Arhiva: Novosti 2014.


Poziv na tradicionalnu humanitarne prodaju božićnih drvaca Hrvatskog Caritasa i Hrvatskih šuma na Trgu bana Jelačića

U sklopu 12. nacionalne božićne akcije «Za 1000 radosti» - SVE JE MOGUĆE, u kojoj  prikuplja pomoć  za obitelji u potrebi diljem Hrvatske, Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama  u subotu 20. prosinca organizira i tradicionalnu humanitarnu prodaju božićnih drvaca s korijenom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića (sjeverozapadni dio) s početkom u 9 sati.

U ovogodišnjoj akciji Hrvatske šume, vjerni partner i podupiratelj akcije,  darovale su 200 drvaca a Vrtni centar Šestine priključio se s 50 drvaca, čijom će se prodajom   prikupljati novčana sredstva za pomoć najpotrebnijim obiteljima. Darujući drvca s korijenom, Hrvatske šume, Hrvatski Caritas brinu ne samo o potrebnima nego  naglašavaju i ekološku dimenziju akcije, čuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ove godine na ponudi će biti obična smreka, srebrna smreka i Pančićeva omorika, cijene od 120 do 170 kn, ovisno o vrsti i visini. Predložene cijene su «početne» - s obzirom na svrhu akcije - oni koji mogu, pozvani su dati od srca i više. Za one koji ne mogu sami, a ni uz pomoć Caritasovih volontera, odnijeti kupljeno drvce, osigurana je unutar grada i besplatna dostava. 

Hrvatskom Caritasu i njegovim volonterima iz Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame i studentima Sveučilišta u Zagrebu u prodaji će na Trgu bana Jelačića pomagati i gosti podupiratelji, među kojima će biti Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, sa suradnicima, Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Dario Šimić, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik udruge «Nogometni sindikat», Alan Hržica, pjevač, Andro Knego, bivši košarkaški reprezentativac, Tsimafei Zhukouski, dokapetan Hrvatske odbojkaške reprezentacije, Ana Konjuh, najmlađa tenisačica među prvih 100 u svijetu sa svojim trenerom Kristijanom Schneiderom, Marijo Možnik, osvajač brončane medalje s nedavnog Svjetskog gimnastičkog prvenstva i drugi.

U sklopu događanja na Trgu bana Jelačića Hrvatski će Caritas organizirati i prikupljanje priloga za promotivne materijale akcije kao i dječje božićne čestitke prispjele na natječaj Hrvatskoga katoličkog radija.

Pozivamo vas da ovaj događaj popratite i tako se uključite u nacionalnu božićnu akciju Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti» kao i da potaknete Zagrepčanke i Zagrepčane da tijekom subotnjeg prijepodneva dođu sjeverozapadni dio Trga bana Jelačića, a sve ostale da pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR4023400091510126452 poziv na broj 7-14 doprinesu radosti naših najsiromašnijih obitelji.

//19. 12. 2014

Hrvatski Caritas primio zahvalnicu DUZS za doprinos u zbrinjavanju tijekom poplave u Slavoniji

Državna uprava za zaštitu i spašavanje već devetu godinu zaredom dodjeljuje priznanje za „Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske“. Priznanje se dodjeljuje jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja.  Svečanost pod pokroviteljstvom  predsjednika Republike Hrvatske održana je u srijedu, 03. prosinca 2014. u Festivalskoj dvorani u Krapini.

Ovogodišnji dobitnici su: student Pravnog fakulteta Renco Britvić za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju u Akciji spašavanja susjeda iz plamena, ženski tim Rafting kluba MATIS Varaždin - Petra Seketin, Nikolina Videc, Nela Maleš, Karmen Magić i treneri Igor Pičuljan i Matija Kučar za naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju u Akciji spašavanja ronioca iz mora, zatim voditelj benzinske postaje u Zadru Darko Bašić, poduzetnik koji se zatekao na benzinskoj postaji Alen Perić te liječnik Ivica Nekić.

Svečanost u Krapini iskorištena je i za dodjelu zahvalnica i pohvalnica državnim službama, ministarstvima te drugima za doprinos tijekom poplave u Slavoniji. U ime velikog broja dobitnika zahvalu je uputila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ističući da je poplava u Slavoniji najveća takva prirodna katastrofa u posljednjih 50 godina. Poručila je da svi zajedno moramo biti ponosni na način kako su se sve službe zajedno nosile sa katastrofom u Slavoniji. Zahvalnica je dodijeljena i Hrvatskom Caritasu, a primio ju je mons. Fabijan Svalina ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

//04. 12. 2014

"Za 1000 radosti" - SVE JE MOGUĆE!

Hrvatski Caritas pokrenuo 12. tradicionalnu nacionalnu božićnu akciju namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj

Hrvatski Caritas pokrenuo je ovogodišnju, 12. po redu, tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 100 radosti" namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti, zaduženosti. Vjerujemo da ćemo Božić, blagdan Isusova rođenja, Božje intervencije u svijet i povijest, najprimjerenije proslaviti prepoznajući potrebe naših sugrađana, i makar i skromnim darom  pokrenuti promjenu, razgoriti nadu, probuditi u njima novu snagu za životnu borbu.

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas, putem mreže  nad/biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi  dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.

Pozivamo hrvatske tvrtke i građane, Vladu Republike Hrvatske, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme  može roditi nova nada.

Akciju "Za 1000 radosti" ove godine vodimo pod nazivom: "Sve je moguće!". Vjerujemo da  upravo u blagdanskom razdoblju - kad slaveći Božić slavimo djelatnu i velikodušnu ljubav i, zahvalni za ono što smo primili, zauzvrat darujemo bližnje - potrebno je podsjetiti se i ohrabriti da kad vjerujemo, sve postaje moguće. I ono što se naizgled čini nezamislivim, nemogućim, nevjerojatnim, neostvarivim.

I ove godine na poseban se način u akciji "Za 1000 radosti" obraćamo djeci i mladima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim osnovnim i srednjim školama preporučilo je da se u akciju uključe i iskoriste ju u odgojno-obrazovnom procesu, prepoznajući kako u njoj djeca i mladi razvijaju vrijednosti solidarnosti, uzajamnosti, požrtvovnosti,  nesebičnosti i socijalne osjetljivosti, te uče postajati nositeljima promjena u društvu – počinjući od svoje lokalne sredine.

U škole je ove godine poslano više od 550.000 narukvica u 10 različitih boja, koje uz naziv akcije "Sve je moguće!" nose prigodne poruke poput: dajem sve od sebe, ne bojim se budućnosti, stvaram slobodno, usudim se sanjati, hrabro se mijenjam, vjerujem u ljubav... Noseći ih, učenici i učenice podsjećaju i sebe i druge da ako vjeruju, sve postaje moguće. Dijelom novca koji prilozima za narukvice prikupe, učenici i njihovi nastavnici sami odgovaraju na prepoznate potrebe obitelji u vlastitoj školskoj ili lokalnoj sredini. Drugim dijelom, solidarno, putem Caritasove mreže pomažu siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.

U akciju su se uz preporuku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport uključili i zagrebački dječji vrtići, a akcija je otvorena i za ostale zainteresirane vrtiće. Putem mreže nad/biskupijskih caritasa 200. 000 prigodnih narukvica za odrasle dostupno je i u župama/župnim caritasima diljem Hrvatske.

  Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ SVE JE MOGUĆE mogu se uključiti:

 • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-14 (OIB 60100836848)
 • donacijom proizvoda ili usluga
 • pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)
 • objavljivanjem informacija o akciji na mrežnoj stranici, intranetu, biltenu, novinama, elektroničkim medijima
 • on-line uplatama

Akcija “Za 1000 radosti” - Sve je moguće! - traje do 2. veljače 2015.

//27. 11. 2014

Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas i ove godine pomažu siromašnima diljem Hrvatske U Zadru predstavljena humanitarna akcija „Pomagati je lako“

Zadar, 11. studenoga 2014. - Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas i ove godine nastavljaju s velikom humanitarnom akcijom „Pomagati je lako!“. Ova hvalevrijedna humanitarna akcija ove godine predstavljena je i u Zadru, a trajat će od 27. listopada do 7. prosinca, uključujući sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj i sve nad/biskupijske Caritase. Prisutne su u Zadru pozdravili brojni predstavnici Lidla, Hrvatskog Caritasa, grada Zadra i Zadarske županije te zadarski nadbiskup, a sve u društvu zadarskih košarkaša i direktora K.K.Zadar.

