred krize u kojoj svi živimo, neke obitelji žive kritično. Živimo jednostavno, da bi drugi mogli jednostavno – živjeti!

//25.8. 2016

Caritas i dalje pomaže izbjeglicama


> Pogledajte fotografije

U zadnjih nekoliko tjedana mnogo toga se promijenilo u radu Zimskog prihvatno tranzitnog centra za izbjeglice u Slavonskom Brodu. S dolaskom proljeća i zatvaranjem tzv. "balkanske rute" zaustavljen je i priljev novih izbjeglica u našu zemlju. Unatoč tome, dobar dio njih i dalje boravi u kampu u Slavonskom Brodu čekajući na budući razvoj situacije i rješavanje njihovog statusa. Većina izbjeglica i dalje kao prvi cilj navodi odlazak u neku od zapadnoeuropskih zemalja gdje se nadaju spojiti s obiteljima koje ih tamo čekaju ili pak sami započeti novi život i osigurati egzistenciju za svoje obitelji. S obzirom da je transfer iz Hrvatske prema Sloveniji u posljednjih nekoliko tjedana u potpunosti zaustavljen mnogi od njih su osuđeni svoje vrijeme u čekanju provesti u kampu u Slavonskom Brodu.  U tom čekanju i nadanju povoljnijim prilikama Hrvatski Caritas zajedno u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i dalje se trudi barem malo olakšati ovu tešku situaciju i pružiti minimum nužnog dostojanstva ljudima koji bježe od ratnih stradanja i teških životnih prilika u svojim zemljama.

Iako se svakim danom sve više izbjeglica odlučuje na traženje azila u našoj zemlji, dobar dio njih se i dalje nada kako će se ruta ponovno otvoriti što bi im omogućilo nastavak putovanja prema zapadu. Oni koji zatraže azil premještaju se u smještaj otvorenog tipa u Hotel Porin u zagrebačkim Dugavama. Svi ostali koji to ne učine svoje nadanje nastavljaju u kampu u Slavonskom Brodu. Caritas je od početka krize prisutan na svim ključnim točkama s ciljem pomaganja izbjeglicama pa tako i u kampu u Slavonskom Brodu. To se prije svega odražava kroz svakodnevno kuhanje čaja za doručak, ručak i večeru, podjelu hrane, slatkiša, voća, mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda, higijenskih paketa za žene, djecu i muškarce, podjelu odjeće i obuće, šalova, kapa i rukavica, zimskih jakni, vreća za spavanje i ostalih svakodnevnih potrepština za izbjeglice u kampu. Osim toga, Caritas je osigurao  plaćanje najma velikog šatora i više od 1000 kreveta u šatorima i kontejnerima za smještaj izbjeglica te preuzeo plaćanje najma za sanitarne kontejnere u kampu.

Osim gore spomenutih usluga, Caritas je uključen i u mnoge druge aktivnosti kojima nastoji pružiti osjećaj ljudskosti svim osobama u kampu bez obzira na nacionalnost, vjeru ili bilo koju drugu društvenu kategoriju. Prije svega se to odnosi na planiranje i organiziranje različitih vrsta aktivnosti, a koje za cilj imaju olakšati i osmisliti vrijeme koje izbjeglice u kampu provode iščekujući daljnji razvoj situacije.

Proteklih nekoliko tjedana u kamp nije ušla niti jedna osoba, a napustilo ga je ukupno 29 osoba koje su zatražile azil u Hrvatskoj te su preseljene u Zagreb. Trenutno se u kampu nalazi oko 160 osoba čiji boravak tamo zahtjeva konstantni agažman svih uključenih u projekt pomaganja izbjeglicama u čemu Hrvatski Caritas također, zajedno sa svojim volonterima i djelatnicima daje svoj doprinos.

Unazad dva tjedna dva velika događaja obilježila su zbivanja u kampu. U nedjelju, 20. ožujka dočekana je iranska, odnosno perzijska Nova 1395. godina (Nowruz). Od izbjeglica trenutno smještenih u kampu, ovaj događaj posebno je značajan za one koji su podrijetlom iz Afganistana kao i za Kurde s područja Iraka. Caritas je, kao mnogo puta do sada, i u ovoj prilici pokazao veliko srce i uključio se u organizaciju ovog događaja. Za izbjeglice u kampu ovo je bilo veliko iznenađenje te nisu mogli sakriti svoje oduševljenje angažmanom oko pripreme ovog događaja. Velik dio njih se zajedno s djelatnicima i volonterima nevladinih organizacija prisutnih u kampu uključio u pripremu ovog događaja. Tom prigodom nabavljeni su artikli karakteristični za ovu proslavu poput pšenice, proljetnog cvijeća, zlatnih ribica u akvariju i ostalih potrebnih artikala. Taj dan su glazba i ples barem na kratko zamjenili tužnu svakodnevicu ovih ljudi, a predivno iskustvo dijeljenja i pomaganja doživjeli su Caritasovi volonteri i djelatnici koji su kroz osmjeh na licima najmlađih primili najveću nagradu za svoj doprinos.

