Arhiva: Novosti 2005.


Blagdanska dobrota i solidarnost pohodili su i dom obitelji Šimec

Blagdanska dobrota i solidarnost pohodili su i dom obitelji Snježane i Stjepana Šimeca iz Ljubeščice nedaleko od Novog Marofa. Riječ je o obitelji sa skromnim novčanim prihodima u kojoj osmero djece odrasta uz mnogo roditeljske pažnje i ljubavi.

«Volimo svoju djecu, ali nije lako preživjeti mjesec kad nas je tako puno. Nemamo mnogo zemlje pa se ne možemo baviti poljoprivredom, na dvorištu imamo nekoliko kokica i purica , ali to je tek kap u moru onoga što trebamo da preživimo.

Svaka pomoć nam je dobrodošla» priznaje mama Snježana.

U obitelji Šimec se štednjaku, koji su dobili zahvaljujući posredovanju Centra za socijalnu skrb u Novom Marofu, Hrvatskog Caritasa te donaciji Electroluxa, podjednako vesele i mama i djeca. Napokon će kulinarske sposobnosti i znanja najstarijeg sina Kristijana, koji se školuje za kuhara, doći do izražaja.

«Hvala Bogu i dobrim ljudima koji su nam uljepšali protekle blagdane», rekla je mama Snježana.


Marljivošću mališani privrijedili štednjak!

Zajedničkom su akcijom Večernjak, Hrvatski Caritas i Electrolux uljepšali protekle blagdane deveteročlanoj obitelji Petranović iz Donjeg Kosinja. Obitelj živi u derutnoj kući, u koju su se zahvaljujući rođacima uselili prije osam godina.

<Živimo od 2500 kuna muževe plaće i 2000 kuna dječjeg doplatka. Djeca su dobri đaci i pogled na njihove učeničke knjižice pravi je užitak. Svi, osim Magdalene, idu u školu u Gornjem Kosinju i Gospiću i nitko ne prolazi s ocjenom manjom od četvorke. O tome što obitelji nedostaje, teško je odlučiti jer su potrebe velike. Posebno nam je teško zbog Jasmine i Suzane, kojima u Gospiću plaćamo stan 1200 kuna. Djeca kao i sva druga najviše žele kompjutor. Ja bih opet bila sretna s nešto posteljine, obuće i odjeće<, ističe mama Katica.

Caritas biskupije Gospić preuzeo je brigu o smještaju sestara Jasmine i Suzane koje pohađaju Strukovnu školu u Gospiću, dok ih je Electrolux darivao sa štednjakom u kojem će se ispeći puno kolača i na taj način proslaviti petice u školi.


Biskup Mrzljak u božićnoj posjeti Centru Stančić

Predsjednik Hrvatskog Caritasa, pomoćni biskup zagrebački, mons. Josip Mrzljak i ravnatelj Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivan Milovčić posjetili su u petak, 30. prosinca 2005. godine, povodom blagdana Svete Obitelji, Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Stančić i pri tome iz akcije «Za1000radosti» donirali vitaminske pripravke, lijekove i dva aspiratora (aparati za otklanjanje krvi, sekreta i drugih sadržaja iz šupljih organa).

Ravnatelj Centra Stančić, mr. sc. Ivan Vrgoč se zahvalio na donaciji Hrvatskog Caritasa koja će, prema njegovim riječima, poboljšati kvalitetu življenja korisnika te posjetiteljima rekao da su potrebe Centra velike, ali i da sami osmišljavaju nove projekte. Biskup Mrzljak je, zajedno s vlč. Dragom Mostečakom, predvodio Svetu Misu u kapelici Sv. Valentina i blagoslovio sve korisnike i radnike Centra.

U Centru Stančić je smješteno 403 korisnika s najtežim oblicima mentalne retardacije i pridruženim višestrukim smetnjama (cerebralna paraliza, epilepsija). Uz podjednaku spolnu zastupljenost, korisnici Stančića su životne dobi od 3 do 70 godina starosti, s tendencijom sve većeg udjela odraslih. Centar Stančić pruža usluge stalnog, tjednog i privremenog smještaja te poludnevnog i cjelodnevnog boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoja i obrazovanja po posebnom programu, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije te usluge okupacijskih, rekreacijskih, kulturno-zabavnih i drugih aktivnosti. Centar Stančić je osnovan od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.


Šareni dom obitelji Kolarić

U prizemnom dvosobnom stanu od 55 kvadrata na zagrebačkoj Ferenščici živi deveteročlana obitelj Kolarić: majka Ljiljana, otac Josip i sedmero djece: Josip (21), Božena (20), Marija (12), Helena (11), Viktorija (10), Ivana (7) i Robert (4), a najstarija kći se udala i odselila. Svi borave u sobi gdje su tri kreveta za spavanje. U kuhinji su još dva kreveta. «Od namještaja trebamo gotovo sve, od kreveta s madracima do stola, stolaca i ormara. Potrebna nam je posteljina i pokrivači».

U akciju «Za1000radosti» svojom idejom doniranja namještaja Hrvatskom Caritasu se priključio i prof. dr. sc. Ivica Grbac sa Šumarskog fakulteta, koji je za Večernji list izjavio: «Istog trenutka kad sam pročitao članak o problemima ove obitelji odlučio sam pomoći, a moju je akciju podržao i dekan, prof. dr. sc. Mladen Figurić. Na našem Fakultetu ispitujemo kvalitetu namještaja raznih proizvođača. Zamolili smo tvrtke da uzorke namještaja prepuste obitelji Kolarić , što su oni prihvatili». Otac obitelji postavio je parket koji je nedostajao u jednoj sobi pa se sada i u njoj može boraviti, a najstariji je sin oličio cijeli stan šarenim bojama. Kad je stolar sa Šumarskog fakulteta kompletirao i montirao namještaj, Kolarići su ga s veseljem razmjestili po malom stančiću.
Danas je slika ovog prizemnog stana posve drukčija nego tjedan prije.

«Posjetili su nas predstavnici Hrvatskog Caritasa i donijeli nam božićne darove», kaže Ljiljana. Svako je dijete u brojnim kutijama pronašlo nešto za sebe, a Ljiljana se najviše razveselila posteljini, ručnicima i dekama.

I mnogi su čitatelji Večernjeg lista poslali pakete u kojima je bila odjeća, obuća, ručnici, posteljina, deke, slatkiši i hrana. A u jednoj je velikoj kutiji stigao i posve novi stroj za sušenje rublja.

«Zahvaljujem svima, ponajprije Večernjem listu i Hrvatskom Caritasu koji su pokrenuli cijelu ovu akciju», rekla nam je Ljiljana i dodala: «Da nije bilo vas, da niste pisali o nama, ne bismo dobili ništa. Sada nam je puno lakše. Hvala svima koji su nam nešto poslali, svim tim dobrim ljudima koje ne poznajemo, a koji su tako puno učinili za nas».


Zlatni Stjepan Božić osvojio još jedno zlato u Zadru!

Obitelj Elfada Šahinović je ostala šokirana kada je na vrata njihove kuće pokucao Stjepan Božić –svjetski boksački prvak u supersrednjoj kategoriji . Stjepan je sam ponudio pomoć kada je u Večernjem listu prije dva tjedna čitao o teškoj životnoj priči zadarske obitelji Šahinović!

Uvijek spreman pomoći, ubrzo je nazvao svoje sponzore i prionuo kupnji kako bi iznenadio male Šahinoviće brojnim darovima. Zadovoljstvo nije krio ni otac Elfad, koji je Božića i njegovu ekipu srdačno primio u svom domu. Iako povučeni, Šahinovići ubrzo su se opustili kada im je Stjepan počeo pričati svoju životnu priču i put do uspjeha. No, još im je zanimljivije bilo kada im je Stjepan počeo dijeliti darove.

Šahinovići su dobili darove i od Caritasa zadarske nadbiskupije koje im je donijela socijalna radnica Mirjana Tadić. Ona je pohvalila obitelj Šahinović i kazala da je otac Elfad iznimno hrabar roditelj. Ne znajući da im je Božić donio mobitele, Mirjana je donijela mnogo slatkiša i jedan mobitel koji je namijenila najmlađoj Melisi. Pa, kako je Melisa toga dana dobila čak dva mobitela, odlučila je jednoga darovati prijateljici s kojom pohađa «Malu školu» pri Caritasu. Ipak, svi darovi koje su za ovaj Božić dobili nisu mogli zamijeniti jedinstveni posjet Stjepana Božića, s kojim su se ubrzo i sprijateljili. Uvijek susretljiv, Stjepan je muški dio obitelji podučio zdravom sportskom životu i dao nekoliko korisnih savjeta Toniju i Alenu, koji već nekoliko mjeseci treniraju tajlandski boks.

Nemojte nikada odustati, ni kad vam je najteže. Držite se sporta i učite i neće vam biti loše govorio im je Stjepan.


Hrvatski Caritas, Electrolux i Večernji list darivali «vukovarske bebe»

Hrvatski Caritas, Electrolux i Večernji list darivali «vukovarske bebe»

+ fotografije

«Svi zajedno moramo činiti dobro i osim sebe vidjeti i drugoga čovjeka»

Humanitarnom božićnom akcijom «Za1000radosti» obuhvaćene su i tri «vukovarske bebe» - Tanja Šimić, Gorana Sić i Emilija Đuđar, rođene u ratnoj bolnici u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata, o čijim životnim sudbinama je Večernji list pisao proteklih tjedana. Prilikom posjeta Vukovaru, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivan Milovčić podijelio je darove trima djevojčicama.

«Nisam očekivala nikakve poklone te sam stoga još više ugodno iznenađena. Želim zahvaliti svima koji su se sjetili u ove dane na, ali i mnoge druge djece i obitelji kojima je pomoć danas neophodna», riječi su Emilije Đuđar.

Gorana Sić, djevojčica također rođena u vrijeme rata u Vukovaru. Vlč. Ivan Milovčić Gorani je uručio novčanu donaciju, prikupljenu putem donacijskog telefona 060 600 400, i računalo.
«Želim zahvaliti Caritasu, ali i Večernjem listu koji je to sve pokrenuo. Računalo ćemo «dijeliti» sestra Ivana i ja. Sigurna sam da ćemo ga iskoristiti najbolje što budemo znali i tako opravdati ovo ukazano povjerenje», rekla je Gorana koja je od uzbuđenja teško pronalazila riječi zahvale.

Tanja Šimić je prerano rođena u lipnju 1991. godine, a u studenome iste godine postala pravom hrvatskom heroinom o kojoj su pisale brojne hrvatske, ali i svjetske novine. Vlč.Ivan Milovčić predao je Tanji novčanu donaciju prikupljenu putem donacijskog telefona.
Direktor podružnice Osijek Wiener Städtische osiguranja, Darko Milinković i Ivančica Mrkonjić predali su Tanji osobno računalo na dar. «Odmah nakon što smo vidjeli tekst u Večernjem listu o životnoj sudbini Tanje Šimić odlučili smo pomoći joj na ovaj način. Svakako da ćemo se i dalje uključivati u ovakav vid pomoći osobama kojima je ona potrebna», najavio je Milinković.