Na svečanosti obilježavanja početka akcije „Pomagati je lako!“ u pučkoj kuhinji "Sv. Vinko Paulski" Caritasa Zadarske nadbiskupije, prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, a o ciljevima, tijeku i prvim rezultatima provedbe akcije izvijestili su predstavnici organizatora: koordinator akcije u Hrvatskom Caritasu Boris Peterlin i predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić. Ovogodišnja iskustva iznijeli su i vlč. Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, i Josip Vidov, voditelj volontera u Volonterskom centru u Zadru. Građane su na sudjelovanje u ovoj plemenitoj akciji pozvali i zadarski župan Stipe Zrilić, zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić te Mario Pešut, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, a potporu akciji izrazili su i Boris Skroće, direktor K.K.Zadar, zajedno s košarkašima. Program je moderirala Ines Grbić, a pjesmom i plesom su ga uljepšali učenice i učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

„Sretni smo što ove godine i iz Zadra šaljemo poziv građanima na sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj akciji. Već četiri godine u suradnji s Caritasom dajemo svoj dopinos pomaganju najsiromašnijim obiteljima diljem Hrvatske, a Lidl Hrvatska će i ove godine po završetku akcije dodatno donirati 100 tisuća kuna.“ – poručuju iz Uprave Lidl Hrvatska.

Humanitarna akcija provodit će se na nacionalnoj razini, na način da se prikupljaju namirnice i proizvodi za socijalno ugrožene obitelji i pojedince, korisnike pomoći nad/biskupijskih Caritasa diljem Hrvatske. Akcija „Pomagati je lako!“ uključuje sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (85) i sve nad/biskupijske Caritase (17), a realizira se tako da građani u Lidlu kupljene proizvode odlažu u za to predviđeni prostor u trgovini, a Caritas ih raspodjeljuje korisnicima. Akcija „Pomagati je lako!“ će trajati od 27. listopada 2014. do 7. prosinca 2014., ukupno 6 tjedana.

//12. 11. 2014

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije započeo s podjelom 477 štednjaka obiteljima na poplavljenim područjima Slavonije

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije 03. je studenoga 2014. godine započeo s isporukom bijele tehnike stanovnicima Gunje, Račinovaca, Rajevog Sela, Posavskih Podgajaca, Đurića i Strošinaca.

Obiteljima na tom području bit će uručeno 477 štednjaka na kruta goriva, takozvanih Slavonaca, a vrijednost ove donacije je 685.000 kuna. Radi se o drugom dijelu donacije kojom je već domaćinstvima na poplavljenim područjima dostavljeno 775 škrinja za zamrzavanje vrijednosti 1,6 milijuna kuna.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije najavljuje u idućim danima i realizaciju projekta nabave i kupovine zimnice, i to u sklopu stalnog projekta pomoći poplavljenima „Ljubav uvijek nađe put“.

//04. 11. 2014

Hrvatski Caritas u suradnji s Lidlom u Varaždinu pokrenuo nacionalnu humanitarnu akciju "Pomagati je lako!"


Prigodnim najavnim događajem u Varaždinu je u ponedjeljak 27. studenoga  Hrvatski Caritas u suradnji s Lidlom Hrvatska  pokrenuo  tradicionalnu  nacionalnu humanitarnu  akciju pod nazivom „Pomagati je lako!“. Iz Varaždina, sa sjevera Hrvatske, poslan je poziv čitavoj Hrvatskoj na zajedništvo s najugroženijim pojedincima i obiteljima, kojima će građani moći pomoći  izdvajajući poneki kupljeni proizvod u bilo kojoj od  85 Lidlovih trgovina, a Caritas će darovane proizvode putem svoje mreže 16 nad/biskupijskih caritasa usmjeravati svojim korisnicima.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak naglasio je kako smo u službu pomaganja ljudima u nevolji, potrebi i oskudici svi pozvani, svatko od nas, svi zajedno -  i to je naš zajednički nazivnik. Hrvatski Caritas ima zadaću sve nas povezati. "Svi smo u Hrvatskoj, od sjevera do juga, pozvani biti promotorima akcije kojoj je u središtu dobrobit čovjeka", naglasio je biskup Mrzljak.

Član uprave Lidla Hrvatska Tomislav Šapina zahvalio je svim kupcima koji su  prošlih godina davali, a nada se da će i ove godine dati svoj doprinos akciji "Pomagati je lako!" i najzaslužniji su za njezin uspjeh. "Lidl Hrvatska će i ove godine po završetku akcije dodatno donirati 100 tisuća kuna vrijedne namirnice nad/biskupijskim caritasima.

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, podsjetio je  okupljene na riječi pape Franje: "Već i malo milosrđa učinit će svijet toplijim i pravednijim." "Caritasova će mreža idućih tjedana biti u službi milosrđa naših građana", naglasio je mons. Svalina. Zahvalio je svima koji će doprinijeti da ova akcija uspije: volonterima, medijskim djelatnicima, predstavnicima lokalnih vlasti, djelatnicima Lidla i nad/biskupijskih caritasa, a nadasve hrvatskim građanima.

Okupljenim uzvanicima obratili su se potom i predstavnici lokalne uprave. Varaždinski gradončalenik Goran Habuš zahvalio je Hrvatskom Caritasu i Lidlu na pokretanju ove akcije a Varaždincima za trajnu spremnost da iskažu solidarnost sa sugrađanima u potrebi prisnaživši: "Pomagati je lako, zaista je tako!" Varaždinski župan Predrag Štromar čestitavši na nakani ove akcije istaknuo je da je na svima nama da dokažemo kako je pomagati lako. Međimurski župan Matija Posavec založio se da zajedništvom u ovoj akciju vratimo osmijeh na lica ljudima u potrebi, a gradonačelnik Ivanca i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić podsjetio je okupljene kako čovjek pomažući drugima sam sebi izgleda lijepo i pozvao sve građane Hrvatske da svoju pomoć sugrađanima u nevolji s akcije "Pomagati je lako!" protegnu i na cijelu godinu. 

Gosti su potom,  praćeni spletom pjesama glazbenog sastava "Pajdaši", zajedno obišli Lidlovu trgovinu, kupujući  prigodne trajne proizvode i tako simbolično pokrenuli akciju "Pomagati je lako!"

Svoje likovne i literarne radove o pomaganju ispred Lidlove trgovine u Varaždinu izložila su djeca katoličkog vrtića "Sv. Uršula" iz Varaždina, koja su s posebnim gostom Oliverom Dragojevićem, voditeljicom Ivom Šulentić i ravnateljem Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šolom porazgovarala o tome kako ona pomažu svojim prijateljima i otpjevala nekoliko pjesama.

Nacionalna humanitarna akcija „Pomagati je lako!“ trajat će od 27. listopada do 7. prosinca 2014. Akcija se provodi četvrtu godinu zaredom, a ovo je treća godina njena provođenja na nacionalnoj razini.

Preuzmite plakat: Pomagati je lako!
Preuzmite radijski spot

//28. 10. 2014

Karitativno djelovanje danas – tema okruglog stola Teološko-pastoralnog seminara za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije


Drugog dana teološko-pastoralnog seminara za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji se održava u Đakovu, glavna je tema socijalna dimenzija evangelizacije. Radni dio prijepodnevnog dijela programa završen je okruglim stolom i raspravom sudionika na temu: Mogućnosti karitativnog djelovanja u našim prilikama. Govorili su mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i vlč. Markan Kormanjoš, ravnatelj Caritasa slavonskobrodskih dekanata.