Dan poslije ( ponedjeljak 21. ožujka), na prvi dan proljeća na Bliskom istoku se slavi Majčin dan.  Caritas je i ovaj put, malim znakom pažnje, odlučio obradovati sve majke i udane žene koje trenutno borave u kampu te je tom prilikom kupio i podijelio 25 poklon paketa. Paketi su sadržavali parfem, dezodorans, labello, kremu za ruke i olovku za oči. Žene u kampu bile su zaista ugodno iznenađene i zahvalne, a mi smo opet proživjeli nezaboravno iskustvo i blagoslov što smo u mogućnosti napraviti barem malu gestu ljudskosti prema bližnjima u nevolji.

Nakon ovih događaja život u kampu nastavlja svojim tokom, a unatoč tužnoj sudbini ljudi koji u kampu borave Caritas kroz svoje volontere i djelatnike svakodnevno nastoji biti na pomoć onima koji su u najvećoj potrebi svjedočeći poruku Uskrsa i u ovim predstojećim proljetnim danima.

//31.3. 2016

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini
2016.


Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom
i ljudima u Bosni i Hercegovini

 

  UKLJUČITE SE U KORIZMENU AKCIJU HRVATSKOG CARITASA!:

 • Nazovite donacijski telefon 060 9010, cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen
 • Donirajte uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na br. 101
 • on-line donacijom
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101. 

Poslanica za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, 2016.

Draga braćo i sestre,
Već desetu godinu zaredom tjedan uoči treće korizmene nedjelje, a osobito na samu treću nedjelju, odlukom hrvatskih biskupa održava se „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.

U tom tjednu u svim župama diljem Hrvatske zajedno molimo ali i prikupljamo milodare za pomoć najugroženijim stanovnicima BiH. Odlukom svojih biskupa pridružuju nam se i vjernici u Bosni i Hercegovini. Znak je to našeg zajedništva u obje naše domovine, ali i zajedništva svih naših sunarodnjaka raseljenih po cijelom svijetu.

Svima nam je već dobro poznato kako je papa Franjo 8. prosinca 2015., na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, proglasio je jubilarnu godinu za cijelu Crkvu – Svetu godinu milosrđa. Iz dana u dan promišljamo što to znači za naš svakodnevni život.
Sveta i jubilejska godina prikladno je vrijeme za promjenu života. Da bismo život mogli promijeniti, ponajprije svoj, a onda i tuđi, treba naći snage i hrabrosti otvoriti i oči, i uši i srce, usuditi se čuti plač nevinih ljudi kojima su oduzeta dobra, dostojanstvo, osjećaji, život – piše Papa. Prepoznati one koji su okradeni, porobljeni i opljačkani u onome što čini (njihovo) ljudsko dostojanstvo prvi je korak ka putu života nadahnutog kršćanskim milosrđem. Drugi korak je jasno i nedvoznačno priznati i označiti što je to u nama samima, našem društvu, zajednicama u kojima živimo, krećemo se i jesmo grešno i kvarno, sve ono što nas zavodi i odvlači s puta milosrđa. Treći je korak odlučiti se obratiti i na tom putu obraćenja zatražiti pomoć naših bližnjih. Tako jubilarna godina postaje izvrsno sredstvo da se svi jačamo u zajedništvu i potičemo se na otkrivanje važnosti konkretnog svjedočenja vjere tj. snažnije življenje djela tjelesnoga i duhovnoga milosrđa.

Ljubav je po svojoj naravi konkretna i potvrđuje se u svakidašnjici: u nakanama i mislima, u stavovima, u ponašanju. Kao što je Božje milosrđe njegova odgovornost za nas,  i mi smo svoju ljubav pozvani usmjeriti prema bližnjima. Jedino u svakodnevici oživotvorujemo milosrđe, tu snagu koja sve pobjeđuje, koja srca ispunja ljubavlju i tješi opraštanjem. Jedino tako Crkva postaje živi znak Očeve ljubavi prema svijetu i stvorenju. Ta konkretna ljubav teži se pokazati i oživotvoriti za cijeli svijet, za sve potrebite!