Tvrtka Electrolux također je odlučila pomoći obitelj Šimić te im je darovala plinski štednjak. «Neizmjerno vam hvala. Hvala svim ljudima koji su pomogli, hvala Wiener Städtische osiguranju i Elektroluxu, a posebna hvala Hrvatskom Caritasu i Večernjem listu. Mi smo do sada dali bezbroj izjava za novinare ali je Večernji list prvi koji nam je i pomogao na ovakav konkretan način», rekla je Tanjina mama Anka Šimić.

«Građani Hrvatske još jednom su pokazali svoju humanost i dobrotu. Zahvaljujem svima koji su na ovakav način pomogli sretnije predstojeće božićne i novogodišnje blagdane», ravnatelj Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivan Milovčić.


Ispunjene želje samoborske obitelji….

«Velika, velika hvala svima koji su nas se sjetili i koji su nam pomogli!» Lidija Horvatić

Lidija Horvatić sa svoje četvero malodobne djece živi u podstanarskom stančiću u Samoboru čineći sve da djeci pruži topli dom pun ljubavi, razumijevanja i topline. Povremeno nešto zaradi čisteći lokal, ali sve to nije dovoljno za normalan život kakav zaslužuju i ona i njezina djeca - 16-godišnji Vedran, godinu dana mlađi Vjeran, 11-godišnji Dražen i šestogodišnja Ivana. Djecu treba nahraniti, odjenuti, obuti i školovati, i sve to bez stalnog posla i stalnih prihoda.
Nakon objavljenog članka u rubrici «Otvoreno» u Večernjem listu čitatelji su osjetili potrebu i želju da nesebično pomognu ovoj obitelji svoj prilozima. Na adresu obitelji Horvatić pristiglo je puno paketa s odjećom, obućom, slatkišima i hranom.
U sklopu humanitarne akcije «Za1000radosti» obitelj su zajedno posjetili ravnatelj Hrvatskog Caritasa, vlč.Ivan Milovčić i novinar Večernjeg lista g. Duško Tadić darivajući obitelj poklonima zamotanima omotnim papirom, čijom prodajom se prikuplja novac za 5000 najsiromašnijih obitelji.

«Sve ovo nisam ni u snu očekivala» - bila je iskreno ganuta Lidija Horvatić. – «Sve su to meni nepoznati ljudi, a pružili su mi toliku pomoć da gotovo ne mogu vjerovati. Dobila sam i potporu u pismima, kada vidim sve to, odmah mi je puno lakše. A i djeca su odmah drugačija, veselija i nasmijanija. Puno, puno hvala svima!!»


Poliklinika «Medikol» daruje besplatne preglede ultrazvuka, mamografiju i denzitometriju

Iako je Božić iza nas, božićna akcija Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti», akcija prikupljanja pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, još uvijek traje.
S jedne strane, još uvijek se uključuju građani, tvrtke i škole, a s druge, Hrvatski Caritas, putem mreže biskupijskih i župnih Caritasa već distribuira novčane donacije, proizvode i usluge.

I u ovogodišnjoj akciji odaziv tvrtki donatora je širok i raznovrstan; u ovogodišnju akciju «Za 1000 radosti» uključila se i poliklinika «Medikol», novootvorena zagrebačka dijagnostička poliklinika (Voćarska 106) donacijom 333 besplatna specijalistička pregleda. Dio darovanih pregleda obavljat će se na zagrebačkoj Šalati, a drugi dio u poliklinici «Medikol» u Čakovcu.

Ova vrijedna donacija predstavlja stanovitu novost. Osim što će, vjerujemo, «olakšati» i poboljšati život i građanima koji možda nisu socijalno ugroženi, ali se zbog neizvjesnosti i čekanja nalaze u svojevrsnoj tjeskobi, vjerujemo da može biti poticaj, primjer, paradigma za uključenje u humanitarne akcije za mnoge druge tvrtke koje nude slične usluge građanima.

Naime, Hrvatski Caritas ovu će donaciju jednim dijelom rasporediti na korisnike o kojima skrbi unutar «svojih» ustanova, kao i djelatnicima u tim institucijama, a drugi dio «ustupit« će, budući se radi o pregledima za koje postoji duga lista čekanja, određenom broju pacijenata zagrebačkih Domova zdravlja; Centar, Zapad, Istok te Željezničar.

Ova vrijedna donacija sastoji se od 111 besplatnih specijalističkih pregleda ultrazvukom (abdomena, štitnjače i dojke), 111 mamografija (rendgenski pregled dojke) te 111 denzitometrijskih pregleda (jedna od najbržih i najtočnijih tehnika mjerenja gustoće kostiju).


4000 purica uljepšat će Božić mnogim obiteljima. U akciju Hrvatskog Caritasa uključio se i Puris.

4000 purica uljepšat će Božić mnogim obiteljim

+ fotografije

« Naizgled neispunjive želje mogu se ispuniti, a zajedno možemo učiniti da prazni tanjuri postanu puni, neuređena božićna drvca mogu se okititi, a i u praznim pećnicama može zamirisati purica» bila je poruka kojom je Hrvatski Caritas pokrenuo ovogodišnju božićnu akciju. Ona je, zahvaljujući Purisovoj donaciji od 4000 purica, doista postala stvarnost.

U božićnu akciju Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti», akciju prikupljanja pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, uključila se i tvrtka Puris, donacijom 4000 purica vrijednosti 480.000 kuna, koje će biti raspodijeljene do Božića, putem biskupijskih Caritasa, mnogim siromašnim obiteljima u Hrvatskoj te korisnicima ustanova o kojima skrbe biskupijski Caritasi; pučkim kuhinjama, prihvatilištima za beskućnike, domovima za starije osobe, centrima za rehabilitaciju osoba, ustanovama koje skrbe o zlostavljanima te domovima za djecu s posebnim potrebama.

Simolična predaja Purisove donacije organizirana je u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Bl. Alojzije Stepinac u Brezovici, u petak 23. prosinca 2005. u 11 sati, uz prigodan, božićni program koji su izvela djeca iz ovog doma.

Tom je prigodom, g. Ivan Hrelja, predsjednik Uprave Purisa d.d. košaru punu Purisovih proizvoda predao ravnatelju Hrvatskog Caritasa, Ivanu Milovčiću i Ani Perišić, ravnateljici doma u Brezovici.


I Petrokemija se uključila u božićnu akciju

I Petrokemija se uključila u božićnu akciju

+ fotografije

U ovogodišnju božićnu akciju Hrvatskog Caritasa uključila se i tvrtka Petrokemija iz Kutine donacijom svojeg proizvoda, mineralnog gnojiva koje je već i darovano obitelji Ladislava i Janice Cesar iz Beletinca, kraj Varaždina. U četvrtak 15. prosinca ova je donacija dostavljena ovoj obitelji koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na 5 hektara zemlje. Tom je prilikom ravnatelj Hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić, uz predstavnike Petrokemije posjetio obitelj Cesar. Petrokemijina donacija, uz prethodnu konzulatciju s Ladislavom i Anicom o njihovim najvažnijim potrebama, sastoji se od 1.700 kg gnojiva NPK 7:14:11, 400 kg uree i 300 kg KAN-a. Ta količina omogućit će im osnovnu gnojidbu i prihranu u proizvodnji rajčice i salate.

HC je ovom prilikom darovao i odjeću, donacija Tekstilprometa, a novčanom pomoći podmirit će se režijski troškovi.

U 16-oro članoj obitelj Ladislava i Anice Cesar ima 13 djece, a sva su školska djeca dobri učenici - vrlo dobrog ili odličnog uspjeha. Kad god su u prilici, iako i sami žive u relativno skromnim socijalnim prilikama, članovi ove obitelji uvijek su spremni pomoći svima koji su još ugroženiji od njih samih.

Susretu u obitelji Cesar nazočili su Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Maja Škifić, socijalna radnica te iz Petrokemije Ivan Zrinjski, rukovoditelj Službe promidžbe i primjene, Dragutin Pasarić, rukovoditelj Službe informiranja i OSJ te Mirela Džaja, agronom. Iz Caritasa Varaždinske biskupije pridružio se i njegov ravnatelj Ante Šola.


Humanitarna prodaja božićnih drvaca

+ fotografije

U okviru Božićne akcije Hrvatski Caritas i Hrvatske šume u subotu 17. prosinca 2005. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organiziraju prodaju božićnih drvaca

U okviru Božićne akcije Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti », akcije prikupljanja pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, Hrvatski Caritas i Hrvatske šume i u ovogodišnjoj akciji organiziraju, treću zaredom, humanitarnu prodaju božićnih drvaca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Humanitarna prodaja održat će se u subotu 17. prosinca 2005. godine, s početkom u 9 sati, zapadno od prolaza Harmica. I ove godine Hrvatske šume uključile su se u Caritasovu akciju darujući 700 božićnih drvaca čijom se prodajom prikupljaju sredstva za obitelji u potrebi. Radi se drvcima kvalitetnih sorti: obične i srebrne smreke, omorike i koloradske jele, koja će se prodavati po prigodnim cijenama od 50 do 200 kn.

U subotnju humanitarnu prodaju božićnih drvaca uključit će se i brojne osobe iz javnog života, koje i svojim osobnim angažmanom žele potaknuti svoje sugrađane na, što je moguće veće uključenje u akciju: u 10 sati biskup Josip Mrzljak, u 10.30 potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, Zlatko Kranjčar, Sonja Šarunić, Trpimir Vicković – Vicko.....

Po uzoru na akciju koja se već tri godine zaredom događa na glavnom zagrebačkom trgu, ista se akcija ove godine provodi, u suradnji s Hrvatskim šumama, u još dva glavna središta hrvatskih biskupija.
U petak 16. prosinca u Zadru će se također održati humanitarna prodaja božićnih drvaca, čestitki, omotnih papira i kolača, u kojoj će se osobno angažirati nadbiskup Ivan Prendža, župan Zadarske županije Ivo Grbić, zamjenik gradonačelnika Rade Škarica i brojni drugi. I u Rijeci, tj. na riječkom Korzu, u tjednu od 11. do 18. prosinca, od Nedjelje Caritasa, svakodnevno od 9 do 16 sati, održava se humanitarna prodaja božićnih drvaca.


Hrvatski Caritas, mladi iz zagrebačke nadbiskupije i grad Zagreb na Nedjelju Caritasa darovali 101 zagrebačku obitelj

Nedjelju Caritasa obilježili smo i darivanjem 101 obitelji Zagrebačke nadbiskupije prigodnim obiteljskim paketima. Radi se o obiteljima u potrebi iz 25 zagrebačkih župa.