U svojem izlaganju mons. Svalina skrenuo je pozornost na probleme strateškog planiranja i promišljanja mjesta i uloge Caritasa u cjelovitim pastoralnim planovima: od nacionalne razine preko mreže nad/biskupijskih Caritasa, preko dekanata pa do župnih Caritasa. Također je upozorio na važnost trajne i sustavne edukacije i formacije za Caritas cijelog naroda Božjeg – svećenika, redovnika i vjernika – te na važnost odgoja za Caritas. "Bez nove evangelizacije ostvarene pomoću ljubavi i svjedočanstva kršćanskoga siromaštva, navještaj Evanđelja – koji je isto tako prvi čin ljubavi – ulazi u opasnost da bude neshvaćen i da se utopi u moru riječi kojemu nas, iz dana u dan, današnje komunikacijsko društvo izlaže. Ljubav djela jamči nedvosmislenu snagu ljubavi riječi",  istaknuo je mons. Svalina, jer "... funkcije  i službe u Crkvenom životu ne mogu rasti svaka za sebe, nego u bliskoj povezanosti koja gotovo da postaje osmoza, smjesa Riječi, Sakramenta i Caritasa s ciljem izgradnje i pročišćenja Crkve u perspektivi izgradnje Kraljevstva. Stoga, svaka zajednica, u duhu Drugog vatikanskog sabora mora rasti  i izgrađivati se, isključujući svako apsolutiziranje i izdvajanje kateheze, liturgije i svjedočenja ljubavi (caritasa), ali gradeći putove Crkve koji su, što je moguće više, jedinstveni  i potpuni."

Vlč. Rebić govorio je o naravi i svrsi Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije (usp. Statut Caritasa, 1. listopada 1994.), o ustroju struktura te potrebi umrežavanja članova dekanatskih i regionalnih Caritasa sa središnjim uredom kako bi se ostvario Kristov poziv na djelotvornu ljubav prema svim ljudima u potrebi, oživjelo i osnažilo rad članova i stvorila baza podataka radi učinkovitijeg djelovanja. Osvrnuo se na projekte koje Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije provodi i planira s naglaskom na projekt „Ljubav uvijek nađe put“, stalni projekt za pomoć stradalima od poplava na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Završna je misao njegova izlaganja da su ljudi u potrebi oko nas, i oni su naša stvarnost, a djelima mogu ljubiti čovjeka u potrebi tako da mu služim. Zdravi i zadovoljni pojedinci, zdrave i sretne obitelji temelj su naše budućnosti.

Vlč. Kormanjoš u svojem izlaganju naglasak je stavio na potrebe, obveze i mogućnosti rada i razvoja dekanatskih Caritasa ističući kako je aktivan župni Caritas znak žive zajednice, povlašteno mjesto za odgoj srca koje odgaja za slušanje, darivanje vremena, sudjelovanje i pratnju osoba u potrebi na način da ih se osnaži u preuzimanju odgovornosti za vlastiti život.

//17. 09. 2014

S 350.000 kuna iz akcije "Spremni za dobro!" Hrvatski Caritas pomaže 1000 učenika i učenica u nabavi školskih knjiga i pribora

Hrvatski Caritas na tragu svojega poslanja, svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, od 10. do 30 lipnja proveo je nacionalnu humanitarnu akciju "Spremni za dobro!", kojom se siromašnim obiteljima u Hrvatskoj željelo pomoći u nabavi novih školskih udžbenika i školskog pribora za iduću školsku godinu, prikupivši za tu svrhu 350.000 kuna.

U akciji su – uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih županija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom - prikupljani stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine. Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, u navedenom razdoblju putem mreže od 85 Lidlovih trgovina, odnosno u župama koje su se odlučile uključiti u akciju, a  tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uključili učenici iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske te brojni građeni koji su svoje tiskovine donosili u Lidlove trgovine. Tijekom akcije prikupljeno je ukupno 400.360 kg tiskovina. Novčanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata građana na račun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215,77 kn.

Lidl Hrvatska je akciji "Spremni za dobro" donirao sredstva od jednotjedne prodaje ambalaže u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj u iznosu 69.834,16 kn. Hrvatski Caritas je pak prikupljenim novčanim sredstvima pridodao 147.950,07 kn te uz to pokrio troškove provedbe akcije. Tako je stvoren Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih caritasa krajnjim korisnicima  prikupljeno ukupno 350.000,00 kn. Ta su sredstva upućena nad/biskupijskim caritasima, koji će ih u paušalnom iznosu od po 350 kn po korisniku  iskoristiti za pomoć pri nabavi udžbenika i školskog pribora za 1000 učenika i učenica u potrebi  osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.
Budući da su najavljeni mehanizmi pomoći lokalne uprave u nabavi školskih udžbenika mahom namijenjeni osnovnoškolskoj djeci, Hrvatski je Caritas predložio svojoj mreži da pri odabiru korisnika posveti osobitu pozornost srednjoškolskim učenicima pozivajući nad/biskupijske caritase da, u skladu sa svojim mogućnostima, za ovu svrhu izdvoje i vlastita sredstva kako bi se socijalno ugroženoj skupini školske djece moglo pružiti što ravnopravniji pristup stjecanju znanja.
Uz pomoć učenicima iz siromašnih obitelji akcijom je Hrvatski Caritas želio pomoći razvijanju  svijesti o odgovornosti za stvoreno i skrbi za okoliš te mobilizirati zajednicu oko dobra, snaženje zajedništva, solidarnosti i vjere da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose  za najranjivije društvene skupine.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima: pojedincima, ustanovama, tijelima državne i lokalne uprave kao i hrvatskim medijima koji su poduprli akciju "Spremni za dobro!".

//27. 08. 2014

Priopćenje s izvanredne sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa


Danas (9. srpnja 2014.) je u Zagrebu održana izvanredna sjednica članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa, pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka. Na sjednici je osim tekućeg poslovanja mreže Caritasa glavna tema bila pomoć prikupljena za poplavljene u Požeškoj biskupiji i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Nazočni ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa izvijestili su o do sada prikupljenoj novčanoj i materijaloj pomoći koju su uputili na područja zahvaćena poplavama u svibnju ove godine.    Ravnatelj biskupijskog caritasa Požeške biskupije vlč. Goran Lukić izvijestio kako su svibanjske poplave pogodile 539 obitelji. Požeški biskupijski Caritas uz pomoć župnih volontera pomaže stradalima u hrani, aparatima za isušivanje vlažnih zidova što je preduvjet za uređenje potopljenih prostorija, boji za zidove, laminatnim podovima, keramičkim pločicama, pokućstvom i bijelom tehnikom. 

Ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč Ivica Rebić izvijestio je da su na području Županjske Posavine, prema popisu župnika, stradale ukupno 1700 obitelji u mjestima Strošinci, Gunja, Rajevo Selo, Drenovci, Račinovci, Posavski Podgajci, Vrbanja, Soljani, Đurići. Prema dosadašnjim procjenama šteta na stambenim i gospodarskim objektima je oko 1,7 miljardi kuna. Poplavljene župe najsiromašniji su dio Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje su ljudi pogođeni nezaposlenošću, na kojem se odvija najveći odljev stanovništva, a sada su ugroženi zdravlje i životi ljudi, stradali su stambeni i gospodarski objekti, zgrade javne namjene, poljoprivredna zemljišta i strojevi, okoliš, priprdna i gospodarska dobra, infrastruktura i drugo.  Caritas pomaže u hrani, higijenskim potrebštinama, prijevozu, smještaju, nabavi isušivača i alata za saniranje manjih oštećenja stambenih prostora. U tijeku je koordinacija s Županijskim stožerom za obnovu na terenu i planiranje konkretnih projekata revitalizacije koje će biti moguće dovršiti tek nakon što državne službe i nadležna Ministarstva dovrše posao procjena šteta.

Hrvatski Caritas do sada je za stradala područja u Požeškoj i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji prikupio 6.103.357,36 kuna, za Bosnu i Hercegovinu 258.049,08  kn, a za Srbiju 128.270,00 kuna. Sredstva će biti proslijeđena mrežom nad/biskupijskih Caritasa.

Vijećnike Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina izvijestio je kako je iznos od dvanaest milijuna kuna, dar biskupa Hrvatske biskupske konferencije, temeljem zaključaka izvanrednog Plenuma HBK održanog 2. lipnja 2014. godine u Zagrebu, proslijeđen preko Hrvatskog Caritasa i to: Caritasu Sisačke biskupije 250.000,00 kuna, Caritasu Požeške biskupije 2.000.000,00 kuna, Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije 5.850.000,00 kuna, Caritasu biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 3.500.000,00 kuna te Caritasu Srbije 400.000,00 kuna.