Još jednu stvar, tako značajnu za djelovanje i život Caritasa na svim razinama, od najmanje župe preko nad/bskupijske do nacionalne razine organiziranog djelovanja, naglašava Papa: Crkva i župe neka budu oaze milosrđa. Caritas, taj integrativni element i jedan od tri stupa Katoličke Crkve, u Očevu i Kristovu milosrđu nalazi temelj na kojem počiva život Crkve. Stoga, cjelokupno njezino pastoralno djelovanje moralo bi biti obavijeno nježnošću koju pokazuje prema vjernicima; ništa u njezinu naviještanju i njezinu svjedočenju svijetu ne bi smjelo biti lišeno milosrđa. Sama se vjerodostojnost Crkve očituje u tome kako ona svjedoči milosrđe i suosjećajnu ljubav. Vrijeme je da se vratimo na bitno i da preuzmemo na sebe teret slabosti i teškoća naše braće i sestara. Ta suosjećajna ljubav očituje se u odgoju djece – primjerom i prisutnošću roditelja u njihovu svakodnevnom životu; u promicanju vrijednosti braka kao zajednice muškarca i žene; u važnosti odgoja u vjeri, ponajprije primjerom odgajatelja; u poticanju solidarnosti; u razvijanju kritičkog mišljenja i hrabrog preuzimanja odgovornosti; u ustrajnost i spremnosti na žrtve – a sve to ukorijenjeno u Kristu.

Osim toga, hvale je vrijedno u pastoralu naglašavati konkretna djela kršćanske ljubavi. Sedam tjelesnih djela milosrđa: 1. Gladna nahraniti; 2. Žedna napojiti; 3. Siromaha odjenuti; 4. Putnika primiti; 5. Bolesnika i utamničenika pohoditi; 6. Zarobljenike i prognanike pomagati; 7. Mrtve pokopati. Sedam duhovnih djela milosrđa: 1. Dvoumna savjetovati; 2. Neuka poučiti; 3. Grješnika ukoriti; 4. Žalosna i nevoljna utješiti; 5. Uvrjedu oprostiti; 6. Nepravdu strpljivo podnositi; 7. Za žive i mrtve Boga moliti. Živeći tako, susrećemo Krista živog; odričući se grijeha susrećemo se sa živim Bogom ljubavi, te na taj način prolazimo kroz vrata milosrđa. Na to nas podsjećaju i riječi sv. Ivana od Križa: „Na zalasku života bit ćemo suđeni po ljubavi“,  kako ih citira papa Franjo, ili, kako je govorio njegov prethodnik, papa u miru Benedikt XVI.: „Milosrđe je sva ona ljubav koju smo primili i pružili.“

Je li naivno vjerovati da živeći djela milosrđa možemo promijeniti svijet? Kako i sam papa Franjo uočava, ljudski govoreći, to je ludo, ali „ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi“ (1 Kor 1, 25). Ondje gdje stanuje milosrđe naizgled nemoguće postaje stvarnost.

Uvjereni i poučeni u kršćanskom milosrđu, želeći slijediti primjer Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja, moleći za jednistvo i zajedništvo hrvatskog naroda i Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zajednički su-pateći, pod-noseći brige i terete, dijeleći radosti i nade, pozivam vas, draga braćo i sestre, da danas konkretno posvjedočimo kako nam je milosrđe milo. Molimo zajedno i podržimo akciju koju organizira Hrvatski Caritas kako bismo prikupljenu pomoć preko Caritasove mreže biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini, od Banja Luke preko Sarajeva do Mostara, uputili onima koji čeznu za duhovnim i tjelesnim milosrđem.

Djevica Marija neka nam bude zagovornicom da ova Sveta godina milosrđa urodi obiljem plodova i, dajući svima iskusiti Božju skrb za nas, potakne sve nas da neumorno činimo djela tjelesnog i duhovnog milosrđa. Amen!

mons. Josip Mrzljak
predsjednik Hrvatskog Caritasa


Info materijali


Izbjeglička kriza – izvješće o donacijama i radu Caritasovih volontera na terenu


U srijedu 27. siječnja  2016. varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasamons. Josip Mrzljak primio je u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u Zagrebu veleposlanika Ukrajine g. Oleksandra Levčenka.Susretu je nazočio i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Veleposlanik Levčenko biskupa Mrzljaka izvijestio je o trenutnom stanju u Ukrajini te iznio prijedlog suradnje između Hrvatskog Caritasa i Ukrajinskog veleposlanstva u akciji omogućavanja ljetovanja djeci iz Ukrajine koja dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Biskup Mrzljak i ravnatelj Svalina podržali su ovu ideju te zahvalili NJ.E. Levčenku na upoznavanju sa situacijom u Ukrajini te mogućnosti da senzibilizacijom naših vjernika, u Godini milosrđa, i mi budemo dio napora koji žrtvama ratnih sukoba, u ovom slučaju djeci, omogućimo barem tjedan dana djetinjstva u miru kakvo zaslužuju. 