Mladi, aktivni i angažirani vjernici iz Zagrebačke nadbiskupije svake nedjelje tijekom Adventa posjećuju ove obitelji u potrebi u župama kojima i sami pripadaju te im, donoseći upaljeno Adventsko svjetlo nastoje, u okvirima svojih mogućnosti, uz molitvu i skromne darove uljepšati božićne dane. Tijekom subota u prosincu također organiziraju humanitarne prodaje kolača, prigodnih poklona i čestitki, a sav prihod od prodaje namijenjen je ovim istim obiteljima.

Ovogodišnju inicijativu mladih angažiranih vjernika sa sloganom «Donesimo Božiću mir», a koja je dio božićne akcije Hrvatskog Caritasa «Za 1000 radosti» ohrabrio je i Grad Zagreb darujući za ovu prigodu veću količinu prehrambenih i higijenskih artikala od kojih su sastavljeni obiteljski paketi. U donaciju se uključila i tvrtka Tesktilpromet koja je ovom prilikom omogućila da ove zagrebačke obitelji dobiju i novu odjeću.

U nedjelju 11. prosinca, biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije osobno su posjetili dvije, od 101, zagrebačke obitelji kojima su darovali hranu i odjeću.


Na Nedjelju Caritasa kardinal Božanić slavi misno slavlje s vrtićkom djecom grada Zagreba!

I ove godine treća nedjelja Došašća obilježava se u svim hrvatskim biskupijama kao Nedjelja Caritasa. To je dan razmišljanja o potrebnima, a još više poziv i prilika da ljudi dobre volje, a napose katolici, u cijeloj Hrvatskoj daju svoje priloge za potrebne i oskudne. Tom prilikom prikupljaju se novčani prilozi ili darovi na svim nedjeljnim misama ili na način koji može odrediti svaki pojedini župnik. Doprinosi prikupljeni na Nedjelju Caritasa omogućuju Caritasu da tijekom cijele godine osmišljava, potiče i konkretno pomaže.

Svake se godine odabire moto ili geslo dotične nedjelje. Ove godine Nedjelja Caritasa slavi se s pozivom «Slavimo život!».

«Nedjelja Caritasa prilika je da osvježimo svijest o daru života i slavimo ga zahvalnošću, poštivanjem, zaštitom i pomaganjem. Svijet u kojem živimo Božji je svijet, zajednička baština, a naša odgovornost je učiniti ga ljepšim, boljim i pravednijim za svakog njenog stanovnika – neke su od poruka iz prigodne, poticajne Poslanice mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji svečano misno slavlje 11. prosinca 2005. godine u 10 sati u Zagrebačkoj katedrali predvodit će kardinal Josip Bozanić, a koncelebrirat će mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa. Na misi će sudjelovati i djeca i odgojitelji iz 13 katoličkih vrtića te vrtića Grada Zagreba u kojima se provodi vjerski odgoj. I ova vrtićka djeca svoj će prilog za Nedjelju Caritasa dati prikupljenim slatkišima kojih su se odricali u Adventu. Prikupljena novčana sredstva i slatkiše na kraju mise uručit će kardinalu Josipu Bozaniću kako bi ih darovao siromašnima.


Zlatko Kranjčar zabio još jedan gol!

Zlatko Kranjčar zabio još jedan gol

Osobito nam je drago što se u akciju, osobnim doprinosom, uključuju i poznati hrvatski građani.

Zlatko Kranjčar, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, koji je za poseban doprinos i zalaganje u razvoju sporta dobio godišnju nagradu «Franjo Bučar», svoju je nagradu u ukupnoj vrijednosti od 14.000 kuna darovao obiteljima u potrebi koje će biti uključene u Caritasovu akciju.


Biskup Mrzljak i izaslanstvo Hrvatskog Caritasa susreli se s
potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

Biskup Mrzljak i izaslanstvo Hrvatskog Caritasa

U četvrtak 3. studenog 2005. godine vodstvo Hrvatskog Caritasa (HC) susrelo se s potpredsjednicom Vlade RH i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gđom Jadrankom Kosor. U izaslanstvu HC-a, predvođenim njegovim predsjednikom mons. Josipom Mrzljakom, pomoćnim biskupom zagrebačkim bili su i Ivan Milovčić, ravnatelj HC-a, Vice Batarelo, zamjenik ravnatelja te Boris Peterlin, voditelj specijalnih projekata.

Izaslanstvo HC-a izvijestilo je potpredsjednicu Kosor kako HC u akciji prikupljanja pomoći stradalnicima od potresa u Pakistanu, kao i u drugim međunarodnim akcijama, surađujući sa svojim sestrinskim organizacijama: Caritasom Internationalis, Caritasom Europa, Njemačkim Caritasom te domicilnim Pakistanskim, nastoji pronaći najbolji način pružanja pomoći stradalnicima kako bi ona doista stigla onima kojima je najpotrebnija. HC sredstvima koja je Vlada RH darovala za pomoć žrtvama potresa u Pakistanu, u suradnji s Njemačkim Caritasom nabavlja i dostavlja u Pakistan šatore, pokrivače i druge proizvode nužne stradalom stanovništvu.

Također, potpredsjednicu Kosor izvijestili su o tradicionalnoj božićnoj akciji “Za 1000 radosti”, akciji prikupljanja pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj koju ove godine HC provodi treću godinu zaredom. Potpredsjednicu Kosor predstavnici HC-a zamolili su i za osobni angažman te uputili prijedlog Vladi RH za pomoć u provođenju akcije.

Potpredsjednici Vlade iznesen je potom i zajednički stav crkvenih organizacija koje se bore za socijalnu pravdu vezan uz radno vrijeme trgovina u Hrvatskoj; HC-a, Franjevačkog instituta za kulturu mira te Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Zbog kršenja radničkih i ljudskih prava, zbog potrebe obitelji da barem jednom tjedno može biti na okupu, kao i zbog toga što rad trgovina nedjeljom nije prijeko potreban rad, kao u nekih drugih javnih službi, no i temeljem potpore javnosti te činjenice kako je 300.000 građana potpisalo peticiju, stav je crkvenih organizacija da se Zakon o radnom vremenu prodajnih mjesta prema žurnoj proceduri treba uputiti na usvajanje. Crkvene organizacije načelno podupiru prijedlog zakona koji je ovaj tjedan u ime Sindikata trgovine Hrvatske predložila Hrvatska stranka prava.

Međutim, izaslanstvo je naglasilo kako se niti tim, novim prijedlogom ne može opravdati rad trgovina nedjeljom u Hrvatskoj za vrijeme turističke sezone i u mjesecu prosincu, jer su gospodarski razlozi za to nejasni, navodeći pritom primjer Beča koji ima gotovo dvostruko više turista nego cijela Hrvatska, a nedjeljom trgovine ipak ne rade. Predstavnici HC-a predali su potom potpredsjednici Kosor i službeni stav crkvenih organizacija prema novom prijedlogu Zakonu o radnom vremenu.


Hrvatski Caritas donacijom Vlade RH nabavlja pokrivače i šatore za stradale od potresa u Pakistanu

Hrvatski Caritas donacijom Vlade RH nabavlja pokrivače i šatore

U Freiburgu u Njemačkoj u petak 28. listopada 2005. potpisan je ugovor između Hrvatskog Caritasa i Caritasa Njemačke kojim Hrvatski Caritas, sredstvima koja je Vlada RH darovala za pomoć žrtvama potresa u Pakistanu, dogovara nabavu i dostavu šatora, pokrivača i drugih proizvoda nužnih stradalom stanovništvu. U ime Hrvatskog Caritasa ugovor je potpisao mr.sc. Vice Batarelo, zamjenik ravnatelja HC-a, a u ime Njemačkog Caritasa dr. Martin Salm, direktor Međunarodnog odjela.

I u ovoj akciji prikupljanja pomoći, kao i u brojnim prethodnim međunarodnim akcijama, Hrvatski Caritas surađuje sa svojim sestrinskim organizacijama: Caritasom Internationalis, Caritasom Europa, njemačkim Caritasom te, u ovom slučaju, domicilnim Pakistanskim, kako bi se pronašao najbolji način pružanja pomoći stradalnicima i kako bi ona doista stigla onima kojima je najpotrebnija.

Od ukupnog iznosa donacije Vlade RH od milijun i pol kuna, 102.000 Eura namijenjeno je kupnji 600 šatora, a 12.240 Eura kupnji 3600 pokrivača. Preostali iznos, umanjen za logističke i transportne troškove, u visini od 84.160 Eura, bit će namijenjen podmirenju hitnih potreba stradalog stanovništva u nadolazećim hladnim danima, a u dogovoru između ekipe Njemačkog Caritasa za hitne međunarodne intervencije i Pakistanskog Caritasa.

I druga sredstva prikupljena u akciji donacijama hrvatskih građana i tvrtki, HC će, kao i u ovom slučaju, usmjeriti najpotrebnijima ravnajući se prema informacijama dobivenim od stručnih timova iz svoje mreže koji djeluju na stradalom području.

Hrvatski Caritas ovom prilikom želi zahvaliti Vladi RH te svim građanima i tvrtkama koji su se uključili u akciju i svojim prilozima pomogli ublaženju patnji stradalih.

Do sada je na donacijskom telefonu ostvareno 123.000poziva, a uplatama građana i tvrtki još je prikupljeno 108.000 kuna. U akciju se i nadalje mogu uključiti svi zainteresirani, pozivima na donacijski telefon 060 600 400 (6,82 kn/min) ili uplatom na žiro račun 2340009-1100080340, poziv na broj 081005.

+ fotografije s potpisivanja ugovora


Međunarodna znanstvena konferencija:
Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi

U Zagrebu je 14. i 15. listopada 2005. godine održana međunarodna znanstvena konferencija Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi.
Konferenciju su organizirali Hrvatski Caritas, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Katoličko bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Revija za socijalnu politiku.

Konferenciju je 14. listopada, u dvorani Tribine Grada Zagreba, otvorio mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Međunarodna konferencija o siromaštvu završetak je istraživačkog projekta "Praćenje siromaštva u Hrvatskoj" koji je započeo 2004. godine u suradnji dviju crkvenih institucija, Hrvatskog Caritasa i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Suvremeno siromaštvo složeni je društveni fenomen. Njega ne generira samo jedan ili nekoliko društvenih čimbenika, stoga i njegovo rješavanje pretpostavlja širu društvenu akciju. Osnovna ideja koja je pokrenula ovaj projekt bila je da se, osim samih podataka o broju siromašnih i faktora na osnovu kojih se mogu izračunati pokazatelji siromaštva u hrvatskom društvu, istraživanjem ukaže i na potencijal za dobrovoljnost i solidarnost, odnosno da se otkrije unutarnji kapacitet hrvatskog društva za rješavanje ovog složenog problema.