Ponovno je izrečena  zahvalnost svim građanima i pravnim osobama koji su se odazvali pozivu za pomoć poplavljenima. Hrvatski Caritas poziva sve one koji su u mogućnosti da se i nadalje uključe u pomaganje potrebitima da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa (Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb) kod PBZ (Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb),
IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 175 za Slavoniju; poziv na broj 185 za Bosnu i Hercegovinu; poziv na broj 195 za Srbiju.  

//09. 07. 2014

Donacija isušivača za poplavljena područja u Slavoniji


Svečano preuzimanje 34 isušivača namijenjenih sanaciji poplavljenih zgrada na području Vukovarsko-srijemske županije tvrtke Hrgić d.o.o. iz Zagreba održano je 16. lipnja u Osnovnoj školi u Drenovcima. Donaciju namijenjenu Hrvatskom Caritasu preuzeo je župnik iz Gunje Josip Semialjac, zahvalivši svima koji su se uključili u pomoć poplavljenim mjestima u županjskoj Posavini bilo novčanom ili materijalnom donacijom ili volonterskim radom.

Isušivači su donirani Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja/Državnom uredu za zaštitu i spašavanje (10 komada), Hrvatskom crvenom križu (10 komada), Hrvatskom Caritasu (10 komada), Družbi sestara milosrdnica (2 komada), te općini Gunja (2 komada) u suradnji s Udrugom mladih Primoštena.

//17. 06. 2014

Ravnatelj Caritasa: stradalima u poplavama će pomoć trebati još dugo


Hrvatski Caritas prvi je poslao pomoć poplavljenim područjima. O trenutnoj situaciji stradalih u poplavi, ali i novoj akciji kojom se obiteljima želi pomoći u nabavi novih školskih udžbenika – “Spremni za dobro!” razgovarali smo s ravnateljom Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanom Svalinom.

- Caritas je prvi reagirao u pomoći poplavljenim područjima, ali i dalje je aktivno uključen u pomaganje stradalima od poplava. Kakvo je sada stanje i treba li još pomoći?

Zbog poplava koje su najprije zahvatile Požešku, a zatim i Đakovačko-osječku nadbiskupiju Hrvatski je Caritas još 17. svibnja, na poticaj svog predsjednika mons. Josipa Mrzljaka, putem javnog apela pozvao vjernike i sve građane Republike Hrvatske da se aktivno i prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje pomoći za postradale i njihova domaćinstva. Prvi smo na postradala područja poslali sredstva iz našeg interventnog fonda, a brojne župe naše lijepe Domovine, i sve biskupije, spontano su se uključile u prikupljanje vode, hrane, odjeće, medicinskih pomagala i ostale potraživane pomoći za smještaj obitelji koje je razorna vodena bujica protjerala iz njihovih domova. Kako tada, tako i našem daljnjem djelovanju, želimo im prije svega poručiti da neće biti zaboravljeni, da smo svjesni kršćanske suodgovornosti za dobro naših bližnjih, te da smo spremi biti uz njih i na što konkretniji način pomoći da se vrate u svoja rodna mjesta, u svoje domove.

Situacija na području Požeške biskupije gdje je, prema podacima biskupijskog Caritasa, stradalo 539 obiteljskih kuća znatno je bolja, ako je tu riječ uopće moguće upotrijebiti, u odnosu na poplavljena područja u Županjskoj Posavini u Posavskim Podgajcima, Rajevom Selu, Strošincima, Gunji i okolnim mjestima, gdje je voda u visini do 1,5 m stajala u kućama i dvadesetak dana. Na tom području Đakovačko-osječke nadbiskupije prema podacima župnika stradalo je oko 1700 obiteljskih kuća. Jedan dio njih uništen je u toj mjeri da će zahtijevati rušenje, neke temeljitu obnovu, a u svima je u tijeku mukotrpni proces čišćenja, uklanjanja namještaja i drugog otpada, provjere instalacija i priključivanja na struju i plin, proces isušivanja i planiranja popravaka. Za oko deset tisuća ljudi s ovog područja život se još dugo neće vratiti u normalu. Razne vrste pomoći trebat će im još dugo, a mi smo posebice preko naših nad/biskupijskih Caritasa na terenu spremni i raspoloživi za koordinirane napore u obnovi i revitalizaciji života naših postradalih sugrađana.

Ova nevolja koju je donijela poplava podsjetila nas je i na solidarnost, hrabrost, ustrajnost i veliko srce naših ljudi kakvog se sjećamo i iz vremena Domovinskog rata. Taj se duh zajedništva i danas, kada medijska pažnja više nije toliko usmjerena na one koji još dugo neće moći biti u svojim domovima, pokazao i prema našim susjedima u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje je smo također putem mreže Caritasa uputili pomoć za sve stradale, vodeći na poseban način računa da se sada ali i u mjesecima koji dolaze pokaže i posvjedoči duh kršćanskog jedinstva s našim narodom i katoličkom Crkvom i u tim zemljama.

Pozivamo sve naše vjernike da zajedno s nama mole za duh jakosti onih koji su neposredne žrtve poplava, za duh razboritosti i ustrajnosti svih onih koji žele biti dio Caritasove mreže dobra. Pozivamo sve da se i u mjesecima obnove i povratka, prema svojim mogućnostima uključe i u daljnje prikupljanje novčane pomoći za žrtve poplava u Slavoniji. To će i nadalje biti moguće činiti uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 175 ili pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen) ili on-line uplatama na našim stranicama www.caritas.hr

- Hrvatski Caritas pokrenuo je novu akciju za pomoć mališanima kojima će na jesen biti potrebni novi udžbenici “Spremni za dobro!”. Možete li nas ukratko upoznati s ciljevima akcije i reći kako se naši čitatelji mogu uključiti?

Za sljedeću školsku godinu svi roditelji koji imaju školarce trebat će kupiti nove školske udžbenike jer se ovi koji su se do sada koristili povlače iz uporabe. Za mnoge obitelji ovo je već sada izazov za koji jednostavno ne znaju kako će mu odgovoriti. Svjesni kompleksnosti situacije našeg društva odlučili smo učiniti ono što možemo – mobilizirati one snage koje će zajedno s nama biti spremne činiti dobro, a tako smo i nazvali ovu akciju.


Ciljevi akcije Spremni za dobro su trojaki: pomoći učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore; razvijati svijest o odgovornosti za stvoreno, osobito u djece i mladih te mobilizirati zajednicu oko dobra, snažiti zajedništvo, solidarnost i vjeru da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije društvene skupine.
Pozivamo građane, a osobito djecu i mlade, da se do kraja mjeseca uključe u akciju “Spremni za dobro” prikupljajući stare udžbenike, bilježnice, časopise i novine. Sve to moguće je odnijeti u najbližu trgovinu našeg partnera u ovoj akciji Lidla Hrvatska u njihovu gradu, na za to određeno i označeno mjesto, i darovati ih Hrvatskom Caritasu. Putem mreže od 85 Lidlovih trgovina te će tiskovine doći na otkupna mjesta Unijapapira. Od otkupne vrijednosti prikupljenog formirat će se nacionalni Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji. Sredstva će preko mreže nad/biskupijskih Caritasa biti usmjerena korisnicima u svim krajevima Hrvatske. Na način želimo pokazati solidarnost i odgovornost te stare udžbenike zajedno pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade.

- Uz posebne akcije, Caritas ima i svoje redovite aktivnosti. Od čega se sastoji vaš rad i kako se financirate?

Hrvatski Caritas ima zadaću koordiniranja nacionalnih programa i akcija, ali njegova prvenstvena briga je njegovanje i poticanje rada i razvoja župnih Caritasa, volontarijata, dakle, područje odgoja za caritas – djelatnu kršćansku ljubav. Zatim, tu je posebna zadaća praćenja raznih društvenih trendova koji utječu na život naših kršćanskih obitelji tj. vjernika pri čemu nastojimo biti glas onih čiji se glas najčešće ne čuje – osiromašenih, marginaliziranih, nevidljivih članova našeg društva – na poseban način tradicionalno najranjivijih skupina – djece i mladih, žena, starih i bolesnih. To ostvarujemo prvenstveno preko raznih programa i projekata u mreži Caritasa, ali i surađujući s drugim katoličkim ustanovama i svima onima kojima je na srcu opće dobro naroda i Domovine.
Naš rad financira se uglavnom iz projekata i akcija koje provodimo, a jednim manjim dijelom strukturalne troškove nužne za naše svakodnevno funkcioniranje financira Hrvatska biskupska konferencija.