//29.1. 2016

Izbjeglička kriza – izvješće o donacijama i radu Caritasovih volontera na terenu


Hrvatski Caritas i Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s mjesnim Caritasima i uz veliku pomoć donatora iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva nastavljaju dosadašnje aktivnosti u Zimskom tranzitnom kampu u Slavonskom Brodu. Pedesetak registiriranih volontera s područja slavonskobrodskih župa svakodnevno, i dalje u tri smjene sudjeluje u podjeli hrane, odjeće i obuće, te kuhanju čaja za promrzle izbjeglice i migrante.

Izbjeglice pristižu uobičajenim intenzitetom od oko 3 000 ljudi u 24 sata, a Caritasovi volonteri se neumorno trude kako bi im barem malo olakšali njihov kratki boravak u našoj zemlji na putu prema krajnjim destinacijama. Dnevno se skuha i podjeli oko 300 litara čaja, a s dolaskom hladnijeg vremena i snijega raste potreba za zimskim odjevnim predmetima - kapama, šalovima, rukavicama te toplim čarapama koje naši volonteri dijele zahvaljujući donacijama pristiglim u posljednje vrijeme.

Početkom prosinca, kamp u Slavonskom Brodu posjetili su članovi organizacije Flyktingar Lund - predstavnici Caritasa Švedska, gospođa Ivette Arroyo te predstavnik muslimanske zajednice u Švedskoj, gospodin Moohammed Wasim Yahia  koji su donirali zimsku odjeću i obuću za  izbjeglice u tranzitu, a što je u ovim trenucima prijeko potrebno.

Također, 6. prosinca, u Slavonski Brod došao je gospodin Karl Augustson koji je zajedno sa svojom obitelji i prijateljima odlučio pomoći Caritasu u radu u samom kampu. Dovezao je kamion s donacijama koje je prikupio u Finskoj među svojim prijateljima, a donacija sadrži rabljenu odjeću, higijenske potrepštine, igračke, hranu i brašno. Sve navedeno pohranjeno je u Caritasovom iznajmljenom skladištu u blizini kampa ili je već podijeljeno.

21. prosinca, u kamp u Slavonskom Brodu donaciju juha u konzervi, tjestenine, odjeće te higijenskih potrepština osobno su dostavili gospodin Dr. hc. V. Hirschmueller i gospodin Uwe Haalboom iz Njemačke.

Na sam Badnjak, 24. prosinca, u Slavonski Brod je stigla donacija župe Bezgrešnog začeća sv. Ane iz Lipovljana i biskupije Linz, usmjerena na Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Donaciju je dovezao upravitelj župe, o. Igor Grahovac-Fedešin, a donacija je sadržavala 200 ruksaka koji sadrže papirnate ručnike u roli, vlažne maramice, voćne bombone, vunene kape, vunene šalove, dječje rukavice, ženske rukavice, te muške rukavice. Ruksaci su predviđeni kao obiteljski paketi, a do sada su gotovo svi podijeljeni.

 

Također, isti dan je u Slavonski Brod stiglo 14 kutija higijenskih potrepština - donacija organizacije Fondazione Rachelina Ambrosini upućena Hrvatskom Caritasu, a u srijedu, 30. prosinca, u kamp u Slavonskom Brodu pristigla je donacija gospodina Željka Čalušića i gospodina Ilije Čalušića, dva brata koji su u svojoj župi u švicarskom Winterthuru prikupili nešto više od 12 850 eura koje su namijenili za kupnju potrepština izbjeglicama i volonterima Zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu.

Hrvatski Caritas ovim putem zahvaljuje svim organizacijama i pojedincima koji su se na razne načine uključili u pomoć izbjeglicama koje svakodnevno bez prestanka prolaze kroz našu zemlju u bijegu od ratnih stradanja. Također veliko hvala svim našim volonterima koji neumorno pomažu od početka izbjegličke krize, a pogotovo u ovim hladnim zimskim danima.  

//5.1. 2016

>> Arhiva novosti 2015.>> Arhiva novosti 2014.


Preuzmite publikaciju: Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Foto galerija

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija

Video kanal              > Više videa

Učitavam ...