Stotinjak znanstvenika, predavača i ostalih sudionika konferencije, iz Hrvatske i drugih zemalja; sociologa, psihologa, teologa, socijalnih radnika, filozofa, demografa te ljudi iz prakse održalo je predavanja temeljena na empirijskim istraživanjima i teoretskim promišljanjima.

Zaključke konferencije, po njenom završetku, sudionici su prezentirali javnosti zajedničkom izjavom za javnost :

 1. Siromaštvo ugrožava ljudsko dostojanstvo i sudjelovanje u životu društvene zajednice. Stvaranje «ozračja solidarnosti i povjerenja u društvu» temelj je za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj te uvjet za postizanje socijalnih standarda i uspješnu integraciju Hrvatske u Europsku uniju.
 2. Empirijska istraživanja pokazuju visoku razinu osobne solidarnosti u Hrvatskoj i nisku razinu društvene solidarnosti. Visoka razina osobne solidarnosti dobar je temelj za razvoj društvene solidarnosti koja je uvjet za rješavanje nagomilanih neriješenih socijalnih pitanja.
 3. Nužno je potrebno na svim razinama u društvu razvijati 'ozračje povjerenja' u institucije te građana međusobno kako bi mogao učinkovito funkcionirati demokratski sustav.
 4. Religiozni ljudi, posebno pripadnici Katoličke Crkve, pozivaju se da više pozornosti posvete razvoju 'socijalne duhovnosti'.
 5. U Hrvatskoj je slabo razvijeno civilno društvu na socijalnom području, stoga je potrebno u radu civilnoga sektora više pozornosti usmjeriti stvarnim problemima, primjerice: nezaposlenosti, životu na kredit, solidarnosti sa rizičnim skupinama.
 6. Istraživanja potvrđuju kako se slabo vrednuje obrazovanje, posebno samoobrazovanje. Promocija obrazovanja i javna podrška odgojno obrazovnom sustavu jedan je od glavnih preduvjeta smanjenja siromaštva i ukupnog društvenog razvoja.
 7. Europska budućnost Hrvatske nerazdvojivo je vezana sa socijalnom kohezijom i daljnjim razvojem socijalne države. Nužno potrebna reforma socijalne države ne smije ugroziti temeljne socijalne standarde, a u toj reformi ne smiju se zaobilaziti domaći stručnjaci.

+ download letka konferencije


U Sarajevu održana međunarodna konferencija o siromaštvu
"Siromaštvo u Bosni i Bercegovini deset godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma"

U utorak, 11. listopada 2005. godine u Sarajevu je održana međunarodna konferencija “Siromaštvo u BiH deset godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma”.

U radu međunarodne konferencije sudjelovao je i Hrvatski Caritas. Predstavnici Hrvatskog Caritasa susreli su se s glavnim tajnikom Caritasa Europe i tom prilikom razgovarali o ulozi Caritasa u društvu i mogućnostima suradnje članica Caritasa Europe u zajedničkom europskom kontekstu.

Na konferenciji, održanoj pod pokroviteljstvom Caritasa Europe, a koju je organizirao Caritas BIH u suradnji s drugim vjerskim humanitarnim organizacijama: Caritasom Biskupske konferencije BiH, muslimanskim društvom Merhamet, srpskim društvom Dobrotvor i židovskim humanitarnim i kulturnim društvom La Benevolencija, ukazano je na glavne pokazatelje siromaštva u BIH, njegove uzroke te moguće putove ublažavanja.

Svaki peti stanovnik Bosne i Hercegovine, prema pokazateljima i kriterijima sadržanim u Srednjoročnoj razvojnoj strategiji BiH, pripada populaciji siromašnih.
Bez sustavnog pristupa, razvoja kvalitetnog partnerstva vlasti i civilnog društva i otklanjanja političkih barijera nije moguće napraviti odlučniji iskorak na ekonomskom planu i otklanjanju uzroka siromaštva u BIH, ocjena je sudionika konferencije.

O potrebi poduzimanja hitnih mjera sprečavanja i otklanjanja uzroka osiromašenja stanovništva Bosne i Hercegovine govorili su i glavni tajnik Caritasa Europe, koji okuplja 68 podružnica iz 44 europske zemlje, g. Marius Wanders; direktor Caritasa Biskupske konferencije BiH, mons. Bosiljko Rajić; predsjednik Merhameta, Hajrudin Šahić; potpredsjednik židovske općine, Boris Koženjakin i predstavnik Dobrotvora, pravoslavni svećenik Milorad Ljubinac. U radu konferencije sudjelovali su i predstavnici vladinog sektora i civilnog društva.

Neophodan je zajednički nastup svih humanitarno-karitativnih organizacija na području Bosne i Hercegovine bez obzira na religiozni predznak ili programsko opredjeljenje, jedan je od zaključaka visokih predstavnika različitih vjerskih dobrotvornih zajednica.

O načinima kako bi se Bosna i Hercegovina mogla oduprijeti aktualnim trendovima i učiniti više u pogledu smanjenja siromaštva govorio je i prvi premijer Republike Slovenije i aktualni član Europskog parlamenta, g. Alojz Peterle, koji je ovom prilikom identificirao temeljne poteškoće na tom putu.

“Bitna značajka kreiranja siromaštva je nesređeno političko i pravno ustrojstvo u BiH, u kojoj još uvijek dominiraju rasprave o političkim, umjesto pitanja ekonomske prirode, što vodi daljnjem siromašenju, rastu korupcije i bogaćenju malog broja ljudi”, ocijenio je Peterle.

Konferencija je završila potpisivanjem zajedničkog dokumenta sa svim prioritetnim zadacima na planu ublažavanja posljedica siromaštva u BIH, a koji će njegovi potpisnici potom uputiti svim kreatorima političkog i društvenog života u BIH.


U akciji Hrvatskog Caritasa za žrtve potresa u južnoj aziji u 4 dana ostvareno 85.000 poziva: Hrvatski Caritas pomaže žrtvama potresa u Južnoj Aziji

U međunarodnoj akciji Hrvatskog Caritasa prikupljanja pomoći žrtvama potresa u Južnoj Aziji do četvrtka, 13. listopada 2005. godine ostvareno je 85.000 poziva na donacijski telefon.

Hrvatski Caritas je 9. listopada, dan nakon snažnog potresa koji je 8. listopada 2005. godine pogodio Južnu Aziju, a u kojem je najviše stradao Pakistan, no i druge azijske zemlje poput Indije i Afganistana, pokrenuo međunarodnu akciju prikupljanja pomoći.

Solidarnost hrvatskih građana očituje se i u ovoj akciji jer je u 4 dana ostvareno 85.000 poziva na donacijski broj telefona.

Pozivamo i ostale građane, koji se još nisu uključili u akciju, da se uključe,
a to je moguće učiniti na tri načina:

 • pozivom na donacijski telefon, broj 060 600 400 (6,82 kn/min)
 • uplatom na žiro račun 2340009 -1100080340, poziv na broj 081005
 • donacijom koju je moguće izvršiti u svakoj katoličkoj župi

Ljubazno molimo da još jednom objavite modalitete za uključenje građana u akciju, kako bi naš zajednički doprinos bio veći.

Kontakt:

mr.sc. Roberta Brusić
PR Manager
Tel: 01/4871 920 ili 099 4812 210,
E-mail: roberta.brusic@zg.htnet.hr


Međunarodna akcija Hrvatskog Caritasa
Hrvatski Caritas pomaže žrtvama potresa u Južnoj Aziji

U nedjelju, 9. listopada 2005. godine Hrvatski Caritas je, u skladu sa svojom misijom pomaganja potrebnima u Hrvatskoj i u svijetu, pokrenuo međunarodnu akciju pomoći žrtvama potresa koji je u subotu ujutro, 8. listopada, pogodio Južnu Aziju, a u kojem su najviše stradali Pakistan, Indija i Afganistan.

Svi ljudi dobre bolje, građani i tvrtke koji se žele uključiti u Caritasovu međunarodnu akciju i tako se solidarizirati sa žrtvama potresa, mogu to učiniti na tri načina:

 • pozivom na donacijski telefon, broj 060 600 400 (6,82 kn/min)
 • uplatom na žiro račun 2340009 -1100080340, poziv na broj 081005
 • donacijom koju je moguće izvršiti u svakoj katoličkoj župi

Hrvatski Caritas prikupljenim će novcem, u suradnji s međunarodnim Caritasom (Caritas Internationalis) i azijskim Caritasima, izravno pomoći žrtvama potresa.

Telekomunikacijski partner Hrvatskom Caritasu u pokretanju donacijskog telefona je tvrtka Markot.tel d.o.o., koja se ovom prigodom, u ime pomoći žrtvama potresa, odriče vlastitog prihoda.

NAPOMENA Donacijski telefon bit će aktivan od 15 sati, 9. listopada 2005. godine.


Pismo solidarnosti biskupa Mrzljaka sa žrtvama uragana Katrina

Poštovani,
Pišem Vam potaknut potresnim slikama i izvješćima što ih pratimo iz dana u dan putem medija,
a koji oslikavaju stradanja unesrećenih stanovnika New Orleansa i ostalih stradalnika s juga SAD-a.

Prošavši nedavno u Hrvatskoj ratne strahote i razaranja, svjesni smo i napora koje morate ulagati da unesrećenim ljudima pružite najnužniju pomoć i ublažite bol zbog gubitaka najmilijih. Nesreća i patnja ne poznaju granice. Suosjećamo s patnjama stradalnika, sa zahvalnošću se prisjećajući vaše pomoći kada je ona nama bila najpotrebnija.

Želim Vam i ovim putem izraziti solidarnost i potporu Hrvatskog Caritasa i vjerničke zajednice u Hrvatskoj vašim naporima u ovim teškim trenucima.

U tu svrhu ovih smo dana građanima i tvrtkama u Hrvatskoj otvorili mogućnost da i sami pomognu najpotrebnijima u području pogođenom uraganom Katrina, kako bismo - u okvirima naših mogućnosti - doprinijeli ublažavanju posljedica ove velike katastrofe.

Zajedno smo s vama u molitvi pred Gospodinom, u želji da materijalne i duhovne rane postradalih što prije zacijele.

Uz izraze bratske solidarnosti i ohrabrenja,
Srdačno Vas pozdravljam

Msgr. Josip Mrzljak
Predsjednik Hrvatskog Caritasa
Pomoćni biskup zagrebački


Hrvatski Caritas za žrtve uragana Katrina

Hrvatski Caritas otvorio je žiro račun za dobrovoljne priloge građana i tvrtki koji žele pomoći žrtvama razornog uragana Katrina koji je pogodio južne države SAD-a, a najviše grad New Orleans te njegovu okolicu.