- Hrvatski Caritas dio je međunarodnog Caritasa. Kako je organizacijski uređen?

Hrvatski Caritas član je Caritasa Internationalisa sa sjedištem u Rimu, Vatikan. To je međunarodna konfederacija koja okuplja 162 zemlje iz sedam regija, koje zajednički čine najveću humanitarnu mrežu koja pokriva sve dijelove svijeta. Osim toga članica smo i mreže Caritasa Europa sa sjedištem u Briselu, Belgija koji okuplja 48 katoličkih humanitarnih organizacija, mahom nacionalnih Caritasa, iz 44 zemlje Europe.

Kod nas, u Domovini, Hrvatski Caritas ustanova je Hrvatske biskupske konferencije i kao takav krovno tijelo mreže koju čine 16 nad/biskupijskih Caritasa i Caritas Vojnog ordinarijata, dok je baza oko 1600 župa od kojih većina ima župni Caritas. U toj doista velikoj i impresivnoj strukturi ima specifičnosti i raznolikosti koje na vjeran način oslikavaju lokalizirane potrebe i načine na koji se na iste odgovara. Nije uvijek jednostavno provesti neku ideju u djelo i koordinirati aktivnostima, ali ono što nas povezuje – vjera, duh Crkvenog zajedništva, ljubav prema Domovini, obitelji i bližnjima u potrebi – čini da, katkad s manjim a katkad s većim uspjehom, uspijevamo riječju, djelima i životom svjedočiti jednu kulturu susreta i odgoja koja svakoj osobi želi posvjedočiti ljubav na koju nas poziva Gospodin.

//16. 06. 2014

Predstavljena nacionalna humanitarna akcija Hrvatskog Caritasa "Spremni za dobro!" u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom d.o.o.

U utorak 10. lipnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu predstavljena je prigodnom konferencijom za medije nacionalna humanitarna akcija Hrvatskog Caritasa "Spremni za dobro!", koja će se sve do kraja lipnja provoditi diljem Hrvatske.

Akcija je pokrenuta kako bi se pomoglo učenicima osnovnih i srednjih škola iz obitelji u potrebi koji će se ujesen suočiti s problemom nabave novih školskih udžbenika a koji nisu obuhvaćeni drugim mehanizmima pomoći.

> Pogledajte fotografije


Nacionalna humanitarna akcija "Spremni za dobro!" Hrvatskog Caritasa


Hrvatski Caritas  na tragu svojega poslanja, a svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, odlučio je pokrenuti akciju "Spremni za dobro!", kojom im želi pomoći u nabavi novih školskih udžbenika za iduću školsku godinu. U školskoj godini 2014/2015., naime, u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj uvode se novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe.

Ciljevi akcije "Spremni za dobro!" trojaki su:

 • pomoći učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore;
 • razvijati svijest o odgovornosti za stvoreno, osobito u djece i mladih;
 • mobilizirati zajednicu oko dobra, snažiti zajedništvo, solidarnost i vjeru da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose  za najranjivije društvene skupine.

Akcija će diljem Hrvatske  trajati od 10. do 30. lipnja. U njoj će se kroz nekoliko mreža nastojati prikupiti što više starih školskih udžbenika, radnih i ostalih učeničkih bilježnica, časopisa i novina. Takve će se tiskovine, s jedne strane, prikupljati u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, a potom će ih preuzimati i otkupljivati Unijapapir.

S druge strane, tijekom trajanja akcije pozivamo sve građane da navedene vrste tiskovina donesu u najbližu trgovinu našeg partnera u ovoj akciji Lidla Hrvatska u njihovu gradu, na za to određeno i označeno mjesto, i daruju ih Hrvatskom Caritasu.  Putem mreže od 85 Lidlovih trgovina i te će tiskovine doći do na otkupna mjesta Unijapapira.

Naposljetku, na područjima gdje u blizini nema Lidlovih trgovina, Hrvatski je Caritas pozvao župe da organiziraju prikupljanje tiskovina za potrebe akcije "Spremni za dobro!" i o tome obavijeste Unijapapir (ivan.prsa@unijapapir.hr), koji će organizirati preuzimanje i transport.

  U akciju "Spremni za dobro!" mogu se uključiti i poslovni subjekti, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove, udruge i građani:

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 610; SWIFT PBZGHR2X
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
 • on-line uplatama

Novčanim sredstvima koja dobije za  prikupljene stare udžbenike Hrvatski će Caritas formirati Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji.  Sredstva će preko mreže nad/biskupijskih caritasa biti usmjerena korisnicima u svim krajevima Hrvatske. Na taj ćemo način solidarnošću i odgovornošću stare udžbenike zajedno pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade.

> Preuzmite plakat

//09. 06. 2014

Najava sastanka ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje u kriznom stožeru za poplavljena područja u Županji za subotu 31. svibnja 2014.

U subotu 31. svibnja u prostoru tvrtke "SLADORANA" d.o.o. u Županji, gdje je uspostavljen Operativno- komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje, održat će se radni susret ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline i ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadrana Perića.

Cilj susreta je evidentiranje mogućnosti unaprjeđenja načina suradnje i djelovanja u pružanju pomoći poplavljenima na području Istočne Slavonije.

//30. 05. 2014

Izvješće o prikupljenim sredstvima za poplavljene u Slavoniji preko Hrvatskog Caritasa, pomoći prikupljenoj u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije te najava koordinacijskog sastanka za područje nadbiskupije

Stanje uplata na kunskom računu Hrvatskog Caritasa IBAN: HR0523400091100080340, kod PBZ, Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb, s pozivom na broj 175 (za Slavoniju), na dan 26.05.2014. iznosi 2.212.951,17 kn. Uz to je putem on-line uplata na mrežnoj stranici Hrvatskog Caritasa evidentiran iznos od 126.728,00 kn, a na donacijskom telefonu 060 9010  registrirano 47 850 poziva, što uz iznos od 6,25 kn  po pozivu odgovara iznosu od 299.062,50 kn. Inozemne uplate iznose ukupno 57.012,51 kn. Primljena je i uplata Splitsko-makarske nadbiskupije u iznosu 100.000,00 kuna. Time je do sada ukupno prikupljeno 2.795.754,18 kuna.

U prošlom je tjednu (19.-25. svibnja 2014.) Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije u svojim skladištima u Osijeku, Đakovu, Vinkovcima, Vukovaru, Donjem Miholjcu, Podvinju i Nijemcima u koordinaciji s dekanatskim povjerenicima Caritasa, koji su u svakodnevnoj komunikaciji sa župnim Caritasima i prate te usmjeravaju akcije prikupljanja donacija, evidentirao: 47 tona odjeće, 50 tona hrane, 27 kubika pitke vode, 9 tona higijenskih potrepština. Pomoć u naravi poplavljenima za koje skrbi Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uputili su svi Caritasi hrvatskih nad/biskupija, pojedine inozemne biskupije te fizičke i pravne osobe.

Vrata skladišta Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ostaju otvorena i za Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ivica Rebić u kontaktu je s dr. Mirkom Šimićem, ravnateljem Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te će se, kada zato budu ostvareni uvjeti, donacije za njihova područja prevesti u Bosnu i Hercegovinu. Akcija prikupljanja pomoći u naravi nastavlja se i dalje, a više informacija o tome što je najpotrebnije može se dobiti na broj telefona 031/253-910 – centralni ured Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Za srijedu 28. svibnja 2014. u Županji, u prostoru župe Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja,  najavljen je Koordinacijski sastanak za područje Đakovačko-osječke nadbiskupije na kojem će nazočiti: nadbiskup đakovački mons. Đuro Hranić, ravnatelj Hrvatskg Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić, ravnatelji svih dekanatskih caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te župnici s poplavljenih područja: vlč. Zoran Aladić,  župnik u Rašinovcima, vlč. Vinko Dubavac, župnik u Strošincima i vlč. Josip Semijalac, župnik u Gunji. Tema radnog sastanka je prikupljanje informacija o evidentiranim potrebama, izrada baze podataka i liste prioriteta za pomoć stradalim obiteljima, načini koordinacije i izrada projekta obnove poplavljenih područja Slavonije.