Svjesni da prirodne katastrofe ne zaobilaze ni najbogatije države svijeta, kao i da u tim katastrofama najviše stradavaju oni koji su već pogođeni težinom života, najsiromašniji, Hrvatski Caritas uputio je i poruku solidarnosti Američkom Caritasu.

U pismu solidarnosti mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa i pomoćni biskup zagrebački napisao je: “Nesreća i patnja ne poznaju granice. Suosjećamo s patnjama stradalnika, sa zahvalnošću se prisjećajući vaše pomoći kada je ona nama bila najpotrebnija. Zajedno smo s vama u molitvi pred Gospodinom, u želji da materijalne i duhovne rane postradalih što prije zacijele.“

Prikupljena sredstva Hrvatski će Caritas uputiti Američkomu, sestrinskom Caritasu unutar mreže Caritasa Internationalis, koji će ih usmjeriti najpotrebnijima.

Broj žiro računa Hrvatskog Caritasa na koji je moguće izvršiti uplatu, otvoren kod PBZ Zagreb, je 2340009 - 1100080340 poziv na broj 595.


"Protivimo se svakom nasilju i nepravdi, osobito ako trpe djeca"

Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa, nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj, u svoje ime te u ime svih naših djelatnika, izražavam iskreno žaljenje za sve osobe, osobito za svu našu djecu, koja trpe nasilje i nepravdu.

Borba protiv nepravde, nasilja, diskriminacije i nesnošljivosti smisao su postojanja i djelovanja Caritasa.

Stoga smo iskreno zainteresirani da se u svim slučajevima mogućeg zlostavljanja djece, otkrije istina, da se ispravi nepravda te da se žrtvama pruži, što je moguće prije, najadekvatnija stručna pomoć.

U tom cilju, vjerujemo da će sve relevantne institucije i pojedinci, uključeni u slučajeve o kojima ovih dana izvješćuju mediji, poduzeti što je u njihovoj nadležnosti te preuzeti odgovornost za učinjeno ili propušteno.

stovremeno, zalažemo se da se svim mogućim mjerama, a prvenstveno mislimo na zapošljavanje većeg broja stručnjaka, kvalitetan nadzor i superviziju, osigura da se nasilje i nepravda u institucijama koje se brinu o djeci iskorijene. Mi odrasli o djeci se moramo brinuti, čuvati ih i paziti, no nadasve ih okružiti ljubavlju kako bismo im pomogli da izliječe pretrpljene rane.

U Zagrebu, 15. lipnja 2005.
Ivan Milovčić
ravnatelj Hrvatskog Caritasa
tel: 4812 022, fax: 4812 103


U dvjema humanitarnim akcijama Hrvatskog Caritasa građani i tvrtke ukupno darovali 9 milijuna kuna

Odaziv građana potvrduje razvijenu solidarnost i brigu za ljude u potrebi

Hrvatski je Caritas, na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu 14. travnja 2005. godine predstavio zaključne rezultate dviju humanitarnih akcija; božicne akcije prikupljanja pomoći za siromašne obitelji u Hrvatskoj Za 1000 radosti te akcije prikupljanja pomoći stradalima od tsunamija u Južnoj Aziji.

U Božicnoj akciji Za 1000 radosti, održanoj vec drugu godinu zaredom, no sada sa sloganom “Otkrijte novu dimenziju darivanja”, zahvaljujuci solidarnosti hrvatskih tvrtki i gradana ukupno je prikupljeno 3 milijuna i 750.000 kuna.

Od tog je iznosa, u novcanim donacijama prikupljeno 2.600.000 kuna, a 1.150.000 kuna u proizvodima i uslugama. Od ukupnog je iznosa pomoć raspodijeljena na ukupno 4.730 obitelji u cijeloj Hrvatskoj.

Novčanu pomoć primilo je 1470 obitelji, a pomoć u hrani, odjeci i obuci, namještaju, školskom priboru, igračkama i edukacijskom materijalu 3260 obitelji. Biskupijski Caritasi, prema neposrednom vlastitom uvidu odlucivali su o visini novcane pomoći, odnosno najadekvatnijoj pomoći u robi, obiteljima na svojem podrucju. Najcešci korisnici pomoći bile su višeclane obitelji, obitelji samohranih roditelja, obitelji u kojima jedan ili više clanova ima posebne potrebe ili pak boluje od teške bolesti, obitelji branitelja i povratnika.

Osim obitelji, iz sredstava akcije potpomognuti su, željom donatora, i neki manji projekti; Centra za prihvat beskucnika u Osijeku, Franjevacke pucke kuhinje u Zagrebu te Doma za djecu s posebnim potrebama u Solinu.

Božicna kampanja Za 1000 radosti osnovni cilj imala je u prikupljanju pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, no istovremeno se željelo skrenuti pažnju i na sve prisutniji trend prekomjernog trošenja u božicno vrijeme zbog kojega i oni najsiromašniji postaju još siromašniji te osvijestiti i osnažiti izvorne vrijednosti sadržane u Božicu. Povećati osjetljivost i spremnost da u svoje darivanje ukljucimo siromašne i razvijati toleranciju prema osobama u potrebi, znacilo je otkriti novu - treću dimenziju darivanja.

Generalni sponzor Caritasove božicne akcije, drugu godinu zaredom, bila je Privredna banka Zagreb, a u akciju su se ukljucile i brojne hrvatske tvrtke; Adris Grupa, Agrocor, Allianz Zagreb, Alt F4, Auto-Hrvatska, Billa, Centar Kaptol, Centar za vozila Hrvatske, Compass Group International, Croatia Airlines, Dalekovod, Dona trgovina, Ecos trgovina, FINA, Fokus, Gradska groblja Zagreb, Gradska plinara Zagreb, HBOR, Hotelsko ugostiteljsko poduzece Zagreb, HEP, Hrvatska kontrola zracne plovidbe, Hrvatske šume, Hrvatske telekomunikacije, Hypo Alpe-Adria Bank, IGP Inženjering, INA, Infosistem, IT Graf, Jedinstvo, Limes plus, Merkur International, Nova banka, Orbico, Podravka, Primus, Recro, Rox, Sim Sport, Sloncek trgovina, Tisak, Tekstilpromet, TLOS, Tržnice Zagreb, Varteks, Zagrebparking, Zagrebacki velesajam, Zagrebacke ceste, ZET, ZGOS i brojne druge.

HC osobito zahvaljuje Dječjem vrticu Vjeverica, Društvu studenata socijalnog rada, Državnom inspektoratu RH, Galeriji Laudato, Nacionalnom centru Udruge vojske Bezgrešne, Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te Zavodu za školstvo RH.

Na ideji akcije “Nova dimenzija darivanja” i vizualnom identitetu kampanje HC zahvaljuje dizajnerskom studiju Cavarpayer; za kreativno rješenje radio-spota zahvaljuje autoru Siniši Švecu i Lidiji Cakanic, suradnici na scenariju; a producentskoj kuci In fine i g. Goci Vaskovu zahvaljuje na kompjuterskoj animaciji tv spota.

Generalni medijski pokrovitelji božične akcije bili su Hrvatska radiotelevizija i Europa Press Holding, a medijski pokrovitelji bili su i CCN, Europlakat–Proreklam, Glas Koncila, Hrvatski katolicki radio, Ika Zagreb, Jutarnji list, Metropolis Media, Narodni radio, Nova TV, Obiteljski radio, OTV, Outdoor Akzent, Radio 101, Radio otok Krk, Televizija Z1 te Zagrebacki radio.

U nacionalnoj akciji prikupljanja pomoći stradalnicima od Južnoj Aziji, koju je HC pokrenuo 27. prosinca 2004. godine, samo dan nakon tragedije izazvane razornim potresom i tsunamijem, ukupno je prikupljeno 5 milijuna i 350.000 kuna, od cega 4.550.000 kuna u novcima, a 800.000 kuna u proizvodima (lijekovima i dječjoj hrani).

Novac se prikupljao pozivima gradana na donacijski telefon 060 888 920 (3.66 kuna po pozivu), uplatama na žiro racun 2340009-1100080340 (poziv na broj 2712), a vjernici su imali i mogučnost uplata u župama.

Prikupljenim sredstvima HC je Caritasu Šri Lanke kupio i dostavio 5 kompleta primarnih medicinskih i higijenskih proizvoda-emergency health kit, u vrijednosti 20.000 Eura te 20 procistaca vode (opremljenih dodatnim filterom i sredstvima za dezinfekciju vode) u vrijednosti narednih 20.000 Eura, cime ukupna vrijednost dostavljene pomoći, uz donirane lijekove i djecju hranu, iznosi 1.060.000 kuna.

HC je, za pomoć stradalnicima u Šri Lanki angažirao i volontere, g. Juricu Caha i gdu Kristinu Pucko, preživjele stradalnike od tsunamija koji su se 26. prosinca 2004. godine nalazili na jugu Šri Lanke, u mjestu Tangalle. Oni su tijekom svog jednomjesecnog boravka u ovoj zemlji izvidjeli konkretne potrebe u lokalnoj zajednici, odnosno procijenili koji bi projekt HC mogao realizirati iz sredstava koje su darovali hrvatski gradani.

Angažirajuci volontere, HC je istovremeno želio konkretne korisnike pomoći, stradalnike, približiti hrvatskim darovateljima. Slanje dobrovoljaca iz Hrvatske u Šri Lanku te podupiranje žurnih i dugorocnih projekata u inozemstvu, nov je iskorak za HC. Nakon iskustva provodenja projekata u Hrvatskoj koje su provodili strani partneri, HC je sada u situaciji da nastoji biti dobar partner lokalnom Caritasu u stranoj zemlji.

Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000. kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradica Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i djecjih školskih uniformih, utrošeno 370.000 kuna. Isporuka naručenih katamarana kod lokalnih proizvodaca, čime se podupire i razvoj lokalnog gospodarstva, planira se krajem travnja ove godine.

Večernji list bio je medijski pokrovitelj jednomjesećnog angažmana Caritasovih volontera koji su jednom tjedno, u obliku reportaže izvještavali citatelje Nedjeljnog Večernjeg lista o svojim iskustvima u Šri Lanki.

HC, od prikupljenih sredstava hrvatskih gradana, pomaže i ostalim stradalim zemljama direktno, te putem mreže Caritasa Internationalis.
Indiji, Indoneziji i Tajlandu namijenjeno je po 225.000 kuna te Caritasu Internationalis za njegov fond za Južnu Aziju takoder 225.000 kuna. HC ce preostalim sredstvima, u suradnji s lokalnim Caritasima, podupirati dugoročne projekte u stradalim zemljama.

Povodom zaključenja dviju humanitarnih akcija HC-a u petak 15. travnja 2005. s pocetkom u 20 sati, u Nacionalnoj i sveucilišnoj knjižnici u Zagrebu, sarajevski zbor Pontanima održat ce koncert pjesama razlicitih religijskih tradicija.

Zbor Pontanima (lat. most dušom) osnovan 1996. godine kao projekt Interreligijske službe „Oči u oči“ pjeva pjesme svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito pjesme abrahamske tradicije; židovstva, kršcanstva i islama. Pontanima, most koji povezuje ljude jugoistočne Europe, često nastupa na ekumenskim i interreligijskim susretima.


Konferencija za novinare povodom objave rezultata dviju humanitarnih akcija Hrvatskog Caritasa

Povodom zaključenja dviju humanitarnih akcija Hrvatskog Caritasa; božične akcije Za 1000 radosti te akcije za pomoć postradalima od tsunamija u Južnoj Aziji, u cetvrtak, 14. travnja 2005. godine u 11 sati, u dvorani Nabiskupskog duhovnog stola, Kaptol (ulaz iz Branjugove) održat ce se konferencija za novinare Hrvatskog Caritasa.

Prisutnim novinarima na konferenciji ce se obratiti mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa i pomoćni biskup zagrebacki, vlc. Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa te Boris Peterlin, voditelj specijalnih projekata.

U želji da se i izravno zahvali za iskazanu solidarnost hrvatskih gradana i tvrtki s najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj, mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, u petak 15. travnja. 2005. godine u 17 sati u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27 urucit ce zahvalnice gradanima i tvrtkama koji su se osobito istakli u organiziranju i provodenju božicne akcije, darujuci novcane priloge, pomoć u robi ili medijskim pracenjem.

Na konferenciji ce biti najavljen i koncert pjesama razlicitih religijskih tradicija jedinstvenog sarajevskog zbora Pontanima koji ce povodom završetka dviju akcija Hrvatskog Caritasa, biti održan u petak 15. travnja 2005. godine u Nacionalnoj i sveucilišnoj knjižnici u Zagrebu, u 20 sati, ul. Hrvatske bratske zajednice 4.

Zbor Pontanima osnovan je 1996. godine kao projekt Interreligijske službe „Oči u oči“. Pontanima (lat. «most dušom») pjeva pjesme svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito pjesme abrahamske tradicije; židovstva, krščanstva i islama. Ovaj je zbor - glas mira koji povezuje ljude jugoistočne Europe te cesto nastupa na ekumenskim i interreligijskim susretima. Zbor je održao oko 200 koncerata u BiH, Hrvatskoj, Austriji, SCG, Italiji, Sloveniji, Njemackoj i Francuskoj te imao dvije zapažene turneje u SAD-u gdje je pjevao u Washingtonu, New Yorku, Baltimoru, Bostonu, Kentu i Chicagu. U Parizu, u velebnoj dvorani UNESCO-a, Pontanima je održala jedan od svojih najosebujnijih koncerata pred publikom iz čitavog svijeta.

Hrvatski Caritas svojim je poslanjem upučen promicati opce dobro, pomagati obespravljenima i siromašnima te zalagati se za mir i pravdu u Hrvatskoj i u svijetu. Svoje vjersko nadahnuce u službi čovjeka nastoji oživotvoriti u duhu razmijevanja, poštivanja i suradnje s drugim vjerskim zajednicama, štiteci dostojanstvo svakog čovjeka.

Koncert sarajevskog zbora pontanima - popis pjesama
Zagreb, 15. Travnja 2005. u 20 sati Nacionalna i sveučilišna knjižnica

 1. L. Lewandowski, PSALAM 150 (hebrejski)
 2. Hebr./Trad., Arr. Elliot Z. Levine, AL HA-NISSIM – Radost spasenja (hebrejski)
 3. Šemjo Vinaver (1936), MASHPIL, GEIM – Onaj koji uzvisuje ponizne i ponižava ohole (hebrejski)
 4. Trad./Hebr., Arr. Dudley Cohen, YOM SEH LE–YISRAEL, Dan kada Izrael slavi (hebrejski )
 5. S. Rahmanjinov – BOGORODICE DIEVO (ruski)
 6. P.I. Cajkovski, - Hvalite – Ps 148,1 (ruski)
 7. Aleksandar A. Arhangleskij, 102 PSALAM 102 (crkveno - slavenski)
 8. T. Skalovski, POHVALA CIRILI I METODU (crkveno - slavenski)
 9. Trad. islamska ilahija, TEKU RAJSKI POTOCI
 10. Trad- islamska ilahija, Arr. M. Katavic, EJ ALLAHU, POGLEDAJ ME
 11. Trad. islamska ilahija, PUHNUT CE BEHAR
 12. Trad. islamska ilahija, Arr. M. Katavic, KAD PROCVATU BEHARI
 13. Peter Philips, ASCENDIT DEUS (latinski )
 14. Thomas Luis da Vittoria, O MAGNUM MYSTERIUM (latinski)
 15. Alessandro Scarlatti, EXULTATE DEO – Ps 81, 2 (latinski)
 16. Afro-American, Arr. W.L. Dawson, EV'RY TIME I FEEL THE SPIRIT

Koncert je organiziran u suradnji Hrvatskog Caritasa i Nacionalne i Sveučilišne knjižnice.


Izvješće Caritasa Šri Lanke/ Sedec-a o situaciji u Šri Lanki nakon tsunamija, veljača 2005.

Djeca čine polovicu od ukupnog broja smrtno stradalih
U Šri Lanki je od posljedica tsunamija smrtno stradalo oko 40.000 ljudi, uglavnom djece (50%) i žena (30%). Od ukupno 28 županija, u većoj ili manjoj mjeri stradalo je 14 županija. Više od 1,5 milijun ljudi ostalo je bez svojih domova. Gospodarstvo je u kolapsu, naročito ribarstvo: uništeno je 980 brodica, nestalo je 7.700 malih brodića, kao i 21.000 ostalih plovila. Ukupno 270.000 ljudi ostalo je bez posla.
Ove brojke same po sebi govore o razmjeru tragedije, kao i o teškoćama s kojima se ova zemlja i njen narod suočavaju kako bi normalizirali život. Najviše su pogođene najugroženije skupine u društvu, prije svega, djeca. Osim što je izrazito mnogo djece smrtno stradalo, 836 djece ostalo je širočad, a 3.202 djece je izgubilo jednog roditelja. I Katolička crkva teško je stradala; za sada se zna da je 30 crkava, 7 misionarskih kuća i 4 samostana potpuno razoreno.

Svega 30% stradalih do sada primilo pomoć
Do sada je svega 30% stradalih primilo pomoć. Ministarstvo financija Šri Lanke je 4. veljače 2005. godine povuklo Odredbu o carinskim olakšicama tako da su trenutno samo ovi artikli oslobođeni carine: mlijeko u prahu, mlijeko i hrana za dojenčad, građevinski materijal za pokrove i montažne kuće.

Škole zatvorene još tjedan dana
Škole na sjeveru i istoku zemlje bit će zatvorene još tjedan dana. Na jugu zemlje, gdje su škole otvorile svoja vrata učenicima, svega 25% učenika pohađa školu jer uvjeti nisu prikladni za učinkovito učenje;u školama su još uvijek smještene izbjeglice, još uvijek nisu otklonjene štete na školskim zgradama, dio školskog namještaja iskorišten je za ogrjev, vodovodne instalacije su još uvijek oštećene, privremene škole još uvijek nisu organizirale odvojeni rad za razne društvene skupine (npr. nemuslimanska djeca ne žele pohađati muslimanske škole i sl), roditeljima je teško prihvatiti da djeca pohađaju školu bez školskih odora, mnogo djece, pa i ona koja tek pohađaju vrtiće, ostalo je bez roditelja, pa ostaju kod kuće čuvati mlađu braću i sestre i sl.

Najugroženija područja
Ampara je najugroženija županija. Od 20 općina, 10 je uništeno. U Batticaloa je započela isplata novčane pomoći za stradale. Na obalnom pojasu mnogi još žive u strahu od povratka, ali se život polako normalizira. Iako zapadno područje zemlje nije bilo na glavnom udaru, i ono je dosta stradalo. Tu trenutno boravi oko 60.000 izbjeglica, a 5000 kuća je uništeno.
Iako i hrane i lijekova ima dovoljno, higijenski uvjeti su još uvijek nedostatni, pa je mogućnost zaraza još uvijek velika. Mnogi ljudi još borave u šatorima bez sanitarnih uvjeta i uglavnom ovise o humanitarnoj pomoći.


Caritasovi volonteri, Jurica i Kristina, javljaju se novim vijestima iz Šri Lanke: U Tangalleu, na jugu Šri Lanke, situacija je dramatična

Volonteri Hrvatskog Caritasa, Kristina Pucko i Jurica Caha, javljaju se novim informacijama o trenutnom stanju u malom mjestu Tangalle, na jugu Šri Lanke. Situacija na jugu Šri Lanke, pišu Kristina i Jurica, prilično je dramatična.

”Sve će obitelji čije su se kuće nalazile na udaljenosti manjoj od 100 m od obale, iz sigurnosnih razloga nužno biti preseljene u unutrašnjost. To istovremeno podrazumijeva i zabranu ikakve gradnje ili popravak oštećenih kuća unutar te udaljenosti. Čini se kako su mnogi zbog toga nezadovoljni, nesigurni, pa i očajni“, pišu Kristina i Jurica. “Pojas obale uz more, razoren nakon tsunamija, a radi o obalnom pojasu širine od 200 do 300 m, potpuno je uništen i još uvijek neraščišćen od ostataka srušenih kuća i brodica te podsjeća na Hirošimu. I nadalje su česti nestanci struje, pa je komuniciranje telefonom ili internetom otežano.”

Nadalje, informiraju nas kako svakodnevno upoznaju i komuniciraju s mnogo lokalnih, uglavnom, ribarskih obitelji kako bi procijenili koje su njihove potrebe trenutno najizraženije. Surađuju i s lokalnim, mjesnim uredima kako bi, zahvaljujući hrvatskim građanima, sakupljena pomoć doista bila najbolje iskorištena.

“No, svaki razgovor ili susret sa ljudima nosi bar jednu tragičnu priču” kažu Kristina i Jurica. “Nažalost, čini se kako se oko saniranja psihičkih teškoća stradalih, odnosno pružanja stručne savjetodavne pomoći kako bi se izbjeglo stvaranje PTSP-a, još nitko nije angažirao.”

“Važno je ljudima dati nadu. No, čini se kako ovdje još nisu riješene ni osnovne, egzistencijalne potrebe. Država trenutno pomaže svaku obitelj s 50 $ mjesečno, što nije dovoljno za njihove potrebe. Nažalost, kao i u Hrvatskoj u ratnim uvjetima, i ovdje su se pojavili oni koji se u ovako teškim uvjetima nastoje besramno okoristiti, prodajući humanitarnu pomoć“, pišu nadalje Kristina i Jurica. “Stoga se kamioni koji donose hranu pregledavaju kako pomoć ne bi dospjela u krive ruke.”