> Fotografije s poplavljenih područja

//26. 05. 2014

Pregled prikupljenih i proslijeđenih novčanih sredstava za poplavljene u Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, uplaćenih preko računa Hrvatskog Caritasa

Uslijed velikih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih obitelji i domaćinstava uzrokovanih poplavama u kontinentalnoj Hrvatskoj izlijevanjem Save, Hrvatski je Caritas 17. svibnja 2014., odlukom svojega  predsjednika mons. Josipa Mrzljaka, pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima. Odaziv prikupljanju pomoći je velik, ali su i potrebe unesrećenih goleme.

Jučer su predsjednik i ravnatelj Hrvatskog Caritasa, mons. Josip Mrzljak i mons. Fabijan Svalina, zajedno s nadbiskupom Đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, posjetili poplavljena područja u Županji i okolnim selima, Drenovcima, Gunji te posjetili izbjeglički centar u Cerni u kojem je smješteno oko 200 osoba.

Do danas, 22. svibnja 2014.,  u akciji prikupljanja novčane pomoći za stradale u poplavama preko računa Hrvatskog Caritasa hrvatski su građani i poslovni subjekti uplatili iznos od 1.766.262,72 kuna, od toga on-line uplatama 104.703 kn. Do sada je na donacijski telefon 060 9010 registrirano 41 600 poziva što uz iznos od 6,25 kn  po pozivu odgovara iznosu od 260.000 kuna. Time je ukupan iznos 2.026.262,72 kuna.

Hrvatski Caritas je iz vlastitih sredstava interventnog Fonda solidarnosti do sada uputio pomoć od 70.000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, 30.000 kuna Caritasu Požeške biskupije, 100.000 kuna Caritasu biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te 6.600 eura Caritasu Srbije.

  Nastavlja se prikupljanje novčane pomoći za stradale od poplava u Slavoniji i regiji::

 • IBAN: HR0523400091100080340 Privredna banka Zagreb
  Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb
  - poziv na broj 175 za Hrvatsku (za Slavoniju)
  - poziv na broj 185 za Bosnu i Hercegovinu
  - poziv na broj 195 za Srbiju

  Za stradale u Slavoniji aktivan je i naš donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen). Cjelokupni iznos – 6,25kn iskoristit će se za pomoć poplavljenima. (Odlukom Vlade RH nakon provedene humanitarne akcije kada bude poznat ukupan iznos PDV-a, obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, isti će biti doniran organizatoru akcije u odgovarajućem iznosu tj. Hrvatskom Caritasu.)

 • uplatom na devizni račun Hrvatskog Caritasa (banka ne uzima proviziju na uplate): IBAN: HR1123600001101621994, SWIFT(BIC) ZABAHR2X Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2
  10 000 Zagreb br. poslovnice Trg bana Jelačića 012101

 • Djelatnici i volonteri nad/biskupijskih, dekanatskih i župnih Caritasa diljem Hrvatske uključeni su u prikupljanje pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Sva pomoć u naravi (hrana, voda, sanitetski i higijenski materijal, odjeća i obuća, posteljina, namještaj itd.) prikuplja se na župama i/ili u koordinaciji s nad/biskupijskim Caritasom. Tako prikupljene stvari usmjeravaju se direktno na nad/biskupijske Caritase koji tu pomoć dostavljaju u poplavljena područja i skrbe za izbjegle stradalnike:

  CARITAS ĐAKOVAČKO OSJEČKE NADBISKUPIJE
  31000 OSIJEK, Strossmayerova 58
  tel. 031/253-910, tel/faks 031/253-920
  caritas@djos.hr

  CARITAS POŽEŠKE BISKUPIJE
  34000 POŽEGA Vukovarska 7
  tel. 034/272-988, faks 034/273-988
  caritas.pozeske.biskupije@po.t-com.hr

Osobe za kontakt:

Suzana Borko, tel. 5635 047, mob. 091 2635 010
Boris Peterlin, tel. 5635 046, mob. 091 2635 011

//22. 05. 2014

Hrvatski Caritas poplavljenima u Slavoniji upućuje 100.000 kn i poziva na žurnu pomoć

Caritasu Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije namijenjeno 100.000 kn za nabavu najnužnijih namirnica za pomoć postradalim obiteljima

Uslijed velikih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih obitelji i domaćinstava uzrokovanih poplavama u kontinentalnoj Hrvatskoj izlijevanjem Save, Hrvatski je Caritas 17. svibnja – odlukom svojega predsjednika mons. Josipa Mrzljaka – pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima.

Iz Interventnoga fonda Hrvatski je Caritas danas uputio i 100.000 kn namijenih nabavi najnužnijih namirnica za obitelji postradale u poplavi za koje skrbe Caritas Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Djelatnici i volonteri biskupijskih, dekanatskih i župnih Caritasa uključeni su u pomaganje stanovnicima poplavljenih područja. Najteža situacija je na području Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja, Slavonskog Šamca, Ciglenika i Bečica, kao i na pleterničkom području te u Požeškoj kotlini, koja je pod vodom.

Hrvatski Caritas zahvaljuje hrvatskim građanima koji su u proteklih nekoliko dana velikodušno darovali svoja novčana sredstva i ostala materijalna dobra, ponudili smještaj i osobni angažman u neposrednom pomaganju stradalima na terenu, kao i svima koji se javljaju i raspituju o pokretanju lokalnih akcija prikupljanja pomoći te onima koji nazivaju donacijski telefon Hrvatskog Caritasa.

"Našim sugrađanima koji su morali napustiti svoje domove i svima onima kojima strepe za neposrednu budućnost i moraju se suočiti s bolnim gubitcima, želimo reći da nisu, i neće ostati, sami", poručuje mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Pozivamo i dalje sve građane kao i hrvatske poslovne subjekte – osobito vjerne podupiratelje akcija i programa namijenih žurnoj pomoći – da svojim novčanim prilozima, a tvrtke i donacijama proizvoda, priskoče u pomoć svojim postradalim sugrađanima svjedočeći socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav.

  U akciju je moguće uključiti se:

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 175
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101.
 • on-line uplatama
//19. 05. 2014

Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za poplavljena područja

  Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte, da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć postradalim sugrađanima na području Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije te posvjedoče socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se:

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 175
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101.
 • on-line uplatama

Uslijed porasta rijeke Save koji je nadmašio njaviše zabilježene razine još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, poplave su ugrozile stanovnike Požeške i Đakovačko-Osječke nadbiskupije. Osobito je kritično na područjima grada Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja, zatim Slavonskog Šamca, Ciglenika i Bečica, a situacija je najkritičnija na pleterničkom području, posebno u naselju Gradac koje je potpuno poplavljeno i gdje je razina vode od 70 do  80 centimetara. Cijela Požeška kotlina je pod vodom. Zbog izlijevanja rijeke Orljave 500 osoba moralo je napustiti svoje domove, a na području Lipika njih 50. Na okučanskom području neke su obitelji evakuirane iz svojih domova, a na vukovarskom području kuće su ugrožene odronima.

U većini pogođenih mjesta kanali su pod vodom, usjevi potopljeni, radni strojevi stoje u vodi, a kuće i pokućstvo uništeni. Na terenu su ekipe za hitne intervencije civilne zaštite, pripadnici OS Hrvatske vojske, te brojni stanovnici koji su se cijelu noć borili da spriječe daljnje štete nezaustavljive i razorne bujice koja nosi sve pred sobom.

Temeljem odluke predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josipa Mrzljaka Hrvatski Caritas upućuje apel hrvatskoj javnosti da se uključi u prikupljanje pomoći za naše postradale sugrađane na područjima Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije. To je moguće učiniti:

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina u kontaktu je s ravnateljima nad/biskupijskih Caritasa na poplavljenim područjima, te napominje kako će Hrvatski Caritas iz interventnih sredstava uputiti iznos od 20.000,00 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima. „Brojne obitelji ostale su bez krova nad glavom. Preko noći uništeni su im domovi. Sada su suočeni s neizvjesnošću i zabrinuti za sutra.