Da podsjetimo, Jurica Caha i Kristina Pucko, preživjeli su stradalnici tsunamija koji su se nešto više od mjesec dana od tragedije u kojoj je u Južnoj Aziji smrtno stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi, vratili u Šri Lanku, no sada kao volonteri Hrvatskog Caritasa kako bi neposredno, osobnim angažmanom, pomogli stradalnicima, kao što su i njima nakon nesreće pomogli brojni nepoznati ljudi. Svoj su boravak i rad kao volonteri HC-a započeli u mjestu Tangalle, a potom će, po potrebi i u dogovoru sa Caritasom Šri Lanke, biti na raspolaganju lokalnom Caritasu kako bi se najkorisnije uključili u pomoć.

Kontakt:
mr.sc. Roberta Brusić
PR Manager
Tel: 01/4871 920 ili 099 4812 210,
E-mail: roberta.brusic@zg.htnet.hr


Na jug Šri Lanke mnogima pomoć još ne stiže.
Prvo javljanje Caritasovih volontera, Jurice i Kristine iz Šri Lanke

Kristina Pucko i Jurica Caha, preživjeli stradalnici od tsunamija, 4. veljače 2005. godine, nešto više od mjesec dana od tragedije u kojoj je u Južnoj Aziji smrtno stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi, vratili su se u Šri Lanku, sada kao volonteri Hrvatskog Caritasa.

Početak svog jednomjesečnog angažmana kao volontera Hrvatskog Caritasa, Kristina i Jurica su započeli na jugu Šri Lanke, u mjestu Tangalle, u kojem su se nalazili i 26. prosinca 2004. godine, kada je tsunami pogodio ove krajeve. Nakon proživljenog iskustva, Kristina i Jurica izrazili su želju da pomognu svima koji su i dalje u potrebi, baš kao što su i njima u nakon nesreće pomogli brojni nepoznati ljudi.

Nakon svog dolaska u Šri Lanku, Kristina i Jurica javili su se Hrvatskom Caritasu s prvim informacijama u kojem između ostalih vijesti, navode kako je u Tangalleu situacija prilično nepovoljna, a mnogo ljudi još nije primilo nikakvu vrstu pomoći. Struja i telefonske linije često ne funkcioniraju. Okolica Tangallea izgleda gotovo isto kao što je izgledala neposredno nakon nesreće. Na jugu zemlje nije moguće komunicirati ni mobitelima, najvjerojatnije zbog srušenog odašiljača. Na udaljenosti sto metara od obale, vjerojatno, iz sigurnosnih razloga nije dopušteno ništa graditi pa će, kako javljaju Jurica i Kristina, zasad istražiti mogućnosti pružanja pomoći ribarima iz tih krajeva.

Nadalje, javljaju: “Prosječni katamaran i mreže koštaju 200-250 $. Veći brod, s vanjskim motorom je cca 400 $. Mali katamaran za 3 osobe hrani 3 obitelji, odnosno 12 usta.”

Informiraju nas kako su svaki dan na terenu, gdje su već do sada imali mnogo susreta s lokalnim stradalnicima, stanovnicima ovoga malog mjesta u kojima su saznali mnogo tužnih, tragičnih sudbina nestalih i stradalih osoba. Narednih dana imat će susret i s ravnateljem Caritasa Šri Lanke kako bi se upoznali s lokalnim dragovoljcima nacionalnog Caritasa.

Hrvatski Caritas izvijestio je Caritas Internationalis te Caritas Šri Lanke kako će, osim već do sada realizirane i transportirane pomoći u proizvodima i opremi u vrijednosti preko milijun kuna, Šri Lanki staviti na raspolaganje za projekte obnove sljedećih 300.000 Eura, odnosno oko 2.230.000 kuna.

Hrvatski Caritas još jednom poziva sve građane i tvrtke koji se još nisu uključili u akciju sakupljanja pomoći za žrtve tsunamija da to učine pozivom na donacijski telefon 060 888 920 (svaki poziv 3.66 kuna) ili uplatom na žiro račun 2340009-1100080340, poziv na broj 2712. Donacijski će telefon ostati otvoren do 15. veljače 2005. godine.


Poziv na konferenciju za novinare: stradalnici od Tsunasmija, vraćaju se u Šri Lanku kao Caritasovi volonteri

G. Jurica Caha i gđa Kristina Pucko, preživjeli stradalnici od tsunamija koji su se 26. prosinca 2004. godine nalazili na jugu Šri Lanke, nešto više od mjesec dana od tragedije u kojoj je u Južnoj Aziji smrtno stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi, vraćaju se u ovu zemlju, sada kao volonteri Hrvatskog Caritasa. U Šri Lanku se vraćaju kako bi neposredno, osobnim angažmanom pomogli stradalnicima, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog Caritasa (HC) održanoj u četvrtak, 3. veljače 2005. godine u Zagrebu.

Početak svog jednomjesečnog angažmana kao volontera Hrvatskog Caritasa g. Caha i gđa Pucko započet će na jugu ove zemlje, u mjestu Tangalle, u kojem su se nalazili toga dana, u istoj obitelji koja im je i tada pružila utočište.

“Nakon proživljenog iskustva i sami želimo pomoći onima koji su i dalje u potrebi, baš kao što su i nama pomogli nepoznati ljudi”, pojasnili su svoju motivaciju za povratak u Šri Lanku g. Jurica Caha i gđa Kristina Pucko.
Svoj će boravak i rad kao volonteri HC-a započeti u mjestu Tangalle, a potom su, po potrebi i u dogovoru sa Caritasom Šri Lanke, voljni otputovati i u bilo koji drugi dio ove zemlje kako bi se najkorisnije uključili u pomoć.

Mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa zahvalio je svim građanima Hrvatske koji su se uključili u akciju, naglasivši pritom kako se radi o ljudima koji svoju solidarnost izkazuju ne darujući od svog suviška, već se odričući onog što im je i samima potrebno. Upravo iz tog uvjerenja, Hrvatski Caritas, angažirajući volontere koji će boraviti u Šri Lanki, želi neke od konkretnih korisnika pomoći, običnih malih ljudi približiti hrvatskim darovateljima, također, običnim malim ljudima.

Dr. Vlatko Rukavina, počasni konzul Šri Lanke u RH, izvijestio je o trenutnom stanju u Šri Lanki, izražavajući uvjerenje kako će akcija Hrvatskog Caritasa, kao i druge akcije usmjerene na sakupljanje pomoći ovoj državi, dugoročno pozitivno djelovati na ekonomske, kulturne i političke odnose dviju prijateljskih zemalja.

Ivan Milovčić, ravnatelj HC-a, podsjetio je kako je već 27. prosinca 2004., dan nakon tragedije, Hrvatski Caritas reagirao pokrenuvši nacionalnu akciju prikupljanja pomoći u kojoj je do sada ukupno prikupljeno 4 milijuna i 750.000 kuna. Pomoć se prikuplja putem donacijskog telefona 060 888 920 (3.66 kuna po svakom pozivu) i na žiro račun 2340009-1100080340, poziv na broj 2712. Donacijski će telefon za sve građane ostati otvoren do 15. veljače 2005. godine.

HC je u Šri Lanku do sada već uputio Plivinu donaciju lijekova u vrijednosti od 750.000 kn, Podravkinu donaciju 20 000 obroka dječje hrane, 5 kompleta primarne medicinske i higijenske pomoći za potrebe 50.000 ljudi kroz 3 mjeseca, a u tijeku je i organizacija transporta i 20 filtera za vodu, koje je HC kupio od prikupljenih sredstava. Ukupna vrijednost, do sada, poslanih proizvoda, je 1.060.000 kuna.

U dogovoru i prema sugestiji Caritasa Šri Lanke, HC je odustao od planiranog transporta vode koju je u javnosti već spominjao. Naime, neposredna potreba za vodom, koja je u prvo vrijeme bila akutna, u međuvremenu je riješena, a i vrijeme potrebno za organizaciju i transport brodom do Šri Lanke traje 3 - 4 tjedna, što ne odgovara lokalnim potrebama, pojasnio je Milovčić.

Ravnatelj Milovčić ovom je prilikom zahvalio svim hrvatskim tvrtkama koje se bave punjenjem vode, a koje su velikodušno stavile vodu na raspolaganje. Osobito je zahvalio tvrtki Jadroagent iz Rijeke na naporima oko organizacije transporta vode brodom, Luci Rijeka te Radiju 101 na angažmanu oko prikupljanja donacija vode i mobiliziranju hrvatske javnosti za pomoć postradalim zemljama

“Hrvatski Caritas želi, upoznavši se g. Juricom Caha i gđom Kristinom Puckom i saznavši za njihovu snažnu želju da se vrate na mjesto na kojem su preživjeli plimni val, a u skladu sa svojim poslanjem, njihovu plemenitu namjeru poduprijeti. Sretni smo da Vam ih danas možemo predstaviti kao Caritasove volontere koji će u narednih mjesec dana, u kooordinaciji s Caritasom Šri Lanke, neposredno djelovati u ovoj zemlji i biti naši poslanici“, rekao je Milovčić.

Tijekom svog boravka, oni će osim neposredne pomoći u mjestu Tangalle, moći izvidjeti koje su konkretne potrebe, odnosno sugerirati koji bi projekt HC mogao preuzeti za ovu lokalnu zajednicu te financirati iz sredstava koje su darovali hrvatski građani.

“Želja je Hrvatskog Caritasa, a temeljem ratnog iskustva koje je Hrvatska i sama stekla, da osim primarne, žurne pomoći, sudjeluje koliko je to moguće i u onoj drugoj, koja nastupa kada se život počinje vraćati u normalne okolnosti”, napomenuo je ravnatelj.

“Šri Lanka je odredištem prikupljene pomoći u našoj akciji postala iz nekoliko razloga”, napomenuo je Milovčić. “Činjenica je kako će se zbog opće ekonomske situacije, ova zemlja najvjerojatnije sama najteže opraviti, činjenica je i to da je nacionalni Caritas Šri Lanke vrlo dobro organiziran, a postoji i niz okolnosti koje su nas povezale – preživjeli hrvatski stradalnici boravili su u toj zemlji u koju se žele sada i vratiti, a imamo i dobre kontakte s gradonačelnikom Colomba i počasnim konzulom RH u Šri Lanki. No, nezanemariv je razlog i činjenica kako su Caritasi Austrije i Njemačke s kojima i u drugim programima vrlo blisko surađujemo, angažirani oko Šri Lanke, pa se možemo osloniti na njihovu logistiku. No, usporkos nabrojenom, sudjelovat ćemo u pomoći i ostalim stradalim zemljama, preko mreže Caritasa Internationalis”, završio je ravnatelj Milovčić.

Nenad Marić, direktor tvrtke BRITA Professional d.o.o., ovom je prigodom g. Caha i gđi Pucko darovao avionske karte za Šri Lanku te dva filtera za vodu koje će oni darovati nekoj od stradalih obitelji, odnosno instituciji u mjestu Tangalle. “Dvadeset filtera za vodu, koje je Hrvatski Caritas kupio i koji su u transportu prema Šri Lanki, uz rezervne filtre, u stanju su proizvesti četiri milijuna litara pitke vode”, rekao je Marić.

Večernji list medijski je pokrovitelj jednomjesečnog angažmana dvoje Caritasovih volontera koji će jednom tjedno, u obliku reportaže izvještavati sve čitatelje Nedjeljnog Večernjeg lista o svojim iskustvima u Šri Lanki. Uz medijsko pokroviteljstvo, Večernji list se u akciju uključio i sudjelovanjem u dijelu troška za kupovinu putne opreme koju su stradalnici izgubili u tsunamiju.

Ružica Takač, direktorica marketinga Večernjeg lista ukazala je prisutnima na važnost kontinuranog angažmana novinara oko ove i sličnih tema, kako se ne bi ponovila prošla loša iskustva kada su neke Vlade nakon obećane pomoći, uskoro na ta obećanja zaboravile.

Zaželivši im sretan put i povratak, mons. Josip Mrzljak na kraju je Caritasove volontere, kao i sve prisutne blagoslovio.


Poziv na konferenciju za novinare: Preživjeli od tsunasmija, kao Caritasovi volonteri se vraćaju u Šri Lanku

G. Jurica Caha i gđa Kristina Pucko, preživjeli od tsunamija, vraćaju se u Šri Lanku, sada kao volonteri Hrvatskog Caritasa. Nešto više od mjesec dana od tragedije u kojoj je od posljedica plimnog vala u Južnoj Aziji smrtno stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi, g. Caga i gđa Pucko se vraćaju u Šri Lanku, kako bi, kao Caritasovi volonteri neposredno pomogli stradalnicima.

Tim povodom pozivamo Vas na konferenciju za medije koja će se održati u četvrtak, 3. veljače 2005. godine u tajništvu HBK, Kaptol 22, Zagreb, u 11 sati.

Početak svog jednomjesečnog angažmana kao volontera Hrvatskog Caritasa, g. Caha i gđa Pucko započet će na jugu ove zemlje, u mjestu Tangalle u kojem su se nalazili i 26. siječnja 2004. godine, u istoj obitelji koja im je i tada pružila utočište.

Direktor tvrtke BRITA Professional, g. Nenad Marić ovom će im prigodom darovati dva filtera za vodu i demonstrirati način njihova korištenja, a koje će potom darovati nekoj od stradalih obitelji, odnosno nekoj instituciji.

Večernji list je medijski pokrovitelj jednomjesečnog angažmana ovog bračnog para kao volontera Hrvatskog Caritasa.

Na konferenciji će se novinarima obratiti:

 • mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa
 • Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa
 • g. Jurica Caha i gđa Kristina Pucko
 • g. Nenad Marić, direktor BRITA Professsional d.o.o.

Prvi transport doniranih lijekova i dječje hrane iz Hrvatske za stradale u južnoj Aziji u akciji Hrvatskog Caritasa

+ press fotografije

U četvrtak, 13. siječnja 2005. godine HrvatskiCaritas, u suradnji s Croatia Airlinesom, uputio je prvu pošiljku donirane pomoći za stradale od potresa i tsunamija u Južnoj Aziji. Ovu pošiljku čine Plivini lijekovi te Podravkina dječja hrana.

Zahvaljujući Croatia Airlinesu, oko 3,5 tone Plivinih lijekova te 20.000 Podravkinih dječjih obroka zračnim putem kreće za Frankfurt, a robu će potom preuzeti Njemački Caritas, koji će navedenu donaciju, zajedno s drugim prikupljenim proizvodima, prevesti u Šri Lanku.

Do sada je u humanitanoj akciji Hrvatskog Caritasa, zahvaljujući prilozima građana, vjernika u župama i tvrtki prikupljeno, ukupno 3 milijuna kuna, od čega 1.400.000 kuna u novčanim sredstvima, a 1.600.000 kuna je ukupna vrijednost Plivinih lijekova, Podravkine dječje hrane te pitke vode koja će narednih dana krenuti brodom prema Šri Lanki.

Hrvatski Caritas, od do sada prikupljenih novaca, kupio je i pet kompleta primarnih medicinskih i higijenskih proizvoda koje je već uputio u Šri Lanku. Svaki komplet, emergency health kit, zadovoljava temeljne potrebe 10.000 osoba tijekom tri mjeseca.

Transport doniranih lijekova i dječje hrane omogućen je zahvaljujući Croatia Airlinesu, Zračnoj luci Zagreb te špediterskoj tvrtki Kuehne & Nagel koje su donirale svoje usluge.


U petak 14. siječnja u 12 sati zajednička molitva u Hrvatskoj i u Europi za žrtve tsunamija

rvatski Caritas, član mreže europskih Caritasa i svi europski Caritasi u petak, 14. siječnja u 12 sati organiziraju zajedničku molitvu kao spomen i znak solidarnosti sa žrtvama tsunamija koji je 26. prosinca 2004. godine pogodio zemlje Južne Azije s tragičnim brojem poginulih, nestalih, stradalih i raseljenih osoba. U zajedničku molitvu uljučit će se, putem svojih Caritasa, vjernici svih europskih zemalja. Caritas Europe, čiji je član i Hrvatski Caritas, zajedničku će molitvu organizirati u Bruxelessu, gdje se nalazi njegovo sjedište.

Mons.Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskog Caritasa svim biskupijskim Caritasima u Hrvatskoj, kao i svim vjernicima uputio je poziv za molitvu te da se, u spomen žrtvama, zvonjenjem oglase sva crkvena zvona u Hrvatskoj.

U Zagrebačkoj će nadbiskupiji Služba riječi biti organizirana u Zagrebačkoj katedrali.

Hrvatski Caritas, zahvaljujući dijelu do sada prikupljenih sredstva, uputit će u stradale zemlje pet kompleta s najpotrebnijim higijenskim i medicinskim proizvodima (emergency health kit), a svaki je namijenjen potrebama 10.000 ljudi u tromjesečnom razdoblju.

Zahvaljujući donacijama pojedinaca i tvrtki, Hrvatski Caritas do ovoga je trenutka u humanitarnoj akciji prikupio milijun kuna u novčanim sredstvim, te oko 900.000 kuna u lijekovima i dječjoj hrani.


U humanitarnoj akciji Hrvatskog Caritasa prikupljanja pomoći za žrtve u južnoj Aziji prikupljeno 690.000 kuna

U humanitarnoj akciji hrvatskog Caritasa, do petka 7. siječnja 2005. godine, ukupno je prikupljeno 690.000 kuna. Hrvatski Caritas akciju prikupljanja pomoći pokrenuo je 27. prosinca, dan nakon tragedije izazvane potresom, odnosno plimnim valom u zemljama Južne Azije.

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti:

 1. pozivom na donacijski telefon s porukom mons. Josipa Mrzljaka, pomoćnog biskupa Zagrebačkog i predsjednika Hrvatskog Caritasa 060 888 920 (3.66 kuna po svakom pozivu).
 2. uplatom na opću uplatnicu: 2340009-1100080340, poziv na broj: 2712
  (primatelj: Hrvatski Caritas, Kaptol 26, 10000 Zagreb)
 3. uplatom u svim katoličkim župama u Hrvatskoj, tijekom nedjelja u siječnju 2005. godine

Na Caritasovom humanitarnom telefonu do sada je ostvareno oko 45.000 poziva, a osobito veliki broj poziva zabilježen je tijekom emisije Otvoreno, Hrvatske televizije, 6. siječnja 2005. godine, što još jednom ukazuje na važnost medija u senzibiliziranju javnosti.

Prikupljenu pomoć Hrvatski Caritas distribuirat će u suradnji sa sestrinskim Caritasima europskih zemalja koje u stradalim zemljama imaju svoje predstavnike i koje svakodnevno dogovaraju sa Caritasima stradalih zemalja kako najadekvatnije organizirati dostavu i prihvat pomoći, a cijelu akciju koordinira Caritas Internationalis, svjetska mreža Caritasa sa sjedištem u Rimu.


Osim na domaćem, Hrvatski Caritas aktivan i na međunarodnom planu pružanja pomoći

+ fotografije

Hrvatski Caritas i Aero Club Zagreb u želji da, što je moguće veći broj građana i vjernika grada Zagreba i njegove okolice potaknu i motiviraju na uključivanje u humanitarnu akciju sakupljanja priloga za tragične žrtve potresa i tsunamija u Južoj Aziji, u utorak, 4. siječnja 2005. godine u 13 sati organizirat će nadlijetanje Zagreba i okolice avionom, iz kojega će bacati promotivne letke. Na 200.000 letaka otisnut je broj humanitarnog telefona, odnosno broj žiro računa na koji građani mogu vršiti uplate.

Cessna 172 nadlijetat će Zagreb i okolicu na relaciji Sesvete - okretište tramvaja na Borongaju - centar grada (Zvonimirova, Ilica, Črnomerec) trgovačka zona Jankomir - Samobor - Lučko - Novi Zagreb - Velika Gorica.

Da podsjetimo, 27. prosinca 2004. godine Hrvatski je Caritas pokrenuo kampanju prikupljanja novčane pomoći stradalima. Prikupljenu pomoć Hrvatski Caritas distribuirat će u suradnji sa sestrinskim Caritasima europskih zemalja koje u stradalim zemljama imaju svoje predstavnike i koje svakodnevno dogovaraju sa Caritasima tih zemalja što je od pomoći napotrebnije i kako pomoć dopremiti do potrebnih.

Novac se prikuplja:

 1. pozivom na donacijski telefon s porukom mons. Josipa Mrzljaka, pomoćnog biskupa Zagrebačkog i predsjednika Hrvatskog Caritasa 060 888 920 (3.66 kuna po svakom pozivu).
 2. uplatom na opću uplatnicu: 2340009-1100080340, poziv na broj: 2712 (primatelj: Hrvatski Caritas, Kaptol 26, 10000 Zagreb) ili
 3. uplatom u svim katoličkim župama u Hrvatskoj, tijekom nedjelja u siječnju 2005. godine.

Putem humanitarnog telefona Hrvatskog Caritasa do 3. siječnja 2005., sakupljena je ukupno 61. 323, 00 kuna.

Kontakt:
mr.sc. Roberta Brusić
PR Manager
Tel: 01/4871 920 ili 099 4812 210,
E-mail: roberta.brusic@zg.htnet.hr


>> Arhiva novosti 2004.


Preuzmite publikaciju: Izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Foto galerija

Fotografije          > Više fotografija

Foto galerija

Video kanal              > Više videa

Učitavam ...