Želimo im pomoći da prebrode ove teške trenutke u kojima sa zebnjom spašavaju svoje poplavljene domove, želimo im poručiti da nisu sami i da računaju na pomoć i u sanaciji i obnovi domova nakon povlačenja vode. Stoga pozivamo i sve građane da se prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje novčane pomoći za naše postradale sugrađane.“ - poziva mons. Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

> Fotografije s poplavljenih područja

//17. 05. 2014

Hrvatski Caritas u srijedu 15. travnja uputio 218.000 kn za pomoć poplavljenima u trima biskupijama

Hrvatski Caritas u srijedu15. travnja uputio je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije iznos od 50.000 kn, Caritasu Požeške biskupije 40.000 kn a Caritasu Sisačke biskupije iznos od 128.000 kn.

Radi se o novčanim sredstvima koja su prikupljena u nacionalnoj akciji koju je Hrvatski Caritas 18. veljače pokrenuo za pomoć u obnovi kuća obiteljima stradalima u nedavnim poplavama. Potkraj veljače iz Interventnog je fonda s 30.000 kn već pomogao ublažavanju neposrednih posljedica poplava na području Sisačke biskupije.

I ovaj put mnogi su se odazvali na apel za pomoć bližnjima, i to na različite načine. Usprkos teškim životnim prilikama u našoj domovini, mnogi građani su svojim prilozima potpomogli akciju i pokazali pravu ljubav prema bližnjima u nevolji na djelu.

Tvrtka Prima darovala je poklon-bonove za  namještaj, Vindija proizvode iz svojega asortimana, Spar vodu za piće, a prigodne darove djeci s poplavljenih područja namijenio je DM.

Osim brojnih novčanih darova građana i tvrtki, solidarnost s poplavljenima iskazali su i Caritas Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije, koji je uputio 40.000 kn i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije darovavši 20.000 kn, te Hrvatske katoličke misije.

Zahvaljujemo svima za darežljivost, požrtvovnost i pomoć, kojima su postradalim obiteljima poslali
konkretnu poruku ohrabrenja.

//16. 04. 2014

PRIMA darovala poklon-bonove za namještaj poplavljenim obiteljima u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji u vrijednosti 100.000 kuna.

Odazivajući se na poziv Hrvatskog Caritasa upućen javnosti i svjedočeći svoju osjetljivost za sugrađane u nevolji, u akciju za pomoć stradalima u poplavama uključila se i tvrtka Prima iz Bjelovara  donacijom namještaja.

Tako su Primine poklon-bonove za namještaj u vrijednosti od po 30.000 kuna u srijedu 26. ožujka primile obitelji: Đaković iz Čičke Poljane, Vranešić iz Starog Pračna i Kušan iz Letovanića, a još 20 bonova vrijednosti 500 kn bit će ovih dana distribuirano postradalim obiteljima putem Caritasove mreže. Bonove je obiteljima uručila voditeljica ljudskih potencijala tvrtke Prima Anđelka Vuletić.

Ovom donacijom i Prima se pridružila darovateljima diljem Hrvatske, ali i iz inozemstva, koji su željeli iskazati solidarnost s obiteljima u potrebi na poplavom pogođenim područjima koje se u situacijama iznenadnih prirodnih nepogoda ne mogu same nositi sa svojim nevoljama.

Zahvaljujemo darovatelju i vjerujemo da će ovaj primjer društveno odgovornog poslovanja potaknuti i druge hrvatske tvrtke te da će se suradnja Prime i Caritasove mreže nastaviti i razvijati.

> Pogledajte fotografije

//31. 03. 2014

Aktivnosti Caritasa Đakovačko-Osječke nadbiskupije (Caritas DJOS) u Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, 17–23. ožujka 2014.

Caritas Đakovačko-Osječke nadbiskupije i ove se godine uključuje u korizmenu akciju Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koju po mandatu Hrvatskih biskupa osmu godinu zaredom organizira Hrvatski Caritas.

Događanja koja će kroz ovaj Tjedan nastojati potaknuti molitveno zajedništvo, ali i susrete, su sljedeća:

 • u utorak (18. ožujka 2014.) u Vukovaru (Borovo naselje), župa sv. Josipa Radnika, večernje misno slavlje u 18.30 sati i pobožnost sv. Antunu predvodi prof. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije;
 • od petka (21. ožujka 2014.) do nedjelje (23.ožujka 2014.) djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvođeni ravnateljem dr. Mirkom Šimićem, te grupa od 18 mladih boravit će u obiteljima dviju slavonskobrodskih župa (Bezgrešnog Srca Marijinog, Slavinski Brod 9 i Sv. Antuna Padovanskog, Podvinje). U petak će sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, u subotu hodočaste u Aljmaš, posjetit će i Vukovar – Ovčaru te se u nedjelju, nakon misnih slavlja u župama domaćinima i obilaska Slavonskog Broda, vratiti svojim kućama.
//17. 03. 2014

Sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa u Zagrebu, 11. ožujka 2014.

U Zagrebu je 11. ožujka, u prostorima Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, održana redovita godišnja sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa.

Na sjednici je bilo govora o usvajanju minimalnih standarda upravljanja i etičkom kodeksu za nacionalne Caritase, prema naputcima iz Cor Unuma tj. Caritasa Internationalisa i Caritasa Europe, koji za cilj imaju unapređenje upravljanja i vođenja Caritasovih struktura, oplemenjivanje i dopunjavanje organizacijske politike, ponašanja i promicanje kulture učenja.
Osim toga, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, podnio je izvješće  o akciji "za 1000 radosti" u kojoj će ove godine putem mreže nad/biskupijskih Caritasa za najsiromašnije obitelji biti raspodijeljeno 2,1 milijuna kuna.

Vezano uz korizmenu akciju "Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", istaknuta je zabrinutost pogoršanjem socijalnih uvjeta u kojima žive i rade Hrvati kao i izazovi s kojima se svakodnevno susreće sestrinska Crkva u Bosni i Hercegovini. Poziv za molitveno zajedništvo kao i uključivanje u akciju materijalnim darom još je jednom upućen općoj i vjerničkoj javnosti (više o akciji na www.caritas.hr).

Govora je bilo i o pomoći poplavljenim područjima oko Siska, Velike Gorice, Karlovca i na Požeškom području za koje je do sada putem akcije Hrvatskog Caritasa prikupljeno oko 150 000 kuna (više o akciji na www.caritas.hr). Mons. Josip Mrzljak ponovio je poziv za uključivanje u pomoć poplavljenim područjima te na poseban način potiče župnike da stupe u kontakt s Caritasom Sisačke biskupije i pomognu na način da pojedina ili više župa obnovi po jednu kuću stradalih obitelji.

Najavljena je duhovna obnova za Caritasove djelatnike u svibnju ove godine kojoj će domaćin biti Caritas Dubrovačke biskupije, te akcija prikupljanja starih školskih udžbenika i njihova otkupa kao papirnate sirovine koja za svrhu ima formiranje fonda pri Hrvatskom Caritasu za pomoć siromašnim đacima i studentima.

//11. 03. 2014

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima u Hrvatskoj

Caritasu Sisačke biskupije upućeno 30.000 kn za nabavu najnužnijih namirnica postradalim domaćinstvima.

Uslijed velikih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih domaćinstava  uzrokovanih poplavama u mnogim krajevima Hrvatske, a napose u slivu rijeka Save i Kupe, Hrvatski je Caritas 18. veljače – odlukom svojega  predsjednika mons. Josipa Mrzljaka – pokrenuo akciju prikupljanja pomoći poplavljenima.

Iz Interventnoga fonda Hrvatski je Caritas odmah uputio 30.000 kn namijenih nabavi najnužnijih namirnica za obitelji postradale u poplavi za koje skrbi Caritas Sisačke biskupije. Djelatnici i volonteri Caritasa ugroženim stanovnicima poplavljenih područja pomoć dostavljaju vozilima ili,  u  nedostupna područja, čamcima, nastojeći podmiriti bar najosnovnije njihove potrebe. Osobito se ističe potreba za pitkom vodom, mlijekom i konzerviranim i trajnim namirnicama.

  Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte – osobito vjerne podupiratelje akcija i programa namijenih žurnoj pomoći – da svojim novčanim prilozima, a tvrtke i donacijama proizvoda, priskoče u pomoć svojim postradalim sugrađanima svjedočeći socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se: :

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
  IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 182
 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen)
 • on-line uplatama

Uz sredstva iz Interventnog fonda Hrvatski je Caritas dobrohotnošću SPAR-a Hrvatska Caritasu Sisačke biskupije usmjerio SPAR-ovu donaciju dvije palete vode za piće namijenjene poplavljenim stanovnicima naselja uz Savu i Kupu, a Vindija d.d. donirala je također 200 l mlijeka.

//18. 02. 2014

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2014.

Korizmena akcija "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" ove će se godine održati osmu godinu zaredom, u tjednu od 17.3.2014. – 23.3.2014.

Mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, u prigodnoj poslanici ističe kako je svrha pokretanja ove akcije, na zajedničku inicijativu Hrvatske i Bosanskohercegovačke biskupske konferencije, "posvijestiti okolnosti u kojima žive Katolička Crkva i Hrvati, prikupiti materijalnu pomoć koja se usmjerava prema biskupijskim i nacionalnom Caritasu u Bosni i Hercegovini te posvjedočiti duhovno i molitveno zajedništvo, otvorenost i razumijevanje za potrebe naše braće i sestara u Kristu."

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, poziva sve vjernike i ljude dobre volje da  podrže ovu akciju novčanim darom prema svojim mogućnostima i molitvom. Mons. Svalina ističe: "Moto ovogodišnje akcije preuzet je iz Papine pobudnice Radost evanđelja i poziva nas da budemo pravi učenici, a pravi se učenik prepoznaje po ljubavi. Ljubav kojoj nas je Krist učio daje život i njeguje prijateljstvo, prepoznaje potrebe bližnjih, traži i ima na srcu dobro sviju koji su nam dani za braću i sestre u Kristu."

  U akciju se možete uključiti:

 • pozivom na donacijski telefon 060 9010 cijena po pozivu 6,25 kn,
  PDV uključen
 • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa,
  IBAN: HR05 23400091100080340
  , kod PBZ poziv na br. 101
 • novčanim darom u župi 23. ožujka 2014.
 • on-line donacijom
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101.
//18. 02. 2014

BOŽIĆNA AKCIJA HRVATSKOG CARITASA
Za 1000 radosti" - SVI SMO POZVANI!

Hrvatski Caritas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prikupljao sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj

U sklopu 11. nacionalne božićne humanitarne akcije «Za 1000 radosti»  Hrvatski je Caritas u suradnji s « Hrvatskim šumama » i drugim donatorima božićnih drvaca s korijenom u subotu 21. prosinca od 8 do 17 sati na Trgu bana Jelačića prikupljao pomoć  za obitelji u potrebi diljem Hrvatske. Nabavljajući ponuđena drvca s korijenom, građani su skrbili za vlastite obitelji, ali i pomagali obiteljima u potrebi te ujedno i poduprli očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ove su se godine Hrvatskim šumama donacijom božićnih drvaca priključili  i « Zrinjevac d.o.o.«, Vrtni centar Šestine » i OPG « Lončar ». Ukupno je tako u subotu na Trgu bana Jelačića bilo  ponuđeno 320 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame, učenici i učenice VII. Gimnazije, Nadbiskupijske gimnazije, Ženske opće gimnazije i studenti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta pomagali su Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, nosili im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je bilo potrebno,bio je organiziran – zahvaljujući Adria grupi, Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i VC Šestine - i besplatan prijevoz drvaca do stana. Okrepu za volontere tijekom ovog događaja osigurao je Lidl Hrvatska.
U akciji na Trgu bana Jelačića pomogali su i gosti volonteri: Akademski zbor Palma, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik sa suradnicima , Dubravko Merlić, novinar i producent, Marijo Možnik, gimnastičar, RK Zagreb Croatia osiguranje – treneri: Boris Dvoršek, Zlatko Saračević i rukometaši: Luka Stepančić, Luka Šebetić, Ante Kaleb te Ana Konjuh, tenisačica, s trenerom Kristijanom Schneiderom.

Tijekom višestanog programa, uz ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalinu i članicu Uprave Hrvatskih šuma Mariju Vekić, Zagrepčane i Zagrepčanke je animirala i s gostima volonterima razgovarala Tanja Popec, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju.

U sklopu događanja na Trgu bana Jelačića Hrvatski Caritas je građanima ponudio i prigodne  promotivne materijale akcije « Za 1000 radosti »: narukvice, kartice, magnete, dječje čestitke prispjele na natječaj Hrvatskoga katoličkog radija « Činimo dobro čestitkom » te prigodne proizvoda korisnika Caritasa Sisačke biskupije. 

Božićna drvca u sklopu akcije mogla su se nabaviti i u Župi Presvetog Trojstva u Prečkom, Župi Uzvišenja sv. Križa, Začretje, kao i u Župi sv. Martina, Sv. Martin pod Okićem.

Akciju "Za 1000 radosti" ove godine Hrvatski Caritas vodi pod nazivom "Svi smo pozvani!" Svjesni smo, naime,  da vrijeme u kojem svi sve teže živimo zahtijeva od nas da u zajedništvu i solidarnosti više nego ikad dosad pritječemo u pomoć najugroženijim sugrađanima, susjedima i prijateljima  koji se ne mogu sami nositi s različitim nedaćama, bolestima i oskudicom. Mnogo je nepravda i patnji  što ih usprkos silnoj želji ne možemo izmijeniti, popraviti, ublažiti. Mnogo je potreba koje su drugi pozvaniji podmiriti, propusta koje su drugi pozvaniji ispraviti, promjena koje su drugi pozvaniji i odgovorniji potaknuti. Ali mnogo je i nesretnih ljudi, koji ne svojom krivnjom trpe boreći se za puko preživljavanje i koji trebaju našu pomoć.

Pogledajte fotografije

Događaj na Trgu bana Jelačića dio je aktivnosti unutar nacionalne  božićne akcije "Za 1000 radosti", u koju su se već uključile stotine tisuća učenike osnovnih i srednjih škola za koje smo izradili narukvice u deset boja i deset izvedenica naziva akcije: Svi smo pozvani – širiti prijateljstvo / razumjeti druge / štititi slabije / buditi nadu / činiti dobro / govoriti istinu / pomoći potrebnima / voljeti vjerno / pružiti utjehu / živjeti hrabro! Narukvice takvih poruka oko ruku svojevrstan su poziv djeci i mladima da – napose u predbožićno vrijeme i u ozračju humanih vrijednosti Božića - povezani s drugima rade na zajedničkom cilju: izgradnji boljega i pravednijega svijeta. Gotovo 630.000 narukvica u nekoliko je proteklih tjedana razgrabljeno, izazivajući velik interes i rezultirajući brojnim lokalnim akcijama pomoći pojedincima i obiteljima u potrebi. Škole su, naime, mogle same usmjeravati polovicu sredstava prikupljenih prilozima za narukvice, razvijajući tako osjetljivost učenika za potrebe drugih, zajedništvo, solidarnost i suodgovornost.
U vrijeme pripreme za blagdan koji u središte stavlja Božju intervenciju i ljubav prema čovjeku, iskorak prema bližnjemu u nevolji - svjesni krize i oskudice u kojoj živimo - želimo potaknuti solidarnost s onim našim sugrađanima koji žive u još težoj egzistencijalnoj situaciji.

  POZIV I DALJE OTVOREN – SVI SMO POZVANI ČINITI DOBRO!
  I tijekom siječnja pozivamo građane, tvrtke, udruge, jedinice lokalne uprave i samouprave koji se još nisu uključili u akciju da to učine:

 • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa
  IBAN: HR40 23400091510126452, poziv na br. 07-13
  (OIB 60100836848)
 • donacijom proizvoda ili usluga,
 • pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6.25 kn po pozivu, PDV uključen, operator Moj Telekom).
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101.

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas, u zajedništvu s nad/biskupijskim i župnim caritasima, proteklih je godina pomogao tisuće obitelji a ove će godine dosegnuti obitelji nezaposlenih, višečlane obitelji, obitelji branitelja, obitelji  u kojima je netko od članova teško bolestan kao i obitelji samohranih roditelja diljem Hrvatske.

//03. 01. 2014

>> Arhiva novosti 2013.


Preuzmite publikaciju: Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Foto galerija

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija

Video kanal              > Više videa

Učitavam ...